ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ :: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ::

Δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά ικανοτήτων

        ..:: Κυριακή, 23 Μαρτίου 2025 ::..
Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα το δίπλωμα οδήγησης χρειάζεται υποχρεωτικά ανανέωση στην ηλικία των 65 ετών μετά και από ιατρικές εξετάσεις, με ισχύ μόνο για 3 χρόνια, μετά τα οποία χρειάζεται και πάλι ανανέωση, επίσης μετά από ιατρικές εξετάσεις. Από την ηλικία των 80 ετών και πάνω αυτό το χρονικό διάστημα μειώνεται στα 2 χρόνια και οι ιατρικές εξετάσεις αυξάνονται με την προσθήκη και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων. Κάτι πολύ λογικό, αφού η οδήγηση είναι μια πολύ απαιτητική και συχνά επικίνδυνη διαδικασία, που απαιτεί και την ανάλογη φυσική κατάσταση. Τον τελευταίο καιρό, μετά από μερικά ατυχήματα στα οποία είχαν συμμετοχή ηλικιωμένοι οδηγοί, άρχισε ξαφνικά μια συζήτηση για το αν θα πρέπει το δίπλωμα οδήγησης να αφαιρείται οριστικά από μία ηλικία και πάνω!

Συνηθισμένο είναι βέβαια αυτό στην Ελλάδα, όπου αρκεί ένα συμβάν, ιδιαίτερα αν είναι «θεαματικό» από πλευρά εικόνων (διαλυμένα αυτοκίνητα κλπ.), αποτελεσμάτων (νεκροί και τραυματίες) και συνθηκών πέραν του «μέσου όρου» (όπως π.χ. η μεγάλη ηλικία του υπαιτίου), να πάρει μεγάλη δημοσιότητα (την οποία επιδιώκουν πολλά ΜΜΕ για τη δημιουργία εντυπώσεων) για να αρχίσει ο κάθε πικραμένος να ζητάει οριζόντια «αυστηρά» μέτρα. Δεν έχει σημασία αν μια τέτοια ανάγκη προκύπτει από μελέτες και στοιχεία, από απόψεις ειδικών κλπ., αρκεί να έχει δημιουργηθεί μία εντύπωση στην κοινή γνώμη και ξαφνικά όλοι έχουν άποψη. Αν μελετήσει βεβαίως κανείς τα στατιστικά στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι αυτού του είδους τα δυστυχήματα από πολύ ηλικιωμένους οδηγούς είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με αυτά που προκαλούνται από νεότερες ηλικίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, που κατεξοχήν βασίζουν τη δραστηριότητα και τα κέρδη τους σε στατιστικά στοιχεία (που διαθέτουν για εκατομμύρια ασφαλισμένους) επιβαρύνουν με επασφάλιστρο όχι τους ηλικιωμένους, αλλά τους νέους σε ηλικία οδηγούς (κάτω των 23 ετών), που θεωρούν ακόμα πιο επικίνδυνους! Για τους οποίους φυσικά όχι μόνο δεν διανοείται κανείς να προτείνει να μη παίρνουν δίπλωμα, αλλά πρόσφατα αποφασίστηκε και η... μείωση της ηλικίας απόκτησης διπλώματος! Κάτι που δείχνει και πόσο σημαντικό θεωρείται από την ελληνική κοινωνία η χρήση ιδιωτικών μέσων μεταφοράς (με 2 ή 4 τροχούς), με δεδομένο και το πολύ χαμηλό επίπεδο (και δίκτυο) των μέσων μαζικής μεταφοράς και την έντονα κοινωνική ζωή των Ελλήνων.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αποτελεσματική και ασφαλής οδήγηση εξαρτάται μεν από τη φυσική κατάσταση συνολικά (όραση, ακοή, αντανακλαστικά, αντίληψη του χώρου και του χρόνου κλπ.) αλλά και από την εμπειρία. Και αυτά τα στοιχεία έχουν τεράστιες διάφορες διαφορές από οδηγό σε οδηγό και δεν εξαρτώνται μόνο από την ηλικία. Υπάρχουν άνθρωποι 60 και 70 ετών που τρέχουν ακόμα και σε μαραθώνιο ή και σε αγώνες αυτοκινήτων (κατά σύμπτωση σήμερα ο 61χρονος Ιορδάνης Σερδερίδης τερμάτισε στη -βαθμολογούμενη- 8η θέση στο ράλι Σαφάρι του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι!) και 40άρηδες που δεν θα έπρεπε ούτε να... ακουμπούν το τιμόνι! Και επειδή με την πάροδο του χρόνου δεν ξεχνάει κανείς να οδηγεί, αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι ιατρικές εξετάσεις, που όσο μεγαλώνει ο οδηγός θα πρέπει να γίνονται όλο και περισσότερες και όλο και πιο συχνές, ώστε να εξασφαλίζουμε ότι αυτοί που οδηγούν, μπορούν πραγματικά να ελέγχουν αποτελεσματικά το αυτοκίνητο και να έχουν σωστή αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε το δίπλωμα να δίνεται μόνο μετά από έλεγχο σε εργομετρικό κέντρο, αλλά αυτό -ακόμα κι αν αποφασιζόταν να καλυφθεί το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται- θα δημιουργούσε... επανάσταση από τους χιλιάδες υποψήφιους που θα απορρίπτονταν γιατί θα αποδεικνυόταν η ανεπάρκεια τους σε επίπεδο αντίληψης του περιβάλλοντος, ταχύτητας αντιδράσεων, αντίληψης της ταχύτητας κλπ. Οπότε, ποιος τολμάει να το προτείνει;_Π.Φ.

  UP