ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΟΚΙΜΕΣ :: ΜΟΝΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ::

Opel Corsa - 1.2 T 100 PS AT8

Καθημερινός σύντροφος         ..:: Σαββάτο, 13 Αυγούστου 2022 ::..

Το Corsa αποτελεί τον πιστό καθημερινό σύντροφο που εκτελεί αθόρυβα τη δουλειά χωρίς να μπαίνει στο μάτι, πόσο μάλλον αυτό με τους 100 ίππους και το αυτόματο κιβώτιο

Το Corsa (μαζί με το Astra) είναι ίσως το πιο σημαντικό μοντέλο για την Opel. Έχει πουλήσει πάνω από 13,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα από τη στιγμή που ήρθε στη ζωή, οπότε κάθε νέα γενιά του διακυβεύει ένα μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία. Το τελευταίο Corsa αποτελεί το πρώτο μοντέλο της Opel που εξελίχθηκε υπό τη σκέπη του Group PSA (σήμερα Ομίλου Stellantis), σηματοδοτώντας έτσι την απαρχή της νέας εποχής για την φίρμα. Μπορεί η συνταγή και τα υλικά να είναι γαλλικά, ο «σεφ» όμως ήταν Γερμανός. Όπως και να έχει, η σχεδίαση του Corsa «φωνάζει» από μακριά ότι πρόκειται για Opel. Η συγκεκριμένη έκδοση που είχαμε για δοκιμή υιοθετεί τον βενζινοκινητήρα τούρμπο των 1,2 λίτρων με ισχύ 100 ίππων και αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

Εσωτερικό
Το Corsa προσφέρει επαρκείς (όχι όμως κορυφαίους για την κλάση) χώρους προκειμένου να μετακινηθούν 4 ενήλικοι επιβάτες φυσιολογικού αναστήματος στο προσεγμένο εσωτερικό του. Το τελευταίο είναι σύγχρονο σχεδιαστικά και λειτουργικό, με επαρκείς χώρους για μικροαντικείμενα. Αρκετά ποιοτικό και εργονομικά ορθό, προσφέρει καλή θέση οδήγησης στην οποία θα βολευτεί εύκολα κάθε οδηγός, ενώ και η ηχομόνωση του ικανοποιεί. Το σύστημα infotainment με την κεντρική οθόνη αφής είναι εύκολο στη χρήση, γρήγορο και υιοθετεί μινιμαλιστική σχεδίαση στο λογισμικό. Διαθέτει συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto και έτσι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη πλοήγηση παρά την απουσία του εργοστασιακού GPS (προαιρετικός εξοπλισμός). Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 309 λίτρα (χωρίς ρεζέρβα), χωρητικότητα που κρίνεται καλή για μικρό αυτοκίνητο, όχι όμως από τις κορυφαίες της κατηγορίας.

Η τιμή του Corsa των 100 ίππων με αυτόματο κιβώτιο ξεκινάει από 21.400 ευρώ με εξοπλισμό που περιλαμβάνει: ESP με hill holder, 6 αερόσακους, σύστημα υποβοήθησης διατήρησης στη λωρίδα κυκλοφορίας, Safety Pack, ηλεκτρικό χειρόφρενο, Eco LED προβολείς, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέφτες, αυτόματα φώτα, προβολείς ομίχλης, cruise control, υπολογιστή ταξιδιού, χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι, ηχοσύστημα με ψηφιακό ραδιόφωνο, χειριστήρια στο τιμόνι και συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, σύστημα star-stop, ζάντες αλουμινίου κλπ.
Απέριττο σχεδιαστικά εσωτερικό χωρίς εξάρσεις, αλλά με καλή ποιότητα – εργονομία
Κινητήρας-κιβώτιο
Ο 3κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας των 1,2 λίτρων και των 100 ίππων και 205 Nm ροπής έχει την απαραίτητη δύναμη και τη ζητούμενη ροπή από χαμηλά κάθε φορά που θα του ζητηθεί. Μόνο πολύ ψηλά, κοντά στο όριο στροφών, θα νιώσεις την έλλειψη των 30 επιπλέον ίππων που προσφέρει το ισχυρότερο μοτέρ στη γκάμα. Εκεί είναι επίσης που θα αντιληφθείς ηχητικά την 3κύλινδρη δομή του κινητήριου συνόλου. Η συνεργασία του κινητήρα με το πολύ καλό 8άρι αυτόματο κιβώτιο της PSA είναι άψογη, χάρη στην καλή κλιμάκωση των σχέσεων και τις ομαλές αλλαγές. Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση, με μια νορμάλ οδήγηση σε μικτές συνθήκες, θα δεις γύρω στα 7-7,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Οδηγώντας
Το δοκιμασμένο γαλλικό πλαίσιο αποτέλεσε μια πολύ καλή βάση για το Corsa. Αυτό σημαίνει πως το σούπερ μίνι της Opel δεν θα αιφνιδιάσει με απότομες και απρόβλεπτες αντιδράσεις ακόμη και στην πίεση. Παρουσιάζεται ευκολοδήγητο και ασφαλές, παρότι δεν εμπνέει τον οδηγό του να ασχοληθεί με τη δυναμική οδήγηση, κυρίως λόγω του μέτριου σε αίσθηση συστήματος διεύθυνσης. H ποιότητα κύλισης και η άνεση που παρέχει δεν ξεφεύγουν από τα «οικογενειακά» πλαίσια και, το κυριότερο, δεν κουράζουν τους επιβάτες. Η ανάρτηση πάντως στις εγκάρσιες ανωμαλίες αντιδρά κάπως ξερά, κυρίως στον πίσω άξονα. Σε γενικές γραμμές η προβλέψιμη συμπεριφορά, το unisex οδηγικό προφίλ και τα καλά φρένα ενισχύουν σε κάθε περίπτωση το αίσθημα ασφάλειας που παρέχει στους επιβάτες του το Corsa. Η έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο απογειώνει το επίπεδο άνεσης του οδηγού, κυρίως εντός πόλης.
YΠEP
- Λειτουργία αυτόματου κιβωτίου
- Ηχομόνωση
- Ποιότητα
- Κατανάλωση
- Ευχρηστία
KATA
- «Τσιμπημένη» τιμή αγοράς
- Έλλειψη ρεζέρβας
Ασφαλές, εύκολο και προβλέψιμο, αγαπά τις απρόσκοπτες μετακινήσεις χωρίς συγκινήσεις
Συμπέρασμα
Το Corsa των 100 ίππων με την αρωγή του αυτόματου κιβωτίου αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση στην κατηγορία των σούπερ μίνι. Εκείνων που δεν επιδιώκουν να προκαλέσουν με την εμφάνιση ή τις επιδόσεις τους, αλλά με το ουσιαστικό σκέλος, που αφορά κυρίως τη λειτουργικότητα και τη χρηστικότητα σε καθημερινή βάση. Εύχρηστο και ασφαλές, μπορεί να λύσει πολλά μεταφορικά προβλήματα, επιστρατεύοντας την ήπιων τόνων λογική που υιοθετούν κατά κόρον τα μοντέλα της Opel.
Γιάννης Τσιρογιάννης
φωτογραφίες: auto-internet

Επίσημο Site https://www.opel.gr


  UP