ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΟΚΙΜΕΣ :: ΜΟΝΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ::

Fiat 500X - 1.0T 120 HP

Όπως την πρώτη φορά         ..:: Σαββάτο, 19 Οκτωβρίου 2019 ::..

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά το λανσάρισμά του, εν μέσω κυκεώνα επιλογών στην κλάση, η Fiat εκσυγχρονίζει το ημίψηλο «μπιζού» της, με νέους υπερτροφοδοτούμενους βενζινοκινητήρες που θα μπορούσαν άνετα να κοσμούν και την επόμενη γενιά

Το μόνο σίγουρο στις μέρες μας είναι πως ό,τι διαθέτει ύψος πουλάει. Οι Ιταλοί, για παράδειγμα, δάσκαλοι στα μικρά αυτοκίνητα διαχρονικά, έχουν μείνει χωρίς Punto, με ένα Panda που έχει πλέον τα χρόνια του και με το lifestyle 500αράκι να κρατά ψηλά το λάβαρο κι ας μετρά ήδη μια δεκαετία και βάλε στην πιάτσα. Ακολουθώντας όμως την τάση της εποχής, αποφάσισαν να επενδύσουν σε ένα αυτοκίνητο ελεύθερου χρόνου που παρουσίασαν επίσημα πριν από μια τετραετία. Για την ανανέωσή του δεν χρειάστηκε να επέμβουν δραστικά στο επίπεδο της αισθητικής. Θα θυμίσουμε πως προ ανανέωσης το 500X αποτέλεσε μια ισχυρή φυσιογνωμία στο δρόμο προβάλλοντας ένα πρωτόγνωρα ποιοτικό χαρακτήρα εντός κι εκτός. Εξωτερικά, λοιπόν, έχουμε έναν ελαφρώς ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα και νέα φωτιστικά σώματα full LED τα οποία δικαιολογημένα υπόσχονται ευκρινέστερο φωτισμό μέχρι και 20%. Κατά τα άλλα, η εξελικτική διαδικασία συνεχίστηκε και στο πίσω τμήμα με την όλη φιλοσοφία να ακολουθεί την ανανέωση του μικρού αδελφού, του 500.

Εσωτερικό
Στο εσωτερικό θα αντικρίσετε νέο τιμόνι και ένα πλήρως ανασχεδιασμένο πίνακα οργάνων. Αναβαθμισμένο παρουσιάζεται και το σύστημα πολυμέσων UconnectTM, το οποίο επιστρατεύει πλέον οθόνη αφής 7''. Είναι δεδομένο πως στο εσωτερικό του ανανεωμένου 500X νιώθεις προύχοντας, λες και μπήκες σε κάποιο αρκετά μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Την αίσθηση αυτή δημιουργούν εκτός των άλλων και οι νέες επενδύσεις σε πόρτες και καθίσματα, με κύριο χαρακτηριστικό για άλλη μια φορά τις πολλές επιλογές εξατομίκευσης. Τα τμήματα έρευνας και εξέλιξης δεν σταμάτησαν να εργάζονται όλο το προηγούμενο διάστημα, γι' αυτό προφανώς ασχολήθηκαν με την παραμικρή λεπτομέρεια που θα βελτίωνε την παραμονή του οδηγού στο αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, τα παράπονα για άβολη και «παχιά» στεφάνη του τιμονιού στο απερχόμενο μοντέλο εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα αυτή να αντικατασταθεί με μια λεπτότερη και αρκετά πιο λειτουργική, βοηθώντας παράλληλα την ευκολότερη πρόσβαση των χειριστηρίων που βρίσκονται στο τιμόνι. Σε επίπεδο χώρων για επιβάτες και αποσκευές (350 λίτρα) και πρακτικότητας τα καταφέρνει πολύ καλά, αναδεικνύοντας τον οικογενειακό αλλά και εκδρομικό χαρακτήρα του. Αναβάθμιση χωρίς τεχνολογικό υπόβαθρο δεν νοείται στις μέρες μας, οπότε σημειώστε μεταξύ άλλων το νέο ενεργό cruise control, το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, όπως και αρκετά άλλα ηλεκτρονικά καλούδια υποβοήθησης του οδηγού. Το Fiat 500X 1.0 T3 των 120 ίππων ξεκινά από τα 19.000 ευρώ (17.800 με την προωθητική ενέργεια που ισχύει αυτήν την εποχή), περιλαμβάνοντας στον πληρέστατο εξοπλισμό του, εκτός των καθιερωμένων πλέον συστημάτων ασφάλειας (6 αερόσακοι, ESP με hill holder) και άνεσης (κλιματισμός, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό), ζάντες αλουμινίου, ηχοσύστημα με οθόνη 5'', Bluetooth, USB και χειριστήρια στο τιμόνι, cruise control, Lane Assist, υπολογιστή ταξιδιού κλπ.
Στο εσωτερικό η ορατότητα είναι ιδανική και οι χώροι στο πίσω κάθισμα γενναιόδωροι, ενώ η ποιότητα υλικών και το σύστημα ψυχαγωγίας αναβαθμίστηκαν αισθητά
Κινητήρας-κιβώτιο
Πέρα όμως από τις πολύτιμες προσθήκες σε επίπεδο εξοπλισμού, η σημαντικότερη κίνηση της Fiat αφορά την τοποθέτηση μιας νέας γενιάς υπερτροφοδοτούμενων βενζινοκινητήρων (Firefly) που καλύπτουν τις νέες, αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6/D-TEMP. Ο νέος 3κύλινδρος τούρμπο 1.0 με ισχύ 120 ίππων και ροπή 19,4 kgm, ο οποίος συνδυάζεται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο, εμφανίζεται στην πράξη ιδιαίτερα ελαστικός, αφού δεν σε αναγκάζει συχνά να καταφύγεις στο εύχρηστο χειροκίνητο κιβώτιο με τη σωστή κλιμάκωση. Ο 3κύλινδρος δείχνει πιο ζωντανός χαμηλά, χωρίς πάντως να του λείπει το νεύρο ψηλότερα. Τα ηχηρά νέα αφορούν, πέραν της δεδομένης ζωντάνιας του, το επίπεδο της πολιτισμένης λειτουργίας που παρέχει, ανεβάζοντας με αυτό τον τρόπο τον πήχη σε σχέση με τα δεδομένα που ισχύουν στα 3κύλινδρα σύνολα του ενός λίτρου. Η κατανάλωσή του κυμάνθηκε στη δοκιμή μας από 8 έως 9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, σε διαδρομές που περιελάμβαναν μάλιστα και γρήγορη οδήγηση, με το δεξί πόδι σχεδόν στη μοκέτα.

Οδηγώντας
Στον ελληνικό ασφαλτοτάπητα στην επταήμερη οδηγική επαφή που είχαμε με το αναβαθμισμένο 500X, διαπιστώσαμε άμεσα πως τα νέα δεδομένα έχουν εκπολιτίσει περαιτέρω το προφίλ του εκλεπτυσμένου crossover, προσδίδοντας ουσιαστικά ακόμη περισσότερη έμφαση στις άνετες και αγχολυτικές μετακινήσεις εντός και εκτός πόλης. Το τράβηγμα από χαμηλό εύρος στροφών μαζί με την φιλική προς το χρήστη αίσθηση που προσφέρει το αναβαθμισμένο 500X σε διατηρούν χαλαρό στις δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν κυρίως στη μεγαλούπολη. Μπορεί τα ηλεκτρονικά του να φαίνονται λίγο παρωχημένα όπως π.χ. η αίσθηση που εισπράττεις μέσω των κάπως «άγαρμπων» επεμβάσεων του ESP στο γλίστρημα, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συναντάς πολλά γοητευτικά στοιχεία προκειμένου να το συμπαθήσεις. Το μέτριο σε αίσθηση τιμόνι δεν σε ενοχλεί σε καλή άσφαλτο, εκεί που η σκληρότητα της ανάρτησης δικαιολογείται καλύτερα (μια και για μέσα στην πόλη, ίσως είναι πιο σφιχτή απ' όσο περιμένει ο ιταλόφιλος). Το σύνολο πάντως δίνει μια καλοδεχούμενη αίσθηση συνολικά που αποπνέει ασφάλεια αλλά και διάθεση για λίγο πιο σβέλτη οδήγηση χωρίς παρατράγουδα.
YΠEP
- Φιλικότητα χρήσης
- Σύγχρονος κινητήρας
- Χώροι
- Εξοπλισμός
KATA
- Μέτριο σε αίσθηση τιμόνι
Το 3κύλινδρο 1000άρι επιτελεί καθόλα τίμια το έργο του εντός των τειχών, χωρίς να ακούγεται ή να καταναλώνει ιδιαίτερα
Συμπέρασμα
Δεν χωράει αμφιβολία πως πρόκειται για μια συνολική ουσιαστική αναβάθμιση κι όχι για ένα απλό αισθητικό ρετούς. Μάλιστα οι μικρές σχεδιαστικές επεμβάσεις -κυρίως εξωτερικά- αποδεικνύουν έμπρακτα πόσο προχωρημένο ήταν το αρχικό σχήμα πίσω στο 2014. Το ιταλικό crossover παραμένει πολύ όμορφο και ισορροπημένο αισθητικά. Είναι ελκυστικό και σε πείθει για τις προθέσεις του, διαθέτει χώρους και έναν «έξυπνο» φορολογικά κινητήρα.
Γιάννης Τσιρογιάννης
φωτογραφίες: auto-internet

Επίσημο Site https://www.fiat.gr


  UP