ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ :: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ::

«Οικολογία» μέσω φοροδιαφυγής

        ..:: Σαββάτο, 01 Ιουλίου 2023 ::..
Έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές στο παρελθόν στο βλακώδες σύστημα των «τεκμηρίων», παγκόσμια ελληνική πατέντα που υπολογίζει για κάθε έλληνα φορολογούμενο ένα ποσό εισοδήματος (το οποίο μάλιστα θεωρείται και ότι το ξοδεύει, άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για επίκληση χρήσης εισοδήματος παρελθόντων ετών) με βάση τον... κυβισμό του κινητήρα του αυτοκινήτου του (ή των αυτοκινήτων του, αν έχει περισσότερα από ένα). Ο παραλογισμός του συστήματος είναι τόσο προφανής που δεν χρειάζεται να εξηγηθεί, πολύ περισσότερο μάλιστα στη σημερινή εποχή που η τεχνολογία των αυτοκινήτων έχει εξελιχθεί θεαματικά, αλλάζοντας πολλές παραμέτρους στη λειτουργία τους.

Αν το σύστημα ήταν ήδη βλακώδες όταν πρωτοεφαρμόστηκε, πριν μερικές δεκαετίες, είναι ο ορισμός του παραλόγου στις μέρες μας και θα μπορούσε να είναι... ανέκδοτο, αν δεν επηρέαζε τα οικονομικά χιλιάδων ανθρώπων. Εκείνοι που το σκέφτηκαν και το εφάρμοσαν, δεν γνώριζαν προφανώς και πολλά πράγματα για το αυτοκίνητο εκείνη την εποχή, πέρα από τα συμπλέγματα που πιθανώς είχαν απέναντι στα αποκαλούμενα αυτοκίνητα «μεγάλου κυβισμού». Πολύ περισσότερο αυτή η άγνοια ενισχύθηκε σήμερα, που τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει κάθε εταιρεία το δικό της δρόμο για την εξέλιξη της τεχνολογίας της, με κινητήρες μεγαλύτερου ή μικρότερου κυβισμού. Έτσι ώστε να παρουσιάζεται το φαινόμενο να υπάρχουν πανάκριβα και πολύ ισχυρά αυτοκίνητα, με υψηλότερη κατανάλωση και υψηλότερο κόστος συντήρησης, που χρησιμοποιούν κινητήρες μικρού κυβισμού, έχοντας έτσι χαμηλότερο τεκμήριο από μικρότερα, φτηνότερα και πιο οικονομικά στη χρήση αυτοκίνητα, που προφανώς αγοράζουν πολίτες χαμηλότερου εισοδήματος.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν κατά περιόδους εξαγγείλει τη μείωση ή την κατάργηση των τεκμηρίων, χωρίς να την υλοποιήσουν. Βλέπετε, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής χρειάζεται θέληση και γνώση, ενώ με την επιβολή ενός συστήματος που κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί είναι εξωφρενικά παράλογο, οι κυβερνήσεις δίνουν την εντύπωση ότι προσπαθούν να πετύχουν κάτι, για να κατευνάσουν τα κορόιδα που πληρώνουν φόρους και να εξασφαλίζουν την ψήφο εκείνων που δεν πληρώνουν και είναι πολύ περισσότεροι! Την εβδομάδα που πέρασε ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Οικονομικών, όπου ενημερώθηκε για το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και απ' ό,τι μάθαμε πάλι δεν πειράζουν τα τεκμήρια, αφήνοντας για αργότερα την εξαγγελθείσα μείωση τους, με την προϋπόθεση περιορισμό της φοροδιαφυγής! Αν δεν τα καταφέρουν δηλαδή, αφήστε πάλι τα κορόιδα να πληρώνουν και υπολογίστε εισόδημα με βάση τα... κυβικά (και τα... τετραγωνικά του σπιτιού, άλλο ανέκδοτο της χώρας της φαιδράς πορτοκαλέας).

Το σύστημα μάλιστα γίνεται ακόμα πιο παράλογο σήμερα με την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, όπου βέβαια οι κινητήρες των αυτοκινήτων δεν έχουν... κυβικά. Πού να ψάχνουμε τώρα για υποκατάστατα, σκέφτηκαν προφανώς οι φωστήρες της οικονομικής πολιτικής και αποφάσισαν... να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα! Μια που είναι της μόδας η οικολογία, αποφάσισαν την απαλλαγή από τα τεκμήρια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι 50.000 ευρώ (αυτά δηλαδή που αγοράζουν τα φτωχαδάκια!) κι ένα εφάπαξ ποσό τεκμηρίου 4.000 ευρώ για τα ακριβότερα (ένα ηλεκτρικό των 100.000 ευρώ δηλαδή έχει τεκμήριο όσο ένα... χιλιάρι των 15.000 ευρώ). Τώρα τί σχέση έχει η μείωση των εκπομπών ρύπων με την ασυλία στους φοροφυγάδες ουδείς μπορεί να εξηγήσει. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!..._Π.Φ.

  UP