ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ :: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ::

Σκέψεις ενός εγκλείστου...

        ..:: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 ::..
Με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κλεισμένων στα σπίτια τους είναι δύσκολο να γράφει κανείς για το αυτοκίνητο, ένα αντικείμενο που κατεξοχήν συνδέεται με την ελεύθερη μετακίνηση και είναι το ακριβώς αντίθετο της... κλεισούρας! Έχει όμως βέβαια νόημα να επισημάνουμε εδώ, ότι η απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας (όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες) οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι ανεγκέφαλοι επέμεναν να κάνουν τις άσκοπες βόλτες τους σε πάρκα, παραλίες κι άλλα πολυσύχναστα μέρη, τη στιγμή που έπρεπε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις μετακινήσεις. Έτσι είναι, δυστυχώς πάντα τη βλακεία των λίγων την πληρώνουν και οι πολλοί. Και δεν μπορούμε παρά να στηλιτεύσουμε την εγκληματική αδιαφορία ορισμένων, ιδιαίτερα νεότερων σε ηλικία, που χρησιμοποιούσαν και ως επιχείρημα για την έλλειψη προφυλάξεων το μειωμένο κίνδυνο που αυτοί διατρέχουν αν αρρωστήσουν λόγω της ηλικίας τους, θεωρώντας προφανώς ότι οι πιο ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι είναι... αναλώσιμοι!

Από την άλλη πλευρά πρέπει να ομολογήσουμε ότι όλα αυτή η τραγωδία (που εκτός από τους θανάτους που θα αφήσει πίσω της, προκαλεί και μία παγκόσμια οικονομική κρίση) έχει και κι ένα θετικό στοιχείο. Είναι το γεγονός ότι ξαφνικά ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη των ανθρώπων προς τους επιστήμονες απέναντι στους κάθε είδους τσαρλατάνους και η επιστήμη ανέκτησε και πάλι τη σημαντική θέση που της αξίζει στην συνείδηση των ανθρώπων. Εκεί που τόσα χρόνια είχαμε συνηθίσει να «ενημερωνόμαστε» για το τι συμβαίνει στη χώρα από διάφορους πολιτικάντηδες, ξερόλες και έτοιμους να τάξουν λαγούς με πετραχήλια, ξαφνικά κρεμόμαστε από τα χείλη ενός σοβαρού ανθρώπου σαν το Σωτήρη Τσιόδρα. Που όχι μόνο ξέρει τι λέει και το λέει με τη λιτή σοβαρότητα που χαρακτηρίζει κάθε επιστήμονα υψηλού επιπέδου, αλλά και, ακριβώς επειδή είναι υψηλού επιπέδου και δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανένα, έχει και το θάρρος να λέει «δεν ξέρω» όταν δεν ξέρει κάτι, όπως συμβαίνει με όλους τους σοβαρούς επιστήμονες.

Μ' αυτήν τη κρίση έγινε επίσης φανερή η γύμνια αδίστακτων λαϊκιστών σαν τον Τραμπ στις ΗΠΑ ή τον Τζόνσον στη Μ. Βρετανία, που απλώς υπόσχονται τα πάντα χωρίς να είναι ικανοί να προσφέρουν τίποτα και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα με συνθήματα και μεγαλοστομίες, μέχρι να τους προσγειώσει ανώμαλα η σκληρή πραγματικότητα. Μόνο που την ανικανότητα και την αδιαφορία τους την πληρώνουν ήδη οι λαοί τους (και όχι μόνο οι ψηφοφόροι τους), που λόγω της ανεπάρκειας της πολιτικής τους και της έλλειψης έγκαιρης αντίδρασης στην πανδημία, είναι από αυτούς που πλήττονται σκληρά από την αρρώστια. Αξίζει, τέλος, να επισημάνουμε μια θετική εξέλιξη στην Ελλάδα (που πρέπει να ομολογήσουμε ότι αντέδρασε πολύ πιο γρήγορα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες), στην οποία επιτέλους εφαρμόζουμε τους νόμους και συλλαμβάνονται οι παραβάτες. Είναι μια απρόσμενη έκπληξη, με δεδομένη την προϊστορία του ελληνικού κράτους και ας ελπίσουμε όλοι ότι θα συνεχιστεί κι όταν απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό!_Π.Φ.

  UP