ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΟΚΙΜΕΣ :: ΜΟΝΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ::

Mercedes B Class - 200d

Ενάντια στα «δήθεν»         ..:: Σαββάτο, 08 Φεβρουαρίου 2020 ::..

Το νέο μικρομεσαίο πολυμορφικό της Mercedes ανταποκρίνεται στον κατεξοχήν «οικογενειακό» χαρακτήρα της κατηγορίας, προσφέροντας καλούς χώρους σε περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις και την υπερυψωμένη θέση οδήγησης που αρέσει σε πολλούς, χωρίς τα μειονεκτήματα των SUV σε αεροδυναμική και άνεση, είναι ευκολοδήγητη, ασφαλής και πολύ ποιοτική, ενώ στη 2λιτρη έκδοση ντίζελ προσφέρει δύναμη και επιδόσεις με περιορισμένη κατανάλωση

Αν η βασική δικαιολογία των αγοραστών των κάθε είδους SUV και crossover είναι ότι τους αρέσει η ψηλή θέση οδήγησης κι ότι αυτά τα αυτοκίνητα προσφέρουν καλούς χώρους με μικρές εξωτερικές διαστάσεις, δεν πρόκειται παρά για μία... δικαιολογία, με την πραγματική αιτία να είναι ότι μοιάζουν ναι εκτός δρόμου! Γιατί αυτοκίνητα με ψηλή θέση οδήγησης και καλή εκμετάλλευση χώρων υπήρχαν πολύ πριν εμφανιστούν τα SUV και ήταν τα πολυμορφικά. Αυτοκίνητα πιο ψηλά από τα παραδοσιακά σεντάν και χάτσμπακ, χωρίς όμως αυξημένη απόσταση από το έδαφος που συχνά συνεπάγεται αρκετά αυξημένες κλίσεις, χειρότερη αεροδυναμική και πιο σφιχτές αναρτήσεις, τα οποία λόγω του ύψους τους μπορούσαν να προσφέρουν καλούς χώρους με περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις. Από τα ελάχιστα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας που είχαν απομείνει στην αγορά ήταν η Mercedes B-Class, η οποία προφανώς έχει βρει το κοινό της γι' αυτό και η Mercedes την αντικατέστησε πρόσφατα με ένα νέο μοντέλο, με μήκος 4,419 μ., βασισμένο στο δάπεδο της A-Class, με την οποία έχει το ίδιο μεταξόνιο των 2.729 χιλιοστών.

Εσωτερικό
Το ταμπλό με τη μακρόστενη «ενιαία» οθόνη (στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο οθόνες «εν σειρά») και το τιμόνι με τις επιφάνειες επαφής στα χειριστήρια μπορεί να θυμίζει τις διάφορες εκδόσεις της A-Class, κατά τα άλλα όμως το εσωτερικό της B-Class είναι αρκετά διαφορετικό, λόγω του αυξημένου ύψους της σε σχέση με τη μικρότερη «εξαδέλφη» της. Αυτό της επιτρέπει να προσφέρει και καλύτερους χώρους, που καλύπτουν ακόμα καλύτερα τις ανάγκες μιας οικογένειας, όπως και ο μεγαλύτερος χώρος αποσκευών, η χωρητικότητα του οποίου φτάνει τα 455 λίτρα. Θα λέγαμε μόνο ότι λείπει από το αυτοκίνητο ένα βασικό στοιχείο των πολυμορφικών που είναι τα ρυθμιζόμενα πίσω καθίσματα, το οποίο θα προσφέρεται ως έξτρα. Η θέση οδήγησης δεν έχει καμία σχέση με την «τύπου φορτηγού» θέση των παλιών πολυμορφικών, αλλά είναι πολύ καλή και προσφέρει αυτήν την αίσθηση ύψους που αναζητούν οι αγοραστές των SUV και crossover, αφού ο οδηγός κάθεται 8 εκατοστά ψηλότερα απ' ό,τι στην A-Class. Οι χώροι για μικροπράγματα είναι αρκετοί και η ποιότητα κατασκευής πολύ υψηλού επιπέδου.

Η τιμή του αυτοκινήτου ξεκινάει από 41.970 ευρώ με στάνταρ εξοπλισμό που περιλαμβάνει ESP, ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, σύστημα αναγνώρισης εμποδίων και αυτόματου φρεναρίσματος, 7 αερόσακους, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικούς καθρέφτες, σύστημα επιλογής τρόπου οδήγησης, cruise control, κάμερα οπισθοπορείας, αυτόματα φώτα και καθαριστήρες, αυτόματη πόρτα χώρου αποσκευών, ζάντες αλουμινίου, σύστημα πολυμέσων με χειριστήρια στο τιμόνι, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών κλπ. Θα επισημάνουμε μόνο την έλλειψη ρεζέρβας.
Αρκετά ευρύχωρο και λειτουργικό είναι το εσωτερικό, σύγχρονο τεχνολογικά το ταμπλό και υψηλού επιπέδου η συνολική ποιότητα
Κινητήρας-κιβώτιο
Ο νέος 2λιτρος ντίζελ της Mercedes με τους 150 ίππους υπερκαλύπτει τις ανάγκες των οικογενειακών μετακινήσεων για τις οποίες προορίζεται η B 200d, προσφέροντας πολύ καλές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 8,3'') και κινώντας με άνεση το αυτοκίνητό κάτω από όλες τις συνθήκες δρόμου και φορτίου. Είναι προφανές ότι εξασφαλίζει πολύ καλή ενεργητική ασφάλεια και ταυτόχρονα δίνει στον οδηγό τη δυνατότητα για αρκετά γρήγορους ρυθμούς αν το επιθυμεί, χάρη και στην καλή συνεργασία του με το νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 ταχυτήτων, που αποτελεί την στάνταρ επιλογή για την συγκεκριμένη έκδοση. Το τελικό αποτέλεσμα ικανοποιεί και σε επίπεδο οικονομίας, αφού η κατανάλωση του αυτοκινήτου δεν είναι ψηλή και μπορεί να συγκρατηθεί ακόμα και κάτω από τα 8 λίτρα/100 χλμ. στην πόλη με ήρεμη οδήγηση και πολύ χαμηλότερα στον ανοιχτό δρόμο, όπου η πολυμορφική B-Class δεν έχει το μειονέκτημα της μέτριας αεροδυναμικής των SUV.

Οδηγώντας
Με δεδομένο ότι βασίζεται σε ένα πολύ καλό πλαίσιο, που προσφέρει πολύ καλά οδικά χαρακτηριστικά στις διάφορες εκδόσεις της A-Class, αναμενόμενη ήταν και η θετική εικόνα της B-Class, η οποία πάντως παρουσιάζει μερικές διαφορές με δεδομένη την περισσότερο «οικογενειακή» εικόνα της. Οι αναρτήσεις δείχνουν να έχουν λίγο πιο μαλακές ρυθμίσεις, επιτρέποντας και κάπως μεγαλύτερες (αλλά όχι υπερβολικές) κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές λόγω και του υψηλότερου κέντρου βάρους. Η άνεση που προσφέρει το αυτοκίνητο είναι λοιπόν πολύ ικανοποιητική, αν και όχι στα κορυφαία επίπεδα των μεγάλων Mercedes, και η ποιότητα κύλισης πολύ καλή. Το κράτημα το αυτοκινήτου είναι καλό ακόμα και στην πίεση, η συμπεριφορά του ελαφρά πιο υποστροφική από της A-Class, αλλά πολύ προοδευτική, απόλυτα προβλέψιμη και εύκολα ελεγχόμενη, το τιμόνι ακριβές, χωρίς σπουδαία αίσθηση, αλλά ικανοποιητικό για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου και τα φρένα πολύ καλά. Προφανώς δεν πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με σπορ χαρακτήρα, αλλά για ένα ασφαλές και πολύ φιλικό προς τον χρήστη οικογενειακό αυτοκίνητο, που δεν θα κουράσει τους επιβάτες σ' ένα μακρινό ταξίδι και δεν θα αγχώσει ποτέ τον οδηγό.
YΠEP
- Κινητήρας
- Επιδόσεις
- Ποιότητα
- Εργονομία
- Χώροι
- Εξοπλισμός
- Κατανάλωση
KATA
- Έλλειψη ρεζέρβας
- Τα πίσω καθίσματα δεν είναι ρυθμιζόμενα
- Τιμή για περιορισμένο κοινό
Ο δυνατός ντίζελ προσφέρει καλές επιδόσεις και το αυτοκίνητο είναι ευκολοδήγητο και ασφαλές, προσφέροντας ικανοποιητική άνεση στους επιβάτες
Συμπέρασμα
Η νέα B-Class δεν προσπαθεί να δείξει κάτι που δεν είναι, όπως πολλά "SUV", αλλά ανταποκρίνεται απόλυτα στον χαρακτήρα των αυτοκινήτων της κατηγορίας της, φυσικά με τα "premium" ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει κάθε Mercedes. Είναι ένα ευρύχωρο και λειτουργικό οικογενειακό αυτοκίνητο, με περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις χάρη στο αυξημένο ύψος της, που προσφέρει και την υπερυψωμένη θέση οδήγησης που αρέσει σε πολλούς οδηγούς. Προσφέρει καλή οδική συμπεριφορά και απολύτως ικανοποιητική άνεση, χωρίς να διεκδικεί κάποιο σπορτίφ ή νεανικό χαρακτήρα, αλλά και χωρίς συμβιβασμός στην ασφάλεια και την ευκολία οδήγησης. Στη συγκεκριμένη έκδοση έχει και τη δύναμη για να ανταποκριθεί ακόμα και σε αυξημένες μεταφορικές ανάγκες και προσφέρει καλές επιδόσεις με περιορισμένη κατανάλωση. Είναι, λοιπόν, ένα πολύ καλό οικογενειακό αυτοκίνητο, αλλά βεβαίως η αυξημένη τιμή του περιορίζει αρκετά το κοινό στο οποίο απευθύνεται.
Πάνος Φιλιππακόπουλος

Επίσημο Site http://www.mercedes-benz.gr


  UP