ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ :: ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ::

Πρόκληση ατυχήματος υπό την επήρεια μέθης

        ..:: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 ::..

Τι συμβαίνει όταν κάποιος εμπλέκεται σε τροχαία ατύχημα που προκάλεσε οδηγός υπό την επήρεια μέθης; Αποζημιώνεται ή όχι; Πολλοί είναι εκείνοι που εσφαλμένως πιστεύουν ότι η ασφαλιστική εταιρεία δεν καλύπτει ζημίες που προκαλούνται από ασφαλισμένο όχημα που ο οδηγός του τελούσε υπό την επήρεια μέθης. Αυτό είναι εν μέρει σωστό, όσον αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν στο όχημα του υπό την επήρεια μέθης οδηγού και στον ίδιο, όχι όμως και για τους τρίτους που εμπλέκονται στο ατύχημα, συμπεριλαμβανομένων των συνεπιβατών του αυτοκινήτου του οδηγού που βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, οι οποίοι αποζημιώνονται πλήρως από την ασφαλιστική εταιρεία του οχήματος.

Υπό επήρεια μέθης θεωρείται ο οδηγός εκείνος που στο αίμα του υπάρχει αλκοόλη που υπερβαίνει το όριο του 0,20% ανά λίτρο αίματος (κατά τα οριζόμενα στο αρθρ. 42 παρ. 1 του ν. 2696/1999 σε συνδυασμό με το αρθρ. 1 με το αρθρ. 1 της πλέον ισχύουσας Υ.Α. 2500/15/135-I - ΦΕΚ Β` 2077/2011). Σε αυτήν την περίπτωση ο οδηγός και ο ιδιοκτήτης του οχήματος, αν είναι διαφορετικό πρόσωπο, υποχρεούνται να αποδώσουν στην ασφαλιστική τους εταιρεία ό,τι αυτή κατέβαλε ως αποζημίωση στον παθόντα τρίτο, πλέον τόκων και λοιπών εξόδων, αν ο οδηγός του οχήματος είναι υπαίτιος τροχαίου ατυχήματος υπό την επήρεια μέθης.

Και τούτο διότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρ. 6β παρ.1 περ. β΄ ν. 489/1976, εξαιρούνται από την ασφάλιση οι ζημίες που προκαλούνται από οδηγό ο οποίος κατά το χρόνο του ατυχήματος τελούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών, κατά παράβαση του Κώδικα Οδικής Kυκλοφορίας (ν.2696/1999, ΦΕΚ. 57 Α΄), εφόσον όμως η εν λόγω παράβαση τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την πρόκληση του ατυχήματος. Ακόμα ειδικότερη είναι η διάταξη ως προς τον ιδιοκτήτη του ζημιογόνου οχήματος, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει, μόνο αν βαρύνεται με υπαιτιότητα για την παράβαση αυτή (άρθρ. 330 ΑΚ), όταν δηλαδή παραχωρεί την οδήγηση του οχήματός του σε πρόσωπο για το οποίο γνωρίζει ότι συνεπεία προηγουμένης καταναλώσεως οινοπνεύματος δεν είναι ικανό προς ασφαλή οδήγηση.

Σε σχετική απόφαση του το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε για τροχαίο ατύχημα, που συνέβη όταν όχημα με τρεις συνεπιβάτες (έναν μπροστά και δύο πίσω) εξετράπη της πορείας του από κακό χειρισμό του υπό μέθη οδηγού, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό ενός εξ αυτών, ότι υπήρχε συνυπαιτότητά τους, επειδή δέχτηκαν να επιβιβαστούν στο όχημα ενώ γνώριζαν ότι ο οδηγός ήταν υπό την επήρεια μέθης και ακόμα μεγαλύτερη διότι δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας. Το δικαστήριο υποχρέωσε τον υπό την επήρεια μέθης οδηγό να καταβάλει στην ασφαλιστική ό,τι υποχρεώθηκε αυτή να καταβάλει ως αποζημίωση στους συνεπιβάτες του οχήματος αλλά όχι και τον ιδιοκτήτη του οχήματος, ο οποίος όπως αποδείχτηκε δεν είχε παραχωρήσει το όχημα στον οδηγό ούτε γνώριζε ότι αυτός το οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης.

Αναστασία Χρ. Μήλιου
Δικηγόρος παρ' Εφέταις Αθηνών
legalaction.gr
e-mail: natmil@otenet.gr  UP