ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ :: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ::

Οι κατάλληλοι άνθρωποι

        ..:: Πέμπτη, 30 Μαϊου 2019 ::..
Τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα σε επίπεδο υποδομών και αποτελεσματικής λειτουργίας των κρατικών και τοπικών αρχών, με αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών, από την οδική ασφάλεια μέχρι το σαθρό σύστημα υγείας κι από τις ανεπαρκείς συγκοινωνίες μέχρι την ελλιπή αντιπυρική προστασία, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας, η απαξίωση και η περιφρόνηση των κάθε είδους ειδικών και της εξειδικευμένης γνώσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί που ευθύνονται σε κυβερνητικό, περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο για όλα τα παραπάνω, είναι αυτοί που εμείς επιλέγουμε, με κριτήρια που βασίζονται συνήθως σε έναν οπαδικό φανατισμό ή στη συχνότητα εμφάνισης των υποψηφίων στην τηλεόραση. Κι αυτό αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά στις τελευταίες ευρωεκλογές, μια πολιτική αναμέτρηση που θα έπρεπε να γίνεται με κατεξοχήν τεχνοκρατικά κριτήρια.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ακόμα περισσότερο, δεν είναι απλώς ένας μηχανισμός επιδοτήσεων ή επιβολής... μνημονίων σε όποιον χρεοκοπεί, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που επεξεργάζεται, συντονίζει και εξελίσσει συνεχώς κανόνες λειτουργίας των παραγωγικών, οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων των ευρωπαίων πολιτών. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, αυτοί που ψηφίζουμε για μας εκπροσωπούν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρέπει να έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να μπορούν να προβάλλουν με επάρκεια τα προβλήματα της χώρας, να δημιουργήσουν συμμαχίες με ευρωβουλευτές άλλων χωρών που θα μπορούσαν να υπερασπιστούν αυτές τις θέσεις, να δημιουργήσουν συμμαχίες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν αποφάσεις που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας κλπ.

Οι στόχοι αυτοί προφανώς δεν μπορούν εύκολα να εξυπηρετηθούν όταν στέλνουμε να μας εκπροσωπήσουν άνθρωποι που δεν ξέρουν ξένες γλώσσες, που δεν έχουν υψηλού επιπέδου μόρφωση ή τουλάχιστον μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, που δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν πολύπλοκες νομοθετικές πρωτοβουλίες και να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωσή τους. Και θα θυμίσουμε, για όσους τα θεωρούν όλα δεδομένα, ότι πολλές πολιτικές που έχουν βελτιώσει π.χ. την οδική ασφάλεια (από την υποχρεωτική τοποθέτηση ABS στα αυτοκίνητα μέχρι τις προδιαγραφές ασφαλείας στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμων), τη μείωση των εκπομπών ρύπων, την προστασία των καταναλωτών (όπως π.χ. η απελευθέρωση της προμήθειας -γνήσιων- ανταλλακτικών από οποιαδήποτε πηγή) προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και ρυθμίσεις αρνητικές κατά τη γνώμη μας για τις ελληνικές συνθήκες, όπως π.χ. ο υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων με φώτα ημέρας, έχουν επίσης ληφθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλήρη απουσία οποιασδήποτε ελληνικής παρέμβασης που θα μπορούσε να ζητήσει τουλάχιστον εξαίρεση.

Δυστυχώς φαίνεται πως η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων ψηφοφόρων, ασχέτως ιδεολογίας και πολιτικού «οπαδισμού», αρνείται να δει τα αυτονόητα, επιλέγοντας τελικά σε βάρος των συμφερόντων και των ίδιων, με βάση τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και την οικογενειακή προέλευση υποψηφίων (γόνων οικογενειών γνωστών πολιτικών). Και μάλιστα επιβραβεύει πολλές φορές την πλήρη απουσία ευρωβουλευτών από τις δραστηριότητες του ευρωκοινοβουλίου και την ανυπαρξία πολίτικου έργου εκ μέρους τους, ψηφίζοντάς τους ξανά για μία νέα θητεία! Κι εν τω μεταξύ η Ευρώπη προχωρεί, χωρίς εμείς να μετέχουμε ενεργά στις εξελίξεις, αρκούμενοι απλώς στην γκρίνια για τους «κακούς ξένους» που άλλη δουλειά δεν έχουν να κάνουν από το να επιβουλεύονται μια μικρή χρεοκοπημένη χώρα, που δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τη δική τους ζωή!_Π.Φ.

  UP