ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ :: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ::

Ουδέν κακόν αμιγές καλού

        ..:: Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 ::..
Όπως κάθε μεγάλη κρίση, η πανδημία του κορωνοϊου είχε πολλές αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας, αλλά και κάποια θετικά (οι σοφοί πρόγονοί μας άλλωστε είχαν έγκαιρα διαγνώσει αυτό το φαινόμενο των θετικών στοιχείων που βγαίνουν μέσα από μια κρίση και έλεγαν «ουδέν κακόν αμιγές καλού»). Πέρα από τις -αυτονόητες- άμεσες αρνητικές επιπτώσεις από την ίδια την πανδημία, τους θανάτους δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και την παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ένα αρνητικό φαινόμενο που εμφανίζεται σε κάθε κρίση και είναι η πλημμύρα από ψευτιές και θεωρίες συνωμοσίας που έχει κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως το Internet. Κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες ή και εκατομμύρια άνθρωποι που πιστεύουν ακόμα και την πιο απίθανη βλακεία που θα ακούσουν, ακόμα κι αν προέρχεται από την πιο αναξιόπιστη πηγή. Άλλα βέβαια, όταν φτάνει ακόμα και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να αναφέρει σε επίσημη συνέντευξη ότι ίσως πρέπει να ερευνήσουμε την πιθανότητα καταπολέμησης του ιού με... ένεση απολυμαντικού, πώς να μη πιστέψουν οι αφελείς ό,τι να 'ναι, από τα μαντζούνια που θεραπεύουν τον κορωνοϊό μέχρι την κατηγορία ότι για την εμφάνισή του ευθύνεται η νέα τεχνολογία τηλεπικοινωνιών 5G;!!!

Από την άλλη πλευρά υπήρξαν στην Ελλάδα ορισμένα θετικά στοιχεία, πρωτόγνωρα για τις συνθήκες που επικρατούσαν τόσα χρόνια στη χώρα μας. Και δεν μιλάμε μόνο για την άμεση κρατική αντίδραση στην πανδημία και τη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα που ελήφθησαν, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση του αριθμού των κρουσμάτων και των νεκρών σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο σχολιάσαμε ήδη τον περασμένο μήνα. Ούτε αναφερόμαστε στα θετικά σχόλια που προβλήθηκαν παγκοσμίως από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για αυτήν την θετική εικόνα που παρουσίασε η Ελλάδα. Μόνο όσοι προβάλλουν τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας περί των κακών ξένων που μας επιβουλεύονται και μας... ζηλεύουν, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι μας κρίνουν πάντα εκ του αποτελέσματος κι ότι τα όποια αρνητικά σχόλια στο παρελθόν οφείλονταν σε δικές μας αρνητικές συμπεριφορές και οι επικριτές μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μας επαινέσουν τώρα που η συμπεριφορά μας ήταν υποδειγματική.

Εκείνο στο οποίο αναφερόμαστε κυρίως, είναι κάποιες εξελίξεις στην λειτουργία του κράτους που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητά μας ακόμα και μετά τη λήξη της κρίσης. Ξαφνικά π.χ. το ελληνικό κράτος, με το μεγαλύτερο ίσως γραφειοκρατικό τέρας στην Ευρώπη, ανέπτυξε λόγω κορωνοϊού σε χρόνο μηδέν ψηφιακές υπηρεσίες που σε παλαιότερες εποχές, ακόμα κι αν είχαν αποφασιστεί, θα βρίσκονταν ακόμα στο στάδιο της... μελέτης! Ποτέ δεν μπορούσες να κάνεις τόσα πράγματα από το κινητό και τον υπολογιστή σου και ήδη αναγγέλλονται και άλλα, ορισμένα ιδιαίτερα σημαντικά (όπως π.χ. η έκδοση υπεύθυνης δήλωσης ή εξουσιοδότησης ψηφιακά, με τους κωδικούς Taxis ή τραπεζών, ή η σύνδεση του ΕΦΚΑ με τα μητρώα των πολιτών, ώστε να ενημερώνεται αυτόματα για τις εξελίξεις στην κατάστασή μας και να μη μας ταλαιπωρεί με διάφορα πιστοποιητικά που ζητούσε μέχρι τώρα να μαζεύουμε από 'δω κι από 'κει).

Δεν μπορούμε επίσης να μην αναφέρουμε, αφού αφορά άλλωστε και τον δικό μας τομέα δραστηριότητας, την πρωτοβουλία του Δήμου της Αθήνας για εντατικοποίηση του προγράμματος ασφαλτοστρώσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου των περιορισμών στην κυκλοφορία, οπότε οι δρόμοι είναι σχεδόν έρημοι. Όπως ανακοινώθηκε, μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν ασφαλτοστρωθεί πάνω από 80 δρόμοι στις περιοχές της ευθύνης του. Είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια να γίνονται έργα κατά τη διάρκεια των ημερών και ωρών αιχμής, δημιουργώντας ασφυξία στην κυκλοφορία, αντί να επιλέγονται για αυτά μέρες και ώρες που ο κόσμος δεν κυκλοφορεί πολύ. Ίσως το... ταρακούνημα που φάγαμε από τον κορωνοϊό μας επέτρεψε να αρχίσουμε να βλέπουμε και πέρα από τη μύτη μας. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και όταν επιστρέψουμε στην ηρεμία..._Π.Φ.

  UP