ΕΙΔΗΣΕΙΣ
::

Παράνομος, αν και «συνετός και ευσυνείδητος»

        ..:: Σαββάτο, 17 Ιουνίου 2006 ::..

Είναι γνωστό ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον αριθμό των τροχαίων. Κάποιος λοιπόν θα περίμενε οι νόμοι μας να είναι αυστηροί και να τηρούνται κατά γράμμα. Όμως... Πρόσφατα στις 09-01-2005 και ώρα 04:40 στο 4ο χλμ. της Ε.Ο. Σάμου Π Καρλοβασίου έλαβε χώρα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα. Αυτ/το μάρκας BMW κινούμενο επί της οδού με μεγάλη ταχύτητα και ενώ ο οδηγός ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να κινηθεί στο αντίθετο ρεύμα και να συγκρουσθεί πλάγια με το αντιθέτως κινούμενο όχημα τύπου Jeep, το οποίο είχε τοποθετήσει παράνομες σιδερένιες μπάρες στην εμπρόσθια πλευρά του οχήματός του. Αποτέλεσμα, τα φονικά αυτά «μαχαίρια», συνδεδεμένα στο σασί του οχήματος, απέτρεψαν την απορρόφηση της ενέργειας της σύγκρουσης (αφού δεν συμπιέζεται το ενιαίο σώμα σασί-σιδερένιες μπάρες) και σφηνώθηκαν στην πόρτα του άτυχου συνοδηγού της BMW διεμβολίζοντας και τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Όπως αναφέρει και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης ακόμα και το «κάθισμα του συνοδηγού της ΒΜW είχε λυγίσει σχηματίζοντας σχεδόν ημικύκλιο». Έτσι εγκλώβισε τον νεαρό συνοδηγό.
Ενώ ο ΚΟΚ - Νόμος υπ' αριθ. 2696 ΦΕΚ 57/23-3-1999 άρθρο 82 αναφέρει ότι είναι παράβαση τα οχήματα να φέρουν διακοσμητικά ή άλλα αντικείμενα που προεξέχουν και τα οποία είναι δυνατόν να καταστούν επικίνδυνα για τους επιβάτες ή τους λοιπούς χρήστες της οδού εντούτοις η κ. Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Σάμου κ. Αμαλία Καζαμπάκα (Διάταξη αριθ. 32/2005) φρονεί ότι «ο οδηγός του Jeep οδηγούσε σύμφωνα με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας καταβάλλοντας την προσοχή που κάθε μέτρια συνετός και ευσυνείδητος άνθρωπος όφειλε υπό τις ίδιες περιστάσεις να καταβάλει με βάση τον νόμο.» Έτσι απέρριψε την ποινική του δίωξη. Ασκήθηκε προσφυγή ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου κ. Σωκράτη Τανάγια ο οποίος και αυτός (Διάταξη αριθ. 52/2005) αποφάσισε ότι αποκλειστικά υπαίτιος του ατυχήματος ήταν ο οδηγός της BMW ενώ ο οδηγός του Jeep «οδηγούσε σύμφωνα με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, με σύνεση και διαρκώς τεταμένη την προσοχή». Η αστυνομία μάλλον ούτε κλήση δεν έκοψε για τις μπάρες του Jeep ενώ ο ιδιοκτήτης του μετά το συμβάν φρόντισε να το αποσύρει από την κυκλοφορία. Σημειωτέον όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες των ατυχημάτων γλίτωσαν.
Άρα λοιπόν οι σιδερένιες μπάρες επιτρέπονται όπως αποφάσισαν οι 2 κ. Εισαγγελείς.

Μπαρέκος Βασίλης
Ηλεκ/γος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ
Σάμος


Δεν υπάρχει περίπτωση να μη συμφωνήσουμε μαζί σας για το γεγονός ότι είναι εγκληματική η χρησιμοποίηση αυτών των «αξεσουάρ» σε πολλά «τζιπ» και αγροτικά. Και στη συγκεκριμένη υπόθεση, άσχετα αν «ο οδηγός του Jeep οδηγούσε σύμφωνα με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας», φαίνεται πως είχε μετατρέψει το αυτοκίνητό του σε κινούμενη καρμανιόλα, κάνοντάς το θανατηφόρα επικίνδυνο για όποιον θα έπεφτε επάνω του. Όπως, λοιπόν, ακόμα και ένας προσεκτικός και υπεύθυνος κατά τα άλλα άνθρωπος που οπλοφορεί παράνομα, παραπέμπεται στο δικαστήριο αν πυροβολήσει κάποιον, ακόμα κι αν έχει υποστεί επίθεση, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται και όσοι βάζουν στα αυτοκίνητά τους πρόσθετες σιδερένιες μπάρες, που τα κάνουν ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους άλλους. Επιτρέψτε μας, όμως, και μια παρατήρηση: την ενοχή οποιουδήποτε για οποιοδήποτε αδίκημα δεν την κρίνουν οι εισαγγελείς, αλλά τα δικαστήρια. Μας κάνει εντύπωση, λοιπόν, ότι η υπόθεση έμεινε σε επίπεδο εισαγγελέα. Δεν είμαστε νομικοί και δεν γνωρίζουμε αν έγινε σωστή νομική προσέγγιση της υπόθεσης από τους συγγενείς το θύματος. Μήπως απλώς οι εισαγγελείς αποφάσισαν ότι δεν συντρέχει λόγος για αυτεπάγγελτη δίωξη του οδηγού του «τζιπ», γιατί έτσι λειτουργεί ο νόμος; Αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμα οποιουδήποτε παθόντος να υποβάλει μήνυση, οπότε η υπόθεση θα κριθεί επί της ουσίας στο δικαστήριο. Μήπως δεν υποβλήθηκε μήνυση από τους συγγενείς του θύματος; Μπορεί αυτή να σας φαίνεται «νομικίστικη» προσέγγιση, αλλά σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα είναι σημαντικό να υπάρχουν κανόνες στη λειτουργία της δικαιοσύνης και να τηρούνται ευλαβικά. Από την άλλη πλευρά, είναι σίγουρο ότι η τροχαία δεν κάνει τη δουλειά της σ' αυτό το θέμα κι έχουμε δει κι εμείς επανειλημμένως αυτοκίνητα με εξαιρετικά επικίνδυνες σιδερένιες προσθήκες να περνούν μπροστά από τροχονόμους χωρίς να υπάρχει απ' αυτούς η παραμικρή αντίδραση!


  UP