ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΟΚΙΜΕΣ :: ΜΟΝΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ::

Ford Fiesta Active - 1.0 EcoBoost (100 HP)

Ψηλότερα; Καλύτερα...         ..:: Σαββάτο, 09 Νοεμβρίου 2019 ::..

Το Fiesta Active στην έκδοση βενζίνης γλυκαίνει περαιτέρω τη συνταγή, είναι πάλι αυτό το μαγικό μαντζούνι της Ford που δεν διαταράσσει την επικοινωνία με τον μυημένο όσο ψηλά και να τοποθετηθεί η ανάρτηση, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκεται και μέσα στο πνεύμα της εποχής, που θέλει υπερυψωμένα αυτοκίνητα έστω και χωρίς τετρακίνηση

Crossover είπατε; Ναι, εξωτερικά (ειδικά σε αυτό το υπέροχο μουσταρδί χρώμα) θα κάνει ακόμη και τον ανυποψίαστο να γυρίσει, προβάλλοντας μια περιπετειώδη φυσιογνωμία. Η αύξηση κατά 18 χιλιοστά της απόστασης που χωρίζει την έκδοση Active από το έδαφος όντως προσδίδει έναν άλλο «οπτικό αέρα». Αρωγός σε αυτή την κατεύθυνση και οι πανέμορφοι τροχοί που γεμίζουν αρμονικά τους θόλους σε σχέση με ένα οποιοδήποτε άλλο Fiesta. Γιατί 17άρηδες με 45άρι προφίλ σε ένα μικρό crossover; «Γιατί έτσι τους αρέσει», απαντά με στόμφο η Ford. Η αύξηση του ύψους δεν είναι αποτέλεσμα μιας απλής αλλαγής των ελατηρίων. Το Active έχει εμπρός αμορτισέρ με υδραυλικό μηχανισμό ελέγχου της επαναφοράς, όπως και νέα γεωμετρία της εμπρός ανάρτησης, αλλά και εξειδικευμένη ρύθμιση της υποβοήθησης του τιμονιού. Αυξημένα κατά 10 χιλιοστά είναι και τα μετατρόχια συγκριτικά με το «απλό» Fiesta.

Εσωτερικό
Εντός δεν έχει αλλάξει τίποτα στη χρηστική εικόνα που γνωρίζουμε από τα υπόλοιπα Fiesta. Οι χώροι δεν είναι οι μεγαλύτεροι στην κατηγορία, όμως θα εξυπηρετήσουν χωρίς υποχωρήσεις τις ανάγκες για τέσσερις επιβάτες, ενώ δυνατό χαρτί παραμένει η συνολική ποιότητα και, κυρίως, το υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο του μικρού Ford. Μάλιστα, το συγκεκριμένο Fiesta ξεκινάει από το πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού, Active 2, που συνεπάγεται ένα πληρέστατο πακέτο συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης, καθώς και διευρυμένες δυνατότητες συνδεσιμότητας μέσω του συστήματος πολυμέσων SYNC3. Το Active διαθέτει τρία διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης -Eco, Normal και Slippery- τα οποία επεμβαίνουν στον κινητήρα αλλά και στις ρυθμίσεις των συστημάτων ελέγχου πρόσφυσης και ευστάθειας. Σε ό,τι αφορά τα τελευταία, η μεταβολή αφορά τον βαθμό παρεμβατικότητας και όχι τη βελτίωση της κατανομής της ροπής στους κινητήριους τροχούς. Το Fiesta Active 1.0 τούρμπο ξεκινά από τα 17.295 ευρώ και στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται, 6 αερόσακοι, κλιματισμός, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, ηχοσύστημα, σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας (LKA), σύστημα προειδοποίησης διατήρησης λωρίδας (LDW), ενεργό σύστημα περιορισμού της ταχύτητας (ASLD), υποβοήθηση εκκίνησης στην ανηφόρα (HSA) και το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας (ESC) και πολλά άλλα. Σημειώνουμε επίσης ότι το αυτοκίνητο καλύπτεται από 8ετή εργοστασιακή εγγύηση.
Στο εσωτερικό υπάρχει η εύπεπτη σχεδιαστική και ποιοτική εικόνα και εργονομία που διακρίνει όλα τα Fiesta
Κινητήρας-κιβώτιο
Ο 3κύλινδρος 1.000άρης κινητήρας τούρμπο βενζίνης (Ecoboost) -που χάρη στην πολύ καλή ηχομόνωση ακούγεται ελάχιστα- ακόμη και στη λιγότερο δυνατή έκδοση των 100 ίππων δεν δυσκολεύεται να κινήσει σβέλτα το Fiesta, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται συχνή προσφυγή στον σαφή επιλογέα που συνοδεύει το κιβώτιο έξι σχέσεων. Ωστόσο, η ανάγκη του σε καύσιμο είναι υψηλότερη από αυτή του μέσου όρου της κατηγορίας και θα χρειαστεί σωστή εκμετάλλευση της ροπής (17,3 kgm στις 1.600 σ.α.λ.) και της ελαστικότητας στις χαμηλές και μεσαίες στροφές ώστε η μέση τιμή να κρατηθεί κάτω από τα 8 λίτρα/100 χλμ. Πάντως, ο κινητήρας διαθέτει αποθέματα ισχύος, τόσα ώστε να μην αντιλαμβάνεσαι εύκολα μεγάλες διαφορές σε σχέση με τον αντίστοιχο ισχυρότερο των 125 ίππων.

Οδηγώντας
Από τα πρώτα κιόλας μέτρα καταλαβαίνεις πως πρόκειται για Ford. Είναι αυτό το μπροστινό σύστημα που σε βάζει μεμιάς στην πρίζα για να αυξήσεις ρυθμό. Τόσο άμεσο και ακριβές, που στη δεύτερη κιόλας απόπειρα πιάνεις τον εαυτό σου να ανεβάζει ρυθμό και να ορμά στις καμπές σαν έφηβος που απέδρασε από απομόνωση. Εκεί που ορίζεις τη γραμμή με το σύστημα διεύθυνσης, εκεί πηγαίνει, με πειθήνια υπακοή που σε κάνει να χαμογελάς, ξεχνώντας τα περί οχήματος ελεύθερου χρόνου και άλλα μαρκετινίστικα. Όλα αυτά μάλιστα με μια ποιότητα κύλισης που σβήνει τις κακοτοπιές των εργολάβων στο ελληνικό ανάγλυφο, σε συνδυασμό με μια αποτελεσματικότητα στον τρόπο που φιμώνονται οι θόρυβοι από την ανάρτηση και το κάτω τμήμα του αυτοκινήτου. Εξακολουθεί να προκαλεί απορία πώς δεν επηρεάστηκε στο παραμικρό ο ευχάριστος οδηγικός χαρακτήρας που έχουμε γνωρίσει στις υπόλοιπες εκδόσεις. Το τιμόνι παραμένει γρήγορο και ακριβές, το εμπρός μέρος έχει πολύ καλή κατευθυντικότητα, ενώ ο επιλογέας είναι σαφέστατος με σίγουρο κούμπωμα. Χάρη στα νέα αμορτισέρ το Fiesta Active αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικό στην απόσβεση των ανωμαλιών του δρόμου, με την κύλιση να έχει αποκτήσει ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, με συνέπεια τη συνολική αναβάθμιση της άνεσης.
YΠEP
- Οδική συμπεριφορά
- Τιμόνι
- Κινητήρας
- Εξωτερική εικόνα
- Εξοπλισμός
- Εγγύηση 8 ετών
KATA
- Αυξημένη τιμή αγοράς
- Μέτριοι χώροι πίσω επιβατών
- Έλλειψη ρεζέρβας
Οδηγική αρτιότητα, άνεση και ποιοτική κύλιση βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και στην έκδοση Active
Συμπέρασμα
Με λίγο επιπλέον ύψος και τις κατάλληλες διακοσμητικές πινελιές το Fiesta αποκτά πιο περιπετειώδη φυσιογνωμία, αναζητώντας μερίδιο στην καυτή αγορά των crossover. Το θέμα στο τέλος της ημέρας είναι γιατί Active και γιατί βενζίνη; Η απάντηση έχει να κάνει με τη δύναμη της εικόνας και τον πλουραλισμό του χαρακτήρα, ο οποίος θα σου επιτρέψει να κάνεις περισσότερα πράγματα μη διαταράσσοντας την ισορροπία του πλαισίου, έχοντας παράλληλα σύμμαχο τη ροπή. Παρ' ότι παίρνεις στάνταρ το πληρέστατο πακέτο συστημάτων ασφάλειας-υποβοήθησης, όπως και τις διευρυμένες εφαρμογές συνδεσιμότητας, η τιμή είναι λίγο τσιμπημένη, αλλά μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Για όποιον σκέφτεσαι να αγοράσει Fiesta, προφανώς αυτή εδώ είναι μια από τις καλύτερες προτάσεις.
Γιάννης Τσιρογιάννης
φωτογραφίες: auto-internet

Επίσημο Site https://www.ford.gr


  UP