ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΟΚΙΜΕΣ :: ΜΟΝΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ::

Mitsubishi Space Star - 1.2

Αστικό εργαλείο         ..:: Σαββάτο, 18 Ιουλίου 2020 ::..

Το ανανεωμένο μικρό Mitsubishi εξακολουθεί να αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για τις μετακινήσεις στις αστικές συνθήκες, προσφέροντας καλούς χώρους για αυτοκίνητο πόλης, πρακτικότητα, ευελιξία και ευκολία οδήγησης, ενώ είναι καλοφτιαγμένο και πολύ καλά εξοπλισμένο στην έκδοση με τον ελαστικό κινητήρα 1.2, που επιτρέπει και κάποιες μετακινήσεις στο περιαστικό περιβάλλον

Ελάχιστα είναι πλέον το αυτοκίνητα πόλης με συμβατικούς κινητήρες που θα παραμείνουν στην αγορά, καθώς οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία κάνουν ασύμφορη την κατασκευή τους και ωθούν τους περισσότερους κατασκευαστές στην προσφορά αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων μίνι (τα οποία είναι βεβαίως και ακριβότερα). Βαθμιαία, λοιπόν, οι επιλογές για όποιον θέλει ένα μικρό αυτοκίνητο καθημερινής χρήσης για τις αστικές συνθήκες χωρίς να ξοδέψει ένα σωρό λεφτά, θα περιοριστούν σε ελάχιστα μίνι, που θα μεγαλώσουν λίγο, πλησιάζοντας στην επόμενη κατηγορία, και σε επίσης λίγα σούπερ μίνι, που έχουν παραμείνει στο κάτω μέρος της δικής τους κατηγορίας από πλευράς διαστάσεων. Ένα από αυτά είναι το Space Star της Mitsubishi (μήκος 3,845 μ.), που υποβλήθηκε πρόσφατα σε ένα εκτεταμένο "facelift", με ανασχεδιασμένο ολόκληρο το μπροστινό τμήμα του εμπρός από το παρμπρίζ και απέκτησε ένα νέο προφυλακτήρα πίσω και νέα σχεδίαση των πίσω φώτων.

Εσωτερικό
Η τοποθέτηση του αυτοκινήτου όταν πρωτοπαρουσιάστηκε ήταν εξαρχής ουσιαστικά ανάμεσα στις κατηγορίες Α και B, ώστε να έχει περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις και χαμηλή τιμή, για χρήση κυρίως στην πόλη, αλλά. να προσφέρει μεγαλύτερους χώρους από τα μίνι. Κι αυτό είναι ακόμα εμφανές, με τους χώρους να φιλοξενούν με μία σχετική άνεση για μικρό αυτοκίνητο τέσσερις ενηλίκους. Στο πρακτικό εσωτερικό, που είναι προσεγμένο κατασκευαστικά, χωρίς βεβαίως πολυτέλειες, αλλά και χωρίς προχειρότητες, υπάρχουν αρκετοί χώροι για μικροπράγματα και γενικά σωστή εργονομία, με μια ικανοποιητική θέση οδήγησης. Θα παρατηρήσουμε μόνο ότι η ρύθμιση της πλάτης του καθίσματος είναι κλιμακωτή και όχι συνεχής, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί κάποιοι να μη βρουν με απόλυτη ακρίβεια τη θέση που τους βολεύει. Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 156 λίτρων με την εταζέρα στη θέση της και τοποθετημένο το (στάνταρ) αφαιρούμενο διπλό δάπεδο με το αποθηκευτικό «κουτί» από κάτω, το οποίο χωράει πολλά επιπλέον πράγματα μικρού μεγέθους. Εφόσον αφαιρεθεί αυτό το δάπεδο η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ ανεβαίνει στα 210 λίτρα, μέγεθος ικανοποιητικό για την κατηγορία. Αυτή η «διπλή» διαρρύθμιση είναι φυσικά ένα στοιχείο που ενισχύει σημαντικά την πρακτικότητα του αυτοκινήτου.

Η τιμή του Space Star 1.2 ξεκινάει από 13.450 ευρώ, με ένα πραγματικά πολύ καλό επίπεδο εξοπλισμού για την κατηγορία, στη λίστα του οποίου προστέθηκαν μετά την ανανέωση αρκετά συστήματα ασφαλείας. Ο βασικός στάνταρ εξοπλισμός του 1.2 περιλαμβάνει ESP με hill holder, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, σύστημα ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, 6 αερόσακους, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες, κάμερα οπισθοπορείας, αυτόματα φώτα και καθαριστήρες, cruise control, ζάντες αλουμινίου, υπολογιστή ταξιδιού, ηχοσύστημα με Bluetooth και θύρα USB, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, σύστημα Start-Stop. Η μόνη έλλειψη είναι αυτή της ρεζέρβας.
Βασικό στοιχείο του εσωτερικού είναι οι καλοί χώροι και η πρακτικότητα
Κινητήρας-κιβώτιο
Ο 3κύλινδρος αλουμινένιος κινητήρας 1.2 με τους 80 ίππους ανταποκρίνεται πολύ άνετα στις ανάγκες του αυτοκινήτου σε αστική κρίση, αλλά και, χάρη στη μεγαλύτερη ισχύ του σε σχέση με τον χιλιάρη, σε κάποιες μετακινήσεις λίγο πιο έξω από το αστικό περιβάλλον, προσφέροντας αποδεκτές επιδόσεις να κάτι τέτοιο (0-100 χλμ./ώρα σε 12,8''). Χαρακτηριστικό στοιχείο του, που κάνει και πιο εύκολη και την οδήγηση μέσα στην κυκλοφορία, είναι η πολύ καλή ελαστικότητά του, κάτι που παραδοσιακά ήξεραν να πετυχαίνουν οι μηχανικοί της Mitsubishi στους κινητήρες τους. Αυτό επιτρέπει και τη σχεδόν συνεχή χρήση του σε χαμηλές έως μεσαίες στροφές, περιορίζοντας έτσι και το θόρυβο στο εσωτερικό. Η συνεργασία του με το εύχρηστο 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο είναι σωστή και το σύνολο επιτρέπει τη συγκράτηση της κατανάλωσης σε πολύ λογικά επίπεδα (η μέση τιμή της για όλη τη διάρκεια της δοκιμής μας, με χρήση σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον ήταν κάτω από 7 λίτρα/100 χλμ.

Οδηγώντας
Προσφέροντας απολύτως ικανοποιητική άνεση για αυτοκίνητο πόλης, το Space Star δεν κουράζει στους κακούς δρόμους της Αθήνας, ενώ το μικρό του μέγεθος προσφέρει και την απαραίτητη ευελιξία. Αλλά και βγαίνοντας λίγο πιο έξω, δεν προβληματίζει με τη συμπεριφορά του, που είναι απολύτως προβλέψιμη, με καλό κράτημα για μικρό αυτοκίνητο, προοδευτικές αντιδράσεις και επαρκή φρένα. Μόνο η αίσθηση του τιμονιού είναι μέτρια, αλλά αυτό βέβαια ελάχιστα απασχολεί τον οδηγό στην καθημερινή κίνηση της πόλης, όπου κυρίως τον ενδιαφέρει να είναι το τιμόνι ελαφρύ, ώστε να μη κουράζει στους επιτόπιους ελιγμούς και στο παρκάρισμα.
YΠEP
- Χώροι
- Πρακτικότητα
- Ελαστικότητα κινητήρα
- Ευελιξία-ευκολία οδήγησης
- Εξοπλισμός
- Περιορισμένη κατανάλωση
KATA
- Κλιμακωτή ρύθμιση πλάτης
- Έλλειψη ρεζέρβας
- Μέτρια αίσθηση τιμονιού
Ευκολοδήγητο και αρκετά άνετο για μικρό αυτοκίνητο, είναι και αρκετά οικονομικό
Συμπέρασμα
Διατηρώντας και ενισχύοντας τον χαρακτήρα που του έδωσαν εξαρχής οι δημιουργοί του, οι οποίοι έδωσαν προτεραιότητα στην άνεση και την ευκολία χρήσης, το Space Star είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση για αυτοκίνητο πόλης, εύχρηστο, ευέλικτο, ευκολοδήγητο και πρακτικό, καλοφτιαγμένο και πολύ καλά εξοπλισμένο, αλλά και αρκετά οικονομικό. Στην έκδοση με τον κινητήρα 1.2 έχει τη δύναμη για να ανταποκριθεί και σε μετακινήσεις στο ευρύτερο περιβάλλον γύρω από το αστικό τοπίο, χωρίς να γίνεται κουραστικό.
Πάνος Φιλιππακόπουλος

Επίσημο Site http://www.mitsubishi-motors.gr


  UP