ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ :: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ::

Επί δικαίων και αδίκων

        ..:: Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 ::..

Το θέμα που προέκυψε πρόσφατα με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, τα «λάθη» (με και χωρίς εισαγωγικά) που έγιναν στην αποστολή των ειδοποιητηρίων και τη συνηθισμένη για τα ελληνικά δεδομένα οριζόντια «λύση» που δόθηκε με την παράταση των προθεσμιών και το χάρισμα των προστίμων, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακής συνήθειας που έχουμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, να αποδίδουμε σ' αυτό την ευθύνη για κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται και να ζητάμε συνεχώς παρατάσεις στην εκπλήρωση υποχρεώσεων και χάρισμα ποινών. Σε προσωπικό επίπεδο είμαστε οι τελευταίοι που θα υποστηρίξουν ότι όλα λειτουργούν σωστά στο ελληνικό Δημόσιο, όσοι μας διαβάζουν άλλωστε τακτικά γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν χάνουμε ευκαιρία να στηλιτεύσουμε τις δυσλειτουργίες του, όπως επίσης και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και των πολιτικών προϊσταμένων του. Ακριβώς γι' αυτό λοιπόν έχουμε και το δικαίωμα να ασκούμε ανάλογη κριτική και στην τακτική των πολιτών, που συχνά θεωρούν ότι μπορεί ο καθένας να συναλλάσσεται με το κράτος με τους δικούς του κανόνες και όχι με βάση ένα κοινό για όλους και προκαθορισμένο σύστημα.

Στο θέμα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα ρεπορτάζ που έγιναν για το θέμα, αλλά και αν ρωτήσει στο περιβάλλον του όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία (θα εκπλαγείτε πόσοι είναι αυτοί!) θα διαπιστώσει ότι πολλά από τα λάθη που αποδίδονται στον κρατικό μηχανισμό, οφείλονται στην πραγματικότητα σε αμέλεια των ιδιοκτητών των αυτοκινήτων να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διαγραφή τους από το υπουργείο Οικονομικών. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι ενημερώνει κάποιος την αστυνομία για ένα ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του αυτοκινήτου του, μια διαδικασία εντελώς έξω από τις οικονομικές συναλλαγές του πολίτη με το κράτος, δεν σημαίνει ότι αυτόματα ενημερώνεται και το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον πολίτη, με κατάθεση και των πινακίδων. Αυτό στην ουσία είναι και το αποδεικτικό της απόσυρσης του αυτοκινήτου από την κυκλοφορία.

Θα υπενθυμίσουμε επίσης ότι υπάρχουν πολίτες που είχαν ασφαλισμένο αυτοκίνητο, δεν ανανέωσαν εγκαίρως την ασφάλιση (παρ' όλο που οι ασφαλιστικές εταιρείες στέλνουν σχετική ειδοποίηση πριν τη λήξη της) και βρέθηκαν ανασφάλιστοι την ημέρα της διασταύρωσης των στοιχείων, που εντοπίστηκαν τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα και επιβλήθηκαν και τα πρόστιμα. Κακώς επίσης διαμαρτύρονται όσοι ασφάλισαν εκ των υστέρων το αυτοκίνητό τους επειδή έμαθαν ότι επίκεινται πρόστιμα, αλλά το κυκλοφορούσαν για πολύ καιρό ανασφάλιστο, κάτι που εντοπίστηκε από διασταυρώσεις και τους υποχρεώνει σε καταβολή του σχετικού παραβόλου. Δεν είναι δυνατόν το σύστημα να επιβραβεύει μόνιμα τον εξυπνάκια, που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, κυκλοφορεί ως δημόσιος κίνδυνος ανάμεσα στα κορόιδα που πληρώνουν και σπεύδει να πληρώσει μόλις μαθαίνει ότι πρόκειται να τον τσακώσουν (έχοντας γλιτώσει εν τω μεταξύ ένα σωρό λεφτά, αφού δεν πλήρωνε ποιος ξέρει για πόσο καιρό). Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το θέμα της ευθύνης πολλών κρατικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα της περιφέρειας, τις οποίες είμαστε οι τελευταίοι που θα αρνηθούν, που ενώ παραλαμβάνουν πινακίδες αυτοκινήτων από τους πολίτες που τα ακινητοποιούν, καθυστερούν να ενημερώσουν το σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να φαίνονται ότι βρίσκονται ακόμα σε κυκλοφορία, άρα να θεωρούνται και ανασφάλιστα.

Είναι ευνόητο, λοιπόν, ότι στις περιπτώσεις ευθύνης του κράτους πρέπει να υπάρχει προστασία του πολίτη, με όσες παρατάσεις και επιστροφές προστίμων χρειάζονται, μαζί με μια επιστολή συγγνώμης! Είναι όμως εντελώς παράλογο, όταν υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους κανονικά εδώ και πολύ καιρό, απειλώντας τους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες των άλλων οχημάτων με μακροχρόνιες περιπέτειες για να βρουν (αν βρουν) το δίκιο τους σε περίπτωση ατυχήματος, να δίνεται μια ακόμα παράταση για την ασφάλιση τους και να χαρίζονται πρόστιμα. Ναι, λοιπόν, να χαριστούν πρόστιμα σε όσους δεν έχουν ασφαλίσει ένα αυτοκίνητο γιατί είναι κατεστραμμένο κι ακινητοποιημένο, αλλά να μη χαριστεί ούτε ένα ευρώ και να μη δοθεί ούτε ένα λεπτό παράταση σε όσους δημιουργούν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με τη χρησιμοποίηση ανασφάλιστων οχημάτων. Γιατί θα θυμίσουμε, ότι η υποχρεωτική ασφάλιση προβλέπεται για να προστατεύονται όσοι βρίσκονται ξαφνικά με κατεστραμμένο αυτοκίνητο ή με σοβαρούς τραυματισμούς που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη χωρίς να φταίνε σε τίποτα και πιθανόν να μην έχουν και την οικονομική δυνατότητα για να επανορθώσουν τη ζημιά που υπέστησαν. Αυτούς τους ανθρώπους θα έπρεπε πριν απ' όλα να προστατεύει το κράτος και όχι τους αμελείς και τους εξυπνάκηδες..._Π.Φ.


  UP