ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :: ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ::

Οδηγούμε το ανανεωμένο Skoda Fabia

Πανελλαδική παρουσίαση στην Αττική         ..:: Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 ::..
Το ανανεωμένο Fabia, που παρουσιάστηκε στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, είναι πλέον διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά. Η πανελλαδική δημοσιογραφική παρουσίαση που οργάνωσε η αντιπροσωπεία στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, σηματοδοτεί το λανσάρισμά του, με αρκετές φιλοδοξίες για μια πετυχημένη πορεία, χάρη σε μία γκάμα που ταιριάζει στην ελληνική πραγματικότητα και σε μία εξίσου καλά προσαρμοσμένη τιμολογιακή πολιτική. Οι τιμές ξεκινούν από 10.980 ευρώ για το χιλιάρι των 75 ίππων (11.680 για την στέισον έκδοση Combi), με εξοπλισμό χωρίς ελλείψεις, που περιλαμβάνει ESP, 6 αερόσακους, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες, περιοριστή ταχύτητας, ηχοσύστημα με θύρες SD και USB, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, σύστημα start-stop κλπ. Οι τιμές των τούρμπο ξεκινούν από 12.980 ευρώ (Combi 13.680).


Η ανανέωση του Fabia δεν είναι ριζική, με την έννοια ότι δεν προσθέτει κάτι νέο στα μηχανικά μέρη που χρησιμοποιεί η εταιρεία, είναι όμως μια καλή ευκαιρία για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών στοιχείων εξοπλισμού σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας. Υπάρχουν φυσικά και οι συνηθισμένες αλλαγές που γίνονται στα «φέις λιφτ», όπως νέα φώτα και διαφοροποιημένος προφυλακτήρας εμπρός και αλλαγές στα φώτα και τον προφυλακτήρα πίσω, ενώ στο εσωτερικό έχει ανασχεδιαστεί ο πίνακας οργάνων και υπάρχουν νέα υλικά. Στη γκάμα έχει προστεθεί και ένα νέο σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 6,5 ιντσών και περισσότερες δυνατότητες συνδεσιμότητας. Προσθήκες υπάρχουν επίσης και στον εξοπλισμό ασφαλείας, όπως αυτόματη εναλλαγή φώτων από τη μεγάλη στη μεσαία σκάλα, συστήματα υποβοήθησης στις αλλαγές λωρίδων κυκλοφορίας κλπ. Διαθέσιμη επίσης είναι πλέον και μια νέα έκδοση εξοπλισμού με σπορτίφ χαρακτήρα, η Monte Carlo, με εμπρός και πίσω σπόιλερ, διαφορετικό φινίρισμα στον πίνακα οργάνων, σπορ καθίσματα κλπ.

Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες, το αυτοκίνητο διατίθεται πλέον αποκλειστικά με βενζινοκινητήρες του ενός λίτρου σε ατμοσφαιρική και υπερτροφοδοτούμενες εκδόσεις. Στην πρώτη περίπτωση αποδίδονται 75 ίπποι, ενώ ο κινητήρας τούρμπο 1.0 TSI προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, με 95 ή 110 ίππους. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι χειροκίνητο με 5 σχέσεις στις εκδόσεις με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα και τον τούρμπο των 95 ίππων, ενώ ο ισχυρότερος κινητήρας προσφέρεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή προαιρετικά με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG 7 σχέσεων. Όλοι οι κινητήρες έχουν αναβαθμισμένο σύστημα επεξεργασίας καυσαερίων και ανταποκρίνονται στις τελευταίες ευρωπαϊκές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων. Και φυσικά, όπως είναι πλέον η τάση της εποχής, η Skoda διαθέτει και υπηρεσίες online με το όνομα Skoda Connect, που προσφέρουν και μια σειρά από πληροφορίες για το αυτοκίνητο, με πρόσβαση εξ αποστάσεως.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του ανανεωμένου Fabia οδηγήσαμε την έκδοση με τον κινητήρα τούρμπο των 95 ίππων. Το εσωτερικό είναι σύγχρονο και καλοφτιαγμένο κι εκείνο που εκτιμήσαμε ιδιαίτερα είναι η άνεση που προσφέρει το αυτοκίνητο, από τις καλύτερες τις κατηγορίας, κάτι για το οποίο διακρίνονται άλλωστε τα αυτοκίνητα της Skoda. Ο κινητήρας, που έχει απολύτως γραμμική λειτουργία, ανταποκρίνεται χωρίς πρόβλημα στις ανάγκες του αυτοκινήτου, που βεβαίως δεν είναι έκδοση επιδόσεων, αφού υπάρχει γι' αυτό και η ισχυρότερη έκδοση των 110 ίππων. Χωρίς να δημιουργεί όμως πρόβλημα ασφαλείας, προσφέρει οικονομική λειτουργία και είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδρομή μας στην παραλιακή από τον Πειραιά μέχρι την Ανάβυσσο έγινε με μέση κατανάλωση 6,5 λίτρα/100 χλμ. χωρίς να κάνουμε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για οικονομική οδήγηση. Κάτι που δικαιολογεί και την έλλειψη έκδοσης ντίζελ, που θα ήταν αρκετά ακριβότερη χωρίς θεαματικό κέρδος στην κατανάλωση, το οποίο θα επέτρεπε απόσβεση της διαφοράς τιμής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα καλά φρένα, το ικανοποιητικό τιμόνι και η απολύτως προβλέψιμη και ασφαλής συμπεριφορά του αυτοκινήτου συμπληρώνουν την πολύ καλή εικόνα που προσφέρει το Fabia στο δρόμο.
Πάνος Φιλιππακόπουλος

  UP