ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ :: Σαλόνι Γενεύης :: 2009 ::

Σαλόνι Γενεύης 2009

Η δημιουργικότητα δεν πέθανε
Το κλίμα φέτος στη Γενεύη δεν θα μπορούσε να μην είναι βαρύ, με όλα όσα γίνονται και ακούγονται στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, που είναι από τους τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση. Δεν ήταν τόσο ότι έλειπαν τα νέα μοντέλα, κάθε άλλο. Για να δημιουργηθεί άλλωστε ένα καινούργιο αυτοκίνητο χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα ανάπτυξης και εξέλιξης, όπως θα έχετε διαπιστώσει κι από τις «κατασκοπείες» που δημοσιεύουμε. Τα νέα μοντέλα που παρουσιάστηκαν, λοιπόν, στη Γενεύη φέτος -και ήταν και πάλι περισσότερα από 20- αποτελούν το προϊόν της δουλειάς των τελευταίων 2-3 ετών τουλάχιστον και ήταν σχεδόν έτοιμα πριν ξεσπάσει η κρίση, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να μην παρουσιαστούν στην έκθεση και να μη λανσαριστούν στην αγορά (αποτελούν άλλωστε και μια ελπίδα των κατασκευαστών τους για αύξηση των πωλήσεων).
Αυτό που ήταν περισσότερο αισθητό στις αίθουσες του Palexpo, ήταν τα πιο «μαζεμένα» περίπτερα, τα λιγότερα και πιο αραιά τοποθετημένα αυτοκίνητα και οι λιγότεροι επισκέπτες (αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών) κατά τις δύο «δημοσιογραφικές» μέρες. Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον υπήρχε και πάλι, αφού παρουσιάστηκαν πολλά νέα και ενδιαφέροντα αυτοκίνητα, κατανεμημένα μάλιστα σε όλες τις κατηγορίες τις αγοράς, από τις πιο μεγάλες ως τις πιο μικρές κι από τις πιο μαζικές ως τις πιο εξειδικευμένες. ºσως αυτό ν' αποτελεί τελικά και αφορμή για μια πιο αισιόδοξη αντιμετώπιση της σημερινής δυσάρεστης πραγματικότητας, δείχνοντας ότι την κινητήρια δύναμη της κοινωνίας αποτελούν πάνω απ' όλα η δημιουργικότητα και η φαντασία των ανθρώπων και όχι τα παιχνίδια των σπεκουλαδόρων.
Αφήσαμε την έκθεση με την ελπίδα ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας κι ότι τέτοιες εικόνες δημιουργίας θα ξαναδούμε και του χρόνου. Το μόνο για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι, είναι ποια θα είναι του χρόνου η διάταξη των περιπτέρων, που συνήθως ομαδοποιούνται κατά ομίλους. Ποιος θ' ανήκει σε ποιον μέχρι του χρόνου όμως και ποιος θα συνεργάζεται με ποιον είναι άγνωστο και αδύνατο να προβλεφθεί!_Π.Φ.


Αποστολή: Πάνος Φιλιππακόπουλος, Γιάννης Χαρίτος
Επιμέλεια: Πάνος Φιλιππακόπουλος, Γιάννης Τσιρογιάννης

Audi A4 allroad

Audi A4 allroad - Σαλόνι Γενεύης 2009

Αν και η ονομασία "allroad" ταυτίζεται εδώ και χρόνια με το A6 Avant, αυτό πλέον αλλάζει. Η εταιρεία εμφάνισε το A4 Avant, το οποίο σε αυτή την ειδική έκδοση συμπληρώνει την οικογένεια των τετρακίνητων "allroad". Το νέο A4 "allroad quattro" υιοθετεί όλα τα τεχνολογικά στοιχεία της Audi και είναι σε θέση να μεταμορφωθεί σε όπλο τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου. Η εμφάνισή του με τους τονισμένους προφυλακτήρες και τα πλαστικά προστατευτικά παραπέμπει στο διττό χαρακτήρα αυτού του διαφορετικού Α4 με τους πλούσιους χώρους στο εσωτερικό. Οι κινητήρες με τους οποίους θα κινείται το νέο A4 allroad είναι: ένας δίλιτρος βενζινοκινητήρας που με τη βοήθεια τούρμπο αποδίδει 211 ίππους, ένας ίδιας χωρητικότητας πετρελαιοκινητήρας 170 ίππων και ένας τρίλιτρος V6 πετρελαίου με 240 ίππους.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Audi A4 allroad

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Audi A5 Cabriolet

Audi A5 Cabriolet - Σαλόνι Γενεύης 2009

Η αναδιπλούμενη οροφή των Α5 και S5 απαιτεί μόλις 15 δευτερόλεπτα για να μετατρέψει το κομψό Audi από ένα κλειστό αυτοκίνητο σε ένα εντυπωσιακό κάμπριο, ενώ η αντίστροφη διαδικασία χρειάζεται δυο δευτερόλεπτα περισσότερα. Γιατί επιμένουν οι Γερμανοί στην επιλογή μαλακής οροφής; Ο βασικός λόγος είναι η πρακτικότητα. Για του λόγου το αληθές, ο χώρος αποσκευών αγγίζει τα 320 λίτρα με την οροφή κλειστή και τα 135 όταν η τελευταία είναι κρυμμένη στο πίσω τμήμα (η διαδικασία επιτρέπεται και εν κινήσει, αρκεί η ταχύτητα να μην ξεπερνά τα 50 χλμ./ώρα). Κάτω από το μακρύ καπό του νέου Α5 Cabriolet αναπνέουν τέσσερις βενζινοκινητήρες και δύο ντίζελ. Σημειώστε: δυο δίλιτροι TFSI 180 και 211 ίππων, ένας V6 3,2 λίτρων 265 ίππων και, στην κορυφή, ένας νέος τρίλιτρος V6 με μηχανικό υπερσυμπιεστή, ο οποίος αντικαθιστά στο S5 τον προηγούμενο V8 των 4,2 λίτρων. Η απόδοσή του είναι 333 ίπποι και προέρχεται από το εξίσου νέο S4.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Audi A5 Cabriolet

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   
       
   

BMW Z4

BMW Z4 - Σαλόνι Γενεύης 2009

Μια μεγάλη στροφή από τη μέχρι τώρα εμμονή της στις κλασικές  «υφασμάτινες» οροφές για τα ανοιχτά της αυτοκίνητα φαίνεται να κάνει η BMW με τη νέα Ζ4, που ανήκει πλέον στη -συνεχώς διευρυνόμενη-κατηγορία των «κουπέ-καμπριολέ» με τη μεταλλική οροφή της, αντικαθιστώντας έτσι και τις δύο Z4 της προηγούμενης γενιάς, ανοιχτή και κλειστή. Το αυτοκίνητο είναι ποιοτικά αναβαθμισμένο, προσφέρει αυξημένους χώρους για τους δυο επιβάτες του σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, με περισσότερο «αέρα» για τα κεφάλια και τους ώμους τους, ενώ η οροφή του αναδιπλώνεται σε 20 δευτερόλεπτα. Η νέα Ζ4 προσφέρεται με 6κύλινδρους κινητήρες, στα 2,5 λίτρα με 204 ίππους, στα 3 λίτρα με 258 ίππους, ενώ η κορυφαία έκδοση Z4 35i θα φοράει τον 3λιτρο κινητήρα με το διπλό τούρμπο και τους 306 ίππους, Αυτή η έκδοση θα συνδυάζεται (προαιρετικά) και μ' ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - BMW Z4

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   
       
   

Cadillac SRX

Cadillac SRX - Σαλόνι Γενεύης 2009

Το αμερικάνικο τετρακίνητο "crossover" χαρακτηρίζει τη νέα εποχή που ανατέλλει για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και την αμερικανική κοινωνία γενικότερα, αφού προσφέρεται με δύο νέους 6κύλινδρους κινητήρες -3λιτρο ατμοσφαιρικό άμεσου ψεκασμού και 2.8 τούρμπο- η χωρητικότητα των οποίων είναι μικρή για τα μέχρι τώρα αμερικανικά δεδομένα και σίγουρα η μικρότερη που έχει προσφέρει η εταιρεία στην αμερικανική αγορά. Ο 3λιτρος κινητήρας, που συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων, αποδίδει 260 ίππους. Το αυτόματο σύστημα τετρακίνησης ελέγχεται ηλεκτρονικά και ρυθμίζει κατά περίπτωση το ποσοστό της ροπής που κατανέμεται ανάμεσα στους δύο άξονες, αλλά και ανάμεσα στους δύο τροχούς του πίσω άξονα. Η ανάρτηση έχει αυτόματα ρυθμιζόμενη απόσβεση, ανάλογα με τις συνθήκες του δρόμου. Οι τροχοί είναι 18 ιντσών, ενώ προαιρετικά θα προσφέρονται και τροχοί 20 ιντσών.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Cadillac SRX

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       

Chevrolet Spark

Chevrolet Spark - Σαλόνι Γενεύης 2009

Το Spark είναι ο αντικαταστάτης του Matiz και θα αρχίσει να πωλείται στις ευρωπαϊκές αγορές στις αρχές του 2010, ενώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2011 θ' αρχίσει η διάθεσή του και στην αμερικανική αγορά, κάτι που τονίζει τις αλλαγές που δημιούργησαν η πρόσφατη πετρελαϊκή κρίση και η τωρινή οικονομική κρίση στην Αμερική, όπου τα μίνι αυτοκίνητα ήταν ως τώρα σχεδόν άγνωστα. Το 5θυρο Spark έχει μήκος 3.64 μ. και μεταξόνιο 2,375 μ. και η Chevrolet υπόσχεται ότι θα προσφέρει πολυμορφικότητα και νεανικό χαρακτήρα, ο οποίος θα τονίζεται όχι μόνο από τη σχεδίαση, αλλά και από την επιλογή χρωμάτων και υλικών. Θα προσφέρεται με 4κύλινδρους κινητήρες 1,0 και 1,2 λίτρων, που θ' αποδίδουν 66 και 78 ίππους αντίστοιχα, ενώ το κιβώτιο θα είναι χειροκίνητο 5 ταχυτήτων.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Chevrolet Spark

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Fiat 500C

Fiat 500C - Σαλόνι Γενεύης 2009

Το 500C δεν είναι ένα κάμπριο με την στενή έννοια του όρου, αφού οι πλευρικές κολόνες παραμένουν στη θέση τους, στα πρότυπα του προγόνου, πίσω στο 1957. Η υφασμάτινη οροφή αναδιπλώνεται πλήρως μέσω ενός ηλεκτρικού μηχανισμού. Σε επίπεδο διαστάσεων, με μήκος 3,55, πλάτος 1,65 και ύψος 1,49 μέτρα, το αποκαλυπτικό 500αράκι δεν αποστασιοποιείται από την κλειστή έκδοση . Σε ό,τι αφορά τα χωροταξικά, χάρη στην αναδίπλωση της υφασμάτινης οροφής επάνω από το χώρο αποσκευών, δεν μειώνονται τα διαθέσιμα λίτρα για αποσκευές, οπότε δεν περιορίζονται οι μεταφορικές ικανότητες του λιλιπούτειου αυτοκινήτου με το έντονο άρωμα life style. Παράλληλα, η Fiat εφοδίασε το 500C με το σύστημα Start&Stop, το οποίο  μειώνει την κατανάλωση και τους εκπεμπόμενους ρύπους. Η γκάμα των προσφερόμενων κινητήρων παραμένει ίδια με αυτή του κλειστού μοντέλου: 1.2 λίτρα με 69 ίππους, 1.4 λίτρα με 100 ίππους.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Fiat 500C

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Lexus 450H

Lexus 450H - Σαλόνι Γενεύης 2009

Μετά το λανσάρισμα του επαναστατικού RX 400h το 2005, το νέο Lexus RX 450h φέρνει τη δεύτερη γενιά της τεχνολογίας Lexus Hybrid Drive στη γκάμα μοντέλων RX. Το νέο υβριδικό crossover που θα αρχίζει να πωλείται από το καλοκαίρι του 2009, είναι η ναυαρχίδα υψηλών επιδόσεων της σειράς RX, που τώρα εγκαινιάζει την τρίτη γενιά του δημοφιλούς premium crossover. Αντίθετα με τα ήπια υβριδικά, που χρησιμοποιούν συμπληρωματική ηλεκτροκίνηση για αύξηση της απόδοσης του βενζινοκινητήρα, το RX 450h είναι ένα πλήρες υβριδικό, που μπορεί να λειτουργεί μόνο στο πρόγραμμα βενζίνης ή ηλεκτρισμού, αλλά και με συνδυασμό των δύο. Προσφέρει τα πλεονεκτήματα εξοικονόμησης ενέργειας ενός σειριακού υβριδικού συστήματος μαζί με τα οφέλη επιτάχυνσης ενός παράλληλου υβριδικού. Ο V6 βενζινοκινητήρας 3,5 λίτρων έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του υβριδικού συστήματος κίνησης. Παράγει μέγιστη ισχύ 249 ίππων.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Lexus 450H

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Mercedes E-Class

Mercedes E-Class - Σαλόνι Γενεύης 2009

Η νέα E-Class φιλοδοξεί να θέσει νέα στάνταρ στον τομέα της ασφάλειας, της άνεσης, της οικονομίας και της περιβαλλοντικής προστασίας. Οι σύγχρονοι 4κύλινδροι και 6κύλινδροι κινητήρες άμεσου ψεκασμού επιτυγχάνουν μέχρι 23% μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, καλύπτοντας τις απαιτήσεις των προδιαγραφών ρύπων EU5 (η E 350 BlueTEC καλύπτει και τις προδιαγραφές EU6, που θα ισχύσουν το 2014). Από πλευράς βενζινοκινητήρων υπάρχει ο νέος υπερτροφοδοτούμενος 1.8 με 184 ίππους για την Ε 200 και 204 ίππους για την Ε 250. Στη γκάμα περιλαμβάνονται, όπως και πριν, η E 350 με 292 ίππους και η 8κύλινδρη E 500 με 388 ίππους (και οι δύο προσφέρονται προαιρετικά με σύστημα τετρακίνησης), ενώ η E 63 AMG αποδίδει 525 ίππους. Στα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας περιλαμβάνονται αυτόματα προσαρμοζόμενη δέσμη φώτων, αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, το σύστημα «νυχτερινής όρασης» από την S-Class και άλλα πολλά.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Mercedes E-Class

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Mercedes E-class Coupe

Mercedes E-class Coupe - Σαλόνι Γενεύης 2009

Η Mercedes αποφάσισε να εγκαταλείψει το όνομα CLK για το μεσαίο της κουπέ και παρουσίασε την E-class coupe, που αντικαθιστά ουσιαστικά τη CLK. Το «χυτό» σχήμα της νέας E-class προσφερόταν για την εξέλιξη μιας κουπέ έκδοσης, αλλά οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της Mercedes ξεπέρασαν τον εαυτό τους, παρουσιάζοντας το κορυφαίο σήμερα αυτοκίνητο στον κόσμο από πλευράς αεροδυναμικής, καθώς η νέα E-class coupe έχει συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης Cx μόλις 0,24! Με δεδομένο τον σπορτίφ χαρακτήρα του, το αυτοκίνητο έχει ανάρτηση που προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις της στις συνθήκες οδήγησης, χρησιμοποιεί όλες τις τεχνολογίες της νέας Ε-Class, ενώ από πλευράς βενζινοκινητήρων (όλοι με άμεσο ψεκασμό) υπάρχει κι εδώ ο νέος υπερτροφοδοτούμενος 1.8 με 204 ίππους για την Ε 250. Η γκάμα συμπληρώνεται με την 6κύλινδρη E 350 με 292 ίππους και την 8κύλινδρη E 500 με 388 ίππους. Το αυτοκίνητο θ' αρχίσει να πωλείται στις αρχές ΜαÀου.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Mercedes E-class Coupe

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Nissan 370Z

Nissan 370Z - Σαλόνι Γενεύης 2009

«Πιο ευέλικτο, πιο μικρό, καθώς και πιο διασκεδαστικό». Αυτή είναι η επίσημη περιγραφή για το νέο Nissan 370Ζ. Το ιαπωνικό κουπέ είναι πιο δυναμικό από πριν, αλλά και λίγο πιο κοντό σε μήκος καθώς και πιο φαρδύ σε σχέση με τον προκάτοχό του. Η Nissan υποστηρίζει ότι έγινε πιο ευέλικτο, λόγω της μείωσης του μεταξονίου. Κάτω από το καπό βρυχάται ο V6 των 3,7 λίτρων και των 331 ίππων. Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η συνεργασία του με τα νέα κιβώτια, που είναι ένα εξάρι χειροκίνητο με ένα ειδικό σύστημα συγχρονισμού των στροφών για απόλυτα ομαλές αλλαγές ταχυτήτων (Synchro Rev Control), ή ένα αυτόματο επτά σχέσεων, με χειριστήρια στο τιμόνι, το οποίο επίσης εφοδιάζεται με το Synchro Rev Control για τις χειροκίνητες αλλαγές. Η Nissan υπόσχεται παράλληλα και χαμηλότερη κατανάλωση.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Nissan 370Z

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Nissan Cube

Nissan Cube - Σαλόνι Γενεύης 2009

Αυτό το λίγο περίεργο οπτικά αυτοκίνητο ονομάζεται Cube (ίσως όχι τυχαία) και μετά από μια πολύ πετυχημένη πορεία στην Ιαπωνία ήρθε η ώρα να προσπαθήσει να σαγηνεύσει και τους Ευρωπαίους. Το ασυμμετρικό αμάξωμά του εγγυάται εξαιρετική ορατότητα και προς τα πίσω, ενώ η σχεδίασή του προδίδει ότι πρόκειται για ένα πολυχρηστικό όχημα περιορισμένων διαστάσεων. Στο εσωτερικό του υπόσχεται εξαιρετική ευελιξία και προσαρμοστικότητα, με άνετους χώρους για πέντε, καθίσματα που αναδιπλώνονται ή αφαιρούνται, άφθονους χώρους για μικροπράγματα, άγκιστρα για τσάντες κλπ. Όσο για τους κινητήρες, στην ευρωπαϊκή ζώνη θα διατεθούν ένας πετρελαιοκινητήρας 1.5 με φίλτρο σωματιδίων και 106 ίππους κι ένας βενζινοκινητήρας 1,6 λίτρων με 110 ίππους. Τα κιβώτια ταχυτήτων είναι χειροκίνητο 6 σχέσεων για το πετρελαιοκίνητο και πεντατάχυτο μηχανικό ή CVT για το βενζινοκίνητο.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Nissan Cube

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Opel Ampera

Opel Ampera - Σαλόνι Γενεύης 2009

Το ηλεκτροκίνητο Ampera παρουσίασε η Opel στη Γενεύη, βασισμένο στην ίδια τεχνολογία με το Volt της GM, που συνδυάζει την ηλεκτροκίνηση με τη δυνατότητα επέκτασης της αυτονομίας μέσω ενός βενζινοκινητήρα. Το Ampera προσφέρει μέχρι και 60 χιλιόμετρα αποκλειστικής ηλεκτροκίνησης χωρίς χρήση βενζίνης, με μηδενικές εκπομπές ρύπων, κάτι που το κάνει ιδανικό για την κίνηση στην πόλη. Η ηλεκτρική ισχύς παράγεται από την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη σε μία μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία μπορεί να επαναφορτιστεί σε μια κοινή πρίζα. Σε περίπτωση, όμως, που απαιτείται η χρήση του αυτοκινήτου για μεγαλύτερη διαδρομή, μόλις καταναλωθεί όλη η ενέργεια της μπαταρίας, μία γεννήτρια που κινείται από κινητήρα βενζίνης παρέχει συνεχόμενη ισχύ στην ηλεκτρική μονάδα κίνησης, ενώ ταυτόχρονα φορτίζει τη μπαταρία. Έτσι η αυτονομία του Ampera επεκτείνεται για μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Opel Ampera

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Peugeot 3008

Peugeot 3008 - Σαλόνι Γενεύης 2009

Το "crossover" της Peugeot βασίζεται σε μια τροποποιημένη εκδοχή του «πατώματος» του γνωστού μας 308. Το μήκος του ανέρχεται στα 4,365 μέτρα, το πλάτος στα 1,837 και το ύψος στα 1,639 μέτρα αντιστοίχως. Αυτό σημαίνει πως οι μετακινήσεις εντός πόλης περιλαμβάνονται στο μενού, ενώ παράλληλα προσφέρονται επαρκείς χώροι επιβατών στο εσωτερικό. Σε ό,τι αφορά τα μηχανικά μέρη, το 3008 είναι προσθιοκίνητο, για λόγους χαμηλότερου κόστους αλλά και κατανάλωσης. Την απουσία τετρακίνησης (που θα υπάρξει στο μέλλον στην υβριδική έκδοση, συνδυάζοντας ένα ντίζελ μ' έναν ηλεκτροκινητήρα που θα κινεί τους πίσω τροχούς) υπόσχεται να αναπληρώσει το προαιρετικό πακέτο "Grip Control", που περιλαμβάνει λάστιχα εκτός δρόμου (M+S) κι ένα εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ολίσθησης με 5 διαφορετικές επιλογές προγράμματος λειτουργίας, ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης. Στους κινητήρες βενζίνης υπάρχουν οι 1.6 VTi με 120 ίππους, (χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων), 1.6 THP με 150 και 156 ίππους (χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων).

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Peugeot 3008

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   
       
   

Renault Scenic

Renault Scenic - Σαλόνι Γενεύης 2009

Άκρως σημαντική ήταν η παρουσία των νέων Scenic (5θέσιο, μήκος 4,34 μ.) και Grand Scenic (5θέσιο ή 7θέσιο, μήκος 4,56 μ.) στο περίπτερο της Renault, τα οποία υιοθετούν πολλές σχεδιαστικές αλλαγές σε σχέση με τους προκατόχους τους. Τα δυο νέα οικογενειακά αυτοκίνητα της εταιρείας στοχεύουν να εισβάλλουν δυναμικά στην κλάση των μεσαίων και μεγάλων πολυχρηστικών αντίστοιχα, αλλά πολύ περισσότερο να ανακτήσουν εκ νέου τον ηγετικό ρόλο τον οποίο κατείχαν για πολλά χρόνια, σε μια κατηγορία που τα ίδια επί της ουσίας ίδρυσαν. Τα επίπεδα ασφάλειας, όπως συνηθίζει η γαλλική εταιρεία σε όλα ανεξαιρέτως τα μοντέλα της, είναι ιδιαίτερα υψηλά, οι χώροι στην καμπίνα πλούσιοι, λόγω και των μεγαλύτερων εξωτερικών διαστάσεων, ο χώρος αποσκευών τεράστιος (522 λίτρα στο Scenic, 702 λίτρα στο 7θέσιο Grand Scenic σε 5θέσια διαμόρφωση), οι αποθηκευτικοί χώροι στο εσωτερικό άφθονοι και η ποιότητα των υλικών και η συναρμολόγηση υψηλού επιπέδου. Η Renault υπόσχεται για το Grand Scenic μεγαλύτερη ευρυχωρία από κάθε άλλο 7θέσιο πολυμορφικό για τους επιβάτες της 3ης σειράς. Κάτω από το καπό τους δεν υπάρχουν εκπλήξεις μιας και πρόκειται να φωλιάζουν τα γνωστά μηχανικά σύνολα βενζίνης της Renault, τα οποία δίνουν ζωή και στο Megane.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Renault Scenic

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
      Grand Scenic
   
   Grand Scenic   Grand Scenic 
   

Saab 9-3X

Saab 9-3X - Σαλόνι Γενεύης 2009

Η Saab δηλώνει παρούσα στη μεσαία κατηγορία γοήτρου των τετρακίνητων αυτοκινήτων ελεύθερου χρόνου, με μια πρόταση που λαμβάνει υπ' όψη τη χρήση αυτών των αυτοκινήτων κυρίως σε ασφάλτινες διαδρομές και δευτερευόντως σε όχι ιδιαίτερα σκληρές χρήσεις στο χώμα ή το χιόνι. Κατ' αρχάς, εξωτερικά το 9-3Χ υποδηλώνει έτοιμο για περιπέτειες. Κάτι οι νέοι και φανερά ενισχυμένοι προφυλακτήρες του, κάτι οι μπάρες οροφής και τα διακοσμητικά από αλουμίνιο τα οποία στολίζουν το μακρύ αμάξωμα περιμετρικά, αλλά κυρίως η αύξηση της απόστασης από το έδαφος κατά 35 χιλιοστά, γεννούν συνειρμούς. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω του δοκιμασμένου στο 9-3 XWD συστήματος της Haldex με τον ηλεκτροϋδραυλικό συμπλέκτη, ενώ προαιρετικά το 9-3Χ μπορεί να εφοδιαστεί με ένα πίσω διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Από πλευράς κινητήρα, θα χρησιμοποιηθεί ο 2λιτρος τούρμπο με τους 210 ίππους του 9-3 XWD, ο οποίος μάλιστα θα προσφέρεται και σε έκδοση που θα καίει βιοαιθανόλη.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Saab 9-3X

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       
   

Skoda Yeti

Skoda Yeti - Σαλόνι Γενεύης 2009

Η τελική μορφή του οχήματος ελεύθερου χρόνου της Skoda αποκαλύφθηκε στην έκθεση της Γενεύης. Το μοντέλο παραγωγής δεν παρουσιάζει αρκετές διαφορές σε σχέση με το πρωτότυπο που έχουμε δει πολλές φορές από το 2005 και μετά. Το Yeti με εξωτερικό μήκος 4,2 μέτρα, αναμένεται να «φοράει» πέντε συνολικά κινητήρες. Αξιοσημείωτος είναι ο νέος κινητήρας TSI των 1,2 λίτρων με απόδοση 105 ίππων (θα κινεί και το νέο Polo της VW). Το συγκεκριμένο σύνολο θα συνδυάζεται αποκλειστικά με κίνηση στους εμπρός τροχούς, ενώ όσοι επιθυμούν τετρακίνηση απαιτείται να ανέβουν στα 1,8 λίτρα και τους 160 ίππους. Παράλληλα, διατίθενται τρεις ακόμη δίλιτροι κινητήρες πετρελαίου, με ονομαστική ισχύ 110, 140 και 170 ίππων αντιστοίχως. Ο πρώτος από τους τρεις θα συνδυάζεται τόσο με δικίνητη όσο και με τετρακίνητη έκδοση, ενώ οι άλλοι δυο μόνο με κίνηση σε όλους τους τροχούς. Δυνατό χαρτί του Yeti είναι το ευμετάβλητο εσωτερικό, στο οποίο με την εύκολη αφαίρεση των πίσω καθισμάτων, δημιουργείται ένας τεράστιος ενιαίος χώρος αποσκευών (1.760 λίτρα).

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Skoda Yeti

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Toyota Prius

Toyota Prius - Σαλόνι Γενεύης 2009

Η νέα γενιά του υβριδικού μοντέλου της Toyota σχεδιάστηκε με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης, την καλύτερη εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων και τη βελτίωση των επιδόσεων και της ηχομόνωσης. Ιδιαίτερα πλούσιος είναι ο εξοπλισμός του, στάνταρ και προαιρετικός, με στοιχεία όπως σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος, ή «ηλιοροφή» με φωτοβολταϊκά στοιχεία για συλλογή ηλιακής ενέργειας και μετατροπή της σε ηλεκτρική για τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού. Το σύστημα μετάδοσης είναι ελαφρύτερο και επανασχεδιασμένο, ώστε η απώλεια ισχύος να περιοριστεί κατά 20%. Τα περισσότερα από τα μηχανικά μέρη του Prius είναι ελαφρύτερα, ενώ ιδιαίτερα προσεγμένη είναι και η αεροδυναμική, με συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης (Cx) μόλις 0,25. Η εξοικονόμηση βάρους επιτεύχθηκε με τη χρήση αλουμινίου σε αρκετά τμήματα του αμαξώματος, όπως το μπροστά και το πίσω καπό, ενώ από αλουμίνιο είναι κατασκευασμένα και ορισμένα μέρη της ανάρτησης όπως και του συστήματος πέδησης.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Toyota Prius

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Toyota Verso

Toyota Verso - Σαλόνι Γενεύης 2009

Το νέο πολυμορφικό της Toyota, το Verso, διατηρεί τα χαρακτηριστικά της πενταθέσιας και επταθέσιας διάταξης, όπως και το προηγούμενο μοντέλο. Όπως αναμενόταν φυσικά, χρησιμοποιεί την τεχνολογία «Toyota Optimal Drive», για καθαρότερη και οικονομικότερη λειτουργία του κινητήρα. Τα μηχανικά σύνολα βενζίνης τα οποία θα εφοδιάσουν τη νέα Verso είναι 1.6 και 1.8 λίτρων που θα συνδυάζονται με κιβώτια ταχυτήτων έξι σχέσεων. Ο κινητήρας των 1.8 λίτρων συνδυάζεται και με το νέο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης κιβώτιο ταχυτήτων «Multidrive S» της εταιρείας για μεγαλύτερη ευκολία οδήγησης κυρίως μέσα στην πόλη. Στους κινητήρες πετρελαίου του νέου Verso θα υπάρχει ένας δίλιτρος D-4D, καθώς και ένας 2.2 D-CAT, που στο μέλλον θα εφοδιαστεί με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Toyota Verso

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

VW Polo

VW Polo - Σαλόνι Γενεύης 2009

Σχεδιαστικά οι παραπομπές στο νέο Golf, τόσο εντός όσο και εκτός, είναι άμεσα διακριτές, με το αμάξωμα του Polo να φτάνει σε μήκος τα τέσσερα μέτρα, ακολουθώντας τους υπόλοιπους εκπροσώπους της κατηγορίας, και παράλληλα να εγγυάται ικανοποιητικούς χώρους. Η άρτια ποιότητα κατασκευής είναι δεδομένη, ενώ η σημαντικότερη είδηση αφορά το μειωμένο κατά 7,5% σε σχέση με τον πρόγονό του βάρος, παρά τις μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι ειδικοί της VW εφοδιάζουν το νέο Polo με στάνταρ ESP, αλλά και με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας, πρωτοπορώντας ουσιαστικά στα μικρά αυτοκίνητα. Στους κινητήρες, η γερμανική εταιρεία τοποθετεί επτά μηχανικά σύνολα συνολικά. Στους βενζινοκινητήρες με το ελληνικό ενδιαφέρον ξεχωρίζει ο νέος 1.2 TSI, ο οποίος θα αποδίδει 105 ίππους, δημιουργώντας εκ νέου μεγάλους μπελάδες στον ανταγωνισμό!

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - VW Polo

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Μοντέλα που ανανεώθηκαν: Jaguar XK

Μοντέλα που ανανεώθηκαν: Jaguar XK - Σαλόνι Γενεύης 2009

Η Jaguar παρουσίασε τις νέες XK και ΧΚR σε κουπέ και ανοιχτή εκδοχή. Το νέο στοιχείο είναι η τοποθέτηση ενός νέου V8 κινητήρα χωρητικότητας πέντε λίτρων. Πρόκειται για τον νέο κινητήρα AJ-V8 Gen III άμεσου ψεκασμού, που προσφέρει μεγαλύτερη ιπποδύναμη και καλύτερη απόδοση από τον προγενέστερο V8 των 4,2 λίτρων. Στην περίπτωση της XKR αποδίδει με τη βοήθεια υπερτροφοδότη 510 ίππους, ενώ στην XK  παράγει 385 ίππους. Η Jaguar ανακοίνωσε πως αμφότερες έχουν χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου όπως και εκπομπές ρύπων CO2, πληρώντας παράλληλα τις προδιαγραφές Euro 5. Οι εξωτερικές αλλαγές αφορούν τον επανασχεδιασμένο εμπρός προφυλακτήρα καθώς και τα νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Μοντέλα που ανανεώθηκαν: Jaguar XK

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
   XKR    XKR

Mazda CX-7

Mazda CX-7 - Σαλόνι Γενεύης 2009

Η Mazda παρουσίασε το ανανεωμένο στα σημεία CX-7 στην έκθεση της Γενεύης. Οι μηδαμινές αισθητικές διαφοροποιήσεις εντοπίζονται στον μπροστινό ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα, στα νέας σχεδίασης πίσω φωτιστικά σώματα (διαθέτουν διαφανές πλαστικό), καθώς επίσης και στο κάτω τμήμα της ουράς. Περνώντας στο ανανεωμένο εσωτερικό, εδώ υπάρχουν καινούργια όργανα στο ταμπλό, όπως επίσης και νέοι αεραγωγοί, ενώ σημειώστε πως στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μία έγχρωμη οθόνη TFT 4,1''. Η βασική έκδοση χρησιμοποιεί βενζινοκινητήρα 2,5 λίτρων με 170 ίππους (από τα 6 και 3). Η επόμενη και πιο δυνατή, υιοθετεί το γνωστό τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο σύνολο των 2,3 λίτρων με ισχύ 250 ίππους.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Mazda CX-7

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   

Renault Clio

Renault Clio - Σαλόνι Γενεύης 2009

Το ανανεωμένο Clio με μια πρώτη ματιά δείχνει να έχει εξωτερικά πολλές επιρροές από τις «ενδυματολογικές» προτιμήσεις του φρέσκου Megane. Οι αλλαγές επεκτείνονται και στο εσωτερικό, με την καλύτερη ποιότητα κατασκευής και την μεγαλύτερη άνεση να έχουν τεθεί στο στόχαστρο. Η Renault αναφέρει πως στη γκάμα του ανανεωμένου Clio θα προστεθεί μια ακόμη ισχυρότερη έκδοση με τα διακριτικά "GT". Ωστόσο δεν ανακοινώνει ακόμα τη σειρά των κινητήρων που θα κινούν το γαλλικό αυτοκίνητο, παρά το γεγονός πως οι φήμες για συνέχιση του "downsizing" (μικρή χωρητικότητα και τούρμπο) είναι έντονες. Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό του νέου Renault, η εταιρεία κάνει λόγο εκτός των άλλων για ένα εντελώς καινούργιο σύστημα πλοήγησης της TomTom, το οποίο αναμένεται να είναι αρκετά προσιτό σε κόστος, ενώ θα προσφέρει τη δυνατότητα αναβάθμισης του λογισμικού του μέσω του Internet.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Renault Clio

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       

Seat Leon

Seat Leon - Σαλόνι Γενεύης 2009

Το βάρος της αισθητικής ανανέωσης πέφτει στις αλλαγές στο εμπρός και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, με νέα μάσκα, προφυλακτήρες κλπ. Βελτιώσεις, όμως υπάρχουν και στα μηχανικά μέρα, με σημαντικότερη απ' αυτές την προσθήκη στον εξοπλισμό του Leon του ηλεκτρονικού συστήματος XDS, που λειτουργεί σε συνδυασμό με το ESP σαν διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, κάτι που προφανώς θα ενισχύσει τα ήδη πολύ καλά οδικά χαρακτηριστικά του. Θα είναι διαθέσιμοι συνολικά 10 κινητήρες, πέντε βενζίνης και πέντε ντίζελ, βελτιωμένοι ή και νέοι, όπως για παράδειγμα ο 2λιτρος TFSI με τους 211 ίππους και ο 2λιτρος τούρμπο ντίζελ TDI με τους 170. Προσθήκες επίσης υπάρχουν και στη λίστα του εξοπλισμού, με στοιχεία όπως φώτα Xenon, Hill holder, νέο σύστημα κλιματισμού, στρεφόμενα φώτα κλπ., ενώ το ESP θα είναι στάνταρ σε όλη τη γκάμα.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Seat Leon

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       

Seat Altea

Seat Altea - Σαλόνι Γενεύης 2009

Τα χνάρια της συνολικής ανανέωσης που υποβλήθηκε το χάτσμπακ Leon ακολούθησε πιστά και το Altea, με τις γνωστές πολυμορφικές αναφορές και τον οικογενειακό χαρακτήρα. Έτσι κι αυτό με τη σειρά του, απέκτησε νέα εικόνα (αλλαγές στο εμπρός και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, νέα μάσκα και προφυλακτήρες) προκειμένου να παραμείνει επίκαιρο σε μια δύσκολη περίοδο, με τον ανταγωνισμό να ξεφυτρώνει από εκεί που δεν τον περιμένεις. Οι κινητήρες είναι οι ίδιοι με του Leon, όπερ σημαίνει χαράς ευαγγέλια για τους φίλους των επιδόσεων. Σημαντικές προσθήκες υπάρχουν στα νέα και πλουσιότερα επίπεδα εξοπλισμού, με προτεραιότητα την άνεση. Το ανανεωμένο Altea αναμένεται σύντομα και στην ελληνική αγορά.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Seat Altea

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Volvo S80

Volvo S80 - Σαλόνι Γενεύης 2009

Η Volvo είχε στο περίπτερο της στη Γενεύη το ανανεωμένο S80, που πρόκειται να αρχίσει να πωλείται μέσα στην Άνοιξη. Οι συνηθισμένες εξωτερικές αισθητικές επεμβάσεις που γίνονται σ' αυτές τις περιπτώσεις σε μάσκες, φώτα κλπ. έγιναν κι εδώ, ενώ έγινε και προσπάθεια αναβάθμισης του εσωτερικού, με νέα υλικά, καινούργιο τιμόνι και αλλαγές στον πίνακα οργάνων. Από πλευράς κινητήρων τα νέα αφορούν τους ντίζελ, μια και στην Ευρώπη εκεί δίνεται η έμφαση. Έτσι, υπήρξαν βελτιώσεις στον πετρελαιοκινητήρα 2.4, που αποδίδει 175 ίππους, ενώ υπάρχει ένας νέος 5κύλινδρος τούρμπο ντίζελ με 205 ίππους. Τέλος, από πλευράς «σασί» η Volvo προσφέρει δύο εναλλακτικές λύσεις: τη στάνταρ έκδοση, στην οποία η ρύθμιση των αναρτήσεων έχει γίνει με έμφαση στην άνεση, και μια χαμηλωμένη (κατά 20 χιλιοστά εμπρός και 15 πίσω) σπορ έκδοση με πιο σφιχτά ελατήρια κι αμορτισέρ, σκληρότερες αντιστρεπτικές ράβδους και διαφορετική ρύθμιση στο τιμόνι.

 

 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Volvo S80

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
   
       

  UP