ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ :: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ::

Προσοχή στα «κίνητρα»!

        ..:: Σαββάτο, 03 Δεκεμβρίου 2022 ::..
Είναι πραγματικά να γελάει κανείς με την ικανότητα που έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις να αυτοδιαψεύδονται σε ελάχιστο χρόνο μετά από μεγαλόπνοες εξαγγελίες για προγράμματα που υποτίθεται πως θα λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας, όπως π.χ. η προστασία του περιβάλλοντος, η οδική ασφάλεια κλπ. Έχουν συνηθίσει δε τόσο πολύ να είναι αναξιόπιστες, που δεν κάνουν καν την προσπάθεια να τηρήσουν έστω τα προσχήματα για να μη δείξουν αμέσως πως τα όσα εξαγγέλλουν και υπόσχονται είναι λόγια του αέρα. Το τελευταίο παραμύθι με το οποίο ασχολούνται υποτίθεται εντατικά, είναι η μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα από τα βασικά εργαλεία της οποίας είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης σε χρόνο... μηδέν!

Και τι δεν μας έχουν πει για τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης, μεταξύ των οποίων και τα οικονομικά, για να μας δελεάσουν ακόμα περισσότερο να ακολουθήσουμε τις προτροπές τους, αλλά και τι δεν έχουν υποσχεθεί, ως κίνητρα γι' αυτούς που θα σπεύσουν να την υιοθετήσουν, προσφέροντας άλλωστε ήδη και οικονομική ενίσχυση για τους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μόνο που ο κόσμος έχει μάθει στην Ελλάδα να κρατάει μικρό καλάθι, γιατί αυτό που του δίνουν οι κυβερνήσεις με το ένα χέρι, του το παίρνουν με το άλλο και μάλιστα πριν καν προλάβουν να ξεχαστούν οι υποσχέσεις!

Έχουμε ήδη αναφερθεί στο νέο τρόπο παροχής των ενισχύσεων για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, που στην ουσία τιμωρεί όσους πίστεψαν το υποτιθέμενο κυβερνητικό πρόγραμμα ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης και έσπευσαν να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τώρα μαθαίνουμε πως οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζουν ένα νέο τρόπο τιμολόγησής της, που θα αυξήσει τελικά ακόμα περισσότερο την επιβάρυνση των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι οποίοι είναι αυτονόητο ότι τα αγοράζουν για να τα φορτίζουν κυρίως στα σπίτια τους, έχοντας ακούσει κι ένα σωρό «συμβουλές» για το χαμηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σκέφτονται (όχι εν αγνοία του κράτους) να χρεώνουν τους καταναλωτές όχι μόνο με βάση την κατανάλωση ενέργειας, αλλά σε μεγάλο βαθμό με βάση την... ισχύ της εγκατάστασής τους, επιβαρύνοντας μάλιστα ιδιαιτέρως όσους έχουν τριφασικές συνδέσεις!

Μόνο που αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι που θίγονται είναι αυτοί που θα έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για την φόρτιση των οποίων είναι προφανής η ανάγκη αυξημένης ισχύος (και τριφασικού ρεύματος) της εγκατάστασης των κατοικιών τους. Πολύ περισσότερο δε αν εγκαταστήσουν επιτοίχιο φορτιστή, ώστε να μπορούν να φορτίζουν τα αυτοκίνητα τους σε εύλογο χρονικό διάστημα και να μη χρειάζεται να περιμένουν... δύο μέρες για τη φόρτιση σε κοινή πρίζα «σούκο». Ακόμα και στην τελευταία περίπτωση, όμως, η απαιτούμενη ισχύς της εγκατάστασης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή μιας κοινής κατοικίας στην οποία δεν φορτίζει κανείς ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Για μια ακόμα φορά, δηλαδή, μετά τη μείωση των ενισχύσεων για την αντιστάθμιση των αυξημένων τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στους κατόχους ελληνικών αυτοκινήτων, σχεδιάζεται μία επιπλέον επιβάρυνση, που σε βάθος χρόνου θα αντισταθμίσει και θα υπερκαλύψει το... δόλωμα που δίνεται με τη μορφή κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τόσο πολύ πιστεύουν στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης!..._Π.Φ.

  UP