ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :: ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ::

Οδηγούμε το νέο Mitsubishi L200

Αποστολή στη Βυτίνα         ..:: Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 ::..
Αν και οι πωλήσεις των μικρών φορτηγών τύπου «πικάπ» είναι περιορισμένες στις χώρα μας λόγω της -παράλογης- απαγόρευσης ταξινόμησής τους ως ιδιωτικής χρήσης επιβατικών, το L200 είναι ένα από τα πιο πετυχημένα μοντέλα της κατηγορίας του. Οπότε είναι κατανοητή η προσπάθεια της αντιπροσωπείας για μία ευρεία προβολή του λανσαρίσματος της νέας -6ης- γενιάς του, με μία μεγάλη διήμερη δημοσιογραφική παρουσίαση στην περιοχή της Βυτίνας. Το αυτοκίνητο προσφέρεται με κινητήρα ντίζελ 2.3, σε τιμή που ξεκινάει από 26.500 ευρώ για το "Club Cab" με στάνταρ εξοπλισμό που περιλαμβάνει ESP με hill holder, 7 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, κλιματισμό, ζάντες αλουμινίου, ηχοσύστημα με θύρα USB, σύστημα start-stop. Το διπλοκάμπινο (Double Cab) ξεκινάει από 28.700 ευρώ και στον στάνταρ εξοπλισμό του έχει επιπλέον ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες και cruise control.


Το L200 είναι από τα πιο πετυχημένα μοντέλα της Mitsubishi παγκοσμίως, έχοντας ξεπεράσει τα 4,7 εκατομμύρια πωλήσεις συνολικά σε 150 χώρες. Στη νέα γενιά του το σκληροτράχηλο «πικάπ» της ιαπωνικής εταιρείας βασίζεται μεν στο ίδιο δάπεδο, με σημαντικές όμως βελτιώσεις συνολικά (πάνω από το 50% των εξαρτημάτων είναι νέα) και με νέα εξωτερική και εσωτερική σχεδίαση (και νέα εμπρός καθίσματα), έτσι ώστε το αυτοκίνητο να θεωρείται νέο μοντέλο και όχι "facelift", έστω και εκτεταμένο. Και φυσικά στον εξοπλισμό του έχουν προστεθεί μια σειρά από ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας και οδηγικά βοηθήματα που χρησιμοποιούνται πλέον στα σύγχρονα αυτοκίνητα, όπως το σύστημα ελέγχου τυφλής γωνίας με υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας, σύστημα αποφυγής σύγκρουσης με οχήματα ή πεζούς, σύστημα προειδοποίησης πίσω διασταυρούμενης κίνησης, σύστημα αποφυγής ακούσιας επιτάχυνσης σε χώρους στάθμευσης κλπ. Εκτός από την αισθητική, ορισμένα στοιχεία της νέας σχεδίασης έχουν και λειτουργικό σκοπό, όπως για παράδειγμα το νέο σύστημα φώτων (τεχνολογίας LED για τις πλούσιες εκδόσεις), τα οποία είναι τοποθετημένα ψηλότερα για να προστατεύονται καλύτερα. Το νέο μοντέλο δεν έχει μεγάλη διαφορά σε εξωτερικό μήκος από το προηγούμενο (μόλις 20 χιλιοστά για το Double Cab), διατηρώντας έτσι το μικρότερο κύκλο στροφής κατηγορία. Ενισχυμένο, τέλος, είναι το πλαίσιο του αυτοκινήτου για ακόμα μεγαλύτερη αντοχή, ενώ βελτίωση έχει γίνει και στην στεγανοποίηση, την αντιδιαβρωτική προστασία και την ηχομόνωση.

Σε ό,τι αφορά τα μηχανικά μέρη, ο 4κύλινδρος ντίζελ 2.3 έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, ώστε να ανταποκρίνεται και στις νέες αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων. Το βάρος του έχει μειωθεί και η ισχύς που αποδίδει είναι 150 ίπποι, με ροπή 40,8 kgm. Καινούργιο είναι το αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων που αντικατέστησε το προηγούμενο πεντάρι (διαθέσιμο είναι φυσικά κι ένα χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων). Βελτιώσεις έχουν γίνει και στην ανάρτηση (ελατήρια μπροστά/φύλλα σούστας πίσω) με πιο σκληρά ελατήρια και μεγαλύτερα αμορτισέρ εμπρός, πιο σκληρή ανάρτηση με 6 αντί για 5 φύλλα σούστας πίσω και βελτιωμένη απόσβεση των αμορτισέρ. Στα μοντέλα με ζάντες 18'' υπάρχουν μεγαλύτεροι δίσκοι στα εμπρός φρένα με διπίστονες δαγκάνες. Το σύστημα μετάδοσης προσφέρει φυσικά και πρόσθετη επιλογή «κοντών» σχέσεων, με την τετρακίνηση (Easy Select 4WD στη βασική έκδοση) να συνδυάζεται με μπλοκέ πίσω διαφορικό σε όλες τις εκδόσεις, ενώ η αλλαγή από πίσω κίνηση σε τετρακίνηση μπορεί να γίνει και εν κινήσει σε ταχύτητες μέχρι 100 χλμ./ώρα. Το σύστημα τετρακίνησης Super Select 4WD-II που προσφέρεται στις υπόλοιπες εκδόσεις εκτός της βασικής, έχει κεντρικό μπλοκέ διαφορικό τύπου Τόρσεν, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου κατάβασης και το νέο σύστημα "Off Road", που προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής ρυθμίσεων στο κιβώτιο, τα φρένα και τα ηλεκτρονικά συστήματα, ανάλογα με το είδος του εδάφους στο οποίο κινείται το αυτοκίνητο. Η απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος είναι 20,5 εκατοστά.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οδηγήσαμε από την Αθηνάς μέχρι τη Βυτίνα το νέο L200 στην έκδοση με το σύστημα τετρακίνησης Super Select 4WD-II και το χειροκίνητο κιβώτιο, σε μια διαδρομή που περιλάμβανε... τα πάντα, οδήγηση στην πόλη μέχρι την έξοδο, αυτοκινητόδρομο, επίπεδο και ορεινό επαρχιακό δρόμο, ακόμα και μία χωμάτινη διαδρομή, σε παλιές ειδικές του Ακρόπολις πάνω στα Γεράνεια όρη. Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί αμέσως το αυτοκίνητο είναι αυτή της ποιοτικής και γεροδεμένης κατασκευής και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και κατά το πέρασμα από κάποια ιδιαίτερα πετρώδη σημεία της εκτός δρόμου διαδρομής μας, δεν ακούστηκε το παραμικρό τρίξιμο στο εσωτερικό, παρά τους κραδασμούς. Θα επισημάνουμε επίσης ότι το εσωτερικό, ιδιαίτερα στις πιο πλούσιες εκδόσεις, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το εσωτερικό καλών επιβατικών αυτοκινήτων. Άλλωστε τα πικάπ στις... κανονικές χώρες (όπου η νομοθεσία δεν καθορίζεται από τις συντεχνίες), επιτρέπεται να αγοράζονται και να χρησιμοποιούνται και ως επιβατικά αυτοκίνητα και πολλοί τα επιλέγουν ως εναλλακτικές «σκληροτράχηλες» και πιο πρακτικές λύσεις αντί για τα «τζιποειδή».

Προφανώς οι αναρτήσεις είναι πολύ πιο σφιχτές από αυτές των επιβατικών αυτοκινήτων, ακόμα και των SUV με τετρακίνηση, γιατί τα αυτοκίνητα σαν το L200 προορίζονται για πολύ πιο σκληρή χρήση και μάλιστα φορτωμένα. Είναι αδύνατο, λοιπόν, να προσφέρουν την ίδια άνεση με τα επιβατικά. Παρ' όλα αυτά, αν και στον ανώμαλο δρόμο αυτή η διαφορά είναι αισθητή (υπενθυμίζουμε, βεβαίως, ότι οι συγκεκριμένες αναρτήσεις είναι ρυθμισμένες να δουλεύουν καλύτερα όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο, γιατί αυτός είναι ο προορισμός του), στην καλή άσφαλτο και ιδιαίτερα στον αυτοκινητόδρομο το αυτοκίνητο κινείται ιδιαίτερα πολιτισμένα και με μεγάλη σταθερότητα, ακόμα και στις υψηλές ταχύτητες. Στο χώμα προφανώς το αυτοκίνητο δεν δυσκολεύεται πουθενά και σίγουρα το εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης με τόσες επιλογές ρύθμισης και τόσα ηλεκτρονικά βοηθήματα, προσφέρει στον επαγγελματία τη σιγουριά ότι θα αντεπεξέλθει ακόμα και στα πιο δύσκολα εδάφη. Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, η δύναμη του είναι απολύτως επαρκής για ένα τέτοιο επαγγελματικό αυτοκίνητο, παρατηρήσαμε όμως μια έλλειψη ροπής μέχρι τις 1.500 στροφές, που υποχρεώνει σε κατέβασμα ταχύτητας αν απαιτείται επιτάχυνση. Σίγουρα εδώ πρέπει να έχουν παίξει το ρόλο τους οι νέες αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων και οι τεχνικές λύσεις που εφαρμόστηκαν για τη συμμόρφωση του κινητήρα σε αυτές. Η κατανάλωση στη διαδρομή προς τη Βυτίνα (συμπεριλαμβάνοντας και το εκτός δρόμου τμήμα) ήταν 11,4 λίτρα/100 χλμ. και στην επιστροφή προς Αθήνα 9,5 λίτρα/100 χλμ. Τα φρένα δεν μας προβλημάτισαν καθόλου, η οδήγηση του αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα εύκολη και μόνο το -αναπόφευκτα- αργό τιμόνι (χαρακτηριστικό όλων των «πραγματικών» εκτός δρόμου) σου θυμίζει ότι οδηγείς μικρό φορτηγό και όχι επιβατικό αυτοκίνητο. Το L200 ήταν ήδη ένα από τα κορυφαία πικάπ και η νέα γενιά του αποδεικνύεται ακόμα καλύτερη.
Πάνος Φιλιππακόπουλος

  UP