ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ :: Σαλόνι Παρισιού :: 2022 ::

Σαλόνι Παρισιού 2022

Συρρίκνωση και εξηλεκτρισμός
Καμία σχέση δεν έχουν πλέον οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις στην Ευρώπη με τις υπερπαραγωγές που παρακολουθούσαμε στο παρελθόν σε τεράστιους εκθεσιακούς χώρους όπου παρουσιάζονταν μερικές δεκάδες νέα μοντέλα, μη συμμετοχή των περισσότερων κατασκευαστών της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας από την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ. Στην ουσία το Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι είναι η μοναδική από τις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εκθέσεις που επέζησε, αφού το σαλόνι της Γενεύης μετακινήθηκε (τουλάχιστον για το 2023) στο... Ντουμπάι και η έκθεση της Φρανκφούρτης σε ένα μικρότερο χώρο στο Μόναχο, με διαφορετική φιλοσοφία που αφορά την κινητικότητα γενικά. Αντίστοιχες προσαρμογές έγιναν βέβαια και στο Παρίσι, όπου η έκθεση δεν χρησιμοποιεί πλέον όλα τα κτήρια του εκθεσιακού χώρου κι έχει εμπλουτιστεί με πολύ περισσότερα εκθέματα που αφορούν την κινητικότητα γενικά, αφού η συμμετοχή των κατασκευαστών είναι πολύ περιορισμένη και τα νέα αυτοκίνητα πολύ λίγα. Περιττό να πούμε βέβαια ότι η έμφαση δίνεται στα ηλεκτρικά και τα κάθε είδους εξηλεκτρισμένα με απλό ή φορτιζόμενο υβριδικό σύστημα και στην ουσία το μοναδικό «κανονικό» νέο αυτοκίνητο που παρουσιάζεται στο φετινό «Σαλόνι» είναι το Peugeot 408, μαζί με δύο facelift μοντέλων της DS. Τα υπόλοιπα (κανονικά αυτοκίνητα ή πρωτότυπα) είναι ηλεκτρικά._Π.Φ.


Επιμέλεια: Πάνος Φιλιππακόπουλος

BYD Atto 3

Σαλόνι Παρισιού 2022
Η BYD είναι ήδη γνωστή από τα ηλεκτρικά φορτηγά και λεωφορεία που πουλάει σε όλο τον κόσμο (τώρα πλέον και στην Ελλάδα), γεγονός που την κάνει έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως, ενώ κατασκευάζει η ίδια και τις μπαταρίες που χρησιμοποιεί. Μετά την επιτυχία της στα ηλεκτρικά «εμπορικά» οχήματα επεκτείνεται τώρα και στα επιβατικά, έχοντας ήδη διαλέξει ως πιλοτική αγορά για την Ευρώπη τη Νορβηγία, στην οποία έχουν αρχίσει ήδη να πωλούνται κάποια μοντέλα της. Το Atto 3 είναι ένα νέο μικρομεσαίο SUV μήκους 4,455 μ., με μεταξόνιο 2.720 χιλιοστών και χώρο αποσκευών 440 λίτρων. Κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 150 kW (204 ίππων) ο οποίος μεταδίδει την κίνηση στους εμπρός τροχούς και τροφοδοτείται από μια μπαταρία 60,48 kWh. Σχετικά με τις επιδόσεις η εταιρεία αναφέρει επιτάχυνση από 0 ως 100 χλμ./ώρα σε 7,3'', ενώ η αυτονομία του είναι έως 420 χιλιόμετρα στον τυποποιημένο κύκλο δοκιμών.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - BYD Atto 3

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Fisker Ocean

Σαλόνι Παρισιού 2022
Η ηλεκτροκίνηση φέρνει και νέους παίκτες στο παιχνίδι της αυτοκινητοβιομηχανίας. H Fisker δεν είναι ακριβώς νέα, αφού ο ιδρυτής της, Χένροικ Φίσκερ, είχε δημιουργήσει το 2007 στις ΗΠΑ την πρώτη εταιρεία με το όνομα του, που κατασκεύαζε ένα από τα πρώτα φορτιζόμενα υβριδικά αυτοκίνητα, το Karma. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από Κινέζους το 2014, όταν χρεοκόπησε ο προμηθευτής της σε μπαταρίες. Το 2016 δημιουργήθηκε νέα εταιρεία στην Καλιφόρνια με το ίδιο όνομα για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία παρουσιάζει τώρα στο Παρίσι για πρώτη φορά το νέο της μοντέλο, το Ocean, η παραγωγή του οποίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει το Νοέμβριο στο εργοστάσιο της Magna στην Αυστρία. Το Ocean θα αρχίσει να πωλείται τον επόμενο χρόνο αρχικά σε 9 μεγάλες αγορές, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία. Σύμφωνα με την εταιρεία, το Ocean το πιο «βιώσιμο» SUV στον κόσμο, με ευρεία χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στην κατασκευή του και με την προσθήκη μιας πανοραμικής ηλιοροφής με φωτοβολταϊκές κυψέλες για την παραγωγή πρόσθετης ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, που θα διευρύνει την αυτονομία που προσφέρει η μπαταρία του. Το αυτοκίνητο, ένα μεγάλο SUV μήκους 4,775 m., είναι τετρακίνητο, με δύο ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος 410 kW (550 ίππων) και η αυτονομία του σύμφωνα με την εταιρεία θα φτάνει μέχρι τα 630 χιλιόμετρα με τη μεγαλύτερη διαθέσιμη μπαταρία στον τυποποιημένο κύκλο δοκιμών.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Fisker Ocean

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Jeep Avenger

Σαλόνι Παρισιού 2022
Η Jeep επέλεξε το Παρίσι για την πρεμιέρα του πρώτου της αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου, του Avenger, ενώ συνολικά η επιλογή των αυτοκινήτων που εκτίθενται στο περίπτερο της αφορά εξηλεκτρισμένα μοντέλα με υβριδικά συστήματα. Το Avenger, ένα μικρό SUV μήκους περίπου 4 μ., παρουσιάστηκε σε έκδοση με μπροστινή κίνηση, ενώ στο περίπτερο της εταιρείας υπήρχε και ένα πρωτότυπο ως προάγγελος της μελλοντικής τετρακίνητης έκδοσης θα παρουσιαστεί αργότερα. Το αυτοκίνητο είναι βασισμένο στην πλατφόρμα eCMP του group Stellantis, που χρησιμοποιείται επίσης για το Peugeot e-208, το Opel Mokka-e και το Citroen e-C4. Χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα 156 ίππων, που τροφοδοτείται από μια μπαταρία 54 kWh, η οποία εξασφαλίζει μια αυτονομία έως 400 χιλιομέτρων στον τυποποιημένο κύκλο δοκιμών. Όπως ανακοινώθηκε στην έκθεση κατά την παρουσίαση του αυτοκινήτου, το Avenger θα πωλείται και σε μια έκδοση με τον βενζινοκινητήρα 1.2 του γκρουπ σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου δεν υπάρχει επαρκές δίκτυο φόρτισης. Στην έγκυρη έκδοση Automotive News αναφέρεται η πληροφορία ότι σχεδιάζεται και μια φορτιζόμενη υβριδική έκδοση.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Jeep Avenger

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Peugeot 408

Σαλόνι Παρισιού 2022
Πρεμιέρα ενώπιον του κοινού στο Παρίσι για το 408 από την Peugeot, που παρουσίασε για πρώτη φορά ένα αυτοκίνητο στην κορυφή της κατηγορίας C με αμάξωμα τύπου "fastback". Βαδίζοντας στη λογική των 5θυρων κουπέ, που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πετυχημένη εδώ και αρκετά χρόνια, το 408 έχει μήκος 4,69 μ. και μεταξόνιο 2.787 χιλιοστών, εξασφαλίζοντας έτσι άνετες μετακινήσεις για τους επιβάτες του. Προσφέρει μάλιστα κι ένα πολύ μεγάλο χώρο αποσκευών 536 λίτρων, που καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες μιας οικογένειας. Το αυτοκίνητο, που είναι προσθιοκίνητο, προσφέρεται με βενζινοκινητήρα 1.2 τούρμπο με 130 ίππους και αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων, όπως επίσης και σε δύο φορτιζόμενες υβριδικές εκδόσεις με βενζινοκινητήρα 1.6 150 ή 180 ίππων και ηλεκτροκινητήρα 81 kW (110 ίππων), με μέγιστη συνδυασμένη ισχύ 180 και 225 ίππων αντίστοιχα, οι οποίες επίσης χρησιμοποιούν αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων. Και φυσικά προσφέρεται με μία πολύ μεγάλη γκάμα ηλεκτρονικών οδηγικών βοηθημάτων και συστημάτων ασφαλείας.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Peugeot 408

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Renault Kangoo

Σαλόνι Παρισιού 2022
25 χρόνια μετά την εμφάνιση της πρώτης γενιάς του, που στην ουσία δημιούργησε μια νέα κατηγορία με τους τεράστιους χώρους του σε περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις, το Kangoo γίνεται πλέον ηλεκτρικό στη νέα γενιά του, που έκανε τη δημόσια πρεμιέρα της στο Παρίσι. Βασισμένο στην ίδια φιλοσοφία της ευρυχωρίας της πρακτικότητας, το νέο μοντέλο έχει ένα τεράστιο χώρο αποσκευών 850 λίτρων, ενώ η εταιρεία τονίζει ότι στο εσωτερικό υπάρχουν χώροι αποθήκευσης συνολικής χωρητικότητας 49 λίτρων. Το -αποκλειστικά ηλεκτρικό- Kangoo κινείται από ένα ηλεκτροκινητήρα 90 kW (122 ίππων) ο οποίος τροφοδοτείται από μια μπαταρία λιθίου 45 kWh, με την επίσημη αυτονομία του στον τυποποιημένο κύκλο δοκιμών (WLTP) να φτάνει μέχρι τα 285 χιλιόμετρα. Η εταιρεία παρέχει για την μπαταρία και εγγύηση 8 οι 160.000 χιλιομέτρων για το 70% της χωρητικότητάς της.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - Renault Kangoo

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

DS 3

Σαλόνι Παρισιού 2022 - Μοντέλα που ανανεώθηκαν
Η DS, η μάρκα πολυτελείας της Citroen, παρουσίασε το ανανεωμένο DS 3, από το όνομα του οποίου αφαιρέθηκε ο όρος Crossback, σηματοδοτώντας προφανώς μια νέα εποχή κατά την οποία τα SUV/Crossover θα επικρατήσουν πλήρως, και εξαλείφοντας τα συμβατικά αμαξώματα! Το αυτοκίνητο έχει υποστεί τις συνηθισμένες σχεδιαστικές αλλαγές εμπρός και πίσω, έχει νέα φώτα τεχνολογίας LED που είναι στάνταρ σε όλη την γκάμα, υπάρχουν νέα χρώματα και νέες ζάντες. Στο εσωτερικό υπάρχει ένα νέο τιμόνι με χειριστήρια για διάφορες λειτουργίες του αυτοκινήτου και "paddles" για χειροκίνητες αλλαγές ταχυτήτων στις εκδόσεις με αυτόματο κιβώτιο. Και φυσικά υπάρχει μια νέα οθόνη 10,3'', που επίσης προσφέρεται στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις. Το ανανεωμένο DS3 θα προσφέρεται με μία γκάμα κινητήρων εσωτερικής καύσης (βενζίνης 1.2 με 100 ή 130 ίππους και ντίζελ 1.5 με 130 ίππους), αλλά και μία ηλεκτρική έκδοση με το νέο σύστημα του γαλλικού γκρουπ που χρησιμοποιεί ηλεκτροκινητήρα 156 ίππων, θα προσφέρει αυτονομία έως 402 χιλιομέτρων στον τυποποιημένο κύκλο δοκιμών.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - DS 3

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

DS 7

Σαλόνι Παρισιού 2022 - Μοντέλα που ανανεώθηκαν
Η DS ανανέωσε και το μεγάλο της SUV, το DS 7, που είχε παρουσιαστεί το 2017. Όπως συνηθίζεται στα "facelift", το ανανεωμένο μοντέλο έχει σχεδιαστικές αλλαγές στο εμπρός και το πίσω μέρος. Υπάρχει επίσης μια νέα ταπετσαρία στο εξωτερικό, νέα χρώματα και νέα διακοσμητικά, όπως επίσης κι ένα νέο σύστημα infotainment. Το αυτοκίνητο προσφέρεται με 7 διαφορετικές επιλογές από πλευράς μονάδας παροχής ισχύος, εκ των οποίων οι 3 χρησιμοποιούν φορτιζόμενα υβριδικά σύνολο, με μέγιστη συνδυασμένη ισχύ 225, 300 και 360 ίππων. Στην πρώτη περίπτωση, που αφορά την έκδοση με κίνηση στους 2 τροχούς, χρησιμοποιείται ένας βενζινοκινητήρας 1.6 τούρμπο με 180 ίππους και ένας ηλεκτροκινητήρας με 110 ίππους. Οι άλλες δύο εκδόσεις είναι τετρακίνητες και χρησιμοποιούν βενζινοκινητήρα 1.6 τούρμπο με 200 ίππους και ηλεκτρικούς κινητήρες 110 και 112 ίππων σε κάθε άξονα. Το σύστημα χρησιμοποιεί μία νέα μπαταρία 14,2 kWh, που προσφέρει αυτονομία με ηλεκτροκίνηση έως και 81 χιλιομέτρων στον τυποποιημένο κύκλο δοκιμών. Στην γκάμα του μοντέλου εξακολουθεί να προσφέρεται και η έκδοση ντίζελ με τον κινητήρα 130 BlueHDi. Το ανανεωμένο μοντέλο αναμένεται στην Ελλάδα στα μέσα του 2023.
 • Περισσότερες Φωτογραφίες - DS 7

  Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

  UP