ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ :: Σαλόνι Παρισιού :: 2016 ::

Σαλόνι Παρισιού 2016

Επιβεβαίωση του υποτονικού κλίματος
Όπως είχαμε παρατηρήσει και στο αντίστοιχο «Σαλόνι» της Γενεύης τον περασμένο Μάρτιο, το κλίμα στο Παρίσι ήταν και τώρα μάλλον υποτονικό, με λιγότερες πρεμιέρες σε σχέση με το παρελθόν (μιλώντας πάντα για τα μοντέλα παραγωγής, που έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το κοινό), αλλά και με κάποιες σημαντικές απουσίες κατασκευαστών, που πήραν την απόφαση να μη συμμετέχουν πλέον σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο και αν δεν έχει κανείς να δείξει ένα σημαντικό νέο μοντέλο, η απόσβεση ίσως να μην είναι εξασφαλισμένη. Ενώ σίγουρα στο Παρίσι, όπως και στην Φρανκφούρτη, η παρουσία των τρίτων κατασκευαστών επισκιάζεται από την «φανταχτερή» παρουσία των εγχώριων (εν προκειμένω των Renault και Peugeot-Citroen), που επιδιώκουν να εντυπωσιάσουν το δικό τους κοινό. Έτσι απούσες φέτος ήταν οι Ford, Mazda, Volvo, Bentley, Lamborghini και Rolls Royce, ενώ οι κινέζοι κατασκευαστές επιβεβαίωσαν την τάση ανάσχεσης της παρουσίας τους στις ευρωπαϊκές εκθέσεις, που είχαμε επισημάνει στη Γενεύη. Φυσικά κι εδώ παρουσιάστηκαν ένα σωρό πρωτότυπα, άλλα για να δώσουν μία πρόγευση μελλοντικών σχεδιαστικών επιλογών των εταιρειών, άλλα για να εντυπωσιάσουν το κοινό. Τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα αποτελούν πλέον μόνιμο στοιχείο των μεγάλων εκθέσεων, όχι απλώς ως μελλοντικά σχέδια, αλλά ως μοντέλα παραγωγής που ήδη προσφέρονται ή θα αρχίσουν σύντομα να προσφέρονται στην αγορά. Τα αυτοκίνητα ελεύθερου χρόνου, που αποκαλούνται και "SUV" από πολλούς, κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις ευρωπαϊκές αγορές και σε κάθε έκθεση έχουμε νέες σημαντικές παρουσίες που ενισχύουν τον ανταγωνισμό. Και φυσικά, παρά κάποιες σημαντικές απουσίες, αισθητή ήταν στο Παρίσι και η παρουσία των κατασκευαστών ακριβών σπορ αυτοκινήτων, που παρά την οικονομική δυσπραγία στην Ευρώπη αντισταθμίζουν τις απώλειες τους με πωλήσεις στις άλλες ηπείρους, όπου η ζήτηση για τέτοια αυτοκίνητα είναι αυξητική. Αν θέλαμε πάντως να τονίσουμε το στοιχείο που χαρακτηρίζει σήμερα τις παρουσιάσεις νέων αυτοκινήτων, είναι ότι υπάρχει πλέον η τάση σε πολλές από αυτές να τονίζονται περισσότερο οι δυνατότητες των ηλεκτρονικών συστημάτων επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, παρά τα καθαρά «αυτοκινητικά» χαρακτηριστικά των νέων μοντέλων!_Π.Φ.


Αποστολή: Πάνος Φιλιππακόπουλος
Επιμέλεια: Πάνος Φιλιππακόπουλος, Γιάννης Τσιρογιάννης

Audi Α5

Σαλόνι Παρισιού 2016
Η Audi παρουσίασε τη νέα γενιά του κουπέ A5. Βασισμένο στο νέο πλαίσιο της Αudi, έχει μέχρι και 60 κιλά μικρότερο βάρος από τον προκάτοχό του κι έναν εξαιρετικό συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης Cx, μόλις 0,25. Οι εσωτερικοί χώροι έχουν επίσης βελτιωθεί, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 465 λίτρα, αυξημένη κατά 10 λίτρα σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Στο λανσάρισμά του το νέο Α5 θα χρησιμοποιεί δύο βενζινοκινητήρες TFSI και τρεις ντίζελ TDI, με ισχύ από 190 ως 286 ίππους. Τα κιβώτια είναι ένα χειροκίνητο 6 ταχυτήτων, ένα ημιαυτόματο διπλού συμπλέκτη S tronic 7 ταχυτήτων κι ένα 8άρι αυτόματο Tiptronic, ενώ η μετάδοση της κίνησης γίνεται στους εμπρός τροχούς, αλλά θα υπάρχουν και τετρακίνητες εκδόσεις για τους 4κύλινδρους κινητήρες. Μαζί με το νέο A5 παρουσιάστηκε και η κορυφαία σπορ έκδοσή του, το S5, με 3λιτρο βενζινοκινητήρα TFSI με 354 ίππους. Η διάθεση του νέου Α5 στην Ευρώπη θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Audi Α5

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Audi Q5

Σαλόνι Παρισιού 2016
Η δεύτερη γενιά του μεγάλου γερμανικού αυτοκινήτου ελεύθερου χρόνου θα πατάει επάνω στην ευέλικτη πλατφόρμα MLB, που χρησιμοποιούν και τα Α4 και Α5. Το μήκος του νέου Q5 φτάνει στα 4,6 μ., ενώ το πλάτος του είναι 1,9 μ. και το ύψος 1,6 μ. Το μεταξόνιο προσεγγίζει τα 2,8 μ., κάτι που μεταφράζεται σε γενναίους εσωτερικούς χώρους επιβατών, αλλά και αποσκευών (550 λίτρα). Στα διαθέσιμα μηχανικά σύνολα της γκάμας έχουμε τον κινητήρα βενζίνης 2.0 TFSI των 252 ίππων, ένα 2λιτρο πετρελαιοκινητήρα σε τρεις εκδόσεις ισχύος (150, 163 και 190 ίππων), αλλά και τον 6κύλινδρο ντίζελ 3.0 TDI με 286 ίππους. Όλοι τους συνδυάζονται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων ή με το S tronic των επτά σχέσεων, ενώ ο μεγάλος 3.0 V6 TDI θα συνδυάζεται με το 8άρι αυτόματο κιβώτιο Tiptronic. Η τετρακίνηση (Quattro) είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις του νέου Q5, με εξαίρεση τη βασική πετρελαιοκίνητη έκδοση των 150 ίππων, στην οποία θα μπορεί να παραγγελθεί προαιρετικά.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Audi Q5

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Citroen C3

Σαλόνι Παρισιού 2016
Η Citroen αποκάλυψε τη νέα γενιά του σούπερ μίνι της, το οποίο χαρακτηρίζεται από ορισμένα σχεδιαστικά στοιχεία που παραπέμπουν στο C4 Cactus, όπως τα εξωτερικά προστατευτικά "airbumps", τα οποία είναι κατασκευασμένα από εύκαμπτο υλικό και περιλαμβάνουν θύλακες αέρα, απορροφώντας τα μικρά χτυπήματα χωρίς να γίνεται ζημιά στο αυτοκίνητο. Με πεντάθυρο αμάξωμα, το νέο C3 έχει μήκος 3,99 μ., απολύτως μέσα στον «πυρήνα» της κατηγορίας δηλαδή. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 300 λίτρα, χωρητικότητα εξαιρετική για τα δεδομένα των σούπερ μίνι. Η εταιρεία τονίζει επίσης ιδιαίτερα τις δυνατότητες εξατομίκευσης που υπάρχουν για το αυτοκίνητο. Μια ενδιαφέρουσα τεχνολογική καινοτομία που εμφανίζεται από τη Citroen για πρώτη φορά στο C3, είναι η «δικτυωμένη κάμερα» (Citroen ConnectedCam), μια ευρυγώνια κάμερα υψηλής ανάλυσης, με μνήμη αποθήκευσης 16 GB και σύστημα GPS, η οποία μπορεί να παίρνει φωτογραφίες ή βίντεο όταν κινείται το αυτοκίνητο. Το πιο σημαντικό όμως χαρακτηριστικό της είναι ότι σε περίπτωση σύγκρουσης ενεργοποιείται αυτόματα και τραβάει βίντεο επί 30'' πριν την πρόσκρουση και 60'' μετά, το οποίο αποθηκεύει στη μνήμη, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί ως στοιχείο σε περίπτωση π.χ. δικαστικής διαμάχης. Το νέο C3 θα διατίθεται με τους 3κύλινδρους βενζινοκινητήρες 1.0 και 1.2 PureTech με 68, 82 και 110 ίππους και τον ντίζελ 1.6 BlueHDi των 75 και 100 ίππων.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Citroen C3

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Ferrari LaFerrari Aperta

Σαλόνι Παρισιού 2016
Η ανοιχτή έκδοση της LaFerrari είναι ακόμη πιο σπάνια και σαφώς ακριβότερη από την coupé! H «ξεσκέπαστη» LaFerrari, πρόκειται να κατασκευαστεί μόνο σε 209 κομμάτια συνολικά, από τα οποία τα 200 από έχουν ήδη προπωληθεί σε τυχερούς ιδιώτες, ενώ τα υπόλοιπα εννέα πρόκειται να εκτελούν χρέη επίδειξης. Η Aperta έχει μαλακή οροφή, ενώ επεμβάσεις έχουν γίνει στο πλαίσιο, προκειμένου να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο ακαμψίας με την κλειστή έκδοση, αλλά και στο αεροδυναμικό πακέτο. Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα και τo υβριδικό σύστημα «ΚΕRS», δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Το θηριώδες V12 σύνολο χωρητικότητας 6,3 λίτρων είναι ατμοσφαιρικό και η συνδυαστική μέγιστη ισχύς του είναι 963 ίπποι. Η LaFerrari Aperta επιταχύνει μέχρι τα 100 χλμ./ώρα από στάση σε λιγότερο από 3'', ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 350 χλμ./ώρα.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Ferrari LaFerrari Aperta

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Honda Civic

Σαλόνι Παρισιού 2016
Η νέα γενιά του μικρομεσαίου ιαπωνικού χάτσμπακ, που πατάει σε μια νέα, πιο άκαμπτη πλατφόρμα, έκανε στο Παρίσι την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της και θ' αρχίσει να πωλείται στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2017. Το νέο πεντάθυρο Civic είναι πιο μακρύ (με 4,5 μ., το μεγαλύτερο στην κατηγορία), πιο φαρδύ (1,8 μ.), αλλά και ελαφρώς χαμηλότερο από το προηγούμενο (1,42 μ.). Αυτές οι διαστάσεις συνεπάγονται ακόμη καλύτερους χώρους στην προσεγμένη από πλευράς συναρμογής καμπίνα. Στους διαθέσιμους τούρμπο βενζινοκινητήρες, έχουμε τον 3κύλινδρο 1000άρη που αποδίδει 129 ίππους και 20,4 kgm ροπής, αλλά και τον τετρακύλινδρο 1.5 με 182 ίππους και ροπή 24,5 kgm. Και οι δύο συνδυάζονται είτε με 6άρι χειροκίνητο, είτε με αυτόματο CVT (στη δεύτερη περίπτωση η μέγιστη τιμή της ροπής μειώνεται κατά 2 kgm). Σε ό,τι αφορά τους πετρελαιοκινητήρες, στο άμεσο μέλλον αναμένεται αναθεωρημένος ο γνωστός μας 1.6 των 120 ίππων.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Honda Civic

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Hyundai i30

Σαλόνι Παρισιού 2016
Η Hyundai αποκάλυψε την νέα γένια του i30, που θα αρχίσει να διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά στις αρχές του 2017. Το αυτοκίνητο έχει σχεδιαστεί και εξελιχθεί στην Ευρώπη, όπου και θα κατασκευάζεται (στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Τσεχία), αποτελώντας τη βάση για μια ολόκληρη οικογένεια μοντέλων με διάφορους τύπους αμαξωμάτων. Το νέο i30 έχει μήκος 4,34 μ. και μεταξόνιο 2.650 χιλιοστών, προσφέροντας ένα μεγάλο για την κατηγορία χώρο αποσκευών, που φτάνει τα 395 λίτρα. Θα διατίθεται με μία αρκετά μεγάλη γκάμα κινητήρων, η οποία περιλαμβάνει τρεις βενζινοκινητήρες (ατμοσφαιρικό 1.4 με 100 ίππους, 3κύλινδρο χιλιάρη τούρμπο με 120 ίππους και ένα νέο 4κύλινδρο 1.4 τούρμπο με 140 ίππους) και ένα ντίζελ 1.6 σε τρεις εκδόσεις ισχύος, με 95, 110 και 136 ίππους. Τα διαθέσιμα κιβώτια θα είναι ένα χειροκίνητο 6 ταχυτήτων κι ένα ημιαυτόματο διπλού συμπλέκτη με 7 ταχύτητες. Το αυτοκίνητο θα βασίζεται σε ένα νέο πλαίσιο και οι αναρτήσεις είναι με γόνατα Μακφέρσον εμπρός και σύστημα πολλαπλών συνδέσμων πίσω για όλες τις εκδόσεις. Και φυσικά θα υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρονικών οδηγικών βοηθημάτων και συστημάτων ασφαλείας, όπως και συστημάτων επικοινωνίας, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβάνοντας και τα συστήματα Apple CarPlay και Android Auto για σύνδεση με smartphones.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Hyundai i30

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Kia Rio

Σαλόνι Παρισιού 2016
Τέταρτη γενιά του Rio, του πρώτου σε πωλήσεις διεθνώς μοντέλου της κορεάτικης μάρκας. Θα κατασκευάζεται στην Κορέα και οι πωλήσεις του στην Ευρώπη θα αρχίσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Έχει μεγαλώσει σε μήκος και πλάτος, ενώ αυξημένο είναι και το μεταξόνιο (2,58 μ.), με αποτέλεσμα να προσφέρει ευρύχωρο εσωτερικό, αλλά και χώρο αποσκευών (325 λίτρα) από τους κορυφαίους της κατηγορίας. Η σχεδίασή του είναι έργο των αντίστοιχων κέντρων της Kia σε Γερμανία και Καλιφόρνια. Εντός, έχουν χρησιμοποιηθεί νέες επενδύσεις, ενώ η οθόνη αφής για το ηχοσύστημα και τους χάρτες πλοήγησης έχει απλοποιηθεί. Η προαιρετική οθόνη των 7'' επιτρέπει διασύνδεση με smartphones (συμβατή με Android Auto και Apple CarPlay). Στον εξοπλισμό ασφαλείας, περιλαμβάνονται ανίχνευση πεζών με αυτόνομη πέδηση, ρυθμιζόμενο Cruise Control, ειδοποίηση σε ακούσια αλλαγή λωρίδας και σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος με κάμερα οπισθοπορείας. Στους βενζινοκινητήρες, εκτός από τους ατμοσφαιρικούς 1.25 και 1.4, το ενδιαφέρον θα στραφεί περισσότερο στον 1.0 T-GDI βενζίνης, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος με 100 και 120 ίππους. Η μέγιστη ροπή είναι κοινή, 17,5 kgm. Ο 1.4 ντίζελ αποδίδει 70 και 90 ίππους, ανάλογα με την έκδοση, εκπέμποντας λιγότερα από 90 g/km CO2.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Kia Rio

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Land Rover Discovery

Σαλόνι Παρισιού 2016
Το αυτοφερόμενο «πλαίσιο» είναι ίδιο με του Range Rover Sport, κατασκευασμένο κατά 85% από αλουμίνιο, ενώ το 43% του αμαξώματος είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Τα πλευρά του πλαισίου και το δάπεδο πρεσάρονται από ενιαίο φύλλο αλουμινίου, κάτι που περιορίζει τις συγκολλήσεις για καλύτερη δομική αντοχή. Το συνολικό βάρος έχει περιοριστεί κατά 20%, δηλαδή κατά 480 ολόκληρα κιλά! Το μεγάλο "SUV" ζυγίζει από 2099 κιλά, με το προηγούμενο να υπερβαίνει τους 2,5 τόνους. Με διαστάσεις 4,97 x 2,22 x 1,84 μέτρα, είναι μακρύτερο κατά 14,1 εκατοστά, λίγο πιο στενό και πιο χαμηλό από το προηγούμενο μοντέλο, ενώ έχει και βελτιωμένη αεροδυναμική (Cx 0,33). Χάρη στο μακρύτερο μεταξόνιο (2,923 μ.), είναι ακόμη πιο ευρύχωρο από τον προκάτοχό του. Μπορεί να μετατραπεί από 7θέσιο σε 2θέσιο εξ αποστάσεως, μέσω εφαρμογής για κινητά. Όταν τα πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται στο δάπεδο -μέσα σε μόλις 12'' χάρη σε έναν περίπλοκο ηλεκτρικό μηχανισμό- αφήνουν χώρο επαρκή για μετακόμιση... επίπλων (2.500 λίτρα). Το εσωτερικό φιλοξενεί την τεράστια οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης αλλά και τον περιστροφικό πλέον διακόπτη του κιβωτίου ταχυτήτων, καθώς και ένα δεύτερο για το Terrain Response 2. Το νέο Discovery διατίθεται με τέσσερις κινητήρες: δύο 3λιτρους V6 τούρμπο βενζίνης (με 240 και 340 ίππους) και δύο 4κύλινδρους ντίζελ δυο λίτρων (Ingenium), με απόδοση 180 και 258 ίππους αντίστοιχα.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Land Rover Discovery

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Mercedes-AMG GT Roadster

Σαλόνι Παρισιού 2016
Η Mercedes διευρύνει τη γκάμα της οικογένειας των σπορ μοντέλων AMG GT με μία ανοιχτή έκδοση. Η Mercedes-AMG GT Roadster είναι ένα διθέσιο ανοιχτό σπορ αυτοκίνητο με υφασμάτινη οροφή υψηλής τεχνολογίας, που ανοίγει αυτόματα σε 11'' ακόμα και εν κινήσει με ταχύτητες μέχρι 50 χλμ./ώρα. Το αυτοκίνητο κινείται από ένα 4λιτρο βενζινοκινητήρα V8 με άμεσo ψεκασμό και διπλό τούρμπο, που θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με 476 ίππους για την AMG GT Roadster και 557 ίππους για την AMG GT Roadster C. Για το σύστημα μετάδοσης (στους πίσω τροχούς) υπάρχει ένα κιβώτιο διπλό συμπλέκτη με επτά ταχύτητες, ειδικά ρυθμισμένο από την AMG, που προσφέρει τρία διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας (comfort, sport και sport plus) και φυσικά και την δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών. Το διαφορικό είναι περιορισμένης ολίσθησης, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο στην ισχυρότερη έκδοση (στην οποία η ανάρτηση χρησιμοποιεί και αμορτισέρ προσαρμοζόμενης απόσβεσης). Οι επιδόσεις που αναφέρει η Mercedes είναι επιτάχυνση από 0 ως 100 χλμ./ώρα σε 4'' και μέγιστη ταχύτητα 302 χλμ./ώρα για την AMG GT Roadster, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για την GT Roadster C είναι 3,7'' και 316 χλμ./ώρα.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Mercedes-AMG GT Roadster

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Nissan Micra

Σαλόνι Παρισιού 2016
Το νέο Nissan Micra είναι γεγονός και αποτελεί μία ρήξη με το παρελθόν αφού είναι εντελώς διαφορετικό και σχεδιαστικά από το μοντέλο που αντικαθιστά. Πέρα από αυτά, δεν λείπουν και οι λεπτομέρειες που τονίζουν τη διαφορά, όπως τα πόμολα των χειρολαβών στις πίσω πόρτες, που είναι κρυμμένα ψηλά, ενώ διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο αμάξωμα υιοθετούν οι μεσαίες και οι πίσω κολόνες. Πίσω από την εμπνευσμένη αισθητική, υπάρχει και η ουσία, με την αεροδυναμική, να πέφτει στο κορυφαίο για την κατηγορία Cx 0,29, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται στην κατανάλωση και στον θόρυβο. Στο εσωτερικό η εικόνα είναι νέα και πολύ πιο πειστική πλέον, εναρμονισμένη στα πρότυπα της εποχής. Η ποιότητα των υλικών είναι αρκετά αναβαθμισμένη, ενώ θα είναι διαθέσιμοι συνολικά 125 χρωματικοί συνδυασμοί. Το αυξημένο σε διαστάσεις μεταξόνιο αλλά και το μεγαλύτερο πλάτος, εγγυώνται ευρυχωρία για τους επιβάτες στην καμπίνα του νέου Micra. Το αυτοκίνητο θα είναι διαθέσιμο με τον τούρμπο κινητήρα βενζίνης 0.9 του ομίλου Renault-Nissan που αποδίδει 90 ίππους, το γνωστό ντίζελ 1.5 των 90 ίππων, ενώ αργότερα θα προστεθεί και ο ατμοσφαιρικός 1.0 βενζίνης με 75 ίππους. Η παραγωγή θα πραγματοποιείται στο εργοστάσιο της Renault στο Φλεν της Γαλλίας και οι πωλήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στην Ευρώπη τον Μάρτιο.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Nissan Micra

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Opel Karl Rocks

Σαλόνι Παρισιού 2016
Όπως έκανε και με το Adam, η Opel αποκάλυψε μία έκδοση με αμάξωμα «τύπου SUV» για το νέο της μίνι, το Karl. Το Karl Rocks έχει αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 18 χιλιοστά σε σχέση με το απλό Karl, κάτι που διευκολύνει την είσοδο των επιβατών, αλλά και το ανέβασμα... σε πεζοδρόμια κατά την κίνηση στην πόλη, ενώ υπερυψωμένα είναι και τα καθίσματα, προσφέροντας έτσι τη βελτιωμένη ορατότητα προς τα έξω, που επιδιώκει η μεγάλη πλειοψηφία όσων επιλέγουν αυτοκίνητα ελεύθερου χρόνου. Αντίστοιχα το αμάξωμα είναι διαφοροποιημένο με στοιχεία που θυμίζουν αυτοκίνητα εκτός δρόμου, όπως οι προφυλακτήρες με ενσωματωμένες ποδιές, οι ράγες οροφής, τα ένθετα στους θόλους τροχών κλπ. Προσθέτοντας ένα στοιχείο πρακτικότητας, το πίσω κάθισμα είναι διαιρούμενο και πλήρως αναδιπλούμενο. Κάτω από το καπό, κρύβεται ο ατμοσφαιρικός Ecotec 3κύλινδρος κινητήρας του λίτρου, με ισχύ 75 ίππους που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Opel Karl Rocks

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Opel Ampera-e

Σαλόνι Παρισιού 2016
Η Opel παρουσίασε στο Παρίσι το νέο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το Ampera-e. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι φυσικά η μεγάλη αυτονομία του, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 400 χιλιόμετρα στον επίσημο κύκλο δοκιμών και σε κάθε περίπτωση πάνω από 300, περισσότερο δηλαδή από οποιονδήποτε άλλο ανταγωνιστή του. Το αυτοκίνητο έχει μήκος 4,17 μέτρα και χώρο αποσκευών 381 λίτρων. Κινείται από ένα ηλεκτροκινητήρα 204 ίππων που τροφοδοτείται από μια συστοιχία μπαταριών λιθίου, οι οποίες φορτίζονται και κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης. Σύμφωνα με την εταιρεία επιταχύνει από 0 ως 50 χλμ./ώρα σε 3,2'' και από 80 ως 120 χλμ./ώρα σε 4,5'', ενώ η μέγιστη ταχύτητά του περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 χλμ./ώρα για λόγους οικονομίας.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Opel Ampera-e

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Peugeot 3008

Σαλόνι Παρισιού 2016
Η Peugeot αποκάλυψε το νέο 3008, που βρίσκεται σχεδιαστικά πολύ πιο κοντά στη λογική των αυτοκινήτων ελευθέρου χρόνου σε σχέση με το προηγούμενο, κάτι που το φέρνει πολύ πιο κοντά στις απαιτήσεις των σημερινών ευρωπαίων αγοραστών. Με μήκος 4,45 μ., το νέο 3008 βρίσκεται «μέσα στην καρδιά της κατηγορίας», όπως χαρακτηριστικά τονίζει η εταιρεία, προσφέροντας βελτιωμένους χώρους σε σχέση με το προηγούμενο, χάρη στο μεγαλύτερο μεταξόνιό του, αλλά κι ένα πολύ μεγάλο χώρο αποσκευών 520 λίτρων. Ταυτόχρονα, οι σύγχρονες τεχνολογίες υλικών και κατασκευής επέτρεψαν τη μείωση του βάρους του κατά 100 κιλά. Οι κινητήρες με τους οποίους θα προσφέρεται, είναι οι 1.2 των 130 ίππων και 1.6 των 165 ίππων από πλευράς βενζίνης και οι ντίζελ 1.6 με 100 ή 120 ίππους και 2.0 με 150 ή 180 ίππους. Το -προσθιοκίνητο- αυτοκίνητο θα είναι εφοδιασμένο μ' ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης με 5 προγράμματα λειτουργίας, με λάστιχα εκτός δρόμου (M+S), όπως και με σύστημα ελέγχου κατάβασης σε μεγάλες κατωφέρειες. Το νέο 3008 θα προσφέρει επίσης τη δυνατότητα τοποθέτησης στο πορτμπαγκάζ ενός ηλεκτρικού πτυσσόμενου ποδηλάτου Peugeot ή ενός ηλεκτρικού πτυσσόμενου πατινιού Micro, με ειδική υποδοχή σύνδεσης που θα επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας τους όταν το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Peugeot 3008

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Peugeot 5008

Σαλόνι Παρισιού 2016
Το νέο 5008 είναι ένα 7θέσιο αυτοκίνητο ελεύθερου χρόνου, προσαρμοζόμενο έτσι στις σύγχρονες τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς και ακολουθώντας την ίδια πορεία που χαράχτηκε με τα 2008 και 3008. Το μήκος του αυτοκινήτου είναι 4,64 μ. (μεγαλύτερο κατά 19 εκατοστά από αυτό του νέου 3008) και το μεταξόνιο 2.840 χιλιοστά. Η μεσαία σειρά καθισμάτων έχει τρία ανεξάρτητα καθίσματα ίδιου μεγέθους, συρόμενα και με ρυθμιζόμενη κλίση πλάτης, ενώ η τρίτη σειρά έχει δύο ανεξάρτητα καθίσματα χαμηλού βάρους (11 κιλά το καθένα), αναδιπλούμενα και αφαιρούμενα. Ο μεγάλος χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 780 λίτρων στην πενταθέσια διάταξη, 100 περισσότερα από το προηγούμενο μοντέλο. Μια μεγάλη γκάμα κινητήρων θα είναι διαθέσιμη για το νέο μοντέλο, ξεκινώντας από τον βενζινοκινητήρα 1.2 τούρμπο των 130 ίππων και τον 1.6 των 165 ίππων, ενώ από πλευράς ντίζελ υπάρχει ο 1.6 με 100 ή 120 ίππους και ο 2λιτρος με 150 ή 180 ίππους. Τα κιβώτια θα είναι ένα χειροκίνητο εξάρι και δύο αυτόματα με 5 ή 6 ταχύτητες.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Peugeot 5008

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Renault Grand Scenic

Σαλόνι Παρισιού 2016
Η Renault παρουσίασε την επιμηκυμένη έκδοσή του Scenic, το Grand Scenic, που θα προσφέρεται σε 5θέσια ή 7θέσια έκδοση. To Grand Scenic έχει αυξημένο μήκος κατά 24 εκατοστά σε σχέση με το Scenic, ενώ εκτός από τη δυνατότητα προσθήκης και τρίτης σειράς καθισμάτων, προσφέρει και σημαντικά μεγαλύτερο χώρο αποσκευών, με χωρητικότητα που φτάνει τα 718 λίτρα στην 5θέσια έκδοση, δηλαδή 222 λίτρα περισσότερα σε σχέση με το απλό Scenic (και 40 περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη γενιά Grand Scenic). Εντυπωσιακό είναι ότι, αν και τα στάνταρ λάστιχα δεν είναι χαμηλού προφίλ, το αυτοκίνητο έχει ζάντες 20'', κάτι που αυξάνει την απόστασή του από το έδαφος (προς τέρψιν όσων επιθυμούν ψηλή θέση οδήγησης), αλλά και συμβάλλει, όπως τονίζει η εταιρεία, στην προσφορά υψηλού επιπέδου άνεσης. Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει 5 σύνολα: τους βενζινοκινητήρες TCe 115 και TCe 130 στα 1,2 και 1,6 λίτρα αντίστοιχα, καθώς και τους ντίζελ dCi 110 στα 1,5 ή dCi 130 και dCi 160 στα 1,6 λίτρα. Το Grand Scenic θα προσφέρεται επίσης και σε μία έκδοση Hybrid Assist με τον ντίζελ dCi 110, η οποία θα διαθέτει ένα ηλεκτρικό κινητήρα-γεννήτρια και μία μπαταρία 48V, στην οποία θα αποθηκεύεται ενέργεια κατά την επιβράδυνση, με τον ηλεκτροκινητήρα να υποβοηθά τον ντίζελ στην επιτάχυνση.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Renault Grand Scenic

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Skoda Kodiaq

Σαλόνι Παρισιού 2016
Βασισμένο στην πλατφόρμα MQB του γκρουπ VW, το Kodiaq είναι ένα αυτοκίνητο μήκους 4,697 μέτρων, που μπορεί να φιλοξενήσει πέντε ή προαιρετικά επτά επιβάτες σε ένα ιδιαίτερα ευρύχωρο εσωτερικό. Χαρακτηρίζεται επίσης κι από ένα τεράστιο χώρο αποσκευών ο οποίος στη πενταθέσια διαρρύθμιση, με τα καθίσματα της τρίτης σειράς αναδιπλωμένα, φτάνει τα 720 λίτρα! Προαιρετικά επίσης διατίθεται και αναδιπλούμενο κάθισμα συνοδηγού, προσφέροντας τη δυνατότητα μεταφοράς αντικειμένων μήκους μέχρι 2,8 μέτρων. Τα καθίσματα της δεύτερης σειράς είναι ρυθμιζόμενα κατά μήκος, με συνολική διαδρομή 18 εκατοστών, αυξομειώνοντας ανάλογα τα μεγέθη του χώρου επιβατών και του χώρου αποσκευών. Το αυτοκίνητο θα προσφέρεται με τρεις βενζινοκινητήρες TSI (1.4 με 125 και 150 ίππους και 2λιτρο με 180 ίππους) και δύο 2λιτρους ντίζελ TDI, με 150 και 190 ίππους. Τα διαθέσιμα κιβώτια ταχυτήτων είναι ένα εξάρι χειροκίνητο και το ημιαυτόματο διπλού συμπλέκτη DSG με 6 ή 7 ταχύτητες. Θα υπάρχουν προσθιοκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις, το σύστημα τετρακίνησης είναι με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη και οι αναρτήσεις είναι με γόνατα Μακφέρσον εμπρός και σύστημα τεσσάρων συνδέσμων πίσω. Και φυσικά, όπως συμβαίνει με κάθε σύγχρονο αυτοκίνητο, για το Kodiaq θα είναι διαθέσιμη μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρονικών οδηγικών βοηθημάτων, συστημάτων ασφαλείας και συστημάτων πληροφόρησης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Skoda Kodiaq

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Suzuki Ignis

Σαλόνι Παρισιού 2016
Ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι για ένα μικρό αυτοκίνητο ελεύθερου χρόνου με γνωστό μας από παλιά όνομα. Το μήκους 3,7 μέτρων νέο Ignis δεν θα αντικαταστήσει το παρόμοιου μεγέθους Jimny, που είναι στην ουσία το μοναδικό μικρό «καθαρόαιμο» εκτός δρόμου, αλλά θα κινηθεί πιο κοντά στη φιλοσοφία των μικρών "crossover", που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται πως οι εκτός δρόμου δυνατότητες του δεν θα είναι αμελητέες, αφού έχει απόσταση από το έδαφος 18 εκατοστά, ενώ θα προσφέρεται και με σύστημα τετρακίνησης, το οποίο θα συνδυάζεται και με σύστημα ελέγχου κατάβασης. Το αυτοκίνητο είχε παρουσιαστεί τον περασμένο χρόνο στην ιαπωνική έκδοσή του ενώ πέρυσι το είδαμε ως πρωτότυπο με τον κωδικό IM4. Διαθέσιμος κινητήρας είναι ο 1.2 βενζίνης DualJet, με 89 ίππους και ροπή 12,2 kgm. Μπορεί να συνδυαστεί και με «ήπια» υβριδική τεχνολογία SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki), που περιλαμβάνει σύστημα μίζας/γεννήτριας (ISG), το οποίο συνδράμει τον κινητήρα κατά την εκκίνηση και φορτίζει την μπαταρία, περιορίζοντας την κατανάλωση και τους ρύπους.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Suzuki Ignis

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Dacia Sandero & Logan

Σαλόνι Παρισιού 2016 - Μοντέλα που ανανεώθηκαν
Ανανεωμένη εμφάνιση για τα Logan και Sandero της Dacia και στο καθιερωμένο αισθητικό ρετουσάρισμα διακρίνουμε πλέον νέα γρίλια στη μάσκα προερχόμενη από το Duster και εναρμονισμένη στα εταιρικά δεδομένα, αλλά και επανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα, που υιοθετούν πλέον LED φώτα ημέρας. Μπροστά υπάρχει πλέον ανασχεδιασμένος προφυλακτήρας και στα δυο αυτοκίνητα, ενώ νέα είναι και τα φώτα ομίχλης μαζί με τις πινελιές χρωμίου. Στο εσωτερικό, βρίσκουμε νέες ταπετσαρίες, καλύτερη ποιότητα υλικών σε σχέση με πριν, ορθολογικά δομημένη εργονομία αλλά και περισσότερους χώρους για μικροαντικείμενα οι οποίοι απουσίαζαν στο προηγούμενο μοντέλο. Τα ευχάριστα νέα έρχονται στο επίπεδο των κινητήρων και στην πολύτιμη προσθήκη του γνωστού βενζινοκινητήρα τούρμπο 0,9 λίτρων με τον κωδικό TCe, ο οποίος αποδίδει 90 ίππους.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Dacia Sandero & Logan

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
  Sandero
  Logan
  Logan

Hyundai i10

Σαλόνι Παρισιού 2016 - Μοντέλα που ανανεώθηκαν
Το αυτοκίνητο έχει υποστεί τις συνηθισμένες σχεδιαστικές αλλαγές που γίνονται στα «φέις λιφτ» για ένα αισθητικό φρεσκάρισμα, με πιο χαρακτηριστική την νέα μάσκα, το νέο προφυλακτήρα και τα νέα φώτα εμπρός, ενώ κάποιες αλλαγές υπάρχουν και στο πίσω μέρος, καθώς επίσης και κάποια νέα χρώματα και υλικά στο εσωτερικό. Οι γνωστοί κινητήρες 1.0 και 1.2 θα εξακολουθήσουν να κινούν και το ανανεωμένο μοντέλο, ενώ αναβάθμιση έχει γίνει στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, με την προσθήκη ενός συστήματος προειδοποίησης για επικείμενη σύγκρουση με το εμπρός όχημα κι ενός συστήματος προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας. Αναβαθμισμένα επίσης είναι και τα συστήματα συνδεσιμότητας, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Hyundai i10

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Suzuki SX4 S-Cross

Σαλόνι Παρισιού 2016 - Μοντέλα που ανανεώθηκαν
Η Suzuki παρουσίασε στο Παρίσι το ανανεωμένο SX4 S-Cross, στο οποίο έχει γίνει εξωτερικά μια σχεδιαστική ανανέωση που παραπέμπει περισσότερο σε «εκτός δρόμου» χαρακτήρα σε σύγκριση με το υπάρχον μοντέλο. Η εταιρεία επίσης υπόσχεται αναβαθμισμένη ποιότητα στο εσωτερικό. Το σημαντικό νέο όμως είναι ότι έχει αντικατασταθεί ο ατμοσφαιρικός κινητήρας 1.6 με δύο νέα μικρότερα υπερτροφοδοτούμενα σύνολα 1,0 και 1,4 λίτρων, που σίγουρα θα αναβαθμίσουν και τις δυνατότητές του στο δρόμο, προσφέροντας βελτιωμένες επιδόσεις, ενώ στην ελληνική αγορά θα κάνουν ακόμα πιο ελκυστικό το αυτοκίνητο, περιορίζοντας τη φορολογική του επιβάρυνση.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Suzuki SX4 S-Cross

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

  UP