ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ :: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ::

Εμ κερατάδες, εμ δαρμένοι!

        ..:: Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 ::..
Η προστασία του περιβάλλοντος ακούγεται ωραία στα αυτιά των ανθρώπων και προσθέτει ένα κύρος στους πολιτικούς που την επικαλούνται, ιδιαίτερα στην εποχή μας που τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής αρχίζουν να γίνονται αισθητά. Μόνο που η περιβαλλοντική πολιτική, πέρα από τη θεωρία, δεν έχει άμεσα απτά αποτελέσματα που να επιτρέπουν ψηφοθηρία. Έτσι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα εξαγγέλλουν μεγαλόπνοα σχέδια για την προστασία του περιβάλλοντος, για να τονίσουν ότι δεν την αγνοούν, χωρίς όμως τον παραμικρό ρεαλιστικό σχεδιασμό, δεδομένου ότι τα όποια οφέλη (αν υπάρξουν) θα εμφανιστούν μελλοντικά, όταν η κυβερνητική θητεία αυτών που τα έχουν εξαγγείλει θα έχει λήξει! Δεν λαμβάνουν υπ' όψη, λοιπόν, την πραγματικότητα γύρω τους κι αν χρειαστεί λίγο αργότερα οποιαδήποτε προσαρμογή, δεν διστάζουν να ανατρέψουν την πολιτική τους σε βάρος των πολιτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση, που στην πραγματικότητα δεν έλαβε καθόλου υπ' όψη το περιβάλλον στο οποίο θα εφαρμοστεί και την πιθανότητα μιας ενεργειακής κρίσης, που δεν είναι κάτι καθόλου σπάνιο στην μεταπολεμική εποχή. Έδωσαν, λοιπόν, κίνητρα σε μερικές χιλιάδες Έλληνες για ν' αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα, προωθώντας μια φιλοπεριβαλλοντική εικόνα. Προφανώς, όμως, τα ηλεκτρικά οχήματα τα παίρνει κανείς για να τα φορτίζει πρώτα και κύρια στο σπίτι του, και για λόγους πρακτικούς, και για λόγους οικονομικούς, ώστε η ακριβή (και μετά την παροχή των κινήτρων) τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αντισταθμιστεί από το χαμηλότερο κόστος χρήσης σε σύγκριση μετά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αφού το οικιακό ρεύμα κοστίζει λιγότερο από το πετρέλαιο και τη βενζίνη.

Τώρα, λοιπόν, που το ρεύμα ακρίβυνε υπερβολικά (και αυτό από λανθασμένη χάραξη πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θεωρούσε ότι το φυσικό αέριο θα είναι πάντα πάμφθηνο, εξαρτώντας από την τιμή του και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος) και η κυβέρνηση πρέπει να ελαφρύνει το βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων, μας λένε ότι η επιδότηση στο λογαριασμό του θα είναι κλιμακωτή! Όσοι ξοδεύουν περισσότερο ρεύμα λοιπόν (επειδή πίστεψαν την κυβέρνηση και αγόρασαν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που προφανώς φορτίζονται με... ρεύμα!) θα παίρνουν μικρότερη επιδότηση! Για να κάνουν μάλιστα τα πράγματα ακόμα χειρότερα, ανακοίνωσαν ότι το ύψος της επιδότησης θα εξαρτάται και από τη μείωση της φετινής κατανάλωσης σε σχέση με την περσινή. Κάτι που φυσικά είναι αδύνατο για όσους αγόρασαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η κατανάλωση ρεύματος για την φόρτιση του οποίου δεν είναι καθόλου χαμηλή (αντισταθμίζοντας βέβαια την μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου για τα καύσιμα). Δεν φτάνει δηλαδή που πλήρωσαν ένα σωρό χρήματα (γιατί και μετά την επιδότηση τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά) για να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, τώρα θα... τιμωρηθούν με αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες. Εκτός αν... ακινητοποιήσουν εντελώς τα αυτοκίνητά τους! Είναι αυτό που λέει το λαϊκό ρητό, «εμ κερατάδες, εμ δαρμένοι»!

Και για να μη νομισθεί ότι πρόκειται για ένα «ατύχημα» από μια απρόβλεπτη εξέλιξη του διεθνούς περιβάλλοντος, θα θυμίσουμε και μια άλλη πρόσφατη «περιβαλλοντική» απάτη σε βάρος των πολιτών. Μόλις πριν λίγα χρόνια, μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης (άρα γνωρίζοντας πολύ καλά την δύσκολη οικονομική κατάσταση), το 2011, 2012 κλπ., η ελληνική κυβέρνηση έδωσε κίνητρα στους πολίτες για να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών τους με συμβόλαιο με τη ΔΕΗ για συγκεκριμένη τιμή αποζημίωσης, επειδή το κράτος δεν είχε μία για να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις του για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών. Κι αφού οι άνθρωποι έβαλαν τις οικονομίες τους (που εκείνες τις δύσκολες μέρες τους ήταν ακόμα πιο απαραίτητες) ή ακόμα πήραν και δάνεια με την εκχώρηση της σύμβασης στις τράπεζες, ώστε να τα ξεπληρώνουν με τα χρήματα που θα έπαιρναν από τη ΔΕΗ, λίγα χρόνια μετά το μετά η τότε κυβέρνηση... έσπασε νομοθετικά το συμβόλαιο με τη ΔΕΗ, μειώνοντας κατά 20-40% τη συμφωνημένη της κιλοβατώρας με την οποία αποζημίωνε τα χιλιάδες νοικοκυριά που ανταποκρίθηκαν και καταργώντας την μελλοντική αναπροσαρμογή αυτής της τιμής με το μισό του πληθωρισμού που προέβλεπε το συμβόλαιο. Κοινή απάτη δηλαδή, που αν την έκανε ένας ιδιώτης, θα τον έστελναν φυλακή. Αυτό θα πει συνεπής περιβαλλοντική πολιτική..._Π.Φ.

  UP