ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΟΚΙΜΕΣ :: ΜΟΝΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ::

DS 4 - E-Tense 225

Εξηλεκτρισμένη γαλλική πολυτέλεια         ..:: Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023 ::..

Στη φορτιζόμενη υβριδική έκδοσή του, το μικρομεσαίο μοντέλο της γαλλικής premium μάρκας με την ξεχωριστή σχεδίαση, την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και υλικών και την εξίσου καλή άνεση, προσφέρει δύναμη και επιδόσεις, αλλά και χαμηλό κόστος χρήσης στην πόλη με ηλεκτροκίνηση, με τίμημα την αυξημένη τιμή του και το μικρότερο χώρο αποσκευών

Από τη στιγμή που οι Γάλλοι αποφάσισαν την αυτόνομη πορεία της DS ως πολυτελούς μάρκας, ήταν απολύτως λογικό να διευρύνουν τη γκάμα των μοντέλων τους, αλλά και να δημιουργήσουν διαφορετικές εκδόσεις για κάθε μοντέλο, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες ενός ευρύτερου κοινού. Πολύ περισσότερο μάλιστα στην εποχή μας, όπου η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο αναπτύσσοντας την ηλεκτροκίνηση, οπότε είναι απολύτως απαραίτητο για κάθε μάρκα να προσφέρει και μοντέλα με εξηλεκτρισμένα συστήματα παροχής ισχύος. Ήδη, λοιπόν, στο μικρομεσαίο crossover της μάρκας, τη DS 4, που δοκιμάσαμε πριν λίγο καιρό με τον ντίζελ 1.5, έχει προστεθεί και η φορτιζόμενη υβριδική έκδοση E-Tense 225, που αποτελεί το αντικείμενο της συγκεκριμένης δοκιμής.

Εσωτερικό
Η πρώτη επαφή με κάθε αυτοκίνητο είναι στο εσωτερικό, όποτε είναι απαραίτητο το εσωτερικό ενός premium αυτοκινήτου να προσφέρει μια εικόνα ποιότητας, άνεσης και φυσικά σύγχρονης τεχνολογίας. Αυτό το καταφέρνει η DS 4, με ένα εσωτερικό ιδιαίτερα προσεγμένο σε υλικά και συναρμολόγηση, στο οποίο μάλιστα έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για μία σχεδίαση που να αποπνέει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει παραμεληθεί η λειτουργικότητα, που είναι βασικό στοιχείο κάθε αυτοκινήτου της κατηγορίας. Έτσι, προσφέρει χώρους που φιλοξενούν άνετα τέσσερις επιβάτες και αρκετούς χώρους για μικροπράγματα στο εσωτερικό. Όπως σε όλες όμως τις φορτιζόμενες υβριδικές εκδόσεις μοντέλων που προσφέρονται και με συμβατικούς κινητήρες, η μπαταρία και τα άλλα πρόσθετα στοιχεία της ηλεκτρικής συνιστώσας του υβριδικού συστήματος απαιτούν χώρο για την τοποθέτηση τους και η αναπόφευκτη λύση είναι η μείωση της χωρητικότητας του χώρου αποσκευών. Έτσι η DS 4 E-Tense 225 έχει χώρο αποσκευών 390 λίτρων, αντί για τα 430 της έκδοσης ντίζελ που είχαμε δοκιμάσει. Χωρητικότητα δηλαδή μικρομεσαίου χάτσμπακ, την οποία θα χαρακτηρίσουμε απλώς επαρκή για οικογενειακή χρυσή. Θα παρατηρήσουμε επίσης το κάπως ψηλό κατώφλι φόρτωσης. Η θέση οδήγησης είναι σωστή, με αρκετές ρυθμίσεις για να βρει κανείς με ακρίβεια τη θέση που τον βολεύει. Απλώς, όπως συμβαίνει συνήθως σε όλα τα αυτοκίνητα με αμάξωμα τύπου κουπέ, το σχήμα του αυτοκινήτου πίσω περιορίζει κάπως στην ορατότητα σε σύγκριση με τα πιο συμβατικά αμαξώματα, σεντάν, χάτσμπακ ή «τύπου τζιπ». Από την δεύτερη έκδοση εξοπλισμού θα επισημάνουμε τα εξαιρετικά εμπρός καθίσματα, που είναι εντυπωσιακά άνετα και με σωστή στήριξη του σώματος, υπενθυμίζοντας τις καλύτερες στιγμές των Γάλλων στον τομέα της άνεσης.

Τα ψηφιακά όργανα και η απαραίτητη οθόνη στο κέντρο του ταμπλό, δίνουν το στίγμα της σύγχρονης τεχνολογίας του αυτοκινήτου στους τομείς της συνδεσιμότητας και των κάθε είδους ηλεκτρονικών συστημάτων. Θα παρατηρήσουμε πάντως ότι τα «μενού» επιλογής των λειτουργιών που ρυθμίζονται από την οθόνη δεν είναι από τα πιο εύχρηστα που έχουμε συναντήσει και χρειάζονται κάποιο χρόνο εξοικείωσης. Η τιμή του αυτοκινήτου ξεκινάει από 49.200 ευρώ, με ένα πολύ καλό επίπεδο εξοπλισμού που περιλαμβάνει ESP με hill holder, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, σύστημα υποβοήθησης διατήρησης στη λωρίδα κυκλοφορίας, σύστημα παρακολούθησης έντασης προσοχής, σύστημα αναγνώρισης ορίων ταχύτητας, 7 αερόσακους (ο 7ος ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό), αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους, θερμαινόμενους και αναδιπλούμενους καθρέφτες, αυτόματα φώτα και καθαριστήρες, προβολείς τεχνολογίας LED, cruise control, ηλεκτροχρωματικό εσωτερικό καθρέφτη, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, ζάντες αλουμινίου, υπολογιστή ταξιδιού, ηχοσύστημα με ψηφιακό ραδιόφωνο, έγχρωμη οθόνη αφής, συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto, Bluetooth, 2 θύρες USB και χειριστήρια στο τιμόνι, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών κλπ. Θα επισημάνουμε μόνον την έλλειψη ρεζέρβας.
Στιλ που ξεχωρίζει και στο εσωτερικό, που προσφέρει «οικογενειακούς» χώρους και ποιότητα υψηλού επιπέδου
Κινητήρας-κιβώτιο
Όπως και η αντίστοιχη DS 7, η DS 4 E-Tense 225 χρησιμοποιεί το γνωστό υβριδικό σύστημα του ομίλου Stellantis, που συνδυάζει ένα βενζινοκινητήρα 1.6 180 ίππων με έναν ηλεκτροκινητήρα 110 ίππων τοποθετημένο πάνω στο αυτόματο 8άρι κιβώτιο. Η μέγιστη συνδυασμένη ισχύς φτάνει τους 225 ίππους. Το σύστημα έχει ούτως ή άλλως αρκετή δύναμη και ροπή για να κινήσει γρήγορα τη μεγαλύτερη και βαρύτερη DS 7, οπότε είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η ακόμα καλύτερη ανταπόκρισή του στις ανάγκες της DS 4, στην οποία εξασφαλίζει ακόμα καλύτερες επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 7,7''), Ενισχύει έτσι ακόμα περισσότερο την ενεργητική ασφάλεια, αλλά και την ευχάριστη, όσο και ξεκούραστη οδήγηση, χάρη και στην πολύ καλή συνεργασία του με το καλό αυτόματο κιβώτιο, που πραγματοποιεί αρκετά γρήγορες και πολύ ομαλές αλλαγές, αξιοποιώντας αποτελεσματικά το υβριδικό σύστημα.

Η αυτονομία με ηλεκτροκίνηση στον τυποποιημένο κύκλο δοκιμών φτάνει τα 55 χιλιόμετρα, ενώ στην πράξη, με θέρμανση και ηχοσύστημα σε λειτουργία και κίνηση σε αστικές συνθήκες με την επιλογή B στο κιβώτιο, που μεγιστοποιεί την ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση, διαπιστώσαμε αυτονομία 45 χιλιομέτρων. Σε διαδρομή 100 περίπου χιλιομέτρων που κάναμε στην παραλιακή της Αττικής με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη και το σύστημα σε υβριδική λειτουργία, η μέση κατανάλωση ήταν 4,5 λίτρα/100 χλμ. ενώ χρησιμοποιήσαμε το σύνολο του φορτίου της μπαταρίας των 13,2 kWh. Σε περίπτωση, πάντως, που η μπαταρία εκφορτιστεί εντελώς, η κατανάλωση του δυνατού βενζινοκινητήρα (σε υβριδική λειτουργία μεν, αλλά με πολύ μικρότερη συμβολή του ηλεκτροκινητήρα) μπορεί να φτάσει εύκολα τα 9 λίτρα/100 χλμ. στην πόλη και τα 7 έξω από αυτή. Είναι λοιπόν προφανές ότι η πιο οικονομική λειτουργία του αυτοκινήτου είναι μέσα στην πόλη και ότι η πιο αποδοτική χρήση του σε μια μακρινή διαδρομή είναι με πλήρως φορτισμένη μπαταρία και επιλογή υβριδικής λειτουργίας. Σημειώνουμε επίσης ότι στην υβριδική έκδοση είναι μειωμένη η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ βενζίνης στα 40 λίτρα (αντί για τα 52 των συμβατικών εκδόσεων).

Οδηγώντας
Με δεδομένη τη στενή συγγένεια της DS με τη Citroen, είναι αυτονόητη η προτεραιότητα που έχει δοθεί στην άνεση που προσφέρει το αυτοκίνητο, που είναι σε αυτόν τον τομέα από τα κορυφαία της κατηγορίας του (αν και ένα «κλικ» πιο κάτω από τη συμβατική έκδοση, μάλλον επειδή, λόγω του αυξημένου βάρους της υβριδικής έκδοσης, πρέπει να έχει πιο σφιχτές αναρτήσεις). Με καλή ποιότητα κύλισης, έχει επίσης καλό κράτημα και ασφαλή συμπεριφορά, που δεν προδιαθέτει πάντως για σπορ οδήγηση, με δεδομένες και τις κάπως αυξημένες κλίσεις στις πιεσμένες στροφές, οι οποίες όμως δεν δημιουργούν απότομες ή απρόβλεπτες αντιδράσεις. Η συμπεριφορά στις στροφές είναι προοδευτικά υποστροφική και στις πολύ κλειστές στροφές που ο οδηγός θα πιέσει το αυτοκίνητο, εμφανίζεται μία -όχι άγνωστη στα παλιότερα γαλλικά μοντέλα- τάση εμφάνισης υπερστροφής αν αφήσεις απότομα το πόδι από το γκάζι. Η οποία όμως αφενός είναι πολύ μικρότερη απ' ό,τι στο παρελθόν και αφετέρου δεν εξελίσσεται πέρα από την απλή διόρθωση της πορείας γιατί επεμβαίνουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου και δεν την αφήνουν να εξελιχθεί. Συνολικά, λοιπόν, η DS 4 οδηγείται εύκολα, είναι ασφαλής και προσφέρει κορυφαία άνεση. Το τιμόνι είναι ικανοποιητικό για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου, χωρίς να προσφέρει κάποια σπουδαία αίσθηση, ενώ αποτελεσματικά είναι τα φρένα.
YΠEP
- Δύναμη-επιδόσεις
- Άνεση
- Ποιότητα
- Καλό 8άρι αυτόματο κιβώτιο
- Χαμηλό κόστος χρήσης με ηλεκτροκίνηση
- Ξεχωριστό στιλ μέσα-έξω
KATA
- Περιορισμός ορατότητας προς τα πίσω λόγω σχήματος
- Μικρότερο πορτμπαγκάζ από τις συμβατικές εκδόσεις
- Ψηλό κατώφλι φόρτωσης
- Αυξημένη τιμή
- Έλλειψη ρεζέρβας
Δυνατή και γρήγορη, αλλά και άνετη και ευκολοδήγητη η υβριδική DS 4 
Συμπέρασμα
Ένα ακόμα συμπέρασμα δοκιμής υβριδικού αυτοκινήτου που καταλήγει σε διαπιστώσεις υπό προϋποθέσεις, με συνολική διαπίστωση ότι πρόκειται για ένα ειδικό αυτοκίνητο για ειδικές απαιτήσεις. Ως μοντέλο συνολικά, η DS 4 είναι ένα αυτοκίνητο που ξεχωρίζει σχεδιαστικά, προσφέρει άνεση υψηλού επιπέδου και ποιότητα κατασκευής και υλικών αντάξια της premium εικόνας που διεκδικεί η μάρκα, είναι πλούσια εξοπλισμένο, ενώ σε οδηγικό επίπεδο είναι ασφαλές και προσφέρει εύκολη και ξεκούραστη οδήγηση. Στη φορτιζόμενη υβριδική έκδοσή του είναι δυνατό και προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις, ενώ όταν χρησιμοποιείται σε αστικές συνθήκες μπορεί να κινείται ως ηλεκτροκίνητο, άρα με αρκετά χαμηλό κόστος χρήσης. Από την άλλη πλευρά, σε διαδρομές εκτός αστικού περιβάλλοντος η κατανάλωση του ντίζελ είναι σημαντικά πιο χαμηλή όταν αδειάζει η μπαταρία του υβριδικού, ενώ το υβριδικό είναι και αρκετά ακριβότερο κι έχει μικρότερο χώρο αποσκευών. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι ως οικογενειακή πρόταση θα προτιμούσαμε το ντίζελ, ενώ το "plugin" αφορά περισσότερο εταιρικούς πελάτες που κυρίως το χρησιμοποιούν σε αστικές συνθήκες.
Πάνος Φιλιππακόπουλος

Επίσημο Site https://www.dsautomobiles.gr


  UP