ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΟΚΙΜΕΣ :: ΜΟΝΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ::

Citroen C3 Aircross - 1.5 BlueHDi 100

Πρακτικότητα, άνεση και οικονομία         ..:: Σαββάτο, 02 Φεβρουαρίου 2019 ::..

Το C3 Aircross βρίσκει την έκδοση που δικαιώνει στο έπακρο τον πολυτάλαντο χαρακτήρα του, χρησιμοποιώντας το νέο -ιδιαίτερα οικονομικό- πετρελαιοκινητήρα των 100 ίππων, που καλύπτει τις τελευταίες, πολύ αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων

Ο Alexandre Malval, διευθυντής του σχεδιαστικού τμήματος της Citroen, ήταν ξεκάθαρος: ο σκοπός επετεύχθη, να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο σχεδιαστικά αυτοκίνητο, τόσο εντός όσο και εκτός, ευρύχωρο με ξεκάθαρο οικογενειακό υπόβαθρο και συμπαγές περίβλημα. Η εκλεπτυσμένη μουσούδα με τα λεπτά φωτιστικά σώματα προέκταση της executive μάσκας με το λοχιόσημο στο κέντρο, είναι μόνο η αφορμή για να ξεκινήσεις να ανακαλύπτεις χάρες στο όχημα ελεύθερου χρόνου της γαλλικής φίρμας. Το C3 Aircross αποτυπώνεται εύκολα στη συνείδηση, τουλάχιστον εξωτερικά, λόγω του σεξαπίλ και της εκκεντρικότητας. Και τώρα, λίγο μετά την εμφάνισή του στην αγορά, ήρθε η ώρα για νέους, ακόμη καθαρότερους κινητήρες, προδιαγραφών Euro 6.2.

Εσωτερικό
Η φιλοσοφία των σχεδιαστών δεν στόχευε εδώ σ' ένα εσωτερικό με πολυτελή χαρακτήρα, στιβαρή αίσθηση και μαλακά υλικά, αλλά στην πρακτικότητα, που έχει την τιμητική της εδώ. Το C3 Aircross αποτελεί ένα τυπικό μικρό Citroen με σκληρά στην όψη πλαστικά, γυαλιστερά σε κάποια σημεία, αλλά μακιγιαρισμένα με έξυπνο τρόπο και καλά συναρμολογημένα. Σε επίπεδο χώρων, λειτουργικότητας και άνεσης, το μικρό crossover της Citroen σου λύνει κυριολεκτικά τα χέρια, ιδίως εάν ανήκεις στους 40+ με οικογένεια. Ακόμη και υψηλόσωμοι ενήλικες θα βολευτούν εύκολα στο πίσω κάθισμα χωρίς γκρίνια, ενώ οι θήκες για τα μικροπράγματα θα μπορούσαν να ήταν περισσότερες γιατί, κακά τα ψέματα, τονίζουν στο έπακρο τον εκδρομικό χαρακτήρα τέτοιων κατασκευών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην πλουσιότερη έκδοση εξοπλισμού τα πίσω καθίσματα είναι συρόμενα, αυξομειώνοντας ανάλογα τους χώρους για επιβάτες και αποσκευές και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την πρακτικότητα του αυτοκινήτου. Ο χώρος αποσκευών είναι μεγάλος για την κατηγορία με χωρητικότητα 410 λίτρων.

Η τιμή αγοράς του 1.5 BlueHDI 100 ξεκινάει από τα 19.070 ευρώ με χειροκίνητο κιβώτιο και εξοπλισμό ο οποίος περιλαμβάνει στάνταρ ESP με hill holder, σύστημα προειδοποίησης ακούσιας αλλαγής λωρίδας, σύστημα ελέγχου κόπωσης του οδηγού, σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, 6 αερόσακους, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικούς καθρέφτες, αυτόματα φώτα, cruise control, ηχοσύστημα με Bluetooth και θύρες USB και Aux, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών κλπ.
Καλοί χώροι για επιβάτες, εμπνευσμένο design, κορυφαία φιλοξενία, πλούσιος εξοπλισμός, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το εσωτερικό
Κινητήρας-κιβώτιο
Ο εξαιρετικός νέος πετρελαιοκινητήρας του 1,5 λίτρου με τους 100 ίππους και τα 25,4 kgm ροπής βρίσκεται πάντα εκεί, όπου και όταν τον χρειάζεσαι. Σημειώστε πως δεν παράγει υπερβολικό θόρυβο και καταναλώνει ελάχιστο καύσιμο (κάτω από 6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα), αλλά με προθυμία θα σπρώξει σβέλτα το αμάξωμα όπου το απαιτήσουν οι συνθήκες. Η ροπή θα σε βοηθήσει να ξεγλιστρήσεις από τη ροή της κίνησης ή να προσπεράσεις χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και, το κυριότερο, χωρίς τη χαρακτηριστική βαβούρα των συνόλων που χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Στις χαμηλομεσαίες στροφές σε ικανοποιεί πλήρως με το τράβηγμα και την απόκριση, ενώ λογικά ψηλότερα δεν έχεις να κερδίσεις κάτι περισσότερο από αυτόν. Το νέο κιβώτιο έξι σχέσεων διαθέτει σωστή κλιμάκωση, η οποία προσφέρει πολύτιμη αρωγή στον κινητήρα για την οικονομία καυσίμου, ενώ παράλληλα, ο επιλογέας κουμπώνει γλυκά τις σχέσεις ακόμη κι αν τον κακομεταχειριστείς.

Οδηγώντας
Στο δρόμο και αυτό το C3 Aircross στοχεύει σε ένα συνειδητοποιημένο και ώριμο κοινό, το οποίο θα εκτιμήσει πρωτίστως την άνεση και τους αγχολυτικούς ρυθμούς, με μια «ρευστή» αλλά συνάμα ασφαλή οδική συμπεριφορά. Με άλλα λόγια ένα ήρεμο οδικό προφίλ που προάγει κυρίως η ανάρτηση και κατά δεύτερο λόγο η ηχομόνωση και η ευκολία χρήσης. Όλα γίνονται με τους κώδικες της γαλλικής φίρμας, το γνωστό «διατηρώ την πρόσφυση αλλά δεν το επικοινωνώ, ψηφίζω όμως κυρίως άνεση». Προσθέστε στην αξιοπρεπή εξίσωση του C3 Aircross εκτός των άλλων και το ικανό ύψος από το έδαφος, προκειμένου να μη... μείνει καμία παραλία ανεξερεύνητη τους καλοκαιρινούς μήνες. Πίσω στην άσφαλτο, η άνεση και η ποιότητα κύλισης είναι εξαιρετικές, βλέπετε στη Citroen γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια πώς να ικανοποιούν τους χρήστες στο συγκεκριμένο τομέα. Με τα φρένα του δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο θέμα, οπότε δεν θα επεκταθούμε.
YΠEP
- Χώροι
- Πρακτικότητα
- Άνεση
- Εξοπλισμός
- Ξεχωριστή σχεδίαση
KATA
- Μέτριοι χώροι για μικροπράγματα
- Αίσθηση τιμονιού
Το Aircross είναι ασφαλές αποτελεσματικό και ιδιαίτερα άνετο στο δρόμο
Συμπέρασμα
Το C3 Aircross μπορεί κάλλιστα να επιτελέσει με επιτυχία το ρόλο του ενός και μοναδικού αυτοκινήτου στην οικογένεια χωρίς περιττά «ναι μεν αλλά». Ειδικότερα σε αυτήν τη νέα έκδοση ντίζελ, η οποία μάλιστα δεν καίει και... δεν καπνίζει, ενώ παράλληλα τραβάει ιδανικά, το καλό πραγματικά γίνεται ακόμη καλύτερο. Εμείς πάντως δηλώνουμε πως αυτή θα επιλέγαμε από τη γκάμα του αυτοκινήτου...
Γιάννης Τσιρογιάννης
φωτογραφίες: auto-internet

Επίσημο Site http://www.citroen.gr


  UP