ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ :: Σαλόνι Γενεύης :: 2013 ::

Σαλόνι Γενεύης 2013

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση!
Η κρίση μπορεί να πλήττει σοβαρά την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου, με τις πωλήσεις να έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995, αλλά ο επισκέπτης στη φετινή έκθεση της Γενεύης θα μπορούσε να πιστέψει ότι βρισκόμαστε σε εποχή παχιών αγελάδων, βλέποντας τα νέα σπορ αυτοκίνητα και υπεραυτοκίνητα που κάνουν εκεί την πρεμιέρα τους. Βλέπετε, η Δυτική Ευρώπη δεν είναι πια το κέντρο του κόσμου και η ραγδαία ανάπτυξη πολλών νέων αγορών με τεράστιο δυναμικό (Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία κλπ.), δίνει την ευκαιρία στην αυτοκινητοβιομηχανία να αντισταθμίζει τις απώλειές της στην Ευρώπη και στους κατασκευαστές ακριβών αυτοκινήτων να βρίσκουν και νέους πελάτες! Αλλά και η ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού σ' αυτήν δραστηριοποιούνται όλο και περισσότεροι ξένοι κατασκευαστές. Το «καθαρόαιμο» σπορ μοντέλο που παρουσίασε π.χ. η Alfa Romeo στη Γενεύη, η 4C, είναι το αυτοκίνητο με το οποίο η εταιρεία σκοπεύει να επανέλθει στην αμερικανική αγορά.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της φετινής έκθεσης, είναι η επιβεβαίωση της σημαντικής ανάπτυξης της κατηγορίας των μικρών αυτοκινήτων ελεύθερου χρόνου (με απλούστερη κατασκευή, από την οποία συχνά λείπει και η τετρακίνηση), προς την οποία μετακινείται ένα μέρος της πελατείας μεγαλύτερων αυτοκινήτων που επιθυμεί την «τζιποειδή» εμφάνιση και την υπερυψωμένη θέση οδήγησης, αλλά με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η εμφάνιση επίσης ενός κινέζου κατασκευαστή, της Qoros, με ένα σύγχρονο σχεδιαστικά σεντάν, που αναγγέλλει ότι θ' αρχίσει να πουλάει στην Ευρώπη από φέτος, δείχνει ότι ίσως να είναι πια πολύ κοντά η μέρα που η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία θα αποκτήσει έναν ακόμα ανταγωνιστή από την Ασία και μάλιστα ανταγωνιστή-κολοσσό, με μεγάλο αριθμό μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.
Στην πραγματικότητα η φετινή έκθεση της Γενεύης, από την οποία παρά το μεγάλο αριθμό νέων μοντέλων λείπουν σχεδόν εντελώς οι πρεμιέρες «παραδοσιακών» αυτοκινήτων, είναι μια έκθεση «ειδικών» αυτοκινήτων. Κάτι που αποδεικνύει την όλο και μεγαλύτερη εξειδίκευση της αγοράς, με τους κατασκευαστές να προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές με προϊόντα προσαρμοσμένα στις ειδικές ανάγκες του καθενός. Το γεγονός, πάντως, ότι το 10% του συνόλου των αυτοκινήτων (νέων και μη) που εκτίθενται φέτος στη Γενεύη έχει τυποποιημένες εκπομπές CΟ2 κάτω από 100 g/km, δείχνει για μια ακόμα φορά ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο βιομηχανικός κλάδος που έχει προσαρμοστεί καλύτερα απ' οποιονδήποτε άλλο στην κοινωνική ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων του πλανήτη. Κι από αυτήν την άποψη, ήταν μια ελπιδοφόρα έκθεση._Π.Φ.


Αποστολή: Πάνος Φιλιππακόπουλος
Επιμέλεια: Πάνος Φιλιππακόπουλος, Γιάννης Τσιρογιάννης, Γιάννης Χαρίτος

Bentley Flying Spur

Bentley Flying Spur - Σαλόνι Γενεύης 2013

Και οι... γαλαζοαίματοι έχουν τελικά ψυχή! Ο λόγος για την Bentley, που τελευταία θέλει να βάλει φωτιά στο συναίσθημα του συντηρητικού κοινού της. Ως το πιο ισχυρό και γρήγορο τετράθυρο πολυτελείας λανσάρει η Bentley τη νέα και εντυπωσιακή Flying Spur. Για το υπερπολυτελές σεντάν επιδόσεων επελέγη τελικά η κορυφαία έκδοση του κινητήρα των έξι λίτρων W12. Ο twin-turbo κινητήρας αποδίδει -όπως και στην περίπτωση της Continental GT Speed- 625 ίππους και 81,6 kgm ροπής. Το υπεραυτοκίνητο των 2,5 τόνων και των 5,3 μέτρων χρειάζεται μόλις 4,6'' για να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα, ενώ η τελική ταχύτητά του φθάνει τα 322 χλμ./ώρα. Η Flying Spur γίνεται το τελευταίο μοντέλο της Bentley που εξοπλίζεται με το νέο 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της ZF. Το σύστημα μετάδοσης συμβάλλει στον περιορισμό της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2 (343 g/km παρ' όλα αυτά!) Η κίνηση μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες η κατανομή της ροπής είναι 40%-60% εμπρός-πίσω. Αν χρειαστεί, το ποσοστό μπορεί να φθάσει μέχρι το 85% στον πίσω άξονα και το 65% στον μπροστινό. Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για τον τυχερό ιδιοκτήτη της!

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Bentley Flying Spur

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

BMW 3 GT

BMW 3 GT - Σαλόνι Γενεύης 2013

Η BMW παρουσίασε στη Γενεύη την τρίτη έκδοση αμαξώματος της σειράς 3, το 5θυρο κουπέ 3 Gran Turismo. Βασισμένο πάνω στην ίδιες γραμμές με την αντίστοιχης φιλοσοφίας σειρά 5 GT, το αυτοκίνητο προσπαθεί να συνδυάσει την κομψότητα ενός κουπέ με την πρακτικότητα ενός υπερυψωμένου οικογενειακού χάτσμπακ, με 5 πόρτες και μεγάλο χώρο αποσκευών. Γι' αυτό άλλωστε είναι και μεγαλύτερο από τη στέισον BMW 3 Touring, με μήκος αυξημένο κατά 20 εκατοστά, αλλά και μεταξόνιο μεγαλύτερο κατά 11 εκατοστά. Επίσης, η απόσταση από το έδαφος είναι αυξημένη κατά 8,1 εκατοστά. Έτσι, το αυτοκίνητο προσφέρει μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες, ψηλή θέση οδήγησης, ένα πολύ μεγάλο χώρο αποσκευών 520 λίτρων που έχει και χωρίσματα για μικρά αντικείμενα κάτω από το δάπεδο, αλλά και αναδιπλούμενο και διαιρούμενο πίσω κάθισμα, που αυξάνει την ευελιξία στην μεταφορά αντικειμένων. Η 3 GT θα προσφέρεται κατ' αρχάς με μία γκάμα 3 βενζινοκινητήρων (τετρακύλινδρων στις 320i και 328i και εξακύλινδρου στην 335i) και 2 ντίζελ (τετρακύλινδρων 318 d και 320d), ισχύος 143 ως 306 ίππων.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - BMW 3 GT

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
   
   
     
   

Dacia Logan MCV

Dacia Logan MCV - Σαλόνι Γενεύης 2013

Το Logan MCV αποτελεί ουσιαστικά τη "station wagon" έκδοση του γνωστού μας Logan. Εμφανισιακά, είναι ξεκάθαρο πως ακολουθεί πιστά τα χνάρια της δεύτερης γενιάς των Logan και Sandero, ενώ επανασχεδιάστηκαν και τα πίσω φωτιστικά του σώματα. Είναι γεγονός πως έχει γίνει προσπάθεια να αποβάλει την εικόνα του φθηνού αυτοκινήτου, κάτι που φαίνεται και στο ποιοτικά αναβαθμισμένο εσωτερικό του. Ο χώρος αποσκευών είναι τεράστιος, φτάνοντας τα 573 λίτρα! Οι κινητήρες, ήδη γνωστοί από άλλα μοντέλα του γκρουπ Renault, είναι οι βενζινοκινητήρες 1.2 των 75 ίππων και ο τρικύλινδρος 0.9 των 90 ίππων, καθώς και ο ντίζελ 1.5 σε εκδόσεις 75 και 90 ίππων.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Dacia Logan MCV

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

McLaren P1

McLaren P1 - Σαλόνι Γενεύης 2013

Πανηγυρική πρεμιέρα για το νέο της υπεραυτοκίνητο παραγωγής, την P1, είχε η McLaren στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Η λέξη «παραγωγής» είναι εδώ πολύ σημαντική, γιατί η McLaren έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν στοχεύει στη δημιουργία ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου για τις πίστες, αλλά ενός υπεραυτοκινήτου για το δρόμο, με τις ανάλογες επιδόσεις (και... κόστος!) που συνεπάγεται αυτός ο χαρακτηρισμός. Βεβαίως θα υπάρχει και επιλογή "race mode", στην οποία θα επεκτείνεται και θα αλλάζει κλίση η μεγάλη πίσω πτέρυγα. Πολλές από τις τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν προέρχονται απευθείας από τη Formula 1. Το αυτοκίνητο είναι υβριδικό, αξιοποιώντας την εμπειρία από το KERS στη Formula 1, με ένα κινητήρα V8 3,8 λίτρων με δύο υπερσυμπιεστές, που αποδίδει 737 ίππους και ροπή 71,4 kgm και συνδυάζεται μ' έναν ηλεκτροκινητήρα 179 ίππων, ο οποίος ελέγχεται με ένα κουμπί στο τιμόνι. Η μέγιστη συνδυασμένη ισχύς είναι 916 ίπποι και η ροπή 91,7 kgm. Το επτάρι κιβώτιο είναι διπλού συμπλέκτη. Το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί μόνο με ηλεκτροκίνηση για 10 περίπου χιλιόμετρα. Τα ενεργητικά αεροδυναμικά στοιχεία είναι παρόντα κι εδώ, όπως και στη LaFerrari, ενώ η ενεργητική ανάρτηση είναι υδροπνευματική. Τα λάστιχα είναι P Zero Corsa της Pirelli, διαστάσεων 245/35 R 19 εμπρός και 315/30 R 20 πίσω. Η μέγιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 350 χλμ./ώρα, ενώ η επιτάχυνση από 0 ως 100 χλμ./ώρα γίνεται σε λιγότερα από 3'', από 0 ως 200 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 7'' και από 0 ως 300 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 17''. Για να διατηρηθεί η αποκλειστικότητα, η παραγωγή θα περιοριστεί στις 375 μονάδες.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - McLaren P1

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
   
   
     
   

Nissan Note

Nissan Note - Σαλόνι Γενεύης 2013

Η Nissan παρουσίασε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το νέο Note, το οποίο εξελίχθηκε στο Τεχνικό Κέντρο της Nissan για την Ευρώπη, στη Μ. Βρετανία και την Ισπανία, ώστε να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές ανάγκες και θα κατασκευάζεται στο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της εταιρεία στη Μ. Βρετανία. Η Nissan επισημαίνει πως βασικό στοιχείο το νέου Note είναι ένα «πακέτο» τεχνολογιών για την ενίσχυση της ασφάλειας, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμες σε μεγαλύτερα αυτοκίνητα, όπως π.χ. ο έλεγχος «τυφλής» γωνίας στην ορατότητα, η ειδοποίηση για αλλαγή λωρίδας κι ένα σύστημα ελέγχου κινούμενων αντικειμένων. Διαθέσιμα θα είναι επίσης συστήματα πληροφόρησης και υποβοήθησης του οδηγού, όπως πανοραμική κάμερα για τη διευκόλυνση των ελιγμών στάθμευσης, συνδυασμένη με οθόνη 5.8'' στο ταμπλό, σύστημα πλοήγησης κλπ. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί ένα τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,2 λίτρων σε δύο εκδόσεις, ατμοσφαιρική με 80 ίππους και υπερτροφοδοτούμενη (μηχανικός υπερσυμπιεστής) με 98. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει αποσύμπλεξη του υπερσυμπιεστή από τον κινητήρα στις χαμηλές ταχύτητες, για μείωση των τριβών και της κατανάλωσης. Οι εκπομπές CO2 είναι μόνο 99 g/km. Υπάρχει επίσης ο γνωστός ντίζελ 1.5 της Renault με 90 ίππους και εκπομπές CO2 95 g/km. Όλες οι εκδόσεις θα συνδυάζονται με σύστημα Start/Stop. Οι πωλήσεις του νέου Note θ' αρχίσουν το φθινόπωρο.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Nissan Note

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Opel Cascada

Opel Cascada - Σαλόνι Γενεύης 2013

Tο Cascada, ένα τετραθέσιο ανοιχτό αυτοκίνητο με υφασμάτινη οροφή, είναι το νέο cabrio της Opel που παρουσιάστηκε επίσημα στη Γενεύη. Το αυτοκίνητο έχει τα στοιχεία ενός μεσαίου καμπριολέ, μήκος 4.697 μ., πλάτος 1.840 μ., αλλά και "premium" τεχνολογίες. Έχοντας γράψει ιστορία με αρκετές γενιές Kadett και Astra cabrio, η Opel επιστρέφει στα μεσαία τετραθέσια καμπριολέ με υφασμάτινη οροφή. Η οροφή ανοίγει σε 17 δευτερόλεπτα ακόμα και εν κινήσει (μέχρι 50 χλμ./ώρα), ενώ η εταιρεία υπόσχεται εξαιρετικά άκαμπτο αμάξωμα. Ο χώρος αποσκευών είναι 280 λίτρα με την οροφή ανοιχτή και φτάνει στα 350 λίτρα όταν αυτή κλείνει. Μία ευρεία γκάμα κινητήρων θα διατίθεται για το Cascada, η οποία ξεκινάει με τον βενζινοκινητήρα 1.4 Turbo, που συνδυάζεται με χειροκίνητο 6τάχυτο κιβώτιο και διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με ισχύ 120 και 140 ίππων. Από πλευράς πετρελαιοκινητήρων ο 2.0 CDTI με 165 ίππους προσφέρεται με χειροκίνητο ή αυτόματο 6τάχυτο κιβώτιο. Την παράσταση θα κλέψει ο βενζινοκινητήρας 1.6 SIDI Turbo ECOTEC. Αυτή η μονάδα άμεσου ψεκασμού ανήκει σε μία νέα γενιά που θα κάνει ντεμπούτο στις αρχές του 2013 και εξελίχθηκε με γνώμονα την ομαλή λειτουργία, τη ροπή και την οικονομία καυσίμου. Αποδίδει 170 ίππους. Ο κινητήρας αυτός θα διατίθεται τόσο με χειροκίνητο όσο και με αυτόματο 6τάχυτο κιβώτιο.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Opel Cascada

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Peugeot 2008

Peugeot 2008 - Σαλόνι Γενεύης 2013

Βασισμένο στο «δάπεδο» του 208, το 2008 έχει μήκος 4,16 μ. και αυξημένο ύψος από το έδαφος. Χρησιμοποιεί αρχικά την ατμοσφαιρική έκδοση του νέου 3κύλινδρου βενζινοκινητήρα 1.2 της εταιρείας, ο οποίος στους επόμενους μήνες θα είναι διαθέσιμος και σε δύο νέες, υπερτροφοδοτούμενες εκδόσεις, με 110 και 130 ίππους, ενώ διαθέσιμος θα είναι κι ένας ντίζελ e-HDi. Οι εκπομπές CO2 ξεκινούν από τα 99 g/km (κάτι που θα απαλλάσσει τη συγκεκριμένη έκδοση από τα τέλη κυκλοφορίας στην Ελλάδα). Η Peugeot αναφέρει επίσης ότι το 2008 θα φοράει λάστιχα «εκτός δρόμου» (M+S) σε ζάντες 17 ιντσών. Οι προστατευτικές «ποδιές» στο κάτω μέρος του εμπρός και του πίσω προφυλακτήρα δίνουν επίσης την αίσθηση και μιας «εκτός δρόμου» πλευράς του χαρακτήρα του. Η κατασκευή του αυτοκινήτου θα γίνεται κοντά στις αγορές στις οποίες θα διατεθεί, δηλαδή στη Γαλλία για την Ευρώπη, στην Κίνα για την Ασία και στη Βραζιλία για την Αμερική.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Peugeot 2008

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Qoros 3

Qoros 3 - Σαλόνι Γενεύης 2013

Η νέα κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Qoros είναι έτοιμη να κάνει την επίθεσή της στην ευρωπαϊκή αγορά, λανσάροντας το πρώτο της αυτοκίνητο στα τέλη του έτους. Πρόκειται για το σεντάν Qoros 3, το οποίο έχει μήκος 4,615 μέτρα και μεταξόνιο 2.690 χιλιοστά, ενώ ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 450 λίτρα. Το αυτοκίνητο κινείται από ένα κινητήρα 1,6 λίτρων που προσφέρεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, ατμοσφαιρική και τούρμπο, με ισχύ 126 και 156 ίππων αντίστοιχα. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήδη εξελίσσει και ένα 3κύλινδρο κινητήρα τούρμπο 1,2 λίτρων κι ένα νέο 4κύλινδρο 1.6, και οι δύο με άμεσο ψεκασμό. Τα δύο μηχανικά σύνολα συνδυάζονται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων (προαιρετικά υπάρχει και εξάρι διπλού συμπλέκτη!) και διαθέτουν σύστημα start-stop. Οι αναρτήσεις είναι με γόνατα Μακφέρσον εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω. Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι, αν και κινεζικό, το Qoros 3 έχει ιδιαίτερα σύγχρονη σχεδίαση, πολύ πλούσιο εξοπλισμό και απολύτως αποδεκτή ποιότητα κατασκευής.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Qoros 3

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Renault Captur

Renault Captur - Σαλόνι Γενεύης 2013

Η στροφή των ευρωπαίων καταναλωτών προς μικρότερα αυτοκίνητα φαίνεται να προκαλεί μία... καταιγίδα νέων μοντέλων στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων ελεύθερου χρόνου, στην οποία τώρα μπαίνει και η Renault με το Captur. Πρόκειται για ένα μικρό αυτοκίνητο (μήκος 4,12 μ.) βασισμένο στο «δάπεδο» του νέου Clio, που σύμφωνα με την εταιρεία συνδυάζει την εμφάνιση (και το αυξημένο ύψος) ενός "SUV" με το πρακτικό εσωτερικό ενός πολυμορφικού. Το νέο Captur αποτελεί ουσιαστικά την γαλλική εκδοχή του Nissan Juke, με το οποίο φυσικά μοιράζεται και την ίδια πλατφόρμα και αρχιτεκτονική, την οποία βεβαίως συναντάμε και στο ολοκαίνουριο Renault Clio Mk4. Με μήκος 4.120 μ., το Captur είναι μόλις 5 χιλιοστά πιο κοντό σε αυτή τη διάσταση σε σχέση με το Juke. Παρότι το όνομα του είναι ίδιο με αυτό του 3θυρου Captur Concept που είχαμε δει πίσω στο 2011, αναφορικά με τη σχεδίασή του μπορούμε να πούμε ότι η Renault επέλεξε να μοιάζει περισσότερο με το Clio. Το Captur εκτός από το ότι θα διατίθεται σε τετρακίνητες και δικίνητες εκδόσεις, τα μηχανικά του σύνολα θα είναι τα 3κύλινδρα και 4κύλινδρα που έχουμε δει και στο νέο Clio. Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ άλλων διαθέσιμος θα είναι και o 3κύλινδρος τούρμπο κινητήρας των 900 κ.εκ., που αποδίδει 89 ίππους, αλλά και ο ντίζελ των 1,5 λίτρων (ο οποίος θα εκπέμπει 96 g/km. CO2). Το Captur θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Renault στην Ισπανία (Valladolid).

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Renault Captur

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Renault Scenic XMOD

Renault Scenic XMOD - Σαλόνι Γενεύης 2013

H νέα αυτή έκδοση «ελεύθερου χρόνου» του Scenic χρησιμοποιεί ταυτόχρονα το ανανεωμένο στιλ του εμπρός μέρους που εφαρμόζεται στο σύνολο της γκάμας του μοντέλου. Σχεδιαστικά το υπερυψωμένο Scenic XMOD έχει αρκετά στοιχεία που παραπέμπουν και σε χρήση εκτός δρόμου, όπως συμβαίνει όμως πλέον με πολλά αυτοκίνητα ελεύθερου χρόνου, δεν διαθέτει σύστημα τετρακίνησης, αλλά μπροστινή κίνηση. Η Renault πάντως το έχει εφοδιάσει μ' ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας που προσφέρει και κάποιες επιπλέον δυνατότητες ελέγχου σε «δύσκολες» επιφάνειες, διαθέτοντας τρία διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας, που επιλέγονται μ' ένα διακόπτη στην κεντρική κονσόλα. Το σύστημα λέγεται Extended Grip και προσφέρει τα προγράμματα "expert" (έλεγχος των φρένων από το σύστημα, αλλά όχι και της ροπής του κινητήρα), "δρόμος" (λειτουργεί σαν ένα κανονικό ESP και επανενεργοποιείται αυτόματα πάνω από τα 40 χλμ./ώρα) και "μαλακό έδαφος" (βελτιστοποιεί τον έλεγχο των φρένων και του κινητήρα σε συνδυασμό με τις συνθήκες πρόσφυσης). Το Scenic XMOD θα χρησιμοποιεί το νέο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1,4 λίτρων Energy TCe 130 με τους 130 ίππους.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Renault Scenic XMOD

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Rolls-Royce Wraith

Rolls-Royce Wraith - Σαλόνι Γενεύης 2013

Οποιοδήποτε νέο μοντέλο με το σήμα της Rolls φιλοξενεί οποιαδήποτε Έκθεση στον κόσμο, είναι ένα σημαντικό γεγονός. H Rolls-Royce Wraith που κάνει την πρεμιέρα της στη Γενεύη είναι η δίθυρη έκδοση της Ghost και φυσικά πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε διαστάσεις κουπέ που κατασκευάστηκαν ποτέ. Ως γνωστόν, Ghost σημαίνει στην αγγλική φάντασμα, ενώ το όνομα του συγκεκριμένου κουπέ προέρχεται από τη Σκωτία, εκεί όπου Wraith είναι μία σκωτσέζικη λέξη η οποία σημαίνει αθάνατος, υποδεικνύοντας κάποιον που πέρασε στην αθανασία χωρίς να περάσει από το ενδιάμεσο στάδιο του θανάτου. Η ονομασία Wraith πρωτοχρησιμοποιήθηκε από την Βρετανική εταιρεία πριν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1938 για την ακρίβεια, για ένα coupe μοντέλο της. Όπως προσθέτει ο επικεφαλής της, Torsten Muller Otvos για την ονομασία : «...το Wraith παραπέμπει στην έννοια μιας ασταμάτητης και θηριώδους δύναμης, δίνοντας παράλληλα την αίσθηση της σπανιότητας, του δυναμισμού, ενός σχεδόν απόκοσμου πλάσματος και κατ' επέκταση είναι το τέλειο όνομα για το νέο μας μοντέλο». Το βρετανικό αυτοκίνητο και στην έκδοση κουπέ είναι ιδιαίτερα ογκώδες, αλλά ταυτόχρονα η Wraith είναι το πιο γρήγορο μοντέλο που έχει κατασκευάσει ποτέ η Rolls Royce. Για την ακρίβεια, το βάρος της είναι 2.300 κιλά, ενώ επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,7 δευτερόλεπτα, χάρη στους 608 ίππους που αποδίδει ο V12 των 6,6 λίτρων με τα διπλά turbo. Σε σχέση με την Ghost με το μεταξόνιο των 3,295 μ. η coupe Wraith αναμένεται να διαθέτει ένα μικρότερο κατά 18 εκατοστά μεταξόνιο, με το συνολικό της μήκος να φτάνει τα 5,2 μέτρα.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Rolls-Royce Wraith

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Seat Leon SC

Seat Leon SC - Σαλόνι Γενεύης 2013

Η Seat διευρύνει τη γκάμα του νέου Leon με την 3θυρη έκδοση που παρουσίασε στη Γενεύη. Έτσι, το ισπανικό μικρομεσαίο μοντέλο προσφέρεται για πρώτη φορά με περισσότερους από έναν τύπο αμαξώματος (μέσα στο χρόνο προβλέπεται και έκδοση στέισον). Γεγονός που σίγουρα διευρύνει την πιθανή πελατεία του σε μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες της ευρωπαϊκής αγοράς και -με το 3θυρο αμάξωμα- ενισχύει το σπορ χαρακτήρα που επιδιώκει για το σύνολο της γκάμας της η ισπανική θυγατρική του γκρουπ VW. Η διαφορά με την 5θυρη έκδοση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις 2 επιπλέον πόρτες, αφού το Leon SC έχει μικρότερο μεταξόνιο κατά 35 χιλιοστά. Οι κινητήρες που θα χρησιμοποιεί το είναι οι ίδιοι με αυτούς του 5θυρου Leon, με ισχύ που κυμαίνεται από τους 86 ως τους 184 ίππους. Το Leon SC θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2013.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Seat Leon SC

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Subaru Forester

Subaru Forester - Σαλόνι Γενεύης 2013

Η τέταρτη γενιά του αγαπητού στα μέρη μας Forester δηλώνει ένα δυνατό παρών στην Γενεύη. Η εμπορική του πορεία θα ξεκινήσει στην Ευρώπη το Μάιο, αρχικώς από τη Γηραιά Αλβιώνα, ενώ εξελίξεις αναμένονται στην αντιπροσώπευση της εταιρείας στην Ελλάδα. Η ιαπωνική εταιρεία τονίζει ότι το νέο Forester με το σύστημα τετρακίνησης All Wheel Drive Symmetrical είναι ένα ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον SUV, πιο ισχυρό από το μοντέλο που αντικαθιστά, πιο ασφαλές καθώς και πιο οικονομικό. Σχεδιαστικά η ιαπωνική εταιρεία ακολουθεί την ίδια φόρμα με την προηγούμενη γενιά, αλλά εδώ υπάρχουν νέα φώτα, νέα μάσκα και μάλλον διαφορετικό σχήμα στα παράθυρα. Το αυτοκίνητο έχει μήκος 4,595 μ. (35 χιλιοστά περισσότερο από το προηγούμενο), πλάτος 1,695 μ. και ύψος 1,795 μ. Το μεταξόνιο έχει μεγαλώσει και αυτό κατά 25 χιλιοστά και αγγίζει τα 2.640. Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 505 λίτρων, 55 παραπάνω σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Στην Ευρώπη το αυτοκίνητο θα είναι διαθέσιμο με δύο βενζινοκινητήρες μπόξερ, τον 2λιτρο ατμοσφαιρικό ισχύος 150 ίππων και τον επίσης 2λιτρο τούρμπο άμεσου ψεκασμού, ισχύος 240 ίππων. Ο πρώτος συνεργάζεται είτε με ένα 6τάχυτο μηχανικό είτε με ένα CVT κιβώτιο (που προσφέρει και 8 σταθερές σχέσεις για χειροκίνητες αλλαγές), ενώ ο δεύτερος αποκλειστικά με το CVT. Επίσης θα διατίθεται και μέα 2λιτρο ντίζελ με 147 ίππους και 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο. Οι αναρτήσεις είναι με γόνατα Μακφέρσον εμπρός και διπλά ψαλίδια πίσω.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Subaru Forester

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Suzuki SX4

Suzuki SX4 - Σαλόνι Γενεύης 2013

Η Suzuki στη Γενεύη παρουσίασε τον αντικαταστάτη του SX4, δηλαδή ένα αυτοκίνητο που μπορεί να ενδιαφέρει πολύ και τη χώρα μας. Το νέο Suzuki ανήκει στην μικρομεσαία κατηγορία και βασίζεται στο πρωτότυπο S-Cross που παρουσιάστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο στην Έκθεση του Παρισιού. Αν και διατηρεί το όνομα SX4, που συμβολίζει ότι πρόκειται για ένα τετρακίνητο "crossover", είναι μεγαλύτερο από το μοντέλο που αντικαθιστά, γιατί οι έρευνες της εταιρείας έδειξαν πως αυτή ήταν η απαίτηση των καταναλωτών. Το αυτοκίνητο έχει μήκος 4,3 μ., πλάτος 1,765 και ύψος 1,575, ενώ μεγαλύτερο είναι και το μεταξόνιο, που φτάνει τα 2.600 χιλιοστά. Η ιαπωνική εταιρεία υπόσχεται άνετους χώρους στο εσωτερικό, ενώ θεαματική είναι η αύξηση του χώρου αποσκευών, που φτάνει πλέον τα 430 λίτρα. Η νέα γενιά του συστήματος τετρακίνησης της Suzuki προσφέρει 4 επιλογές στον οδηγό: Auto, που εμπλέκει την τετρακίνηση μόνο όταν χρειάζεται, Sport, που είναι βελτιστοποιημένη για δρόμους με συνεχείς στροφές, ενώ αλλάζει και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του κινητήρα, Snow, που χρησιμοποιεί συνεχώς τετρακίνηση και είναι κατάλληλη για ολισθηρές επιφάνειες, και Lock, για δύσκολες καταστάσεις, με «κλείδωμα» της τετρακίνησης και μετάδοση μεγάλου μέρους της ροπής στους πίσω τροχούς. Το ιαπωνικό μοντέλο διαθέτει δυο κινητήρες 1,6 λίτρων, έναν βενζίνης κι έναν πετρελαίου. Το χειροκίνητο κιβώτιο είναι 5 σχέσεων για τον βενζινοκινητήρα και 6 για τον ντίζελ, ενώ προαιρετικά διατίθεται και αυτόματο κιβώτιο CVT (με 7 σταθερές σχέσεις για χειροκίνητες αλλαγές). Το νέο SX4 θα συνεχίσει να παράγεται στην Ουγγαρία.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Suzuki SX4

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

VW XL1

VW XL1 - Σαλόνι Γενεύης 2013

Στο περίπτερο της VW στη Γενεύη ήταν και το φουτουριστικό XL1, για το οποίο η γερμανική εταιρεία έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα τεθεί κανονικά σε παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Όσναμπρικ της Γερμανίας, με μεθόδους που θα μοιάζουν με χειροποίητη κατασκευή! Το μήκους 3,888 μ. διθέσιο υβριδικό (plug-in) XL1 έχει χαμηλό βάρος (795 κιλά) και εντυπωσιακή αεροδυναμική (Cx μόλις 0,189) που του επιτρέπουν να κινείται με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα χρησιμοποιώντας ισχύ μόλις 8,5 ίππων και είναι το πιο οικονομικό αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο. Κινείται από ένα υβριδικό σύστημα που αποτελείται από ένα δικύλινδρο ντίζελ TDI 48 ίππων κι έναν ηλεκτροκινητήρα 27 ίππων, διαθέτει αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG 7 ταχυτήτων και μπαταρίες λιθίου οι οποίες μπορούν να φορτιστούν και από μία πρίζα στο δίκτυο και επιτρέπουν αυτονομία 50 χιλιομέτρων μόνο με ηλεκτροκίνηση. Η μέγιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι 160 χλμ./ώρα και η επιτάχυνση από 0 ως 100 χλμ./ώρα γίνεται σε 12,7''. Οι τυποποιημένες εκπομπές CO2 είναι μόλις 21 g/km.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - VW XL1

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Μοντέλα που ανανεώθηκαν: Citroen C3

Μοντέλα που ανανεώθηκαν: Citroen C3 - Σαλόνι Γενεύης 2013

Η Citroen παρουσιάζει στη Γενεύη το ελαφρά ανανεωμένο C3. Το «φέις λιφτ» περιλαμβάνει, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, σχεδιαστικές επεμβάσεις στο μπροστινό μέρος και στη μάσκα, ενώ παράλληλα προστέθηκαν και φώτα ημέρας στις άκρες των φτερών. Στο πίσω μέρος συναντάμε αλλαγή της διάταξης των φώτων. Πέρα όμως από τις σχεδιαστικές αναθεωρήσεις, σημαντικές αλλαγές έχουμε και κάτω από το καπό. Για την ακρίβεια, το C3 προσθέτει στη γκάμα του τους νέους 3κύλινδρους κινητήρες του γαλλικού γκρουπ των 1.000 κ.εκ. με τους 68 ίππους και των 1.200 κ.εκ. με 82 ίππους, τους οποίους γνωρίσαμε και στο Peugeot 208, ενώ τη γκάμα των βενζινοκινητήρων συμπληρώνει ο 1.6 με τους 120 ίππους. Στους πετρελαιοκινητήρες συναντάμε τον 1400άρη με 70 ίππους και τον 1600άρη με 90 ή 115 ίππους και σύστημα start/stop. Το ανανεωμένο C3 αναμένεται στη χώρα μας μετά το καλοκαίρι.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Μοντέλα που ανανεώθηκαν: Citroen C3

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Hyundai ix35

Hyundai ix35 - Σαλόνι Γενεύης 2013

Οι αλλαγές στο ανανεωμένο ix35 περιλαμβάνουν μικρές επεμβάσεις στην εξωτερική εμφάνιση αλλά κυρίως προσθήκες στη γκάμα των κινητήρων. Οι γρίλιες στην εισαγωγή αέρα είναι πλέον βαμμένες στο χρώμα του αμαξώματος, ενώ στα φωτιστικά σώματα υπάρχουν φώτα ημέρας LED και προβολείς Bi-Xenon. Στο εσωτερικό έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά καλύτερης ποιότητας. Το ix35 εξοπλίζεται με το σύστημα διεύθυνσης Flex Steer, το οποίο ρυθμίζει την πληροφόρηση προς τον οδηγό, ανάλογα με το πρόγραμμα (Normal, Comfort και Sport). Ο 2λιτρος βενζινοκινητήρας Theta αντικαθίσταται από το νέο ανάλογης χωρητικότητας GDI, ο οποίος αποδίδει 178 ίππους και εξοπλίζει επίσης το μεσαίο sedan i40. Παράλληλα γίνεται πιο οικονομικός ο ντίζελ της οικογένειας «R». Ο 4κύλινδρος ντίζελ αποδίδει 116 ίππους συνδυάζεται με σύστημα start/stop, έχοντας τυποποιημένες εκπομπές CO2 135 g/km, που του επιτρέπουν να κυκλοφορεί στο δακτύλιο της Αθήνας.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Hyundai ix35

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Jeep Grand Cherokee

Jeep Grand Cherokee - Σαλόνι Γενεύης 2013

Αμερικάνικη εκπροσώπηση στην Γενεύη με το ανανεωμένο Jeep Grand Cherokee, η ευρωπαϊκή εκδοχή του οποίου θ' αρχίσει να πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 (για αυτό και η εταιρεία το χαρακτηρίζει ως «μοντέλο του 2014»). Όπως σε κάθε ανανέωση, έχουν γίνει κι εδώ οι απαραίτητες αισθητικές επεμβάσεις εξωτερικά κι εσωτερικά, ιδιαίτερα σε λεπτομέρειες που ενισχύουν την αίσθηση ποιότητας και σύγχρονης τεχνολογίας (π.χ. φώτα ημέρας, νέοι προβολείς ξένου, πίσω φώτα με LED, δέρμα και ξύλο στο εσωτερικό, νέο τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι κλπ.) Σημαντικό στοιχείο σε ό,τι αφορά τα μηχανικά μέρη είναι το νέο αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων της Chrysler, το οποίο θα μπορεί να συνδυαστεί και με τους βενζινοκινητήρες V6 και V8, και με τον 3λιτρο V6 ντίζελ. Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο κιβώτιο εξασφαλίζει καλύτερες επιδόσεις και ταυτόχρονα μικρότερη κατανάλωση και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Στο εσωτερικό του ανανεωμένου Grand Cherokee υπάρχει και το νέο σύστημα πληροφόρησης και ψυχαγωγίας UConnect με οθόνη αφής 8,4'', ενώ στο εξοπλισμό του αυτοκινήτου έχουν προστεθεί τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Jeep Grand Cherokee

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Nissan Leaf

Nissan Leaf - Σαλόνι Γενεύης 2013

Το Leaf είναι μάλλον καινούργιο για να δεχτεί ανανέωση κι όμως στη Γενεύη φιλοξενείται η νέα του εκδοχή. Αυτό έγινε για να μπορεί το ηλεκτρικό Leaf, μετά από εξέλιξη που έγινε στην Ευρώπη, να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Άλλωστε και η παραγωγή του για την ευρωπαϊκή αγορά θα γίνεται στην Ευρώπη, στο εργοστάσιο της Nissan στη Μ. Βρετανία. Όπως σε κάθε "facelift" έχουν γίνει κι εδώ ορισμένες αισθητικές αλλαγές, αλλά πολλές είναι και οι λειτουργικές και τεχνολογικές αλλαγές του αυτοκινήτου. Υπήρξε κατ' αρχάς βελτίωση του συστήματος παροχής ισχύος, που χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα των 80 kW, αλλά βελτιωμένα χαρακτηριστικά στα παρελκόμενα και ενσωμάτωσή τους σε ένα ενιαίο σύνολο με τον κινητήρα (π.χ. ο φορτιστής μετακινήθηκε από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου στο μπροστινό, αυξάνοντας έτσι το χώρο αποσκευών κατά 40 λίτρα και φτάνοντάς τον στα 370). Τα νέα καθίσματα επέτρεψαν την αύξηση του χώρου για τους επιβάτες, ενώ βελτίωση υπήρξε στο σύστημα θέρμανσης-αερισμού, που βασίζεται τώρα σε μία αντλία θερμότητας, μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος και αυξάνοντας την αυτονομία του αυτοκινήτου. Η βελτιωμένη «μάσκα» εμπρός επέτρεψε τη μείωση του αεροδυναμικού συντελεστή Cx από το 0,29 στο 0,28. Η αυτονομία του Leaf σύμφωνα με τον τυποποιημένο ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών είναι τώρα 199 χιλιόμετρα, αισθητά βελτιωμένη σε σύγκριση με τα 175 χιλιόμετρα της προηγούμενης έκδοσης. Σύμφωνα με τη Nissan, βελτιωμένα είναι επίσης και τα οδικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, χάρη στις βελτιώσεις που έγιναν στις αναρτήσεις, το σύστημα διεύθυνσης και τα φρένα.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Nissan Leaf

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

SsangYong Rodius

SsangYong Rodius - Σαλόνι Γενεύης 2013

Το πολυμορφικό της κορεάτικης φίρμας παρουσιάζεται ανανεωμένο εμφανισιακά στη Γενεύη, με τις αλλαγές στα φωτιστικά του σώματα να προσθέτουν περισσότερη αρμονία στην εμφάνισή του. Στο εμπρός μέρος ειδικά φαίνεται να φλερτάρει έντονα την αμερικάνικη αγορά. O κινητήρας είναι ένας 2λιτρος ντίζελ με 155 ίππους, που συνδυάζεται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ή αυτόματο 5 σχέσεων της Mercedes. Οι αναρτήσεις είναι με διπλά ψαλίδια εμπρός και σύστημα πολλαπλών συνδέσμων πίσω. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται στους πίσω τροχούς, προαιρετικά όμως προσφέρεται και σύστημα τετρακίνησης, αποκλειστικά με το αυτόματο κιβώτιο. Η SsangYong ξόδεψε 165 εκατομμύρια δολάρια για την εξέλιξη του μοντέλου της, και οι ιθύνοντες της εταιρείας τονίζουν ότι "συνδυάζει την ευελιξία και την άνεση, ενώ διαθέτει ένα ποιοτικό εσωτερικό ενός σεντάν σε ένα ολοκαίνουργιο αμάξωμα." Το μεταξόνιο των 3.000 χιλιοστών δηλώνει την επταθέσια διάταξή του σε τρεις σειρές καθισμάτων. Η τρίτη σειρά καθισμάτων μπορεί να αφαιρεθεί εξολοκλήρου. Η δεύτερη σειρά μπορεί να ρίξει τα καθίσματά της ανεξάρτητα και να χρησιμοποιηθούν ως τραπεζάκια αεροπλάνου.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - SsangYong Rodius

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Volvo S60, V60, XC60

Volvo S60, V60, XC60 - Σαλόνι Γενεύης 2013

Ολόκληρη τη γκάμα των μεσαίων μοντέλων της που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό στον αριθμό 60 στο όνομά τους ανανέωσε η Volvo, με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της γκάμας και την προϊοντική στρατηγική να σημειώνει ότι πρόκειται για «την πιο εκτεταμένη εξέλιξη υπαρχόντων μοντέλων στην ιστορία της εταιρείας». Φυσικά στα αυτοκίνητα υπήρξαν οι απαραίτητες σχεδιαστικές επεμβάσεις που γίνονται εξωτερικά σε κάθε "facelift", με αλλαγές στο εμπρός και το πίσω μέρος, τα φανάρια, αλλά και πολλές λεπτομέρειες, ενώ εσωτερικά εκτός από τα νέα υλικά και χρώματα υπάρχουν και νέα σπορ καθίσματα, το διαφορετικό σχήμα των οποίων μάλιστα αυξάνει λίγο και το χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών. Σε ό,τι αφορά τα μηχανικά μέρη, στα S60 και V60 υπάρχει τώρα και η επιλογή του «χαμηλωμένου σπορ σασί», που ήταν διαθέσιμη μόνο στις εκδόσεις R-Design. Επίσης υπήρξε μείωση στην κατανάλωση και των εκπομπών CO2 όλων των κινητήρων, με το S60 να πέφτει μέχρι τα 106 g/km (στην έκδοση ντίζελ 1.6 D2), μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώνει στην Ελλάδα. Διαθέσιμα είναι τώρα τα στρεφόμενα φώτα σε χαμηλές ταχύτητες για κλειστές στροφές και ελιγμούς, οι προσαρμοζόμενοι προβολείς, καθώς και πολλά άλλα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας και εξοπλισμού πληροφόρησης και ψυχαγωγίας (μέχρι και... δίκτυο WiFi για σύνδεση Internet στο εσωτερικό του αυτοκινήτου!), ενώ για όσους μένουν σε περιοχές με βαρύ χειμώνα υπάρχει η δυνατότητα θερμαινόμενου παρμπρίζ για πιο γρήγορο ξεπάγωμα τις πολύ κρύες μέρες.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Volvo S60, V60, XC60

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
   S60   S60
   
  V60   XC60
   
  XC60 XC60

Volvo S80, V70, XC70

Volvo S80, V70, XC70 - Σαλόνι Γενεύης 2013

Η Volvo ανακοίνωσε ανανέωση της γκάμας των μεγάλων αυτοκινήτων της, των S80, V70 και XC70, με σχεδιαστικές αλλαγές που είχαν ως στόχο να τα κάνουν να φαίνονται πιο σύγχρονα και πιο δυναμικά. Νέοι προφυλακτήρες και άλλες λεπτομέρειες δίνουν τον τόνο εξωτερικά και νέα υλικά και χρώματα εσωτερικά. Νέες προσθήκες υπάρχουν επίσης στον εξοπλισμό, κυρίως σε ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, καθώς η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας από την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκαν τα συγκεκριμένα μοντέλα, έχει οδηγήσει στην παρουσίαση νέων συστημάτων και την αναβάθμιση άλλων από τα ήδη υπάρχοντα. Αυτός άλλωστε είναι και ο τομέας στον οποίο δίνουν μεγάλη έμφαση τώρα όλες οι εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας. Επίσης μείωση υπήρξε στην κατανάλωση και τις εκπομπές CO2 των κινητήρων, με το S80 να πέφτει στην εντυπωσιακά χαμηλή για τόσο μεγάλο αυτοκίνητο τιμή των 108 g/km, στην έκδοση ντίζελ 1.6.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Volvo S80, V70, XC70

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
   S80
    S80
   
  V70   XC70

VW cross up

VW cross up - Σαλόνι Γενεύης 2013

Η VW επεκτείνει τη γκάμα των υπερυψωμένων μοντέλων της με το «εκτός δρόμου» παρουσιαστικό και τον "lifestyle" χαρακτήρα που φέρουν το συνθετικό "cross" μπροστά από το όνομά τους, παρουσιάζοντας στη Γενεύη το μικρότερο μοντέλο της σειράς, το cross up! Τα σχεδιαστικά στοιχεία που παραπέμπουν σε εκτός δρόμου, όπως τα φουσκωμένα προστατευτικά στα φτερά, οι «ποδιές» εμπρός-πίσω, τα προστατευτικά στις πόρτες, οι μπάρες οροφής κλπ. είναι εμφανή και διαφοροποιούν αισθητικά το (5θυρο) αυτοκίνητο σε σχέση με το απλό up! Βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του είναι επίσης το αυξημένο ύψος από το έδαφος και τα λάστιχα διαστάσεων 185/50 σε 16άρες αλουμινένιες ζάντες. Το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από τα διαφορετικά υλικά στα καθίσματα, δερμάτινο τιμόνι και μοχλό χειρόφρενου, στοιχεία χρωμίου στο ταμπλό κλπ. Το ESP είναι στάνταρ στον εξοπλισμό, ο οποίος γενικά είναι υψηλού επιπέδου, ενώ ο κινητήρας παραμένει ο ίδιος τρικύλινδρος χιλιάρης, που στο cross up! θα χρησιμοποιείται στην ισχυρότερη έκδοσή του, αυτήν των 75 ίππων.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - VW cross up

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Toyota Auris Touring Sports

Toyota Auris Touring Sports - Σαλόνι Γενεύης 2013

Το νέο Auris επεκτείνει τη γκάμα του με την προσθήκη και μιας έκδοσης στέισον που στοχεύει στους οικογενειάρχες που δεν θέλουν να αγοράσουν πολυμορφικό, αλλά χρειάζονται χώρους και ιδιαίτερα χώρο αποσκευών. Ταυτόχρονα, το Auris Touring Sports είναι το πρώτο στέισον που διατίθεται και ως υβριδικό, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της Toyota για βαθμιαία επέκταση της χρήσης υβριδικής τεχνολογίας της στο σύνολο της γκάμας της. Χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου αυτοκινήτου είναι το σύστημα εύκολης αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων με μία κίνηση και το διπλό δάπεδο του χώρο αποσκευών. Το Touring Sports έχει μήκος μεγαλύτερο κατά 28,5 εκ. σε σύγκριση με τη χάτσμπακ έκδοση του Auris, με ένα τεράστιο χώρο αποσκευών, που φτάνει τα 530 λίτρα. Την ίδια χωρητικότητα έχει και στην υβριδική έκδοση, καθώς η μπαταρία του υβριδικού συστήματος είναι τοποθετημένη κάτω από το πίσω κάθισμα. Η γκάμα των κινητήρων και το υβριδικό σύστημα, είναι τα ίδια που χρησιμοποιούνται και στo Auris.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Toyota Auris Touring Sports

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Ferrari «LaFerrari»

Ferrari «LaFerrari» - Σαλόνι Γενεύης 2013

Με το χαρακτηριστικό και... αυτοπροσδιοριστικό όνομα LaFerrari παρουσίασε η μάρκα του Μαρανέλο στην έκθεση της Γενεύης το νέο της μοντέλο περιορισμένης παραγωγής (θα κατασκευαστούν μόνο 499 αυτοκίνητα) στο οποίο εφαρμόζει όλη την τεχνολογία της, ακόμα κι αυτή που προέρχεται από τους αγώνες. Για παράδειγμα, το αυτοκίνητο είναι υβριδικό, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που βασίζεται στην τεχνολογία KERS που χρησιμοποιεί η εταιρεία στη Formula 1, με τη μπαταρία του να ζυγίζει μόλις 60 κιλά. Ο τοποθετημένος στο κέντρο κινητήρας είναι ένας V12 6,3 λίτρων, που αποδίδει 800 ίππους στις 9.250 στροφές και ροπή 71,4 kgm στις 6.750 στροφές και συνδυάζεται μ' έναν ηλεκτροκινητήρα 163 ίππων. Η μέγιστη συνδυασμένη ισχύς του συστήματος φτάνει έτσι τους 963 ίππους και η μέγιστη ροπή πλησιάζει τα 92 kgm! Το επτάρι κιβώτιο είναι φυσικά διπλού συμπλέκτη, ενώ τα ενεργητικά αεροδυναμικά βοηθήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις και τη σταθερότητα του αυτοκινήτου. Οι αναρτήσεις είναι με διπλά ψαλίδια εμπρός και σύστημα πολλαπλών συνδέσμων πίσω. Τα λάστιχα P-Zero της Pirelli είναι διαστάσεων 265/30 R 19 εμπρός και 345/30 R 20 πίσω. Η Ferrari αναφέρει επιτάχυνση από 0 ως 100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 3'', από 0 ως 200 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 7'' και από 0 ως 300 χλμ./ώρα σε 15'', με τη μέγιστη ταχύτητα να ξεπερνάει τα 350 χλμ./ώρα, ενώ στην πίστα του Φιοράνο το αυτοκίνητο ήταν ταχύτερο κατά 5'' από την Enzo, κάτι που το κάνει το ταχύτερο αυτοκίνητο στην ιστορία της Ferrari!

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Ferrari «LaFerrari»

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Lamborghini Veneno

Lamborghini Veneno - Σαλόνι Γενεύης 2013

Εκεί που όλοι περιμέναμε ότι οι βεντέτες της φετινής έκθεση της Γενεύης θα ήταν τα υπεραυτοκίνητα της Ferrari και της McLaren, η Lamborghini τους... έκανε ντρίπλα, παρουσιάζοντας ένα υπεραυτοκίνητο... ακόμα πιο περιορισμένης παραγωγής, που θα κατασκευαστεί μόνο σε τρία κομμάτια (εκτός από το αυτοκίνητο που εκτίθεται στη Γενεύη)! Η τιμή του καθενός απ' αυτά είναι μόνο... 3 εκατομμύρια ευρώ και γι' αυτό δυστυχώς έχουν ήδη πουληθεί και τα τρία, τα δύο απ' αυτά στην Αμερική και το τρίτο στην Ευρώπη! Η Veneno είναι η πιο γρήγορη Lambo που κατασκευάστηκε ποτέ και κινείται από ένα τοποθετημένο στο κέντρο V12 6,5 λίτρων, που αποδίδει 750 ίππους. Φυσικά είναι τετρακίνητη, ενώ το κιβώτιο είναι το ημιαυτόματο επτάρι ISR. Βασισμένη στην Aventador, η Veneno είναι ελαφρύτερη από εκείνη κατά 125 κιλά, προσφέροντας μία αναλογία βάρους/ισχύος μόλις 1,93 κιλά/ίππο! Χαρακτηριστικό της έμφασης που δόθηκε στη βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής, είναι το γεγονός ότι η αρνητική άντωση που πιέζει το αυτοκίνητο στο έδαφος φτάνει μέχρι τα... 500 κιλά! Σύμφωνα με την εταιρεία, η επιτάχυνση από 0 ως 100 χλμ./ώρα γίνεται σε 2,8'' και η μέγιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι 355 χλμ./ώρα. Όπως διαβάσαμε στο πάντα καλά πληροφορημένο Automotive News, το πρώτο αυτοκίνητο θα παραδοθεί στον κάτοχό του τον Ιούλιο και τα άλλα δύο το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Lamborghini Veneno

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
   
   
     
   

Alfa Romeo 4C

Alfa Romeo 4C - Σαλόνι Γενεύης 2013

Η Alfa Romeo επιστρέφει επιτέλους μετά από πολύ καιρό στο χώρο των καθαρόαιμων σπορ αυτοκινήτων, με την έκδοση παραγωγής της 4C. Το διθέσιο κουπέ έχει μήκος «λιγότερο από 4 μέτρα» και μεταξόνιο 2.400 χιλιοστά. Η 4C είναι η πρώτη Alfa μετά από πολλά χρόνια που έχει πίσω κίνηση, ενώ για την κίνησή της θα χρησιμοποιηθεί μία νέα, ισχυρότερη έκδοση του κινητήρα των 1.750 κ.εκ. με 240 ίππους και το κιβώτιο θα είναι το εξάρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη TCT. Το βάρος του αυτοκινήτου, το «πλαίσιο» του οποίου είναι κατασκευασμένο από σύνθετο υλικό (ανθρακονήματα), είναι μόλις 895 κιλά. Στην 4C το σύστημα επιλογής «προφίλ» οδήγησης DNA διαθέτει μία ακόμα επιλογή εκτός από τις ήδη υπάρχουσες τρεις, την "R" (από το Race), η οποία αφορά τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του αυτοκινήτου για οδήγηση σε πίστα. Οι αναρτήσεις είναι με διπλά ψαλίδα εμπρός και γόνατα Μακφέρσον πίσω. Το τιμόνι δεν είναι υποβοηθούμενο για μείωση του βάρους και «για να εξασφαλίζει εξαιρετική αίσθηση», όπως λέει η εταιρεία, η οποία τονίζει ότι δεν θα είναι υπερβολικά «βαρύ» λόγω του περιορισμένου βάρους του αυτοκινήτου. Η Alfa Romeo ανακοινώνει μέγιστη ταχύτητα πάνω από 250 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 4,5''. Η κατασκευή της 4C θα γίνεται στο εργοστάσιο της Maserati στη Modena.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Alfa Romeo 4C

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   


  UP