ΕΙΔΗΣΕΙΣ
::

Συμπεριφορά μοτοσυκλετιστών

        ..:: Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2007 ::..

Οδηγώντας στην πόλη συχνά έχω γίνει αποδέκτης απαράδεκτης συμπεριφοράς αρκετών μοτοσυκλετιστών. Και συγκεκριμένα υπό τις εξής συνθήκες: κυκλοφορία με χαμηλές ταχύτητες σε κεντρικούς δρόμους, όπου ανάμεσα στα σταματημένα ή έρποντα αυτοκίνητα ελίσσονται με λίγο ή περισσότερο κίνδυνο μοτοσυκλέτες μικρού ή μεγάλου κυβισμού. Και ως εδώ ανεκτά, αν καταφέρει κανείς να μην εισπράξει γρατζουνιές από μαρσπιέ, βαλίτσες που εξέχουν κλπ. Όμως: μεγάλη μερίδα αναβατών, ευτυχώς όχι όλοι, θεωρούν κατακτημένο δημοκρατικό τους δικαίωμα να ορίζουν όπως τους βολεύει το διάκενο ανάμεσα στις  λωρίδες των ΙΧ. Ουαί και αλοίμονό σου αν δεν ...προβλέψεις να τους αφήσεις το χώρο που τους διευκολύνει. Το εκ μ... αρχόμενο κοσμητικό επίθετο είναι η ευγενέστερη προσφώνηση, προς δόξα της αφασίας που βιώνουμε στους δρόμους.

Αν δεν κάνω λάθος, ο ΚΟΚ προβλέπει την κίνηση σε στοίχους και λωρίδες ανεξάρτητα αν οδηγείς τετράτροχο ή δίτροχο. Μέχρι ξύλο απείλησε να μου ρίξει μοτοσυκλετιστής στην Κηφισίας ισχυριζόμενος ότι δεν του άφηνα χώρο ανάμεσα στις λωρίδες. Ευτυχώς που είμαι λίγο σωματώδης και αποθαρρύνθηκε. Από πλευράς οδηγικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς,  βρισκόμαστε στο έσχατο επίπεδο και το συνειδητοποιώ κάθε φορά που οδηγώ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αντέχω πια τις (άσκοπες, αβάσιμες, σχιζοφρενικές) βρισιές και την απίστευτη βαρβαρότητα που βιώνω κάθε στιγμή στους δρόμους, την λεκτική βία από ένα 20-30% των οδηγών που δυστυχώς καταταλαιπωρούν το νευρικό σύστημα όλων των υπόλοιπων. Και δεν δέχομαι την ολοκληρωτική έλλειψη αστυνόμευσης που κάνει όλα αυτά τα αποβράσματα, ασύδοτους στην καθημερινότητά μας.


Παναγιώτης Καλδής


Προφανώς και ο ΚΟΚ προβλέπει την κίνηση σε λωρίδες, ασχέτων του αριθμού των ...τροχών του οχήματος. Με τη διευκόλυνση των μοτοσυκλετιστών -όταν αυτό είναι δυνατό- διευκολύνουμε και την κυκλοφορία γενικώς, πολλοί απ' αυτούς, όμως, θεωρούν αυτή τη διευκόλυνση όχι ως ένδειξη καλή θέλησης, αλλά ως υποχρέωση! Δυστυχώς, ζούμε σε μία χώρα όπου η αυθαιρεσία είναι ο κανόνας και «διδάσκεται» στον πολίτη πρώτα απ' όλα από τους ίδιους τους φορείς της εξουσίας, οι οποίοι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους και τους κανόνες που οι ίδιοι θεσπίζουν. Ο μέσος Έλληνας θεωρεί ότι όλα γύρω του πρέπει να λειτουργούν όπως τον βολεύει αυτόν.


  UP