ΕΙΔΗΣΕΙΣ
::

Επιλογή καινούργιου αυτοκινήτου

        ..:: Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 ::..

Πρόσφατα αποφάσισα να αντικαταστήσω το αυτοκίνητό μου (Honda Civic 4θ) και ξεκίνησα έρευνα αγοράς. Έχοντας πλέον την εμπειρία άλλων δύο προηγουμένων ερευνών θα ήθελα να εκφράσω τις εντυπώσεις μου. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο Έλληνας καταναλωτής σήμερα έχει πολλά μέσα για να κάνει την επιλογή που του ταιριάζει περισσότερο. Κατ' αρχήν η δυνατότητα να οδηγήσει τα αυτοκίνητα που τον ενδιαφέρουν (μάλιστα σε ορισμένες αντιπροσωπείες να οδηγήσει σε διάφορες συνθήκες και όχι να κάνει απλά μια βόλτα) του δίνει ένα μεγάλο αβαντάζ σε σχέση με το παρελθόν. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι ένα μεγάλο μέρος των πωλητών θέλουν ακόμη πολύ δουλειά, καθώς δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν έναν καλά προετοιμασμένο υποψήφιο αγοραστή.
Στη συνέχεια θα αναφερθώ στον Ειδικό Τύπο. Νομίζω ότι πριν κάποιος ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα αγοράς πρέπει να ξεκοκαλίσει όσα περισσότερα περιοδικά και site μπορεί. Παρ' ότι μερικές φορές θα μπερδευτεί παίρνοντας αντιφατικές πληροφορίες, θα έχει σχηματίσει μια καλή αρχική εικόνα, που στην συνέχεια μπορεί να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει οδηγώντας τα αυτοκίνητα που τον ενδιαφέρουν. (Θα πρότεινα να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε ξένα site, γιατί η λογική τους, οι συνθήκες οδήγησης και δρόμων είναι αρκετά διαφορετικές).
Σ' αυτό το σημείο θα 'θελα να κολακεύσω το auto-internet για τις δοκιμές του. Χωρίς να χανόμαστε σε τυποποιημένες μετρήσεις (οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια) μας δίνει μια μεστή και ολοκληρωμένη εικόνα του κάθε αυτοκινήτου. Ομολογώ ότι οδηγώντας το Volvo S40,το νέο Passat και το Mondeo (που ήταν και η τελική μου επιλογή) και διαβάζοντας τις αντίστοιχες δοκιμές του site σε ελάχιστα πράγματα μπορώ να διαφωνήσω. Και το κυριότερο «είναι και φαίνεται» η δική σας άποψη. Το τονίζω γιατί δυστυχώς παρατήρησα σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ακόμη και πιστή αντιγραφή φράσεων από ξένα περιοδικά (που διάβασα στα αντίστοιχα site τους) σε κάποιες δοκιμές.
Εν κατακλείδι «την σήμερον ημέρα» όποιος ενδιαφέρεται και ψάχνει μπορεί να βρει το αυτοκίνητο που ικανοποιεί τις ανάγκες του με πολύ λιγότερες πιθανότητες «να την πατήσει» ακόμη και σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω τις εντυπώσεις μου για το αυτοκίνητο με το οποίο πέρασα τα δύο τελευταία χρόνια (νομίζω ότι καλό θα είναι και στην Ελλάδα οι κάτοχοι να αρχίσουν να εκφράζουν τη γνώμη τους για τα αυτοκίνητά τους -ίσως σ' αυτό το site θα μπορούσε να γίνει η αρχή με την μορφή των υπέρ και κατά και ενός μικρού κειμένου- όπως συμβαίνει σε πολλά site του εξωτερικού).
Honda Civic 4θ 1.6 ES
Υπέρ: Eπιδόσεις, ελαστικότητα κινητήρα, χώροι μεγαλύτερης κατηγορίας, ποιότητα κατασκευής, άνεση.
Κατά: Πολύ ελαφρύ τιμόνι, κλίσεις στις στροφές, σχεδίαση εσωτερικού, σκληρά πλαστικά (αυτοί οι Ιάπωνες!), θόρυβος κινητήρα και κύλισης, ελλείψεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό σε εξοπλισμό άνεσης, υψηλή τιμή.
Ένα αυτοκίνητο που δεν σε προδίδει σε καμία μα καμία προσπέραση, βολεύεται μια χαρά η οικογένειά σου και καταλαβαίνεις σε κάθε επαφή γιατί έχει 7 χρόνια εγγύηση. Από την άλλη πλευρά, το τιμόνι σού δημιουργεί ανασφάλεια μην έχοντας οποιαδήποτε αίσθηση στις στροφές (μιλάω για αίσθηση γιατί η κατευθυντικότητά του είναι μια χαρά), δεν σου δίνει την εμπιστοσύνη να κινηθείς γρήγορα στις στροφές λόγω των κλίσεών του, δεν σε κάνει να χαίρεσαι η αισθητική εικόνα που δέχεσαι από το εσωτερικό του, ενοχλεί ο θόρυβος του κινητήρα ιδιαίτερα στην περιοχή των 4000 σ.α.λ., πρέπει να αγοράσεις το plus των 20.000 ευρώ για να έχεις ψηφιακό ρολόι (ναι καλά διαβάσατε οι άλλες εκδόσεις δεν έχουν!!-δεν συζητάμε βέβαια για δείκτη εξωτερικής θερμοκρασίας ή υπολογιστή ταξιδιού) και προβολείς ομίχλης.

Θανάσης Κωστόπουλος
 


 

Κατ' αρχάς ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη συμφωνήσουμε μαζί σας για το ρόλο, αλλά και την ευθύνη του ειδικού Τύπου για την ενημέρωση των καταναλωτών. Το «σλόγκαν» του auto-internet είναι «με άποψη για το αυτοκίνητο» και φροντίζουμε αυτή την άποψη να την εκφράζουμε και να τη διαφυλάσσουμε σαν κόρη οφθαλμού. Γι' αυτό και φροντίσαμε να έχουμε συνεργάτες με εμπειρία, εξασφαλίζοντας εγκυρότητα και πληρότητα στις δοκιμές μας, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτουμε. Εξίσου σημαντικό είναι ν' αφήνουμε τους αναγνώστες μας να εκφράζουν τη δική τους μέσα απ' αυτή τη σελίδα, ακόμα και όταν διαφωνούν μαζί μας. Αυτό αποτελεί και την απάντησή μας στην πρότασή σας να δημοσιεύεται η γνώμη των αναγνωστών μας για τ' αυτοκίνητά τους. Η σελίδα αυτή διατίθεται για οποιαδήποτε γνώμη θέλουν να εκφράσουν, κάτι που περιλαμβάνει βέβαια και το συγκεκριμένο θέμα. Όσο για τις αντιγραφές ...ουδέν σχόλιον! Άλλωστε μας αντιγράφουν κι εμάς!


  UP