ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ :: Σαλόνι Παρισιού :: 2012 ::

Σαλόνι Παρισιού 2012

Ήπια προσαρμογή
Η επίσκεψη στις μεγάλες εκθέσεις αυτοκινήτου αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να διαπιστώσει κανείς το, ολοένα διευρυνόμενο, χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν εξαλειφθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πολλές απ' αυτές (μεταξύ των οποίων και η Γαλλία που φιλοξενεί τη συγκεκριμένη έκθεση) έχουν ελλείμματα και χρέη που προσπαθούν να μειώσουν με σκληρά μέτρα που θίγουν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, παρενέργειες και αντιδράσεις φυσικά υπάρχουν, πουθενά όμως δεν βλέπεις αυτή την εικόνα παρακμής, εγκατάλειψης και αδιαφορίας που υπάρχει στην Ελλάδα. Το κράτος εκεί λειτουργεί, ο ιδιωτικός τομέας επίσης, προσπαθώντας να προσαρμόσει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του στις νέες πραγματικότητες της αγοράς και της κοινωνίας. Εντύπωση μου έκανε, για παράδειγμα, ότι φεύγοντας από το Παρίσι, όταν βγήκα στην έξοδο του μετρό στο αεροδρόμιο, υπήρχε «μπλόκο» από καμιά... εικοσαριά ελεγκτές που έβλεπαν τα εισιτήρια και τις κάρτες ΟΛΩΝ των επιβατών, παρά το γεγονός ότι στην έξοδο του σταθμού υπάρχουν αυτόματες πόρτες, που για ν' ανοίξουν πρέπει να τοποθετήσεις έγκυρο εισιτήριο σε ειδικό μηχάνημα. Κάθε σύγκριση με το δικό μας ανεξέλεγκτο μετρό των ελλειμμάτων, όπου μπαίνει και βγαίνει όποιος θέλει τζάμπα περιττεύει!
Σε ό,τι αφορά την έκθεση, μετά τα πρώτα χρόνια της ευφορίας για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης, οι εταιρείες (και οι κυβερνήσεις) φαίνεται να προσγειώνονται λίγο. Φυσικά υπάρχουν νέα μοντέλα που χρησιμοποιούν και ηλεκτροκίνηση, κυρίως υβριδικά, οι εταιρείες συνεχίζουν τις έρευνές τους για την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της έκθεσης όμως ήταν τα συμβατικά νέα μοντέλα, αρκετά φέτος, γύρω στα 25 μαζί με τα «φέις λιφτ». Εκείνο το χαρακτηριστικό που δείχνει ότι περνάμε περίοδο οικονομικής κρίσης και αναπροσαρμογής σε νέα δεδομένα, είναι η παρουσίαση πολλών νέων μικρών αυτοκινήτων και η ιδιαίτερη προβολή από όλες τις εταιρείες (ακόμα και από αυτές που απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν επηρεάζονται και πολύ από τις κρίσεις, όπως Ferrari, Porsche κλπ.) της μείωσης της κατανάλωσης των αυτοκινήτων τους και των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν γι' αυτό. Όταν η Ferrari τονίζει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση κατά 30% σε 4 χρόνια παρουσιάζοντας μια νέα γενιά κινητήρων... V8 και V12, είναι προφανές ότι ζούμε σε μία εποχή όπου αλλάζουν όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα..._Π.Φ.


Αποστολή: Πάνος Φιλιππακόπουλος
Επιμέλεια: Πάνος Φιλιππακόπουλος, Γιάννης Τσιρογιάννης, Γιάννης Χαρίτος

Audi A3 Sportback

Audi A3 Sportback - Σαλόνι Παρισιού 2012

Μετά την παρουσίαση του νέου 3θυρου A3 στη Γενεύη, η Audi παρουσιάζει τώρα και το νέο 5θυρο Sportback. Βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο της διαφοροποίησης των δύο εκδόσεων και σε λειτουργικό επίπεδο, με το 3θυρο πιο «σπορτίφ» και νεανικό και το 5θυρο πιο «οικογενειακό», το νέο Sportback χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο χώρο αποσκευών με χωρητικότητα 380 λίτρων, που είναι πολύ καλή για μικρομεσαίο χάτσμπακ. Κατά τα άλλα βασίζεται στο «δάπεδο» και τα μηχανικά μέρη που χρησιμοποιήθηκαν και για το 3θυρο A3 και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Audi στο λανσάρισμά του θα προσφέρεται με 3 κινητήρες, δύο υπερτροφοδοτούμενους βενζινοκινητήρες TFSI (1.4 με 122 ίππους και 1.8 με 180 ίππους) και ένα ντίζελ TDI 1.6. Αργότερα θα ακολουθήσουν δύο ακόμα 2λιτροι ντίζελ κι ένας βενζινοκινητήρας (1.2 TFSI), όπως και μία ισχυρότερη έκδοση του 1.4 TFSI  και το 2014 θα υπάρξει και μία υβριδική έκδοση. Το νέο A3 Sportback θ' αρχίσει να πωλείται από το Φεβρουάριο του 2013, ξεκινώντας φυσικά από τη Γερμανία.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Audi A3 Sportback

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Chevrolet Trax

Chevrolet Trax - Σαλόνι Παρισιού 2012

Ένα μικρό αυτοκίνητο ελεύθερου χρόνου που στην ουσία είναι αδελφό μοντέλο του Opel Mokka και θα διευρύνει τη γκάμα της Chevrolet σε μια εποχή που η μάρκα ακολουθεί μια αναπτυξιακή πορεία, εκμεταλλευόμενη το τεράστιο τεχνολογικό δυναμικό της General Motors, η οποία δημιουργεί «πλατφόρμες» για χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο. Με μήκος 4,248 μ., το Trax θα προσφέρεται σε προσθιοκίνητη και τετρακίνητη έκδοση με τρεις διαφορετικούς κινητήρες, γνωστούς ήδη από άλλα αυτοκίνητα του γκρουπ GM. Πρόκειται για τον υπερτροφοδοτούμενο 1.4 με τους 140 ίππους (με τετρακίνηση), τον ατμοσφαιρικό 1.6 με 115 ίππους (με μπροστινή κίνηση) και τον ντίζελ 1.7 των 130 ίππων (με μπροστινή κίνηση ή τετρακίνηση). Συνολικά το Trax θα διατίθεται σε περισσότερες από 140 χώρες του κόσμου. Η πρώτη χώρα στην οποία θα λανσαριστεί είναι το Μεξικό, στα τέλη αυτού του χρόνου.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Chevrolet Trax

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Citroen DS3 Cabrio

Citroen DS3 Cabrio - Σαλόνι Παρισιού 2012

Η Citroen διευρύνει τη γκάμα των μικρών αυτοκινήτων της με μια νέα, ανοιχτή έκδοση του DS3. Το DS3 Cabrio έχει υφασμάτινη οροφή που βρίσκεται στην κορυφή του αμαξώματος και δεν περιλαμβάνει τις «κολόνες» και το πλαίσιο της οροφής, που εξακολουθούν να είναι μεταλλικά. Μια λύση που συνεπάγεται μεγαλύτερη ακαμψία του αμαξώματος σε σχέση με τα κλασικά καμπριολέ στα οποία ανοίγει ολόκληρο το επάνω μέρος του αυτοκινήτου, άρα και ανάγκη για μικρότερες ενισχύσεις που αυξάνουν το βάρος. Έτσι, το DS3 Cabrio έχει βάρος μεγαλύτερο μόνο κατά 25 κιλά από αυτό του κλειστού DS3. Επίσης, αυτή η λύση συνεπάγεται με μεγαλύτερη χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ, αφού η αναδιπλωμένη οροφή μένει έξω απ' αυτό, και η Citroen τονίζει ότι το αυτοκίνητο έχει το μεγαλύτερο χώρο αποσκευών της κατηγορίας, με χωρητικότητα 245 λίτρων. Το άνοιγμα της οροφής γίνεται ηλεκτρικά, ακόμα και εν κινήσει και μάλιστα σε αρκετά υψηλές ταχύτητες, μέχρι τα 120 χλμ./ώρα! Η εταιρεία τονίζει ότι έχει προσεχθεί ιδιαίτερα το θέμα της ηχομόνωσης, η οποία είναι αντίστοιχη με αυτή του κλειστού DS3.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Citroen DS3 Cabrio

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Dacia Logan

Dacia Logan - Σαλόνι Παρισιού 2012

Οκτώ χρόνια μετά το λανσάρισμα του «παρεξηγημένου» αδίκως Logan, του μοντέλου που σηματοδότησε την αναγέννηση της Dacia και τη δημιουργία μιας εξαιρετικά πετυχημένης διείσδυσης της μητρικής Renault στην κατηγορία των αυτοκινήτων χαμηλού κόστους, η ρουμάνικη μάρκα παρουσιάζει τώρα τη νέα γενιά του. Το νέο μοντέλο έχει εξελιχθεί σχεδιαστικά, ώστε να εκσυγχρονιστεί αισθητικά και προσαρμοστεί στη νέα εικόνα της εταιρείας, ενώ και στο εσωτερικό υπάρχουν σχεδιαστικές αλλαγές, με νέο πίνακα οργάνων και νέους διακόπτες και υλικά, ώστε να βελτιωθεί η απτή ποιότητα και να ενισχυθεί η λειτουργικότητα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί απολύτως σύγχρονες λύσεις από πλευράς κινητήρων, οι οποίοι προέρχονται από τη Renault, με πρώτον απ' όλους το νέο τρικύλινδρο τούρμπο των 898 κ.εκ. με τους 90 ίππους. Θα υπάρχει επίσης ο 1.2 των 75 ίππων, όπως και ο 1.5 ντίζελ σε δύο εκδόσεις, με 75 και 90 ίππους.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Dacia Logan

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Dacia Sandero

Dacia Sandero - Σαλόνι Παρισιού 2012

Ο 5θυρος «αδελφός» του Logan, το Sandero (που όπως και στην προηγούμενη γενιά, θα προσφέρεται και στην πιο «άγρια» έκδοση Stepway), έχει ανάλογη σχεδιαστική εξέλιξη με το Logan, προσαρμοσμένη στη νέα εικόνα της εταιρείας. Αντίστοιχο επίσης είναι και το εσωτερικό του, όπως επίσης και η γκάμα των κινητήρων, που είναι ίδια με του logan, με τους βενζινοκινητήρες των 0,9 και 1,2 λίτρων με 90 και 75 ίππους αντίστοιχα και τον ντίζελ 1,5 σε εκδόσεις των 75 και των 90 ίππων.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Dacia Sandero

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   
  Stepway Stepway

Ford EcoSport

Ford EcoSport - Σαλόνι Παρισιού 2012

Πανευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Παρίσι για το μικρό αυτοκίνητο ελεύθερου χρόνου της Ford που ήδη που ήδη προσφέρεται στην αγορά της Ινδίας και της Βραζιλίας. Είναι άλλωστε το πρώτο «παγκόσμιο» αυτοκίνητο της Ford που εξελίχθηκε εξ ολοκλήρου στη Νότια Αμερική. Στον Ευρώπη το αυτοκίνητο θ' αρχίσει να πωλείται σε 18 μήνες και θα προσφέρεται με τον νέο τρικύλινδρο κινητήρα του ενός λίτρου, στοιχείο που σίγουρα του δίνει ένα πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό, ενώ θα διατίθεται και μία έκδοση ντίζελ.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Ford EcoSport

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Ford Mondeo

Ford Mondeo - Σαλόνι Παρισιού 2012

Όπως και το προηγούμενο μοντέλο, το μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο της Ford θα διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά με τρία διαφορετικά αμαξώματα, πεντάθυρο χάτσμπακ, σεντάν και στέισον. Το σημαντικό για την ελληνική αγορά είναι ότι το νέο Mondeo θα προσφέρεται και με τον νέο χιλιάρη κινητήρα της Ford, που έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του στο Focus και αποτελεί το πιο ηχηρό ράπισμα στην εκτός τόπου και χρόνου πολιτική των «κυβικών» με την οποία κατατάσσονται τα αυτοκίνητα από τους Έλληνες γραφειοκράτες και πολιτικούς. Θα χρησιμοποιεί επίσης τον κινητήρα 1.6 ντίζελ, όπως επίσης και τους υπερτροφοδοτούμενους βενζινοκινητήρες Ecoboost 1.5 και 2.0 κι ένα 2λιτρο ντίζελ. Τέλος θα προσφέρεται και σε υβριδική έκδοση, όπως και (για πρώτη φορά) σε τετρακίνητη έκδοση με κινητήρα ντίζελ. Η λίστα του εξοπλισμού θα περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα από ηλεκτρικά βοηθήματα, συνηθισμένα μέχρι τώρα μόνο σε ακριβά αυτοκίνητα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ford να τονίσει τη σημαντικά αναβαθμισμένη ποιότητα του νέου Mondeo.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Ford Mondeo

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
  σεντάν   5θυρο
   
   σεντάν   στέισον
   
  υβριδικό

Honda CR-V

Honda CR-V - Σαλόνι Παρισιού 2012

Η ευρωπαϊκή έκδοση του νέου CR-V, που θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη, στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Μ. Βρετανία, έχει ελαφρά μειωμένες διαστάσεις (μικρότερο μήκος κατά 5 χιλιοστά και ύψος κατά 30 χιλιοστά), η Honda όμως διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν μειωθεί οι εσωτερικοί χώροι (που είναι εξαιρετικοί στο υπάρχον μοντέλο), ενώ το αυτοκίνητο προσφέρει κι ένα τεράστιο χώρο αποσκευών 589 λίτρων. Η σχεδίαση του αυτοκινήτου έγινε με τη λογική του «παγκόσμιου» μοντέλου, η ευρωπαϊκή έκδοση όμως έχει μερικές σχεδιαστικές διαφοροποιήσεις, ώστε να ταιριάζει καλύτερα με την ευρωπαϊκή αισθητική. Επιπλέον, το νέο μοντέλο έχει και βελτιωμένη αεροδυναμική, με μείωση της οπισθέλκουσας κατά 6,5%, κάτι που έχει θετικές επιπτώσεις στην κατανάλωση και τις επιδόσεις. Κατά το λανσάρισμά του θα προσφέρεται με τον 2λιτρο βενζινοκινητήρα i-VTEC, που αποδίδει τώρα 155 ίππους (5 περισσότερους από τον σημερινό), με μειωμένη κατανάλωση και εκπομπές CO2, καθώς και τον ντίζελ 2.2 των 150 ίππων, ο οποίος έχει βελτιωθεί σημαντικά ώστε να προσφέρει μία μείωση των εκπομπών CO2 κατά 12%. Το αυτοκίνητο θα προσφέρεται σε τετρακίνητη, αλλά και σε προσθιοκίνητη έκδοση, σύμφωνα με την υπάρχουσα τάση της ευρωπαϊκής αγοράς, και διαθέτει αρκετά ηλεκτρονικά οδηγικά βοηθήματα.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Honda CR-V

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Jaguar F-Type

Jaguar F-Type - Σαλόνι Παρισιού 2012

Πρόκειται ουσιαστικά για το εντυπωσιακό C-X16 Coupe Concept που είχαμε δει πριν από ένα χρόνο, χωρίς όμως την οροφή. Το σπορ διθέσιο Jaguar θα αποκτήσει «ουρανό» προς τα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014. Το ανοιχτό μοντέλο που παρουσιάστηκε στο Παρίσι θα διατίθεται σε 3 διαφορετικές εκδόσεις, τις F-Type, F-Type S και F-Type V8 S. Η πρώτη θα χρησιμοποιεί το  νέο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα V6 χωρητικότητας 3 λίτρων, που αποδίδει 340 ίππους, η δεύτερη τον ίδιο κινητήρα σε ισχυρότερη έκδοση 380 ίππων και η τρίτη έναν 5λιτρο V8 με 496 ίππους. Όλοι οι κινητήρες θα συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων που προσφέρει και τη δυνατότητα χειροκίνητων σειριακών αλλαγών με το μοχλό ή με χειριστήρια στο τιμόνι. Οι πωλήσεις της F-Type Roadster θα ξεκινήσουν την Άνοιξη του 2013.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Jaguar F-Type

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Kia Pro_ceed

Kia Pro_ceed - Σαλόνι Παρισιού 2012

Η Kia  είχε εφοδιάσει και το προηγούμενο μοντέλο με μια κομψή αλλά σαφώς επιθετική και σπορτίφ εμφάνιση, αλλά τώρα αποφάσισε να πάει ακόμη παραπέρα. Σήμερα τo κορεάτικο κουπέ μοντέλο είναι εμφανώς πιο εντυπωσιακό και πιο σπορ από τον προκάτοχο του, με κυριότερο χαρακτηριστικό του την επιθετική φιλοσοφία σχεδίασης και τις τολμηρές γραμμές που διατρέχουν όλο το μήκος του αμαξώματος. Εντυπωσιακή όμως είναι και η σχεδίαση του πίσω μέρους, που διακρίνεται επίσης για την επιθετικότητα του αλλά διαθέτει κι έναν ιδιαίτερο τόνο προσωπικότητας. Εκτός όμως από την εμφάνιση, σημαντική αναβάθμιση έχει δεχτεί και το εσωτερικό, με τους Κορεάτες να δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια. Το μεταξόνιο, το μήκος και το πλάτος είναι ίδια με αυτά του 5θυρου cee'd (με ύψος χαμηλότερο κατά 4 εκ.), όπως και η γκάμα των κινητήρων.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Kia Pro_ceed

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Kia Carens

Kia Carens - Σαλόνι Παρισιού 2012

Το νέο μεσαίο πολυμορφικό Carens στη δεύτερη γενιά του ακολουθεί κι αυτό τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας και, σύμφωνα, με αυτή έχει αποκτήσει μια τολμηρή σχεδίαση για πολυμορφικό. Παράλληλα είναι χαμηλότερο, πιο σπορ και διαθέτει μεγαλύτερο μεταξόνιο σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά, ενώ διαθέτει και ζάντες μεγαλύτερων διαστάσεων που φθάνουν μέχρι και τις 18 ίντσες. Το μήκος του είναι 4,5 μέτρα, ενώ διατίθεται με μία γκάμα 4 κινητήρων.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Kia Carens

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Mercedes CLS Shooting Brake

Mercedes CLS Shooting Brake - Σαλόνι Παρισιού 2012

Ιδού και η «στέισον» έκδοση της CLS, με την εμπορική πορεία της στις ευρωπαϊκές αγορές να υπολογίζεται να ξεκινήσει σε δύο μήνες. Βάζοντας στο στόχαστρο της υποψήφιους αγοραστές που λατρεύουν το σπορ χαρακτήρα της CLS, αλλά παράλληλα επιθυμούν ένα πενταθέσιο πολυτελές αυτοκίνητο με αυξημένες μεταφορικές ικανότητες, η Mercedes-Benz έφερε στη ζωή τη νέα CLS Shooting Brake. Εδώ και δυο χρόνια γνωρίζαμε τις προθέσεις της από το αντίστοιχο πρωτότυπο που τραβούσε τα βλέμματα στις διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου, τώρα όμως ήρθε η ώρα για το μοντέλο παραγωγής, το οποίο διατήρησε στοιχεία από το εντυπωσιακό πρωτότυπο, όπως είναι η μεγάλη κλίση της οροφής (κυρίως πίσω) και το πίσω σπόιλερ. Η ποιοτική καμπίνα προέρχεται από τη CLS και σ' αυτήν κυριαρχούν το δέρμα και το ξύλο, τονίζοντας τον πολυτελή χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 550 λίτρων και μπορεί να φθάσει τα 1.550 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Για το δάπεδό του προβλέπεται προαιρετικά και ξύλινο πάτωμα! Οι κινητήρες για την CLS Shooting Brake είναι τέσσερις. Δυο πετρελαίου (2,1 λίτρα με 204 ίππους για τη CLS 250 CDI, και 3.0 V6 με 265 ίππους για τη CLS 350 CDI) και δυο βενζινοκινητήρες (V6 3,5 λίτρων και 306 ίππων για τη CLS 350 και τον twin turbo V8 των 4,6 λίτρων και 408 ίππων για τη CLS 500).

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Mercedes CLS Shooting Brake

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Mini Paceman

Mini Paceman - Σαλόνι Παρισιού 2012

Η... κότα με τα χρυσά αυγά της BMW που λέγεται Mini δημιούργησε ακόμα ένα, το έβδομο μοντέλο της γκάμας της, με τη μορφή ενός μικρού «κουπέ ελεύθερου χρόνου», πάνω στην ίδια φιλοσοφία που βασίστηκε πριν μερικά χρόνια η θηριώδης BMW X6. Το Paceman είναι τρίθυρο και είναι βασισμένο στο πλαίσιο του Countryman. Κάτι που σημαίνει ότι έχει και τους ανάλογους χώρους για επιβάτες και αποσκευές, όπως επίσης και ότι θα προσφέρεται προαιρετικά και σε τετρακίνητη έκδοση. Αυστηρά 4θέσιο, έχει δύο ανεξάρτητα καθίσματα πίσω για να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στους επιβάτες του, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 330 λίτρων. Θα διατίθεται με δύο βενζινοκινητήρες και δύο ντίζελ από τη μεγάλη γκάμα της εταιρείας. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για τον γνωστό 1.6 σε ατμοσφαιρική και υπερτροφοδοτούμενη έκδοση, με 122 και 184 ίππους αντίστοιχα, ενώ οι ντίζελ είναι ο 1.6 των 112 ίππων και ο δίλιτρος των 143 ίππων. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι χειροκίνητο εξάρι και προαιρετικά αυτόματο εξάρι με χειριστήρια αλλαγών (paddles) και στο τιμόνι. Η εταιρεία έχει ήδη αναγγείλει επίσης ότι ετοιμάζει και μία γρήγορη έκδοση John Cooper Works.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Mini Paceman

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Mitsubishi Mirage

Mitsubishi Mirage - Σαλόνι Παρισιού 2012

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα για το νέο «παγκόσμιο» μίνι αυτoκίνητο πόλης της Mitsubishi που κατασκευάζεται στο εργοστάσιό της στην Ταϊλάνδη, το μεγαλύτερο που έχει η εταιρεία εκτός Ιαπωνίας. Με μήκος 3,71μ. έχει βάρος μόλις 845 κιλά, ενώ η Mitsubishi τονίζει την ευελιξία του και την καλή εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου. Πολύ καλός για την κατηγορία είναι και ο χώρος αποσκευών, που φτάνει τα 235 λίτρα. Θα κινείται από μια νέα γενιά τρικύλινδρων κινητήρων, διαθέσιμων με χωρητικότητα 1 λίτρου και ισχύ 71 ίππων ή χωρητικότητα 1,2 λίτρων και ισχύ 80 ίππων, που θα συνδυάζονται με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων ή αυτόματο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT). Και οι δύο κινητήρες έχουν εργαστηριακές εκπομπές CO2 κάτω από τα 100 g/km, οπότε απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Η διάθεση του Mirage στις ευρωπαϊκές αγορές θα ξεκινήσει βαθμιαία από το πρώτο τρίμηνο του 2013.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Mitsubishi Mirage

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Opel Adam

Opel Adam - Σαλόνι Παρισιού 2012

Ένα από τα πιο νεανικά μικρά αυτοκίνητα νέας εσοδείας. Το γερμανικό μίνι εφαρμόζει έντονες νευρώσεις σε όλες τις πλευρές του αμαξώματός του, ιδιαίτερα μοντέρνα εμπρόσθια φωτιστικά, αλλά και ένα πίσω τμήμα που παραπέμπει ελαφρώς σε κουπέ σχήματα. Στην εν γένει νεανικότητά του πάντως συμβάλλει και το γεγονός ότι θα διατεθεί αποκλειστικά τρίθυρο, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους κύριους ανταγωνιστές του βάσει διαστάσεων, τα Fiat 500 και Ford Ka. Αναφορικά με τα μηχανικά σύνολα, το νέο Adam θα προσφέρεται σε τρεις βενζινοκίνητες εκδόσεις, 1.2 και 1.4 λίτρων. Η βασική έκδοση, των 1.2 λίτρων αποδίδει 70 ίππους, ενώ οι δύο επόμενες των 1.4 λίτρων εξασφαλίζουν ισχύ 87 και 100 ίππων αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς, μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου πέντε σχέσεων. Παράλληλα διατίθεται ένα σύστημα ecoFLEX, που περιλαμβάνει και τεχνολογία start/stop για τη μείωση της κατανάλωσης. Στο μέλλον οι γερμανοί μηχανικοί έχουν υποσχεθεί και ένα εντελώς νέο μηχανικό σύνολο, με άμεσο ψεκασμό και υπερτροφοδότηση, που θα εξασφαλίζει καλύτερες τιμές ισχύος αλλά και κατανάλωσης. Αυτό θα λανσαριστεί ταυτόχρονα με ένα, επίσης νέο, μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Opel Adam

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Peugeot 301

Peugeot 301 - Σαλόνι Παρισιού 2012

Η Peugeot παρουσίασε στο Παρίσι ένα νέο μεσαίο σεντάν με μεγάλους χώρους, το οποίο προορίζεται για ένα μεγάλο αριθμό -κυρίως αναπτυσσόμενων- αγορών, όπως η κεντρική και ανατολική Ευρώπη, η Τουρκία (πρώτη χώρα στην οποία θ' αρχίσει η διάθεσή του το Νοέμβριο), η Ρωσία, η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, η βόρεια Αφρική, κράτη του Περσικού Κόλπου και... η Ελλάδα (που προφανώς ολισθαίνει όλο και περισσότερο μακριά από τις αναπτυγμένες αγορές λόγω της κρίσης). Το 301, όπως ονομάζεται, έχει μήκος 4,44 μ. και χαρακτηρίζεται από μεγάλους χώρους για επιβάτες και κυρίως ένα τεράστιο χώρο αποσκευών, που φτάνει τα 506 λίτρα. Σ' αυτό το αυτοκίνητο θα χρησιμοποιηθεί ένας αριθμός από τους κινητήρες νέας γενιάς της Peugeot, όπως οι βενζινοκινητήρες 1.2 και 1.6 με 72 και 115 ίππους αντίστοιχα και ο ντίζελ 1.6 με 92 ίππους. Η κατασκευή του αυτοκινήτου θα γίνεται στην Ισπανία.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Peugeot 301

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Renault Clio

Renault Clio - Σαλόνι Παρισιού 2012

Το νέο μοντέλο είναι σημαντικά ανανεωμένο στο στιλ κι έχει σημαντικές νέες προσθήκες στα μηχανικά μέρη, ενώ τα νέα συστήματα πληροφόρησης και ψυχαγωγίας περιλαμβάνουν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Η Renault τονίζει επίσης τις μεγάλες δυνατότητες «προσωποποίησης», με μία ευρεία γκάμα σε χρώματα, υλικά, στοιχεία διακόσμου και εξοπλισμό. Στο εσωτερικό την παράσταση κλέβει η μεγάλη οθόνη αφής 7 ιντσών, με δυνατότητα διαμόρφωσης των ενδείξεών της κατά βούληση. Το νέο Clio θα χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων κι ένα νέο 3κύλινδρο κινητήρα τούρμπο 900 κ.εκ. (TCe 90) με 90 ίππους και κατανάλωση, εκπομπές CO2 μικρότερες κατά 21% από τον TCe 100 που αντικαθιστά. Νέα είναι η έκδοση dCi 90 του 4κύλινδρου ντίζελ 1.5, με 90 ίππους κι εξαιρετικά χαμηλές εργαστηριακές εκπομπές CO2, 83 g/km. Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 θα εμφανιστεί ο 4κύλινδρος κινητήρας τούρμπο TCe 120 των 1,2 λίτρων, που θα συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων το οποίο θα προσφέρεται και στο dCi 90.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Renault Clio

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Seat Leon

Seat Leon - Σαλόνι Παρισιού 2012

Στο νέο Leon (3ης γενιάς) οι καμπύλες του παρελθόντος δίνουν πλέον τη θέση τους στις ακμές, το αμάξωμα με μήκος 4,26 μέτρα-κοντύτερο κατά 6 εκ. από το προηγούμενο- υπόσχεται μεγαλύτερους χώρους χάρη στο αυξημένο κατά 5 εκ. μεταξόνιο. Το νέο μοντέλο είναι ελαφρύτερο κατά 90 κιλά. Το ταμπλό θυμίζει σε αρκετά σημεία το «συγγενές» Audi A3 σε σχεδίαση κι είναι αναβαθμισμένο σε ποιότητα κατασκευής. Η γκάμα κινητήρων περιλαμβάνει τα γνωστά μηχανικά σύνολα βενζίνης TSI (1.2 με 85 και 105 ίππους, 1.4 με 120, 1.8 με 180 ίππους) και πετρελαίου TDI (1.6 με 90, 2.0 με 184 ίππους). Ανάλογα με την έκδοση θα συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων ή αυτόματο διπλού συμπλέκτη. Οι αναρτήσεις διαφέρουν, ανάλογα με την έκδοση. Γόνατα Μακφέρσον υπάρχουν μπροστά σε όλες τις εκδόσεις, αλλά πίσω τα Leon με κινητήρες μέχρι 150 ίππων έχουν ημιάκαμπτο άξονα και τα ισχυρότερα έχουν σύστημα πολλαπλών συνδέσμων.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Seat Leon

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Seat Toledo

Seat Toledo - Σαλόνι Παρισιού 2012

Η Seat με το νέο Toledo επιδιώκει να επαναλάβει την επιτυχία του πρώτου Toledo. Το νέο μοντέλο είναι μεγαλύτερο κατά 4 εκατοστά από το προηγούμενο, με το συνολικό μήκος να φτάνει τα 4,480 μ. Το μεταξόνιο βρίσκεται στα 2.602 μ. (+8 εκ.). Αισθητικά έχουμε ένα μοντέλο με σχεδίαση γνώριμη για την ισπανική εταιρεία, με τα μπροστινά φωτιστικά σώματα να υιοθετούν το στιλ του νεανικού Ibiza. Πίσω η σχεδίαση ακολουθεί τις γραμμές του IBL Concept, ενώ επανέρχεται η σχεδιαστική φιλοσοφία ενός σεντάν. Στον τομέα των κινητήρων εφοδιάζεται με βενζινοκινητήρες TSI 1,2 και 1,4 λίτρων με ισχύ από 75 έως 122 ίππους. Σε ότι αφορά στο πετρέλαιο υπάρχει ο 1.6 TDI με τους 105 ίππους που εκπέμπει μόλις 104 g/χλμ. CO2, ενώ μέσα στο 2013 η γκάμα θα αποκτήσει ακόμη πιο οικονομική έκδοση με ισχύ 90 ίππους. Στη χώρα μας αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου του 2013.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Seat Toledo

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
     
   
     

Skoda Rapid

Skoda Rapid - Σαλόνι Παρισιού 2012

Με ένα νέο μικρό σεντάν, που τοποθετείται ανάμεσα στο Fabia και το Octavia 5, η Skoda επεκτείνει το γκάμα της. Το Rapid είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Skoda που είναι βασισμένο στη νέα σχεδιαστική «ταυτότητα» της εταιρείας και οι πωλήσεις του στις ευρωπαϊκές αγορές θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2012. Έχει μήκος 4,48 μ. και προσφέρει ένα τεράστιο χώρο αποσκευών 500 λίτρων! Η γκάμα θα περιλαμβάνει 5 κινητήρες βενζίνης και δύο ντίζελ και τα κιβώτια ταχυτήτων θα είναι χειροκίνητα ή το αυτόματο διπλού συμπλέκτη DSG με τις 7 ταχύτητες. Για την ελληνική αγορά οι πιο ενδιαφέρουσες επιλογές κινητήρων θα είναι ο 1.2 TSI των 105 ίππων και ο 1.4 TSI των 122 ίππων, όπως επίσης και ο ντίζελ 1.6 TDI με 90 ή 105 ίππους.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Skoda Rapid

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Toyota Auris

Toyota Auris - Σαλόνι Παρισιού 2012

Η Toyota ανακοινώνει αναβαθμισμένη ποιότητα στο εσωτερικό και καλύτερο εξοπλισμό, ενώ μεγάλωσε το μήκος του νέου Auris μόνο κατά 3 εκατοστά, διατηρώντας το ίδιο μεταξόνιο και το ίδιο πλάτος και μειώνοντας κατά 5,5 εκατοστά το ύψος. Η Toyota επισημαίνει επίσης την πολύ καλή αεροδυναμική του αυτοκινήτου, που έχει συντελεστή Cx μόλις 0,28. Οι χώροι για τους επιβάτες έχουν αυξηθεί, ενώ ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 360 λίτρα σε όλες τις εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της υβριδικής, που θα είναι διαθέσιμη από την αρχή. Οι υπόλοιπες εκδόσεις κινούνται από τους γνωστούς συμβατικούς βενζινοκινητήρες 1,33 και 1,6 λίτρων και ντίζελ 1,4 και 2 λίτρων. Ενδιαφέρον έχει η αντικατάσταση του ημιάκαμπτου άξονα πίσω μ' ένα νέο σύστημα με διπλά ψαλίδια. Το αυτοκίνητο θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Toyota στη Μ. Βρετανία.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Toyota Auris

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

VW Golf

VW Golf - Σαλόνι Παρισιού 2012

Στην έβδομη γενιά του το Golf δεν εγκαταλείπει τις βασικές σχεδιαστικές γραμμές με τις οποίες έγινες διάσημο, έχει όμως υποστεί σημαντική ανανέωση σε όλες τις λεπτομέρειές του. Το μεταξόνιο έχει μεγαλώσει, οι χώροι για επιβάτες και αποσκευές επίσης (ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 380 λίτρα), ταυτόχρονα όμως έχει γίνει μείωση του βάρους μέχρι και κατά 100 κιλά. Οι κινητήρες είναι όλοι τούρμπο (TSI για τη βενζίνη, με 85 ή 140 ίππους στο λανσάρισμα και TDI για το πετρέλαιο, με 105 και 150 ίππους), ενώ διατίθεται και σύστημα ACT, που εμφανίστηκε πρόσφατα στο Polo BlueGT, το οποίο απενεργοποιεί το δεύτερο και τρίτο κύλινδρο στις χαμηλές και μεσαίες στροφές (1.400-4.000), μειώνοντας την κατανάλωση. Μια σειρά από ηλεκτρονικά βοηθήματα και συστήματα ασφαλείας είναι επίσης διαθέσιμα, όπως επίσης και το σύστημα φρένων «πολλαπλών συγκρούσεων», το οποίο όταν διαπιστωθεί (μέσω των αισθητήρων των αερόσακων) μία σύγκρουση, ενεργοποιούν τα φρένα, επιβραδύνοντας το αυτοκίνητο, ώστε ν' αποφευχθεί και δεύτερο χτύπημα μετά το πρώτο.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - VW Golf

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Μοντέλα που ανανεώθηκαν: Ford Fiesta

Μοντέλα που ανανεώθηκαν: Ford Fiesta - Σαλόνι Παρισιού 2012

Από τα πιο πετυχημένα αυτοκίνητα της Ford σε όλες τις γενιές του, το Fiesta προσαρμόζεται στη νέα σχεδιαστική ταυτότητα της εταιρείας, με αισθητικές επεμβάσεις στο αμάξωμα αλλά και το εσωτερικό του, και αποκτά νέες σημαντικές επιλογές στον εξοπλισμό του, όπως το Active City Stop, ένα σύστημα αποφυγής συγκρούσεων με χαμηλές ταχύτητες. Επίσης, προσφέρει σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το σύστημα MyKey, με τη βοήθεια του οποίου οι γονείς μπορούν να επεμβαίνουν σε παραμέτρους του αυτοκινήτου που αυξάνουν την ασφάλεια, όταν στο τιμόνι βρίσκονται τα παιδιά τους. Το σύστημα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να διαμορφώνουν τα όρια της μέγιστης ταχύτητας του αυτοκινήτου και της έντασης του ηχοσυστήματος. Επίσης ενεργοποιεί τη σίγαση του ηχοσυστήματος μέχρις ότου οι επιβάτες δέσουν τις ζώνες τους και εμποδίζει την απενεργοποίηση βοηθημάτων οδηγού, συστημάτων ασφαλείας και των πιο κρίσιμων προειδοποιήσεων. Πολύ σημαντική για την ελληνική αγορά είναι και η προσθήκη στη γκάμα του σούπερ μίνι της Ford του νέου, εξαιρετικού, υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα των μόλις 1.000 κ.εκ. που διατίθεται ήδη με το Focus.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Μοντέλα που ανανεώθηκαν: Ford Fiesta

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Honda CR-Z

Honda CR-Z - Σαλόνι Παρισιού 2012

Το ανανεωμένο CR-Z που προσφέρει η Honda στους επισκέπτες του Σαλονιού του Παρισιού έχει αλλαγές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Εξωτερικά διαθέτει νέα φωτιστικά σώματα, επανασχεδιασμένη εμπρός γρίλια και προφυλακτήρα, καθώς και ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, αλλά και λειτουργικά στοιχεία, όπως ένα νέο αεροδυναμικό διαχύτη. Στο εσωτερικό του το αυτοκίνητο επίσης είναι βελτιωμένο, με κύρια αλλαγή αυτή του πίνακα οργάνων. Αντίθετα, το υβριδικό κουπέ ιαπωνικό μοντέλο δεν έχει αλλαγές στα μηχανικά μέρη, καθώς συνεχίζει να κινείται από τον ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 1.500 κ.εκ. με ισχύ 136 ίππους και σχεδόν 20 kgm ροπής, που συνεργάζεται είτε με 6άρι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων είτε με αυτόματο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων CVT.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Honda CR-Z

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Peugeot RCZ

Peugeot RCZ - Σαλόνι Παρισιού 2012

Η Peugeot στην έκθεση του Παρισιού παρουσίασε το ανανεωμένο RCZ. Το αυτοκίνητο διαθέτει νέο μπροστά προφυλακτήρα, LED φώτα ημέρας και επανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα. Πατά πάνω σε νέες ζάντες και στο εσωτερικό υπάρχουν νέες επενδύσεις. Θα είναι διαθέσιμο με τον 2λιτρο ντίζελ των 163 ίππων που συνδυάζεται με ένα 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο και έχει εκπομπές CO2 139 g/km. Ακολουθεί ο 1.6 THP με 156 ίππους, που συνδυάζεται τόσο με ένα 6τάχυτο χειροκίνητο όσο και με ένα 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Τέλος υπάρχει ο 1.6 THP με τους 200 ίππους και με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο. Το 2013 θα προστεθεί και η έκδοση RCZ R η οποία θα φορά τον 1.600αρη κινητήρα τούρμπο με ισχύ 260 ίππων.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Peugeot RCZ

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Range Rover

Range Rover - Σαλόνι Παρισιού 2012

Η 4η γενιά του Range Rover διακρίνεται για το ολοκαίνουριο αλουμινένιο αυτοφερόμενο αμάξωμα, που εξοικονομεί 420 κιλά βάρους! Οι μηχανικοί και σχεδιαστές της εταιρείας υποστηρίζουν ότι η χρήση αλουμινίου, αντί για χάλυβα, δεν επηρεάζει την ακαμψία του οχήματος. Αντιθέτως, εξασφαλίζει σημαντική μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2 και βελτιώνει θεαματικά τις επιδόσεις του ογκώδους και επιβλητικού βρετανικού εκτός δρόμου. Η γκάμα των διαθέσιμων κινητήρων διαθέτει ένα 5λιτρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα V8 με 510 ίππους και δύο ντίζελ, 3λιτρο με 258 ίππους και 4.4 με 339 ίππους. Το αυτοκίνητο είναι φυσικά μόνιμα τετρακίνητο και διαθέτει και «ενδιάμεσο» κιβώτιο για επιλογή κοντών σχέσεων, όπως και διάφορα ηλεκτρονικά βοηθήματα, διατηρώντας έτσι τον παραδοσιακό «καθαρόαιμο εκτός δρόμου» χαρακτήρα του μοντέλου. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης για τα τέλη του 2013 ένα υβριδικό σύνολο με κινητήρα ντίζελ.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Range Rover

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Toyota Verso

Toyota Verso - Σαλόνι Παρισιού 2012

Το ανανεωμένο Verso έχει υποστεί το συνηθισμένο αισθητικό «φρεσκάρισμα» εξωτερικά και αναβάθμιση υλικών και φινιρίσματος εσωτερικά για να δείχνει πιο ποιοτικό. Αλλαγές και προσθήκες έχουν γίνει και στον εξοπλισμό, ενώ οι τυποποιημένες εκπομπές CO2 έχουν μειωθεί σε όλους τους κινητήρες με τους οποίους διατίθεται το μικρομεσαίο πολυμορφικό της Toyota. Βελτιώσεις έχουν γίνει επίσης και στις ρυθμίσεις των αναρτήσεων, για καλύτερο έλεγχο των κινήσεων του αμαξώματος και τη διευκόλυνση του ελέγχου του αυτοκινήτου από τον οδηγό, ενώ έχουν μειωθεί και τα επίπεδα του θορύβου στο εσωτερικό, χάρη στην καλύτερη ηχομόνωση και στη μείωση του θορύβου του κινητήρα, αλλά και των αεροδυναμικών θορύβων και των θορύβων από τις αναρτήσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Toyota, στο ανανεωμένο μοντέλο έχουν αλλάξει πάνω από 470 εξαρτήματα.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Toyota Verso

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   


  UP