ΕΙΔΗΣΕΙΣ
::

Value for safety

        ..:: Σαββάτο, 19 Ιουνίου 2004 ::..

Παρ' ότι ο λόγος που αποφάσισα να γράψω είναι άλλος (θα αναφερθώ παρακάτω) θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση σε αυτό που συζητάτε με τον κ. Κουκουζέλη. Μήπως η λογική της πλούσιας και συμφέρουσας πρότασης με άλλα λόγια το ''value for money'' πρέπει να αναθεωρηθεί λίγο απ' όλους μας; Έχω την αίσθηση ότι είναι μια παραπλανητική λογική, ιδιαίτερα όταν αφορά σύγκριση δύο διαφορετικών αυτοκινήτων γιατί συνήθως γίνεται με ποσοτικούς και όχι ποιοτικούς όρους. Έτσι έχουμε πλέον μια πληθώρα στοιχείων εξοπλισμού που ξέρουμε απλά ότι υπάρχουν στο αυτοκίνητο και όχι το πόσο ποιοτικά και αξιόπιστα είναι. Tο διαπιστώνουμε στην πορεία και εκεί βλέπουμε αν όντως το αυτοκίνητό μας ήταν ''value for money''.
Tώρα θα ήθελα να περάσω σε ένα άλλο θέμα που αφορά την ενεργητική ασφάλεια. Ξεκινώ με κάτι που σπάνια προσέχουμε ως καταναλωτές, ενώ επίσης δεν βλέπω να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα όταν γίνεται η παρουσίαση ενός αυτοκινήτου. Είναι η ορατότητα. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για την ασφαλή οδήγηση και πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι μας να δείχνουμε περισσότερη προσοχή και κυρίως βέβαια οι εταιρείες (στο όνομα της «ξεχωριστής σχεδίασης» δημιουργούνται αυτοκίνητα που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τον οδηγό!). Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον ''τεστ ορατότητας'' στο site whatcar.co.uk και πιο συγκεκριμένα στη διεύθυνση
www.whatcar.co.uk/News_SpecialReport.asp?NA_ID=178348.
Εκεί μπορεί να δει ο καθένας ενδιαφέροντα στοιχεία και να διαπιστώσει ότι πολλά δημοφιλή αυτοκίνητα υστερούν σημαντικά στον τομέα ορατότητα κάνοντάς τα λιγότερο ασφαλή για τους κατόχους τους.
Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στις ενστάσεις που πληθαίνουν τελευταία σε σχέση με την πολυπλοκότητα και τον μεγάλο αριθμό των διαφόρων χειριστηρίων (συχνά περιττών αλλά σίγουρα εντυπωσιακών στην εμφάνιση) στην κονσόλα αλλά και στο τιμόνι των αυτοκινήτων. Σύμφωνα μ' αυτές τις ενστάσεις, ο οδηγός δυσκολεύεται περισσότερο στον έλεγχό τους και αποσπάται η προσοχή του με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο ατυχήματος.

Θανάσης Κωστόπουλος


Ουσιαστικά στο σύνολο της επιστολής σας θίγετε (πολύ σωστά) το ίδιο θέμα, την ουσιαστική αξία των αυτοκινήτων σε σχέση με τη φαινομενική, και η προσέγγισή σας μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Σχετικά με το θέμα της ορατότητας, όπως θα έχετε διαπιστώσει, όταν κάποιο αυτοκίνητο παρουσιάζει πρόβλημα σ' αυτόν τον τομέα, φροντίζουμε να το αναφέρουμε στις δοκιμές σας. Σχετικά με την πολυπλοκότητα του εξοπλισμού έχετε απόλυτο δίκιο και είναι κάτι που επίσης έχουμε θίξει. Σημαντικό είναι, όμως, και το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα στέλεχος της Mercedes, κατασκευαστή που κατεξοχήν προσπαθεί να προσφέρει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε επίπεδο εξοπλισμού, ανακοίνωσε πως σκέπτονται σοβαρά να αφαιρέσουν κάποια από τα συστήματα και τις λειτουργίες που προσφέρουν στα αυτοκίνητά τους, γιατί έχουν διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι οδηγοί δεν τα καταλαβαίνουν ή δεν τα χρησιμοποιούν!


  UP