ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΟΚΙΜΕΣ :: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ :: :: κατηγορία -B-

Peugeot 208 1.2 PureTech 130 - Renault Clio 1.3 TCe 130

Γαλλικές έριδες         ..:: Σαββάτο, 31 Οκτωβρίου 2020 ::..

Δυο ολοκληρωμένα μοντέλα από τις Peugeot και Renault αντίστοιχα, επιδεικνύουν και αποδεικνύουν πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στις μέρες μας στη μικρή κατηγορία, που έχει πλέον αναβαθμιστεί σημαντικά

Οι Γάλλοι επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο, αναζωπυρώνοντας μια παράδοση ετών στα αξιόλογα μικρά αυτοκίνητα και δη εκείνα με οδηγικό ενδιαφέρον. Μόνο που τώρα οι εποχές δεν είναι ίδιες, οι ανάγκες είναι διαφορετικές και πιο σύνθετες από πριν, οπότε η αναδίπλωση και επανατοποθέτηση των δυο κατασκευαστών πάνω στο ίδιο θέμα θεωρήθηκε τουλάχιστον επιβεβλημένη. Δεν αρκεί σήμερα να φτιάξεις το «απόλυτο» αυτοκίνητο σε επιδόσεις και οδική συμπεριφορά που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε λίγους. Η ουσία είναι να μεταλαμπαδεύσεις τη χαρά της οδήγησης σε ένα «γήινο» μέσο για τους πολλούς, που θα προσφέρει άνετη μετακίνηση και στους επιβάτες και δεν θα πίνει τον άμπακο σε βενζίνη. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, όπως επίσης και με τη λαιμητόμο πλέον των εκπομπών CO2, οι ισχυρότερες εκδόσεις των νέων 208 και Clio δεν χρειάζεται να αποδίδουν δυο εκατοντάδες ίππων, ούτε καν να χρησιμοποιούν χειροκίνητο κιβώτιο στη μετάδοση. Στο 208, ειδικά αυτό με το πακέτο GT-Line, η σχεδίαση του αναμιγνύει περίτεχνα την κομψότητα με το δυναμισμό χάρη -εκτός των άλλων- στα μαύρα γυαλιστερά αεροδυναμικά «φρύδια» των φτερών αλλά και τους τροχούς 17 ιντσών. Με τέτοια εμφάνιση, το μικρό Peugeot κάνει κυριολεκτικά τα Mini και A1 να δείχνουν... σεμνά δίπλα του. Από την άλλη, δύσκολα θα καταλάβει κανείς πως εδώ έχουμε τη νέα γενιά Clio, αφού το νέο μοντέλο αποτελεί σχεδιαστικά μια εξελικτική προσέγγιση του προηγούμενου. Τα προσχήματα βέβαια σώζει η σειρά RS-Line, που έχει την υπογραφή της Renault Sport και πραγματικά αναβαθμίζει την εικόνα του Clio, χάρη στον εμπρός προφυλακτήρα με α λα F1, τη σπορ μάσκα, τους τονισμένους αεραγωγούς, τον πίσω διαχύτη και τις ακτινωτές ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών.

Εσωτερικά
Σε ότι αφορά στην ποιότητα και τα δυο γαλλικά αυτοκίνητα έχουν κάνει σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην τελευταία γενιά τους. Στο 208 το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό αποτελείται από μαλακό αφρώδες υλικό, ενώ παράλληλα οι σμιλεμένες επιφάνειες, η εκκεντρική σχεδίαση και συνολικά η εικόνα του εσωτερικού κάνει το μάτι σου να γεμίζει με περισσότερες παραστάσεις συγκριτικά με το εσωτερικό του Clio. Ο οδηγός αισθάνεται στο επίκεντρο κυρίως χάρη στον οδηγοκεντρικό προσανατολισμό του κόκπιτ. Η θέση οδήγησης είναι όσο χαμηλή πρέπει και ρυθμίζεται εύκολα, ανεξαρτήτως αναστήματος του οδηγού, ο οποίος απολαμβάνει τις ενδείξεις ενός ψηφιακού πίνακα οργάνων. Το Clio απαντά με εξίσου προσεγμένη ποιότητα, ορθό φινίρισμα και πλούσιο εξοπλισμό, έστω και χωρίς την ευφάνταστη αισθητική προσέγγιση του αντιπάλου του. Η υπεροχή του έγκειται στους διαθέσιμους χώρους, τόσο για τους πίσω επιβάτες όσο και για τις αποσκευές τους. Χωρίς να τα χωρίζουν μεγάλες διαφορές, στη μούσα της Renault θα βολευτείς ευκολότερα συγκριτικά με το minimal cockpit του Peugeot. Η νέα κάθετη κεντρική οθόνη εντυπωσιάζει στο Clio, χωρίς ευτυχώς να... δολοφονεί την εργονομία. Η θέση οδήγησης (τύπου μπάκετ) είναι αρκετά καλή, τα καθίσματα αγκαλιάζουν σωστά το σώμα.

Το 208 1.2 βενζίνης τούρμπο των 130 ίππων ξεκινά από τα 23.200 ευρώ, με το επίπεδο εξοπλισμού να περιλαμβάνει στάνταρ ESP με hill holder, σύστημα προειδοποίησης επικείμενης σύγκρουσης και αυτόματου φρεναρίσματος με αναγνώριση πεζών, σύστημα προειδοποίησης ακούσιας απόκλισης από τη λωρίδα και υποβοήθησης επαναφοράς, σύστημα ελέγχου έντασης προσοχής και σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, 6 αερόσακους, αυτόματο κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και αναδιπλούμενους καθρέφτες, σύστημα επιλογής τρόπου οδήγησης, cruise control, αισθητήρες υποβοήθησης στάθμευσης πίσω, αυτόματα φώτα και καθαριστήρες, προβολείς τεχνολογίας LED, ηλεκτροχρωματικό εσωτερικό καθρέφτη, ζάντες αλουμινίου, υπολογιστή ταξιδιού, σύστημα πολυμέσων με 4 θύρες USB, Bluetooth, συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto και χειριστήρια στο τιμόνι, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών κλπ. Η τιμή του Clio με τον βενζινοκινητήρα 1.3 τούρμπο των 130 ίππων ξεκινάει από 20.680 ευρώ με στάνταρ εξοπλισμό που περιλαμβάνει ESP με hill holder, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος με ανίχνευση πεζών και δικύκλων, σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας και υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, σύστημα αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, 6 αερόσακους, αυτόματο κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους, αναδιπλούμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες, cruise control, ηλεκτροχρωματικό εσωτερικό καθρέφτη, υπολογιστή ταξιδιού, προβολείς ομίχλης, αυτόματα φώτα και καθαριστήρες, αυτόματους προβολείς τεχνολογίας LED, κάμερα οπισθοπορείας και αισθητήρες παρκαρίσματος, ζάντες αλουμινίου, ηχοσύστημα με οθόνη αφής 7 ιντσών, θύρα USB και Bluetooth, σύστημα πλοήγησης, ρεζέρβα κανονικών διαστάσεων κλπ. Και τα δυο αυτοκίνητα προσφέρονται με εργοστασιακή εγγύηση 5 ετών.
Ποιότητα και πλούσιος εξοπλισμός και για τα δυο, μεγαλύτεροι χώροι στο Clio, σπουδή στην αισθητική στο 208
Κινητήρες-κιβώτια
Τα δυο σύνολα είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να βρεις στις γκάμες των συγκεκριμένων μοντέλων. Ο 3κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος 1.2 PureTech βενζίνης του 208 παράγει 130 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και συνδυάζεται αποκλειστικά με 8άρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Η γενναιόδωρη ροπή των 23,4 kgm αποδίδεται μόλις στις 1.750 σ.α.λ. Πρόκειται για έναν κινητήρα με αρκετό βάθος απόδοσης και σε συνδυασμό με την πυκνή κλιμάκωση του κιβωτίου επιταχύνει με γρήγορο ρυθμό το αμάξωμα των 1.240 κιλών. Τα 8,7'' που ανακοινώνει η Peugeot για τα 100 χλμ./ώρα από στάση και η τελική ταχύτητα που φτάνει στα 208 χλμ./ώρα, είναι τιμές που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Στις ρεπρίζ μάλιστα είναι εκεί που δείχνει ακόμη πιο μάχιμος από τον αντίπαλό του. O 4κύλινδρος 1.300άρης TCe του Clio από την άλλη, αποκρίνεται άμεσα από χαμηλά και η λειτουργία του δεν συνοδεύεται από δυσάρεστο θόρυβο ή ενοχλητικούς κραδασμούς. Η ροπή των 24,5 kgm κορυφώνεται στις 1.600 σ.α.λ., παρέχοντας μεστό τράβηγμα στο χαμηλομεσαίο φάσμα λειτουργίας έως και ψηλά, ενώ οι 130 ίπποι στις 5.000 σ.α.λ., αρκούν για γρήγορες επιταχύνσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 8,8'', τελική ταχύτητα 200 χλμ./ώρα). Η γραμμική απόκριση είναι εκείνη που χαρακτηρίζει στο έπακρο το σύνολο της Renault, το οποίο δείχνει ακόμη πιο «βελούδινο» σε επίπεδο λειτουργίας, σε σχέση με το σύνολο της Peugeot.

Σχεδόν ισοπαλία λοιπόν, τόσο σε επίπεδο επιδόσεων, αίσθησης αλλά και εντυπώσεων. Εάν ψάχνουμε για «ψύλλους στα άχυρα», τότε θα διακρίνουμε τη μεγαλύτερη μεταμόρφωση του κινητήρα-κιβωτίου του Clio στο πρόγραμμα sport, συγκριτικά με τον αντίπαλό του. Το κιβώτιο του τελευταίου όμως, παρ' ότι δεν είναι διπλού συμπλέκτη όπως του Renault, αποδείχτηκε ένα τσικ ταχύτερο στις αλλαγές σχέσεων σε νορμάλ χρήση. Τέλος, παρόμοια γεύση και σε επίπεδο κατανάλωσης. Οι τιμές τους κυμαίνονται γύρω από τα 8 λίτρα/100 χιλιόμετρα και αυξάνονται σταδιακά έως και πάνω από τα 9 λίτρα, σε περίπτωση «αντικοινωνικής συμπεριφοράς» του οδηγού.

Οδηγώντας
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι εξαρχής. Στο οδηγικό κομμάτι και σε αυτό της οδικής συμπεριφοράς, έχουμε δυο από τα τρία (μαζί με το Fiesta) πιο καλοστημένα αυτοκίνητα της κλάσης. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να ανεβοκατέβουν π.χ. στην απαιτητική διαδρομή προς και από την Πάρνηθα «αέρα», με ελάχιστες κλίσεις στο αμάξωμα, με άμεσες αλλαγές κατεύθυνσης και σπορτίφ νότα, χωρίς όμως τον απόλυτο χαρακτήρα ενός πιο κουραστικού στην καθημερινή χρήση GTI. Αυτό το τελευταίο αποτελεί τον κοινό παρονομαστή των δυο γαλλικών σούπερ μίνι. Η ανάρτησή τους παρέχει μια πολλή καλή κύλιση ακόμη και στις ανωμαλίες του δρόμου. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι το Clio σε βάζει λίγο πιο βαθιά στο πετσί της υπόθεσης, γίνεσαι περισσότερο «ένα» μαζί του όσο ανεβάζεις ρυθμό και εν τέλει ισορροπεί ελαφρώς καλύτερα ανάμεσα σε σπορτίφ χαρακτήρα, άνεση και επιδόσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το 208 υπολείπεται ή δεν ακολουθεί, απλώς όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες, σε αυτές δηλαδή που το Renault δείχνει πιο προσηλωμένο στο στόχο. Το Peugeot δεν σε αφήνει όπως παλιά να το τοποθετήσεις με την ουρά, στηρίζεται περισσότερο στην ουδετερότητα του εμπρός μέρους, γεγονός που θα κάνει περισσότερους οδηγούς (ακόμη και πιο άπειρους) να νιώσουν αυτοπεποίθηση.
Χαίρεσαι να τα ρίχνεις στις στροφές, με ένα μικρό προβάδισμα να πηγαίνει στο Clio
Συμπέρασμα
Πολύ δύσκολη η ετυμηγορία. Πρόκειται για δυο εξαιρετικά σούπερ μίνι, ίσως τα καλύτερα αυτοκίνητα αυτήν τη στιγμή στην κατηγορία. Αμφότερα συγκεντρώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, προσφέρονται αποκλειστικά με σύγχρονα αυτόματα κιβώτια και είναι σε θέση να ικανοποιήσουν δυο διαφορετικά είδη κοινού. Αφενός εκείνου που αναζητά διακαώς ένα μικρό αυτοκίνητο με το οποίο να ευχαριστιέται την οδήγηση χωρίς να διαθέτει τις οδηγικές γνώσεις του Κάνκουνεν και, κυρίως, χωρίς να ταλαιπωρείται. Αφετέρου, σε μια ευρύτερη πελατειακή βάση που επιθυμεί ένα μικρό ολοκληρωμένο αυτοκίνητο για κάθε μέρα, με τις ανέσεις και την αύρα μεγαλύτερων μοντέλων. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, το Clio δείχνει πιο στοχευμένο σε αυτό το ρόλο, ισορροπώντας ιδανικά ανάμεσα σε διφορούμενες ανάγκες-προτεραιότητες. Σε ό,τι αφορά τώρα το δεύτερο, η ισχυρότερη προσωπικότητα του πανέμορφου 208 επιβάλλεται χωρίς δεύτερη σκέψη και μπορεί να θέλξει περισσότερους αγοραστές που επιθυμούν να ξεχωρίζουν, χωρίς ταυτόχρονα να συμβιβάζονται σε επίπεδο δυναμικών χαρακτηριστικών αλλά και επιδόσεων.
Γιάννης Τσιρογιάννης
φωτογραφίες: auto-internet
ΤΟ 208 ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΣΕ:

- Εντυπωσιακή σχεδίαση εντός και εκτός
- Απόκριση τιμονιού
ΤΟ CLIO ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΣΕ:

- Συνδυασμό συμπεριφοράς-άνεσης
- Χώρους
- Τιμή αγοράς

  UP