ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΟΚΙΜΕΣ :: ΠΑΛΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ::

Peugeot 308 - 1.6 BlueHDi 120

Ανανέωση και επιβεβαίωση         ..:: Σαββάτο, 17 Φεβρουαρίου 2018 ::..

Το ανανεωμένο 308 εξακολουθεί να είναι ένα ποιοτικό αυτοκίνητο και να συνδυάζει πολύ καλά οδική συμπεριφορά υψηλού επιπέδου και πολύ καλή άνεση, ενώ σ’ αυτήν την έκδοση με το δυνατό ντίζελ συνδυάζει εξίσου αποτελεσματικά δύναμη και επιδόσεις με πολύ καλή οικονομία

Το 308 είναι μία ακόμα περίπτωση πολύ καλού αυτοκινήτου που ανανεώθηκε μόνο και μόνο γιατί έτσι συνηθίζεται πλέον στο τρία χρόνια περίπου μετά την εμφάνιση κάθε νέου μοντέλου, για να δείχνει και πάλι καινούργιο, χωρίς στην ουσία να υπάρχει λόγος για κάποια σοβαρή αδυναμία που θα έπρεπε να βελτιωθεί! Η προσαρμογή του στις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας στον τομέα των ηλεκτρονικών συστημάτων είναι μια καλή δικαιολογία, αυτό όμως θα μπορούσε και να γίνεται και χωρίς ανανέωση του αμαξώματος, απλώς με την προσθήκη επιπλέον στοιχείων στον στάνταρ και έξτρα εξοπλισμό. Εν πάση περιπτώσει η ανανέωση έγινε πρόσφατα, όπως απαιτεί το σύγχρονο μάρκετινγκ, με τις συνηθισμένες αισθητικές αλλαγές που γίνονται στα "facelift" (νέα μάσκα, καπό, προφυλακτήρες και φώτα) και την απαραίτητη οθόνη αφής τελευταίας τεχνολογίας στο κέντρο του ταμπλό, όπως απαιτούν πλέον τα... τέκνα οποιουδήποτε αγοραστή καινούργιου αυτοκινήτου.

Εσωτερικό
Το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από ποιοτική κατασκευή και καλά υλικά και αποδεικνύεται λειτουργικό μόλις συνηθίσεις την ιδιαίτερη εργονομία του, με το μικρό τιμόνι που αφήνει τον πίνακα των οργάνων (με το «ανάποδο» στροφόμετρο, που μετράει από τα δεξιά προς τα αριστερά) να φαίνεται πάνω από αυτό. Η μόνη μας ένσταση αφορά τη μεταλλική λαβή του μοχλού αλλαγής ταχυτήτων, που μπορεί αισθητικά να είναι πολύ ωραία, αλλά λόγω του μετάλλου είναι... παγωμένη το χειμώνα όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο και θα ζεματάει το καλοκαίρι! Η οθόνη αφής στο ταμπλό εξασφαλίζει την εικόνα "hi tech" που οφείλει να έχει κάθε σύγχρονο αυτοκίνητο, ενώ η θέση οδήγησης είναι καλή, με επαρκείς ρυθμίσεις και καλό κάθισμα. Οι χώροι είναι ικανοποιητικοί για 4 ενήλικους επιβάτες, στα επίπεδα που δικαιολογούν το χαρακτηρισμό του αυτοκινήτου ως «οικογενειακού», χωρίς πάντως να είναι και από τους μεγαλύτερους της κατηγορίας. Αντίθετα, κορυφαίος είναι ο χώρος αποσκευών, που φτάνει τα 420 λίτρα. Οι θέσεις για μικροπράγματα δεν είναι πολλές και θα τις θέλαμε περισσότερες, ιδιαίτερα τις ανοιχτές. Η τιμή του αυτοκινήτου στη συγκεκριμένη έκδοση ντίζελ 1.6 ξεκινάει από 20.600 ευρώ, με πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό που περιλαμβάνει ESP με hill holder, σύστημα ανίχνευσης κόπωσης οδηγού, 6 αερόσακους, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους, αναδιπλούμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες, αυτόματα φώτα και καθαριστήρες, προβολείς ομίχλης, cruise control, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, ηλεκτροχρωματικό εσωτερικό καθρέφτη, ζάντες αλουμινίου, ηχοσύστημα με Bluetooth, θύρα USB και χειριστήρια στο τιμόνι, σύστημα πλοήγησης, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών κλπ.
Το εσωτερικό είναι ποιοτικό και σύγχρονο, χωρίς να ξεχωρίζει σε ευρυχωρία
Κινητήρας-κιβώτιο
Παλιός μας γνώριμος από άλλα μοντέλα της Peugeot που έχουμε δοκιμάσει, ο πολύ καλός ντίζελ 1.6 με τους 120 ίππους είναι από τους καλύτερους κινητήρες της κατηγορίας του. Ένας δυνατός κινητήρας, ελαστικός χάρη στην πολύ καλή ροπή του η μέγιστη τιμή της οποίας αποδίδεται αρκετά χαμηλά, προσφέρει καλές επιδόσεις στο αυτοκίνητο, που προσπερνάει με ασφάλεια σε οποιονδήποτε δρόμο ακόμα και φορτωμένο, και συνδυάζεται πολύ καλά με το σωστά κλιμακωμένο εύχρηστο εξάρι κιβώτιο. Το σημαντικό είναι ότι η δύναμή του κινητήρα συνδυάζεται με χαμηλή κατανάλωση, η οποία μπορεί εύκολα να περιοριστεί στα 7 λίτρα/100 χλμ. στην πόλη και εξίσου εύκολα να πέσει κάτω από 6 στο ταξίδι. Κάτι που αντανακλά και στις τυποποιημένες εκπομπές CO2, που είναι 82 g/km, απαλλάσσοντας το αυτοκίνητο από τα τέλη κυκλοφορίας.

Οδηγώντας
Έχοντας οδηγήσει το αυτοκίνητο πριν την ανανέωση, που διατήρησε απαράλλαχτα τα μηχανικά μέρη του, ξέραμε ήδη τί μπορούσαμε να περιμένουμε από ένα από τα καλύτερα μικρομεσαία χάτσμπακ σε επίπεδο οδικών χαρακτηριστικών. Ισορροπώντας με μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στην άνεση και την οδική συμπεριφορά υψηλού επιπέδου, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα Peugeot, του 308 έχει πολύ καλό κράτημα και η ακριβής συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται από πολύ προοδευτική υποστροφή και απουσία απότομων αντιδράσεων στους χειρισμούς του οδηγού, οι οποίοι μπορούν επίσης να είναι ιδιαίτερα ακριβείς χάρη στο μικρό και γρήγορο τιμόνι. Τα φρένα επίσης δεν προβληματίζουν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα το 308 προσφέρει μία πολύ καλή ποιότητα κύλισης και άνεση σαφώς πάνω από το μέσο όρο, επιτρέποντας μόνο στις απότομες εγκάρσιες ανωμαλίες να γίνονται αισθητές (κάτι μάλλον αναπόφευκτο λόγω του ημιάκαμπτου πίσω άξονα, που δείχνει και τα όρια των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης μορφής ανάρτησης). Συνολικά πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που θα ικανοποιήσει ταυτόχρονα τον οδηγό -ακόμα και τον απαιτητικό- αλλά και τους επιβάτες σε οποιαδήποτε μετακίνηση.
YΠEP
- Κινητήρας
- Οδική συμπεριφορά
- Ποιότητα κύλισης
- Χώρος αποσκευών
- Κατανάλωση
- Πλούσιος εξοπλισμός
KATA
- Χώροι πίσω (με τα δεδομένα της κατηγορίας)
Στο δρόμο το αυτοκίνητο προσφέρει ένα πολύ καλό συνδυασμό άνεσης και κρατήματος, αλλά και επιδόσεων και οικονομίας χάρη στον πολύ καλό ντίζελ
Συμπέρασμα
Το ανανεωμένο 308 διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν ανάμεσα στα καλύτερα αυτοκίνητα της μικρομεσαίας κατηγορίας, χάρη στα εξαιρετικά οδικά χαρακτηριστικά του, που συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο με οδική συμπεριφορά υψηλού επιπέδου και πολύ καλή άνεση, ενώ είναι κι ένα ιδιαίτερα ποιοτικό αυτοκίνητο από πλευράς κατασκευής και υλικών. Στη συγκεκριμένη έκδοση ντίζελ συνδυάζει επίσης με τον καλύτερο τρόπο καλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση, ενώ η ανανέωση ήταν μια καλή ευκαιρία για να εμπλουτιστεί ο εξοπλισμός του με πολλά σύγχρονα ηλεκτρονικά οδηγικά βοηθήματα και συστήματα συνδεσιμότητας και πληροφόρησης, ώστε να μη φαίνεται ότι υστερεί απέναντι στον ανταγωνισμό ούτε στο... περιτύλιγμα.
Πάνος Φιλιππακόπουλος

Επίσημο Site http://www.peugeot.gr


  UP