ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΟΚΙΜΕΣ :: ΜΟΝΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ::

Opel Mokka - 1.2 T 130 PS

Εκσυγχρονισμός με νεανικό χρώμα         ..:: Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 ::..

Ποιοτικά προσεγμένο, αρκετά εντυπωσιακό σχεδιαστικά, πλούσια εξοπλισμένο και με καλές επιδόσεις χάρη στο δυνατό κινητήρα, το νέο Mokka εξακολουθεί να είναι πιο ευχάριστο οδηγικά και να απευθύνεται σ' ένα πιο νεανικό κοινό σε σύγκριση με το ομόσταυλο Crossland, με το οποίο συνεχίζουν την πετυχημένη επιλογή της Opel να προσφέρει δύο διαφορετικές, αλλά συμπληρωματικές προτάσεις στην κατηγορία των μικρών SUV/crossover

Οφείλει κανείς να αναγνωρίσει στην Opel ότι, έχοντας διαγνώσει έγκαιρα τη στροφή του ευρωπαϊκού καταναλωτικού κοινού προς τα μικρά αυτοκίνητα που χαρακτηρίζαμε παλιότερα με τον γενικό όρο «ελεύθερου χρόνου», διέγνωσε επίσης ότι υπήρχε μια διαφοροποίηση των υποψηφίων αγοραστών στην προσέγγιση αυτών των αυτοκινήτων. Οι δύο όροι που χρησιμοποιούνται άλλωστε γι' αυτά, crossover και SUV, επιβεβαιώνουν αυτήν τη διαφοροποίηση. Υπάρχουν αυτοκίνητα που είναι μεν υπερυψωμένα, αλλά έχουν πιο «αστικό» χαρακτήρα και άλλα που έχουν πιο «περιπετειώδη» χαρακτήρα, περισσότερο σε αισθητικό επίπεδο, μοιάζοντας περισσότερο με εκτός δρόμου, χωρίς να είναι πραγματικά. Η Opel αποφάσισε λοιπόν να καλύψει και τις δύο κατηγορίες με δύο διαφορετικά μοντέλα, το Crossland και το Mokka και η εμπορική τους επιτυχία τη δικαίωσε. Το Mokka ήταν αυτό που έμοιαζε περισσότερο με SUV, έχοντας μάλιστα και τετρακίνητη έκδοση στην πρώτη γενιά του και τώρα ήρθε η ώρα για μία νέα γενιά, χωρίς τετρακίνηση πλέον μια που το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν φαίνεται να συγκινεί μεγάλη μερίδα των αγοραστών, πάντα όμως με ένα σχεδιαστικό (αλλά και οδηγικό) χαρακτήρα πιο «περιπετειώδη» από αυτόν του Crossland. Το νέο μοντέλο έχει μήκος 4,15 μ., μικρότερο κατά 12,5 εκατοστά σε σχέση με το προηγούμενο (προφανώς για ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση από το πιο «οικογενειακό» Crossland), έχει όμως ελαφρά μεγαλύτερο μεταξόνιο (κατά 2 χιλιοστά).

Εσωτερικό
Παρά τη μείωση του μήκους, η -έστω και μικρή- αύξηση του μεταξονίου επιτρέπει στο αυτοκίνητο να εξακολουθεί να προσφέρει χώρους μικρομεσαίου οικογενειακού για τους επιβάτες, ενώ πολύ μικρή ήταν η μείωση του χώρου αποσκευών, η χωρητικότητα του οποίου φτάνει τα 350 λίτρα, μόλις 6 λιγότερα από του προηγούμενου μοντέλου. Συνολικά το εσωτερικό είναι αρκετά προσεγμένο ποιοτικά και προσφέρει μια καλή θέση οδήγησης, με επαρκείς ρυθμίσεις για να βολευτεί κάθε οδηγός, ενώ επαρκείς είναι και οι χώροι που προσφέρει για μικροπράγματα. Η τιμή του ξεκινάει από 23.100 ευρώ (25.630 ευρώ για το αυτόματο που είχαμε για δοκιμή), με ένα πολύ καλό επίπεδο εξοπλισμού που περιλαμβάνει ESP, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος με αναγνώριση πεζών, σύστημα υποβοήθησης διατήρησης στη λωρίδα κυκλοφορίας, σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, 6 αερόσακους, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες, προσαρμοζόμενο cruise control, αυτόματους προβολείς τεχνολογίας LED, ζάντες αλουμινίου, αυτόματα φώτα και καθαριστήρες, ηλεκτροχρωματικό εσωτερικό καθρέφτη, προβολείς ομίχλης, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, κάμερα οπισθοπορείας, ηχοσύστημα με θύρα USB και συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto, επιπλέον θύρα φόρτισης USB, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών κλπ. Θα επισημάνουμε μόνο την έλλειψη ρεζέρβας.
Προσεγμένο και σύγχρονου εσωτερικό, με επαρκείς χώρους και πλούσιο εξοπλισμό
Κινητήρας-κιβώτιο
Όπως και στο αντίστοιχο Crossland, τη συγκεκριμένη έκδοση του Mokka κινεί ο γνωστός κινητήρας 1.2 τούρμπο του γκρουπ PSA με τους 130 ίππους, που έχουμε ήδη δοκιμάσει σε διάφορα μοντέλα Peugeot, Citroen και Opel κι έχει αποδείξει επανειλημμένως την αξία του. Ένας πολύ καλός κινητήρας που δεν είναι μεν ο πιο αθόρυβος 3κύλινδρος της κατηγορίας, αλλά είναι δυνατός, εύστροφος και αρκετά ελαστικός και κινεί με μεγάλη άνεση το αυτοκίνητο, προσφέροντας ακόμα καλύτερες επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 9,1'' ή 9,2'' για το αυτόματο) από αυτές του Crossland, μια που το Mokka είναι μικρότερο. Εξασφαλίζει έτσι την απαραίτητη ενεργητική ασφάλεια, αλλά επιτρέπει και την οδήγηση του αυτοκινήτου με αρκετά σβέλτους ρυθμούς αν το επιθυμεί ο οδηγός. Το πολύ καλό 8άρι αυτόματο κιβώτιο του γκρουπ PSA με τις ομαλές και γρήγορες αλλαγές συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κινητήρα. Η μεγάλη ισχύς και το αυτόματο κιβώτιο δεν αφήνουν βέβαια πολλά περιθώρια για θεαματικά χαμηλή κατανάλωση, η οποία δεν είναι μεν υπερβολική, αλλά στην πόλη εύκολα φτάνει τα 9 λίτρα/100 χλμ.

Οδηγώντας
Και στη νέα γενιά του το Mokka διατηρεί ένα πιο νεανικό χαρακτήρα σε σύγκριση με το Crossland, προσφέροντας καλύτερα οδικά χαρακτηριστικά και καλύτερη επικοινωνία με τον οδηγό. Η οδική συμπεριφορά είναι απόλυτα προβλέψιμη, υπάρχουν κλίσεις στις στροφές λόγω του υπερυψωμένου αμαξώματος, αλλά όχι υπερβολικές και συνολικά το αυτοκίνητο δεν έχει μεν σπορ χαρακτήρα, αλλά έχει καλό κράτημα, λιγότερο τονισμένη και πιο προοδευτική υποστροφή στην πίεση από το Crossland, αλλά και λίγο καλύτερη αίσθηση στο τιμόνι. Επαρκή είναι επίσης και τα φρένα του. Η ποιότητα κύλισης είναι επίσης καλύτερη, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν αρκετές εγκάρσιες ανωμαλίες, και η άνεση είναι αποδεκτή χωρίς να ξεχωρίζει (είναι κάπως σφιχτές οι αναρτήσεις, όπως συνήθως συμβαίνει στα SUV και crossover).
YΠEP
- Δυνατός κινητήρας μικρού κυβισμού
- 8άρι αυτόματο κιβώτιο
- Πολύ καλός εξοπλισμός
- Προσεγμένη ποιότητα
- Χώροι για μικροπράγματα
KATA
- Άνεση σε σχέση με τα σεντάν και χάτσμπακ
- Έλλειψη ρεζέρβας
Ο δυνατός κινητήρας προσφέρει καλές επιδόσεις και η οδική συμπεριφορά δεν προβληματίζει
Συμπέρασμα
To Mokka, εντελώς διαφορετικό μεν από το προηγούμενο μοντέλο, είναι και τώρα ένα πιο νεανικό και πιο ευχάριστα στην οδήγηση αυτοκίνητο σε σύγκριση με το Crossland, με το οποίο θεωρητικά ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Έχει μεν μικρότερους χώρους, που είναι πάντως επαρκείς και για οικογενειακή χρήση, αλλά είναι τουλάχιστον εξίσου προσεγμένο ποιοτικά, έχει καλύτερη οδική συμπεριφορά, είναι πιο ευχάριστο στην οδήγηση κι έχει καλύτερες επιδόσεις. Είναι μεν ακριβότερο, αλλά έχει και αρκετά καλύτερο εξοπλισμό. Και βέβαια, για όσους αυτό έχει σημασία, είναι πιο σύγχρονο σχεδιαστικά και -όπως διαπιστώσαμε οδηγώντας το- τραβάει περισσότερο τα βλέμματα στο δρόμο!
Πάνος Φιλιππακόπουλος

Επίσημο Site https://www.opel.gr


  UP