ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ :: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ::

Φόνος εκ προμελέτης

        ..:: Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 ::..
Δυστυχήματα συμβαίνουν πολλά στους ελληνικούς δρόμους και οι αιτίες είναι πολλές και διαφορετικές. Μεγάλος αριθμός από αυτά οφείλεται στους ίδιους τους οδηγούς, που συχνά κάνουν λάθος εκτιμήσεις, αφαιρούνται ή οδηγούν επιθετικά, προσπαθώντας να «ψαρώσουν» τους άλλους οδηγούς, μπας και γλιτώσουν κανένα... λεπτό στη διαδρομή τους. Άλλα δυστυχήματα οφείλονται σε αυτό που λέμε «η κακιά ώρα», είτε πρόκειται για καιρικά φαινόμενα, ή για ένα ζώο που θα διασχίσει ξαφνικά το δρόμο ή οτιδήποτε άλλο απρόβλεπτο. Υπάρχουν επίσης και δυστυχήματα, αρκετά και αυτά, που οφείλονται σε ελαττώματα του οδικού δικτύου, όπως κακοτεχνίες στο οδόστρωμα, για λάθη και ελλείψεις στην οδική σήμανση κλπ. που οφείλονται επίσης σε ανθρώπινη αμέλεια ή λάθη, είτε των κατασκευαστών, είτε των εκπροσώπων το κρατικού μηχανισμού που επιβλέπουν τις κατασκευές και τη συντήρηση του δικτύου. Μερικές φορές αυτές οι κακοτεχνίες μπορεί να είναι και εσκεμμένες, είτε μόνο από την πλευρά του κατασκευαστή, είτε και με συνενοχή κάποιου κρατικού υπαλλήλου, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Φαίνεται όμως πως υπάρχουν και δυστυχήματα, που δεν οφείλονται σε μια απλή αφηρημάδα ενός μηχανικού ή ενός τεχνίτη, σε μια κακή σήμανση, σε μια συμπαιγνία για να βγάλει κάποιος παραπάνω λεφτά, ή ακόμα και στις συνηθισμένες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που καθυστερούν απαραίτητα έργα. Αλλά οφείλονται σε εσκεμμένες καθυστερήσεις και αδιαφορία, που μπορεί να προέρχονται από προσωπικούς ή και πολιτικούς λόγους. Σ' αυτήν την περίπτωση, επειδή μιλάμε για δυστυχήματα που συνεπάγονται και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, δεν πρέπει να μιλάμε για δυστύχημα, αλλά για έγκλημα εκ προμελέτης. Μια τέτοια περίπτωση ήταν το δυστύχημα που έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου στην «εθνική» οδό που συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία στην περιοχή των Ευζώνων κι από εκεί με την υπόλοιπη Ευρώπη, με την σύγκρουση ενός επιβατικού με ένα τουριστικό λεωφορείο να έχει ως αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ο συγκεκριμένος δρόμος υποτίθεται πως είναι... αυτοκινητόδρομος και για μερικά χιλιόμετρα μετά τα σύνορα πράγματι υπάρχει ένας δρόμος με δύο λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και με διαχωριστική νησίδα στη μέση. Γι' αυτό μάλιστα χρεώνουμε και με διόδια τους τουρίστες που μπαίνουν από εκεί στη χώρα. Και ξαφνικά βρίσκονται -για πολλά χιλιόμετρα- σ' ένα δρόμο που μας γυρνάει δεκαετίες πίσω, με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και χωρίς διαχωριστική νησίδα και συνεχίζει έτσι μέχρι τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης-Αθηνών. Φυσικά το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου, που δέχεται ένα τεράστιο κυκλοφοριακό φορτίο, καθώς αποτελεί τη βασική χερσαία δίοδο για είσοδο στη χώρα από εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα κάθε χρόνο, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα στην Ελλάδα, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Θα έλεγε κανείς ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην συνηθισμένη αμέλεια, γραφειοκρατία, αδιαφορία -βάλτε όποιο χαρακτηρισμό θέλετε- του ελληνικού κράτους, που τη συναντάμε συχνά σε όλη τη χώρα. Το θέμα, όμως είναι ότι και ενήμερο είναι το κράτος για το συγκεκριμένο πρόβλημα, με αλλεπάλληλα διαβήματα από τις τοπικές αρχές, και πρόγραμμα υποτίθεται ότι υπάρχει για την αναβάθμιση του του δρόμου, το οποίο όμως καθυστερεί εδώ και πολλά χρόνια με αστείες δικαιολογίες. Το μυστικό είναι ότι στην πραγματικότητα ο εκσυγχρονισμός αυτός δεν προχωρεί από μια βλακώδη πολιτική στενοκεφαλιά, επειδή ο δρόμος αυτός μας συνδέει με τους... κακούς Σκοπιανούς. Σημειωτέον μάλιστα ότι ακόμα υπάρχουν εκεί πινακίδες που αναφέρουν ότι ο δρόμος κατευθύνεται προς "FYROM", μια χώρα ανύπαρκτη δηλαδή με το διεθνές δίκαιο, την οποία και εμείς -με βάση συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση-αναγνωρίζουμε με διαφορετικό όνομα. Κι εμείς για να τους... εκδικηθούμε, αφήνουμε να σκοτώνονται στο έδαφός μας τουρίστες που έρχονται να επισκεφτούν τη χώρα μας και να ξοδέψουν χρήματα εδώ και φορολογούμενους έλληνες πολίτες που κινούνται στην περιοχή!!! Γι' αυτό και το συγκεκριμένο συμβάν δικαιούμαστε να πούμε ότι δεν ήταν δυστύχημα, αλλά φόνος εκ προμελέτης..._Π.Φ.

  UP