ΕΙΔΗΣΕΙΣ
FORUM ::
Ελεύθερο βήμα, για όλους. Στείλτε μας mail (forum@auto-internet.gr) με τις απόψεις και τις ερωτήσεις σας, για οτιδήποτε αφορά το αυτοκίνητο, τους δρόμους και τις μεταφορές γενικότερα και απαντήστε στις απόψεις των άλλων που δημοσιεύονται εδώ. Για οποιουδήποτε είδους καταγγελίες τα mail πρέπει να είναι επώνυμα, με πλήρη στοιχεία (που μπορείτε να ζητήσετε να μη δημοσιευθούν στη σελίδα).

Aξιοπιστία του ειδικού Τύπου

Κύριε Φιλιππακόπουλε, από παλαιότερα που διάβαζα αρκετά και τώρα πια πολύ λιγότερο για δοκιμές και απόψεις σχετικές με το αυτοκίνητο, δεν θυμάμαι να είχαν επισημανθεί βασικές παραλήψεις από το ελεγχόμενο αυτοκίνητο (με εξαίρεση κάποιων κινέζικων ίσως). Αντίθετα σε κάποια ξένα έντυπα δεν διστάζουν να τσεκουρώσουν αν κάτι δεν τους αρέσει. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

Κώστας Παπακωνσταντίνου


Ευχαριστώ για την -χρήσιμη και κατανοητή- παρέμβασή σας. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Αν αναφέρεστε στους Άγγλους όταν μιλάτε για «τσεκούρωμα», πρέπει να σας πω ότι πρόκειται για την πιο σνομπ αντιμετώπιση των αυτοκινήτων που υπάρχει στον κόσμο και μερικές φορές η κριτική γίνεται για την κριτική. Μου έχει συμβεί να διαβάσω κάποια κείμενα αγγλικών μέσων και να αναρωτιέμαι αν έχουμε οδηγήσει το ίδιο αυτοκίνητο (πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν βεβαίως και διαφορές στου περιβάλλον όπου οδηγούμε -δρόμοι- καιρικές συνθήκες κλπ.- που αναπόφευκτα δημιουργούν και διαφορές στις απαιτήσεις που έχουμε από τα αυτοκίνητα). Επιπλέον, το κοινό είναι αντίστοιχα εκπαιδευμένο και δεν παίρνει τοις μετρητοίς τα πολύ καυστικά σχόλια, αξιολογώντας τα με ψυχραιμία. Αντίθετα στην Ελλάδα (το έχω ζήσει επανειλημμένως στα 35 χρόνια που κάνω αυτήν τη δουλειά), μόλις η κριτική γίνει λίγο πιο έντονη, αρχίζουν οι υποψίες ότι «τα πήρες» από τους ανταγωνιστές για να «θάψεις» το αυτοκίνητο ή ότι «δεν σου έδωσε διαφήμιση η αντιπροσωπεία» και την εκδικείσαι (επειδή βεβαίως υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα). Και αρχίζουν οι ειρωνικές επιστολές, οι διαμαρτυρίες κλπ. Έχει σημασία σε ποιο ακριβώς κοινό απευθύνεται ο καθένας, ο Έλληνας είναι πολύ καχύποπτος και οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί κανείς έχουν μεγάλη σημασία. Επίσης, φεύγοντας από τους Άγγλους και πηγαίνοντας σε άλλες χώρες, από αυτές που έχουν αυτοκινητοβιομηχανία, διαπιστώνει κανείς μία προσπάθειας εύνοιας προς τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται εκεί και υπερτονισμού των μειονεκτημάτων των ανταγωνιστών τους. Μη νομίζετε ότι έξω είναι όλοι συνεπείς και αντικειμενικοί (πολλοί φυσικά είναι κι αυτό κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί)

Με αυτά δεδομένα, πρέπει βεβαίως να παραδεχτούμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά νοσηρά φαινόμενα εσκεμμένης και μη παραπληροφόρησης, στην πρώτη περίπτωση λόγω σκοπιμότητας υπέρ ή εναντίον μιας αντιπροσωπείας και στη δεύτερη λόγω άγνοιας και προχειρότητας. Γι' αυτό άλλωστε έγραψα και το σχετικό σχόλιο στο site, επειδή η κατάσταση έχει ξεφύγει από μερικούς, ξεπερνώντας τα όρια της γελοιότητας. Από την άλλη πλευρά, μη ξεχνάτε ότι τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια τα αυτοκίνητα έχουν εξελιχθεί θεαματικά, γιατί όλα δημιουργούνται αρχικά στον υπολογιστή, με αντίστοιχα software, οπότε φτάνουν στο 70-80% του επιδιωκόμενου αποτελέσματος κι από εκεί και πέρα η τεχνογνωσία του εκάστοτε κατασκευαστή (και φυσικά η τιμή του αυτοκινήτου, γιατί όσο ακριβότερο είναι τόσο λύνονται τα χέρια των μηχανικών) παίζει ρόλο μόνο για το υπόλοιπο. Στην ουσία δεν υπάρχουν πλέον κακά αυτοκίνητα, ιδιαίτερα με τα κριτήρια του μέσου χρήστη, αλλά κάποια που είναι καλύτερα από τα άλλα. Όπως επίσης υπάρχουν και διαφορές που προέρχονται από το είδος του κάθε αυτοκινήτου (μη ξεχνάτε ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι διάφορες κατηγορίες, με την προσθήκη πολυμορφικών, SUV, SUV κουπέ, 4θυρων κουπέ κλπ. σε πολλά διαφορετικά μεγέθη μάλιστα) οπότε η δική μας δουλειά είναι να πληροφορούμε το κοινό πιο αυτοκίνητα είναι κατάλληλο για κάθε χρήση. Σε ό,τι αφορά εμάς πάντως, αν μας παρακολουθείτε καθόλου θα έχετε διαπιστώσει ότι αναφέρουμε (και στο κείμενο και στα ΥΠΕΡ-ΚΑΤΑ) όλες τις αδυναμίες των αυτοκινήτων που δοκιμάζουμε (το μόνο που δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε είναι φυσικά η αξιοπιστία, γιατί αυτό θέλει δοκιμή πολλών δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων), ακόμα και των πιο ακριβών. Και δεν διστάζουμε πολλές φορές να πάμε ακόμα και κόντρα στο ρεύμα των καταναλωτών (που στην Ελλάδα παρασύρονται από τη «μόδα» όσο κανείς άλλος στον κόσμο), αναφέροντας π.χ. (και εξηγώντας γιατί) ότι για πολλούς δεν έχει νόημα η αγορά ντίζελ, ότι η αγορά αυτοκινήτων που «μοιάζουν με τζιπ» αλλά δεν έχουν τετρακίνηση είναι σε πολλές περιπτώσεις παράλογη κλπ. Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρουμε έγκυρη ενημέρωση στο κοινό (πάντα βεβαίως με τα δικά μας κριτήρια για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα αυτοκίνητο στην Ελλάδα, που μπορεί να διαφέρουν από εκείνα άλλων, όπως συμβαίνει με όλα τα έντυπα και τους δημοσιογράφους του κόσμου)._Π.Φ.


Περιπέτειες με Honda Civic

Αγόρασα ένα Honda Civic sedan τον 10/2007, γεμάτος χαρά και μη μπορώντας να σκεφτώ ή να διανοηθώ καν ότι επρόκειτο για ατυχή αγορά ενός προϊόντος πού επιεικώς θα το χαρακτήριζα ελαττωματικό, αν όχι απαράδεκτο. Στο τέλος του 12/2007 διαπιστώνω τριγμούς από 1) κάθισμα οδηγού, 2) πόρτα συνοδηγού, 3) ταμπλό, 4) κάτω μέρος ηλιοροφής, 5) ζώνη ασφαλείας οδηγού. Επικοινωνώ μέσω e-mail με κεντρικό αντιπρόσωπο Honda Αφοί Σαρακάκη, εκθέτοντας τα προβλήματα. Έλαβα απάντηση από τον κεντρικό αντιπρόσωπο και συγκεκριμένα τον Κο Νίκο Ξιδιά (Honda Assistant Tech. Manager), ο οποίος με παρότρυνε να επισκεφτώ ένα συνεργείο Honda, παραθέτοντας μου κατάλογο εξουσιοδοτημένων επισκευαστών. Επισκέφθηκα τον εξουσιοδοτημένο επισκευαστή της περιοχής μου Honda Mobility, ο οποίος με ενημέρωσε πώς διαπίστωσε τους τριγμούς, αλλά δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει κάτι και πως το όχημα πού έχουν για test drive τρίζει περισσότερο!
Ενημέρωσα για τα συμβαίνοντα, μέσω e-mail, τον κεντρικό αντιπρόσωπο Honda Αφοί Σαρακάκη και απαντώντας μου ο κύριος Νίκος Ξιδιάς (Honda Assistant Tech. Manager), με παρότρυνε να επισκεφθώ το κεντρικό συνεργείο Honda (Λεωφόρος Αθηνών 71)
Στις 21/01/2008 και έχοντας μόλις 1850 Km στο οδόμετρο επισκέπτομαι το κεντρικό συνεργείο Honda, διαπιστώνονται οι τριγμοί, παραγγέλλονται 5 είδη ανταλλακτικών και στις 03/03/2008 γίνονται οι εργασίες αποκατάστασης. Αν είχαν τελειώσει όλα εδώ θα ήταν σχετικά καλά τα πράγματα. Δυστυχώς όμως προέκυψε συνέχεια και μάλιστα άσχημη.
Τον 07/2009 διαπιστώνω διάστικτη σημειακή διάβρωση-εξέλκωση χρώματος στις δύο αριστερές πόρτες, στο πίσω αριστερό φτερό στο πορτ-μπαγκάζ και στον ουρανό του οχήματος. Για τον λόγο αυτό επισκέπτομαι το κεντρικό συνεργείο Honda (Λεωφόρος Αθηνών 71) στις 13/07/2009, όπου και διαπιστώνεται ή διάβρωση. Να σημειώσω εδώ πως κατά την διάρκεια παραμονής του οχήματος στο συνεργείο, έγινε προσπάθεια φωτογράφησης των σημείων διάβρωσης, η οποία απέβη άκαρπη, λόγω (έτσι μου είπαν) περιορισμένων δυνατοτήτων της φωτογραφικής μηχανής του συνεργείου. Προσωπικά φωτογράφησα τα σημεία διάβρωσης εύκολα. Μιλώντας με τον Κο Νίκο Ξιδιά   (Honda Assistant Tech. Manager), μου πρότεινε να περιμένω λίγο χρονικό διάστημα προκειμένου να περάσουν οι καλοκαιρινές διακοπές και να επικοινωνήσει εκείνος μαζί μου τον Σεπτέμβριο του 2009. Προς το τέλος Σεπτεμβρίου και λόγω του ότι δεν είχα καμία ειδοποίηση από τον κεντρικό αντιπρόσωπο Honda Αφοί Σαρακάκη, επικοινωνώ εγώ με τον Κο Νίκο Ξιδιά  (Honda Assistant Tech. Manager), ο οποίος μου ζητά πίστωση χρόνου προκειμένου να παραγγείλει ανταλλακτικά (τις δύο αριστερές πόρτες και το καπό του πορτ-μπαγκάζ) και να μου βρει και όχημα αντικατάστασης για όσο χρονικό διάστημα θα παρέμενε εντός του συνεργείου το όχημά μου, για να βαφεί.
Στα μέσα Νοεμβρίου επικοινωνώ με δική μου πρωτοβουλία πάλι με τον Κο Νίκο Ξιδιά (Honda Assistant Tech. Manager), ο οποίος με παροτρύνει να μην κάνω καμία επισκευή στο όχημα. Στην ανησυχία μου για το τι θα γίνει αν συνεχιστεί και επεκταθεί ή διάβρωση, μου απάντησε καθησυχαστικά πώς το όχημα έχει 7 έτη εγγύησης διάβρωσης.
Στις 24/10/2012, επισκεπτόμενος το κεντρικό συνεργείο Honda (Λεωφόρος Αθηνών 71) για προγραμματισμένο ετήσιο σέρβις, διαπιστώνεται επέκταση της διάβρωσης και σε άλλα σημεία του ουρανού του οχήματος, αλλά και στο εμπρόσθιο καπό. Αναζητώντας να μιλήσω με τον Κο Νίκο Ξιδιά, με πληροφορούν για την απουσία του και με παραπέμπουν σε συνεργάτιδα του, την Κα Λιναρδάτου (αν θυμάμαι καλά το όνομα). Τής εκθέτω την κατάσταση ζητώντας ολική βαφή του οχήματος και ένα έτος εγγύηση βαφής.
Με ενημερώνει ή συγκεκριμένη Κα πώς ή εγγύηση χρώματος είναι τριετής και έχει παρέλθει και πώς ή εγγύηση διάβρωσης αφορά μόνο την διάβρωση από σκουριά. Μου αφήνει βέβαια ένα παράθυρο, λέγοντάς μου πώς θα φέρει το θέμα στην εταιρεία και θα με ενημερώσει τηλεφωνικά για την όποια εξέλιξη. Όπερ και εγένετο. Στις 26/10/2012 επικοινωνεί μαζί μου τηλεφωνικώς και με ενημερώνει πώς έχει παρέλθει ή εγγύηση και δεν μπορεί να γίνει τίποτε από τον αντιπρόσωπο, αλλά ούτε και από το εργοστάσιο. Τα συμπεράσματα μάλλον εύλογα. «Στρίβειν διά του αρραβώνος»!!!

Κώστας Καρατέγος
Ίλιον

 

Αλλαγή εγγύησης

Το mail μου αφορά την συμβίωσή μου με το νέο Citroen C4 1.4 vti. Ένα αυτοκίνητο άνετο και οικονομικό, αλλά μετά από 7.000 χλμ. με ενοχλητικά πολλούς τριγμούς που προέρχονται από παντού και μια αντιπροσωπεία η οποία κινείται στα όρια της αδιαφορίας. Επίσης με ενόχλησε  το γεγονός ότι, ενώ το αυτοκίνητο ήρθε στα χέρια μου αρχές ΜαÀου 2011 με 2 χρόνια εγγύησης, μετά από ελάχιστες ημέρες η εγγύηση έγινε 5 χρόνια και θεωρώ ότι έπρεπε να ισχύσει και για εμένα. Η μόνη απάντηση της εδώ αντιπροσωπείας ήταν ότι έπρεπε να πληρώσω 400 ευρώ για την επέκτασή της. Όσο για το mail που έστειλα στα κεντρικά δεν υπήρξε καν απάντηση.

Στ. Μαυρομύτης
Λάρισα

Οι εισαγωγές δεν είναι λύση για την αύξηση εσόδων

Κύριε Φιλιππακόπουλε
Θα ήθελα να σας εκφράσω τις σκέψεις μου για το θέμα που αναφερθήκατε στο auto7 της προηγούμενης εβδομάδας και να κάνω τις εξής διευκρινιστικές ερωτήσεις. Ποσό λογικό είναι να πιστεύουμε ότι είναι σωστή μέθοδος αύξησης των δημοσιονομικών εσόδων η διευκόλυνση των εισαγωγών προϊόντων σε μια χώρα που ορίζεται ως υπερχρεωμένη;  Κατά πόσο ο κλάδος του αυτοκινήτου αντιπροσωπεύεται από τους πωλητές καινούριων αυτοκινήτων και όχι από τις πωλητές μεταχειρισμένων ή τους επισκευαστές οι οποίοι και περισσότεροι είναι και πιο δημιουργικό έργο κάνουν; Θα έλεγα  ότι είναι παράλογη επιδίωξη το να εισπράξει ο κρατικός μηχανισμός ένα Χ ποσό όταν θα πρέπει να δαπανηθούν 10Χ χρήματα τα όποια κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους θα καταλήξουν σε κάποια οικονομία του εξωτερικού.  Θα έπρεπε να προτείνουμε αντικίνητρα για την αγορά καινούριων αυτοκινήτων και κίνητρα σωστής συντήρησης και επισκευής των ήδη υπαρχόντων. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα χρήματα να επενδυθούν σε έργο που θα παράγουν οι πολίτες της χώρας έχοντας  πολύ μικρότερες απώλειες σε εισαγωγές  ανταλλακτικών. Φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα  θα είχε και αυτή η πολιτική ενώ θα βελτιωνόταν και η συμπεριφορά του κάθε οδηγού απέναντι σ το αυτοκίνητο του καθώς  θα το αντιμετώπιζε με περισσότερο σεβασμό και όχι ως αναλώσιμο είδος. Αν το πάμε παραπέρα, μακάρι να δοθούν κίνητρα ώστε να εξάγουμε όσα ακριβά και ενεργοβόρα αυτοκίνητα έχουν αγοραστεί σε μια χώρα που δεν τα αντέχει η οικονομία της, αυτό θα είναι μια καλή δουλειά για τους πωλητές και εισαγωγείς αυτοκινήτων.  Τέλος  καλό είναι ανεξάρτητα από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης να επιδοτούμε τους νέους να κατευθύνονται σε πιο δημιουργική απασχόληση αντί για  τις πωλήσεις, αφού κάθε φορά που περνά κρίση το παραμύθι της αγοράς νιώθουν ανίκανοι και άχρηστοι, όπως θέλει τώρα να τους πείσει το υπερπαραγωγικό και υπερκαταναλωτικό κατεστημένο των πρόσφατων δεκαετιών που δε λέει να καταλάβει πως έχουμε γεμίσει σκουπίδια τα οποία και τα χρωστάμε και τα υπηρετούμε.

Γεώργιος Μαράκης


Δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σας στο ότι είναι λάθος να εξαρτώνται τα δημόσια έσοδα κυρίως από το εισαγωγικό εμπόριο (γενικώς, γιατί δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα που εισάγονται και φορολογούνται). Το θέμα είναι, όμως, ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάγκης σε μία χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα. Και για να αλλάξουμε τη δομή της οικονομίας μας και να την κάνουμε πιο παραγωγική χρειάζονται χρόνια, για να μην πω δεκαετίες. Όταν όμως καίγεται το σπίτι σου, η πρώτη προτεραιότητα είναι να σβήσεις τη φωτιά και μετά θα ασχοληθείς με την ανακαίνιση της επίπλωσης! Το νόημα του σχολίου, λοιπόν, ήταν ότι όταν αυτή τη στιγμή είμαστε χρεοκοπημένοι, έχουμε ανάγκη από χρήματα και για να τα βρούμε μειώνουμε τις συντάξεις των γερόντων, είναι παράλογο να χτυπάμε ένα κλάδο που φέρνει στο κράτος σίγουρα λεφτά και δημιουργεί απασχόληση. Αν πάρουν μέτρα που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την -ήδη συρρικνωμένη (άρα η μείωση που θέλετε ήδη υπάρχει)- αγορά αυτοκινήτου, οι απώλειες εσόδων θα είναι τέτοιες (σε συνδυασμό και με την αύξηση εξόδων λόγω επιδομάτων ανεργίας που θα δημιουργήσουν οι απολύσεις στον κλάδο) που το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει άλλα μέτρα για να τα βρει -είτε με φορολογία είτε με μειώσεις μισθών και απολύσεις. Ανάμεσα στα δύο κακά, από τη μία τις εισαγωγές κι από την άλλη τις απολύσεις και μειώσεις μισθών και συντάξεων, σαφώς προτιμώ να επιλέξουμε προσωρινά το πρώτο. Όταν ορθοποδήσει η οικονομία μας, ας βρούμε τρόπο να μειώσουμε τις εισαγωγές.
Το συγκεκριμένο σχόλιο, όμως, που αφορούσε την απόσυρση, έχει και μία άλλη διάσταση κι επιτρέψτε μου εδώ να διαφωνήσω με την άποψη περί συντήρησης των υπαρχόντων αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα εξελίσσονται τεχνολογικά συνεχώς και δεν μπορούν παρά να έχουν ένα όριο ζωής, όπως όλα τα μηχανήματα. Ένα πολύ παλιό αυτοκίνητο (π.χ. 10ετίας), όσο καλά συντηρημένο κι αν είναι, καταναλώνει (άρα ευνοεί τις εισαγωγές καυσίμων) και ρυπαίνει πολύ περισσότερο από ένα καινούργιο και είναι πολύ λιγότερο ασφαλές. Αυτά ακριβώς τα πολύ παλιά αυτοκίνητα αφορά η απόσυρση (το κίνητρο υπάρχει μόνο για αυτοκίνητα με ηλικία μεγαλύτερη των 12 ετών), οπότε σαν μέτρο είναι σωστό και η άποψή μου είναι πως θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε μόνιμη βάση, για να περάσει στη νοοτροπία των Ελλήνων η αντίληψη ότι ένα πολύ παλιό αυτοκίνητο πρέπει να αποσύρεται από την κυκλοφορία._Π.Φ.


Η απάντηση του κ. Μαράκη:

Σε ό,τι αφορά τη νοοτροπία των Eλλήνων αλλά και των υπόλοιπων καταναλωτών παγκοσμίως, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με την ανάγκη διαμόρφωσης συνείδησης απόσυρσης των αυτοκινήτων βάση ηλικιακών κριτηρίων ή βάση προδιαγραφών και να υποστηρίξω πως η τεχνολογία και τα εξ αυτής προερχόμενα οφέλη εξανεμίζονται από την αλόγιστη χρήση και την υπερβολική κατανάλωση των προϊόντων της. Ως προς την ασφάλεια των αυτομετακινούμενων και πεζών πολιτών, την κατανάλωση καυσίμων ή την έκλυση δηλητηριωδών ρύπων, αν κάναμε μια ολιστική ανάλυση θα βλέπαμε πως το πακέτο τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε δεν είναι ο κύριος παράγοντας  διαμόρφωσης της πραγματικότητας, πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη πως οι εξελίξεις στην τεχνολογία του αυτοκινήτου είναι λιγότερο καταιγιστικές από ότι προμοτάρεται. Δυστυχώς είναι πολλά τα διαφημιστικά τρικ που απευθύνονται στους αφελείς καταναλωτές του ιδιωτικού αυτοκινήτου, τα οποία θα τολμούσε ποτέ κανείς να τα χρησιμοποιήσει σε προϊόντα για τα οποία η ασφάλεια και η απόδοση αξιολογούνται και διασφαλίζονται με πιο ρεαλιστικά κριτήρια όπως είναι αεροσκάφη ή τα σκάφη θαλάσσης .
Σχετικά με τον επαγγελματικό κλάδο του αυτοκινήτου  θα ήθελα να επαναλάβω  πως δεν πλήττεται επειδή δε διευκολύνουμε τις εισαγωγές . Ο κλάδος είναι ευρύτερος , όπως είχα εξηγήσει και στο προηγούμενο σημείωμα, και το κομμάτι των εισαγωγών απασχολεί πολύ λίγο κόσμο αναλογικά με το τζίρο που δημιουργεί, άρα η απασχόληση και  οι εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων θα ευνοηθούν αν ο τζίρος της αγοράς καινούριων αυτοκινήτων κατευθυνθεί αλλού. Έπεσε πολύ χρήμα τα τελευταία 20 χρόνια, ο χώρος των εισαγωγέων και των αντιπροσώπων αναπτύχθηκε πολύ και πολύ πρόχειρα, η γραβάτα (άλλες φορές καλόγουστη και άλλες φορές λιγδιασμένη) είχε περισσότερη σημασία από τη γνώση του αντικείμενου, οι στελεχάρες αλλά και οι επιχειρηματίες επένδυαν πρωτίστως στην αρπαχτή και στην ιδιωτική τους περιουσία, αδιαφορώντας για την ποιότητα και μέλλον της επιχείρησης. Δυστυχώς ο μοδάτος όρος «διαφθορά» βρίσκει τη θέση του και στο χώρο του αυτοκινήτου με προκλητικούς μισθούς στελεχών σε επιχειρήσεις δίχως αύριο, με στοχοποιήσεις πωλήσεων να αποτελούν την πιο σεβαστή διαδικασία λειτουργίας ακόμα και στη συντήρηση των αυτοκινήτων, κάνοντας τους μηχανικούς εξπέρ στις αλλαγές λαδιών και τακακιών, ενώ το άνοιγμα ενός μοτέρ προκαλούσε πλέον τρόμο και η δοκιμαστική βόλτα κατά τη συντήρηση του θεωρήθηκε πολλές φορές χαμένος χρόνος από το κυνήγι του τζίρου. Φυσικά δεν ήταν όλοι ίδιοι, αλλά η χαλαρότητα με την οποία γενικεύεται η ενοχοποίηση ενός ολοκλήρου λαού για αλόγιστη κατανάλωση δανεικών χρημάτων νομίζω επιτρέπει να σχολιάζονται και οι αποδεκτές αυτών των χρημάτων με αυστηρότητα και επιτέλους ας αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι πιο χρήσιμο από το να πουλάμε και να κλαιγόμαστε που δεν μπορεί η Ελλάδα να αγοράσει και άλλα αυτοκίνητα. Μην ξεχνάμε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση που περνάμε προκλήθηκε από τη διαφθορά και την απληστία του εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα και υποβοηθήθηκε  από τη διάφορα εκπροσώπων του κρατικού τομέα.


Σχετικά με την δεύτερη απάντησή σας, θα ήθελα απλά να επιμείνω, ότι όλα αυτά είναι καλά όταν υπάρχει χρόνος για να γίνουν. Η διοχέτευση των πόρων σε άλλες δραστηριότητες θα ήθελε μερικά χρόνια για να έχει αποτέλεσμα (χωρίς να μπορεί κανείς να το ελέγξει, αφού μιλάμε για ιδιωτικούς πόρους, τις οικονομίες των ανθρώπων, που δεν θα αγόραζαν αυτοκίνητα). Οι συντάξεις των γερόντων όμως κόβονται τώρα. Το κράτος χρειάζεται χρήματα ...χθες όχι σε 3 ή 5 ή 10 χρόνια. Αυτό που υποστηρίζω, λοιπόν, είναι ότι αυτή η βίαιη υπερφορολόγηση των αυτοκινήτων ήταν μια τρύπα στο νερό, γιατί υποτίθεται πως αποσκοπούσε στην είσπραξη χρημάτων (και όχι στην αποθάρρυνση των εισαγωγών που θέλετε εσείς) και τελικά μείωσε τις εισπράξεις από τα αυτοκίνητα. Καμία αντίρρηση να σχεδιάσουμε μία νέα πολιτική που θα μειώσει την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές. Αλλά αυτό θέλει χρόνο και μέχρι τότε οι συνταξιούχοι δεν έχουν να φάνε!
Σχετικά με την απασχόληση στον κλάδο επιτρέψτε μου να έχω αντιρρήσεις. Δεν είναι καθόλου μικρή και ήδη σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους. Είναι μεγάλη θυσία για μια μελλοντική πιθανή μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, την οποία -επαναλαμβάνω- υποστηρίζω και δέχομαι ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε να τη σχεδιάζουμε άμεσα. Μέχρι να αποδώσει, όμως, και να διοχετευθούν οι πόροι σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, άνθρωποι υποφέρουν χωρίς λόγο.
Επιτρέψτε μου, τέλους, μια άλλη επισήμανση για ένα θέμα που πιθανώς δεν λαμβάνετε υπ' όψη. Αυτοκίνητα αγοράζονται στην Ελλάδα εξ ανάγκης, επειδή οι συγκοινωνίες είναι ανύπαρκτες (και οι συνεχείς απεργίες τις κάνουν ακόμα πιο ανύπαρκτες)! Εντελώς ανύπαρκτες. Πριν 30 χρόνια έμεινα ένα χρόνο για σπουδές στο Παρίσι και δεν χρειάστηκα ούτε για μια μέρα αυτοκίνητο, είτε για τις σπουδές είτε για τον ελεύθερο χρόνο μου! Τριάντα χρόνια μετά ο γιος μου που σπούδασε στην Αθήνα, στην πόλη όπου είναι το σπίτι του, χρειαζόταν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα αυτοκίνητο, για διάφορους λόγους πέραν των δυνάμεών μας. Και μη μου πείτε «να φτιάξουμε τις συγκοινωνίες»! Φυσικά και να τις φτιάξουμε. Αρθρογραφώ 30 χρόνια τώρα γι' αυτό το θέμα! Αλλά μέχρι να γίνει αυτό και μέχρι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες να αποκτήσουν την κοινωνική συνείδηση που χρειάζεται για να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κρατούν όμηρο την κοινωνία για να πετύχουν τις διεκδικήσεις τους, οι Έλληνες πρέπει να μπορούν να μετακινούνται για τη δουλειά και την προσωπική τους ζωή. Και γι' αυτό θα χρειάζονται αυτοκίνητα..._Π.Φ.

Αναβάθμιση επί πληρωμή

Το 2008 αγόρασα ένα diesel Outlander 2000 κ.εκ., το πλήρωσα 39.000 ευρώ. Μας υποσχέθηκαν αναβάθμιση για το navigator αλλά, όπως όλοι, πήραμε μόνο τις υποσχέσεις και αργότερα πήραμε και μια ειδοποίηση ότι η αναβάθμιση κοστίζει 180 ευρώ.
Έχω την εντύπωση ότι αυτή η «γυφτιά» της εταιρείας θα πρέπει από όλους μας να μην περάσει έτσι.

Πέτρος Χατζηγεωργίου
Τολό Αργολίδα


Παραθέτουμε παρακάτω την απάντηση που πήραμε για την επιστολή σας από την  Ιάσων Α.Ε., αντιπροσωπεία της Mitsubishi:

Αξιότιμε κύριε Χατζηγεωργίου,

Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας με την Mitsubishi. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε πως κύριο σκοπό μας αποτελεί η ικανοποίηση των πελατών Mitsubishi οι οποίοι μας τίμησαν με την αγορά ενός αυτοκινήτου μας.

Σχετικά με το σύστημα πολλαπλής επικοινωνίας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι μεταξύ των άλλων δυνατοτήτων που έχει, όπως κάμερα οπισθοπορείας, σκληρό δίσκο 40 GB, δυνατότητα σύνδεσης MP3, οθόνη αφής κλπ., διαθέτει και σύστημα πλοήγησης. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι εφοδιασμένο με χάρτες πλοήγησης οι οποίοι ήταν διαθέσιμοι στον χρόνο παραγωγής/διάθεσης του αυτοκινήτου. Για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, οι χάρτες που διέθετε κάλυπταν ένα ορισμένο μέρος του οδικού δικτύου της Ελλάδος. Στα τέλη του 2009 η Mitsubishi λάνσαρε αναβαθμισμένη έκδοση χαρτών, οι οποίοι καλύπτουν μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου. Η διαδικασία αυτή είναι συνεχής και στο μέλλον θα λανσαριστούν και άλλες αναβαθμισμένες εκδόσεις, οι οποίες θα ακολουθούν την εξέλιξη/αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Ελλάδος.

Οι αναβαθμίσεις αυτές, όπως είναι προφανές, δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του αυτοκινήτου. Παρ' όλα αυτά στοχεύοντας στην πλήρη ικανοποίηση των πελατών μας, προσφέρουμε την συγκεκριμένη αναβάθμιση σε αρκετά προνομιακή τιμή.

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε Επίσημο Έμπορο του δικτύου μας, αν επιθυμείτε να προμηθευτείτε την συγκεκριμένη αναβάθμιση.

Με εκτίμηση,

Linardatou Irene
Customer care
Mitsubishi Motors


Και η απάντηση του κ. Χατζηγεωργίου

Αγαπητή Κα Λιναρδάτου, εφόσον είστε η αντιπρόσωπος της εταιρείας, έχετε υπ' όψιν σας ότι ...πριν προχωρήσω στην αγορά του αυτοκινήτου, η εταιρεία ΑΦΟΙ ΠΟΥΛΟΥ που σας αντιπροσωπεύει στην Αργολίδα μας υποσχέθηκε ότι μετά από 6 μήνες θα έχουμε δωρεάν αναβάθμιση στους ελλιπείς χάρτες που είχε το σύστημα.

Τώρα εάν εσείς νομίζετε ότι το 2008 που αγόρασα το αυτοκίνητο δεν υπήρχαν τα 2/3 της Ελλάδας και έγιναν αργότερα, έχω την εντύπωση ότι ζούμε σε διαφορετική  χώρα. Διότι το Ναύπλιον και το Άργος και πολλές άλλες πόλεις της χώρας μας προϋπήρχαν αυτών που έχει το ελλιπές σύστημα που μας πουλήσατε. Εκτός και αν έχει κατασκευαστεί 100 χρόνια πριν.

Θέλω επίσης να πιστεύω, ότι μια εταιρεία σαν τη MITSUBISHI θα την ενδιέφερε να έχει καλές κριτικές και πάνω απ' όλα ευχαριστημένους πελάτες και όχι δυσαρεστημένους για κάποια πράγματα που δεν θα έπρεπε λόγω ...ασυνέπειας . Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 160 ιδιόκτητες, των όποιων οι απόψεις θα  αναρτηθούν σύντομα στο διαδίκτυο σε ένα νέο forum που έχει γίνει για τα Οutlander.

Πέτρος Χατζηγεωργίου


Η λογική του παραλόγου

Πριν μερικές μέρες γύριζα στο σπίτι, βράδυ, μέσω της Βάρης-Κορωπίου. Μετά το τούνελ, στην κατηφόρα και με κατεύθυνση προς Βάρη, ενώ όλα ήταν πράσινα, ένα αγροτικό βγήκε με κόκκινο από τον κάθετο των καταστημάτων Κολομβούνη στα 100-150 μέτρα μπροστά μου και μάλιστα στην αριστερή λωρίδα. Τον Χάρο τον είδα, αυτό είναι αλήθεια, και αν δεν δούλευε υπερωρίες το ΑΒS, άσε καλύτερα. Αυτό όμως που δεν περίμενα να ακούσω από τον οδηγό του αγροτικού, λίγο πιο κάτω στα φανάρια που σταματήσαμε, είναι ότι με είδε μεν, άλλα νόμιζε ότι ήμουν μακριά.

Σ' αυτή την χώρα φαίνεται ότι πρέπει να είμαστε γενικά πολύ τυχεροί. Κάθε βράδυ και όχι μόνο γίνεται της μουρλής. Το κόκκινο είναι προειδοποιητικό για έλεγχο του δρόμου και μετά ακολουθεί το βγες. Περιμένεις στο φανάρι και έρχεται ο ξύπνιος που μιλάει στο κινητό και μπαίνει πρώτος. Πάνε ανάποδα στο δρόμο και αν μιλήσεις σε βρίζουν. Στρίβεις σε μονόδρομό και έρχεσαι φάτσα, στο εκατοστό, με κάποιον που πάει ανάποδα. Στρίβουν, με φλας (!) εκεί που δεν επιτρέπεται να στρίψουν, μπλοκάροντας την κίνηση και πάει λέγοντας. Τα σήματα, όσα βέβαια φαίνονται, τα φανάρια κτλ., λες και έχουν διακοσμητική χρήση. 



Η Αστυνομία και η Τροχαία, πέστε μου πού είναι να τους βγάλω φωτογραφία για ενθύμιο. Αν ποτέ τους δεις θα την έχουν στήσει μετά τα διόδια της Αττικής για να γράψουν όσους πάνε με 70 αντί για 60. Αλήθεια πόσες κλήσεις κόβουν για παραβάσεις πάνω στην κίνηση; Το πιο αστείο είναι που όλη η Βάρης Κορωπίου έχει όριο ταχύτητας 50. Μάλιστα 50. Έχει μείνει από τότε που την φτιάχνανε. Όταν όμως πλησιάσεις στην Σχολή Ευελπίδων, εκεί δηλαδή που αρχίζει η κατοικημένη περιοχή, το όριο γίνεται 60. Η λογική του παραλόγου στην Ελληνική ζούγκλα.

Σ. Βακαλόπουλος


Βλάβη κιβωτίου σε BMW X3

Θα ήθελα να αναφέρω μια σοβαρή βλάβης που παρουσιάστηκε στο αυτοκίνητο μου, μια BMW X3 με 59.300 χλμ., όπου χρειάστηκε αντικατάσταση του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων διότι δεν λειτουργούσε η όπισθεν. Η ίδια βλάβη παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο αυτοκίνητο μου την 6/1/07 (Σάββατο και αργία των Φώτων), εντός της εργοστασιακής εγγύησης των 2 ετών (αγορά 25/6/05) και στα 22.000χλμ. Κάλεσα το κινητό συνεργείο της BMW (η κλήση είναι μέχρις και σήμερα καταγεγραμμένη) το οποίο δήλωσε αδυναμία επέμβασης και μου συνέστησε μεταφορά σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο όπως και έγινε. Η μεταφορά έγινε σε συνεργείο της Γ. Κουλούρης ΑΕ (εταιρεία που αγοράσθηκε από την Σφακιανάκης ΑΕΒΕ) από την οποία και το είχα αγοράσει. Στο συνεργείο ενώ όταν το πήγα υπήρχε η βλάβη, δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί από τα διαγνωστικά τους μηχανήματα και παράλληλα αποκαταστάθηκε από μόνη της όπως με πληροφόρησαν, με αποτέλεσμα να υποχρεωθώ παρά τις επιφυλάξεις μου να το παραλάβω, χωρίς αντικατάσταση του κιβωτίου, όπως έπρεπε.

Λόγω των επιφυλάξεων και της εμπειρίας εκ του επαγγέλματος μου (είμαι Διπλ. Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός του ΕΜΠ), κράτησα και διατήρησα μέχρις σήμερα και την σχετική εντολή εργασίας, στην οποία αναγράφεται ο λόγος εισαγωγής στο συνεργείο, τα χλμ. και η ημερομηνία. Δυστυχώς κατά κάποιο τρόπο η βλάβη δεν επαναλήφθηκε εντός της εγγύησης όπως ανέμενα, αλλά αρκετό χρόνο μετά και με τα διπλάσια περίπου χλμ. Λόγω των παραπάνω θεωρώ ότι στο αυτοκίνητο μου από κατασκευής του υπήρχε κρυφό ελάττωμα το οποίο δεν ήτο απόλυτα εμφανές, καθώς και ότι είναι απαράδεκτο σε αυτοκίνητο BMW αυτής της κλάσης και αξίας (αγορά περίπου 60.000) να εμφανισθεί τέτοιου είδους βλάβη (από την πείρα μου ως Μηχ/κού και οδηγού περίπου 40 έτη τα κιβώτια ταχυτήτων αντέχουν για εκατοντάδες χιλιάδες χλμ.) Η BMW Ελλάς ΑΕ, στην οποία εξέφρασα τα παράπονα μου εγγράφως και προφορικώς, με αντιμετώπισε μάλλον ψυχρά και αδιάφορα (το αυτοκίνητο είναι σήμερα εκτός εγγύησης) παρότι έθεσα υπόψιν των αρμοδίων όλο το παραπάνω ιστορικό, το οποίο όπως συνεπέρανα ουδόλως το έλαβαν υπόψιν. Η αντικατάσταση του αυτόματου κιβωτίου έγινε σε συνεργείο της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ και μου στοίχισε 4.820 ευρώ, αφού όπως με πληροφόρησαν η BMW δεν συνιστά αλλά ούτε και θεωρεί δυνατή την επισκευή του.

Θεωρώ ότι είχα την χειρίστη αντιμετώπιση ως καταναλωτής και πελάτης μιας κορυφαίας φίρμας, όπως η BMW, την οποία πάντα εμπιστευόμουν, αφού μέχρι σήμερα έχω αγοράσει 4 αυτοκίνητα BMW εκ των οποίων τα 3 συνεχίζω να τα έχω στην κατοχή μου.

Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης


Συμβίωση με 2 Toyota

Αγαπητό  forum θα μοιραστώ τις εμπειρίες μου από τα οικογενειακά αυτοκίνητα που είχαμε στην διάθεσή μας τα τελευταία χρόνια. Κατ αρχήν ένα Toyota Corolla 1.4 Sol 3D του 2002. Μέχρις στιγμής έχει διανύσει 90.000 χλμ. και δεν έχει επισκεφτεί ούτε μία φορά το συνεργείο απρογραμμάτιστα. Εξαιρετική αξιοπιστία κινητήρα, βελούδινη λειτουργία και ιδιαίτερα οικονομικός με αρκετά καλές επιδόσεις. Στα 8 χρόνια δεν έχω αλλάξει ούτε λάμπα. Το αυτοκίνητο είναι η πλούσια έκδοση με  ηλεκτρική ηλιοροφή εξτρά. Μέσα στην εγγύηση έχουν αλλαχθεί λόγω τριγμών τα εξής: βάση καθίσματος συνοδηγού, ζώνες ασφαλείας  & ράδιο cd. Ακόμα έχει συχνά ένα πρόβλημα με θόρυβο εκνευριστικό που ακούγεται από την βάση της εξάτμισης (η βάση έχει αλλαχθεί 2 φορές με κόστος 70 ευρώ). Το αυτοκίνητο μετά από 8 χρόνια είναι σχεδόν στην ίδια κατάσταση που ήταν στην αρχή, τα υλικά του εσωτερικού έχουν μια φυσιολογική φθορά ενώ λίγο μεγαλύτερη είναι η φθορά του εξωτερικού (χρώμα & φώτα). Το κόστος συντήρησης ήταν ελάχιστο, (σέρβις 120-200 ευρώ). Γενικά στα θετικά θα έβαζα την αξιοπιστία κινητήρα & ηλεκτρικών, την μικρή κατανάλωση και το κόστος συντήρησης. Στα αρνητικά το θόρυβο από τον κινητήρα και την ποιότητα κάποιων υλικών στο εσωτερικό.

Δεύτερο ΙΧ είναι ένα Toyota Aygo 5D 2006. Έχει κάνει 36.000 χλμ., την πλειονότητα των οποίων μέσα στην πόλη. Δύο προβλήματα μέχρι στιγμής, στα 25.000 χλμ. αλλάχθηκε η αντλία νερού και στα 35.000 χλμ. όλα τα λάστιχα θυρών & πορτ μπαγκάζ λόγω εισροής υδάτων (και τα 2 μέσα στην εγγύηση). Το Aygo είναι γενικά αξιόπιστο, ευκολοδήγητο και τρομερά οικονομικό. Στα 4 χρόνια δεν έχει επισκεφτεί ποτέ το συνεργείο, εκτός των σέρβις. Στα αρνητικά θα έβαζα τον θόρυβο από τον κινητήρα και το υψηλό κόστος αγοράς.

Μάνος Αποστολάκης


Συμβίωση με Bravo

Συνεπής όπως πάντα, επιστρέφω για να μοιραστώ μαζί σας τη συμβίωση μου με το Bravo. Πρόκειται για το 120άρι που πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε 140άρι περίπου. Το εν λόγω αυτοκίνητο έχει κάνει μέσα σε 13 μήνες 18500 χλμ. Καμία βλάβη δεν έχει παρουσιαστεί και όλα δείχνουν να δουλεύουν ρολόι. Μόνο έναν τραχύ θόρυβο ακούω κατά το φρενάρισμα από πάρα πολύ υψηλές ταχύτητες, σαν να έχουν στραβώσει οι δίσκοι. Όμως αυτό δεν παρατηρείται σε άλλες στιγμές με λιγότερα χλμ. στο κοντέρ. Ελπίζω στο συνεργείο να βρω λύση. Κατά τα άλλα, ούτε μια στάλα λάδι δεν έχει κάψει! Το τιμόνι θα έπρεπε να είναι πιο «αντρικό» και να δίνει περισσότερες πληροφορίες στα «πολλά», αλλά τελικά είναι μόνο θέμα αίσθησης. Η ανάρτηση αν και γενικά είναι άνετη, θα έπρεπε στις εγκάρσιες ανωμαλίες να είναι λίγο πιο ψαγμένη. Tριγμοί δεν ακούγονται και το αυτοκίνητο δείχνει συμπαγές. Απλώς, το μαλακό πλαστικό στο ταμπλό είναι ευαίσθητο στις γρατζουνιές.

Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια πολύ τίμια επιλογή. Με το κλειδί στο χέρι, δεδομένης της προσφοράς που υπήρχε (και υπάρχει), μου κόστισε 15.500 ευρώ. Από τον εξοπλισμό δεν λείπει σχεδόν τίποτα (έκδοση dynamic), ενώ οι 16άρηδες τροχοί με το 55άρι προφίλ είναι ότι πρέπει για τους δρόμους μας. Αναρωτιέμαι, πόσο καλύτερο μπορεί να είναι ένα Golf 122άρι με παρόμοιο εξοπλισμό για να κοστίζει σχεδόν 5 χιλιάρικα περισσότερο, αλλά αυτή είναι μια ρητορική ερώτηση. Ο επαναπρογραμματισμός στην Overload έδωσε ένα πιο πικάντικο προφίλ στο αυτοκίνητο, χωρίς να αλλοιώσει στο ελάχιστο τον χαρακτήρα του. Η κατανάλωση δε, αυξήθηκε ελάχιστα (0,2-0,4 λίτρα). Αυτά προς το παρόν! Όσο για το smart forfour της γυναίκας μου, κανένα πρόβλημα ακόμα μετά από περίπου 5 χρόνια και σχεδόν 50.000χλμ. 



Σπύρος Ρούλιας


Ακόμα περιμένει τους ελληνικούς χάρτες

Με έκπληξή μου διάβασα στο περιοδικό σας, ότι η Honda στο CRV διαθέτει πλέον για τον Navigator της ελληνικούς χάρτες κλπ. Έχω αυτό το SUV από το 2007 και από τότε με είχαν διαβεβαιώσει (Σαρακάκης) ότι εντός του 2007 θα υπάρχει αυτό το σύστημα και θα εφοδιαστεί το αυτοκίνητο με το απαραίτητο λογισμικό. Από τότε έχω επικοινωνήσει τηλεφωνικά αλλά και με E_mail αρκετές φορές και πάντοτε με διαβεβαίωναν ότι θα με ειδοποιήσουν. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και ας είχα πληρώσει από τότε μια παροχή που ποτέ δεν έχω πάρει. Νομίζω ότι θα υπάρχουν αρκετοί σαν εμένα και εσείς σαν περιοδικό καλό θα ήταν, πέρα από τα άλλα χρήσιμα που μας προσφέρετε, ανακολουθίες αυτού του τύπου και μάλιστα από μια αντιπροσωπεία να τις αναδεικνύετε.

Μανόλης Γεωργιάδης


Γι' αυτό έχουμε δημιουργήσει τη σελίδα του Forum, όπου κάθε αναγνώστης μας μπορεί ελεύθερα να αναπτύσσει τις απόψεις του και να ενημερώνει τους υπόλοιπους.


Κόστος τροχαίων και συνείδηση οδικής ασφάλειας

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι στις διάφορες συζητήσεις εξεύρεσης πόρων για την κάλυψη του οικονομικού ελλείμματος του κράτους δεν γίνεται καθόλου νύξη στο οικονομικό κόστος των τροχαίων ατυχημάτων το οποίο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπολογίζεται σε  2% του ΑΕΠ. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ούτε οι  πολιτικοί, μήτε  οι  δημοσιογράφοι  δίνουν την πρέπουσα διάσταση στο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων και το χειρότερο απ’ όλα, ούτε οι υπόλοιποι πολίτες το απαιτούν.

37.100 νεκροί, 63.500 σοβαρά  και 472.600 ελαφρά τραυματίες στην Ελλάδα από το 1990 μέχρι σήμερα. Πρώτη αιτία θανάτου για άτομα έως 40 ετών, το μεγαλύτερο κομμάτι του ενεργού  πληθυσμού της χώρας. Από τους νεκρούς και τραυματίες  το 1/3 είναι παιδιά. Χαμένη παραγωγικότητα, μειωμένες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων με έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αναπηρικές συντάξεις, επιβάρυνση εντατικών μονάδων νοσηλείας, κλείσιμο ασφαλιστικών εταιρειών από πτώχευση λόγω πληρωμής υπέρογκων χρηματικών ποσών, ανεργία, επιδόματα ανεργίας, δημογραφικό πρόβλημα κ.τ.λ. Αμελητέα  γι’ αυτούς που ζουν στον δικό τους κόσμο, που  πιστεύουν ότι το κακό συμβαίνει μόνο στους άλλους, σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι «το θέμα δεν πουλάει», που δίνουν αξία μόνο στη τσέπη τους κι όχι στην ανθρώπινη ζωή.

Όταν τέσσερα στα δέκα τροχαία  οφείλονται σε μειωμένα αντανακλαστικά λόγω ξενυχτιού, όταν 20 έως 30%   των ατυχημάτων όπου υπάρχει τραυματισμός ή θάνατος, αιτία είναι η κούραση, σε μία χώρα στην οποία το 40% των οδηγών που ευθύνονται για τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα  έχουν ποσοστό αλκοόλ στο αίμα περισσότερο του επιτρεπόμενου, σε τι ωφελεί να επιβεβαιώνουμε  ότι τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα γίνονται ξημερώματα Σαββάτου και Κυριακής και μάλιστα με θύματα νέους ανθρώπους, όταν δεν τολμάμε  να μιλήσουμε για μείωση του ωραρίου νυχτερινής διασκέδασης και κατάργηση  εντελώς της  κατανάλωσης αλκοόλ  τουλάχιστον στους νέους οδηγούς;

Όταν σ’ αυτό τον τόπο η κυριότερη αιτία τροχαίων δυστυχημάτων είναι η ταχύτητα, με ποια λογική οι «αρμόδιοι» αναθεώρησης του ΚΟΚ, στα πλαίσια καταπολέμησης των τροχαίων αύξησαν το όριο ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και κατοικημένες περιοχές; Το όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές της Ελλάδας  όπου συμβαίνουν  2 στα 3 θανατηφόρα ατυχήματα λόγω του υπερβολικού φόρτου τροχοφόρων και πεζών,  δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25-30 χιλιόμετρα την ώρα.  Το όριο 50 χλμ. την ώρα το οποίο προβλέπει ο νέος ΚΟΚ  είναι δανεισμένο από χώρες στις οποίες οι εκάστοτε κυβερνώντες, σεβόμενοι τη ζωή των συνανθρώπων τους και έχοντας πρωταρχική τους μέριμνα την ασφάλεια και τον πολιτισμό, έχουν προβλέψει ρυμοτομημένες πόλεις με σωστή σήμανση και  πεζοδρόμια για πεζούς.

Κύριοι «αρμόδιοι». Οι παραβάσεις του ΚΟΚ είναι καθημερινά αμέτρητες. Στην εποχή της ανεπτυγμένης τεχνολογίας οι αστυνομικοί και οι τροχονόμοι μπορούν να εκπαιδευτούν οικονομικότατα στο θέμα της οδικής ασφάλειας με ένα μόνο CD. Εκπαιδεύσετε τους  να σταματούν κάθε παραβάτη όπως γίνεται στις χώρες με μειωμένο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων. Αστυνομεύεστε σωστά αυτή τη χώρα, αφαιρέστε άδειες οδήγησης  και εισπράξετε τα πρόστιμα  αλύπητα από ανθρώπους που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία. Από ανθρώπους οι οποίοι οδηγούν τρέχοντας ξημερώματα μεθυσμένοι ή παραβιάζουν φωτεινούς σηματοδότες σκοτώνοντας και σακατεύοντας ανθρώπους, σκορπώντας πόνο και δυστυχία από μαγκιά, ψύχωση και βλακεία. Από αυτούς που εκτός της  εγκληματικής συμπεριφοράς στον δρόμο, δεν έχουν καν το ένστικτο της αυτοπροστασίας και αυτοσυντήρησης. Εκπαιδεύσετε τους ασυνείδητους και ανεκπαίδευτους σε χρόνο μηδέν χτυπώντας τους εκεί που πονούν κατά την απόπειρα δολοφονίας και όχι μόνο μετά το φόνο. Μην λυπηθείτε τον φτωχό υπάλληλο, τον άνεργο ή τον γονιό που θα πληρώσει το πρόστιμο. Να λυπηθείτε τα αθώα θύματα που θα βρεθούν στο  δρόμο του, τον ίδιο και τους δικούς του που θα τον κλάψουν αν δεν συνετιστεί. Δώστε αξία στην ανθρώπινη ζωή και μειώστε τον ανθρώπινο πόνο. Κι αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό, μειώστε τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων, αποσυμφoρείστε τα νοσοκομεία. Αυξήστε τα έσοδα του κράτους  από παραβάτες και όχι φορολογώντας ή παγώνοντας μισθούς πολιτών που δεν έφταιξαν σε τίποτα. Καλύψετε μεγάλο μέρος του ελλείμματος πατάσσοντας  ταυτόχρονα αυτή τη κατάρα που λέγεται «τροχαίο ατύχημα».

Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου


Το θέμα που θίγετε είναι πολύ σημαντικό και η αδιαφορία των κυβερνήσεων για τη λύση του έχει αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Πολύ περισσότερο όταν δεν κάνουν τίποτα ούτε καν για την εκπαίδευση της νέας γενιάς προς μία πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση της κυκλοφορίας και την περιβαλλοντικής συνείδησης. Επιτρέψτε μας μόνο μία παρατήρηση, μια που αναφέρετε το θέμα της ταχύτητας. Ως κυριότερη αιτία των τροχαίων αναφέρεται η ταχύτητα, γιατί έτσι βολεύει τους αρμόδιους, για να κρύβουν τις πραγματικές αιτίες. Τα όρια στους ελληνικούς δρόμους είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά των ευρωπαϊκών, είναι γελοία σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να τα παραβιάζουν συνεχώς. Σε αυτή την περίπτωση, όταν συμβεί ένα ατύχημα που οφείλεται σε κακή συμπεριφορά των οδηγών, σε κακή σήμανση, σε παγίδες στους δρόμους κλπ, αν ο οδηγός πήγαινε λίγο παραπάνω από το -συνήθως εκτός τόπου και χρόνου- όριο, η τροχαία συμπληρώνει «υπερβολική ταχύτητα» και καθαρίζει. Γιατί δεν θέλουν φυσικά να γράψουν ότι ο υπουργός δημοσίων έργων π.χ. είναι ανεπαρκής στη δουλειά του. Η γενική τοποθέτηση γελοίων ορίων ταχύτητας μάλιστα, εμποδίζει την αστυνομία να κυνηγήσει αυτούς που πράγματι τρέχουν υπερβολικά. Γιατί όταν στήνουν τα ραντάρ, όλοι οι οδηγοί παραβιάζουν αυτά τα όρια, οπότε μοιραία οι τροχονόμοι σταματούν τυχαία όσους προλαβαίνουν να γράψουν από το σωρό και μπορεί να την πληρώσει αυτός που πάει με λογική (αλλά πάνω από το όριο) ταχύτητα και να τη γλιτώσει κάποιος που πάει με ...1000! Είναι πάντως ένα θέμα το οποίο πρέπει κάποτε να συζητήσουμε σοβαρά στην Ελλάδα και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα σοβαρό να ασχολείται με αυτό από την πλευρά των πολιτικών που κυβερνούν.


Πρόβλημα με Kuga

Στις 28/11/2008 έκλεισα για αγορά, διαβάζοντας καλές κριτικές, το νέο μοντέλο της Ford, το Kuga. Κόστος αρκετά υψηλό για την κατηγορία του. Στις 12/12/2008 το πήρα στα χέρια μου και στην κατοχή μου. Ένα αυτοκίνητο όμορφο, με καλές εντυπώσεις... Αλλά πού να ήξερα τί συνέχεια θα είχα...

Στα 5.000 km άκουσα ένα θόρυβο στο γύρισμα του τιμονιού και με τη μεγάλη εμπειρία που έχω από αυτοκίνητα κατάλαβα ότι είναι κρεμαγιέρα... Κρεμαγιέρα;;; Ούτε και αυτοί στο συνεργείο της Ford δεν το πίστευαν. Και όμως ήταν κρεμαγιέρα και αλλάχτηκε σε τρεις ημέρες. Πίστεψα ότι ήταν θέμα τύχης... Να που δεν ήταν όμως... Στις 17/3/2009 έμεινα στην Αθήνα από μπαταρία. Ήρθε η ΕΛΠΑ και μου το έβαλε μπροστά. Δεν πρόλαβα να γυρίσω στη Λευκάδα και στο δρόμο για μερικά δευτερόλεπτα μου άναψε ένα τρίγωνο στο καντράν, που ούτε πρόλαβα να το διαβάσω. Την άλλη ημέρα αυτό ξανάναψε. Και έμεινε αναμμένο και το αυτοκίνητο δεν προχωρούσε.

Στις 20/3/2009 έρχεται η ΕΛΠΑ, το παίρνει και το πηγαίνει στη Ford Άρτας. Στις 23/3 διαπιστώνεται βλάβη στο φίλτρο αιθανόλης. Το παράγγειλαν στη Γερμανία, το έφεραν, το τοποθέτησαν, με πήραν τηλέφωνο ότι το αυτοκίνητο είναι εντάξει και δεν θα έχω άλλο πρόβλημα. Το ίδιο μου είπαν και από τα κεντρικά της Ford στην Αθήνα, κάποια κυρία Παπανδρέου με διαβεβαίωσε ότι δεν θα έχω άλλα πρόβλημα κι ότι η ζημιά ήταν για δεύτερη φορά αστοχία υλικού. Την πίστεψα, πήγα και πήρα το αυτοκίνητό μου από τη Ford Άρτας, έβαλα στο δικό τους πρατήριο πετρέλαιο και ξεκίνησα να πάω μέχρι τα Ιωάννινα. Δεν πρόλαβα να κάνω 400 km, να το ίδιο τρίγωνο στο καντράν, να τα ίδια προβλήματα, να ξανά επιστροφή στη Ford Άρτας. Μέχρι σήμερα και αυτοί δεν ξέρουν τί πραγματικά έχει το αυτοκίνητο... Και η κυρία Παπανδρέου από τα κεντρικά μου συστήνει υπομονή κι ότι θα φτιαχτεί.

Συγχαρητήρια στη Ford που έχει τέτοιους υπαλλήλους... Συγχαρητήρια στη Ford που ταλαιπωρεί έναν Έλληνα που αγόρασε ένα νέο της προϊόν που αποδεικνύεται ότι βγάζει προβλήματα (και δεν πιστεύω ότι θα είναι μόνο το δικό μου). Συγχαρητήρια στη Ford που δε μπορεί να κάνει μια αναστροφή ενός αυτοκινήτου προβληματικού. Η μόνη λύση, λοιπόν, είναι να διεκδικήσω το δίκιο μου δικαστικώς και θα το κάνω. Γιατί αν έβγαλε τόσα προβλήματα σε τρεις μήνες, δεν έχω το κουράγιο να οδηγήσω ξανά το ίδιο αυτοκίνητο και η σκέψη μου να είναι αν θα ξαναμείνω στο δρόμο. Να κι άλλο ένα άγχος πληρωμένο με ιδρώτα (για όλα αυτά που σας αναφέρω, έχω και τα απαραίτητα χαρτιά).

Θέμελης Γιώργος
Λευκάδα


Ελλιπής ελληνική χαρτογράφηση

Πρόσφατα αγόρασα ένα Mitsubishi Outlander Diesel 2.0, το οποίο σημειωτέον δεν είναι και φθηνό (38.000). Η τιμή του εν μέρει δικαιολογείται λόγω του ότι η συγκεκριμένη έκδοση είναι σχεδόν πλήρης από απόψεως extra, με κυριότερο ατού του στον τομέα αυτό το ολοκληρωμένο επώνυμο σύστημα διαχείρισης μουσικής του (ΜMS) και με βασικότερο προσόν του συστήματος αυτού το NAVIGATION SYSTEM μέσω GPS. Μια πραγματικά πολύ καλή μηχανή διαχείρισης μουσικής και Navi.

Και εδώ είναι το πρόβλημα. Ο Σαρακάκης που έχει τη MITSUBISHI καθώς και οι συνεργαζόμενες με αυτόν εταιρείες, δεν αναφέρουν στον υποψήφιο αγοραστή ότι το Navigation System δεν περιέχει ελληνικούς χάρτες, παρά μονάχα τις μεγάλες Εθνικές Οδούς και τίποτε περισσότερο. Στην ουσία δηλαδή το σύστημα είναι εντελώς άχρηστο. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της εταιρείας, διότι πρώτον δεν φρόντισε πριν έλθει το μοντέλο στην Ελλάδα να εξασφαλίσει και την ελληνική χαρτογράφηση και δεύτερον δεν το αναφέρει στους υποψήφιους αγοραστές.

Ένιωσα εντελώς ανόητος και παράλληλα εξαγριωμένος καταναλωτής, όταν πρόσφατα επισκέφθηκα την Κέρκυρα. Οδηγούσα ένα νέο αυτοκίνητο με ανοικτό ένα τεχνολογικά εξελιγμένο Navigation System μέσω GPS, το οποίο έδειχνε μια κουκκίδα σε άσπρο φόντο και δίπλα μου να κάθεται η γυναίκα μου με τον χάρτη του νησιού ανοικτό, για να μπορέσουμε να βρούμε έστω κάποιους κεντρικούς δρόμους.

Πιστεύω ότι η εταιρεία Σαρακάκης, είναι 100% υπεύθυνη για αυτό και θα πρέπει να μάθει να σέβεται καλύτερα τον πελάτη, από τον οποίο παίρνει πολλά χρήματα μέσω της αγοράς του οχήματος και των aftersales.

Γκούτρας Στέφανος
Τρίκαλα


Εκτός εγγύησης;

Θα μπω κατευθείαν στο θέμα μιας και θα χρειαστώ αρκετό χώρο για να σας περιγράψω σχολαστικά τη βλάβη του αυτοκινήτου μου και την κακή (κατά τη γνώμη μου) αντιμετώπιση του προβλήματος από τη FORD , ζητώντας παράλληλα τη συμβουλή/συνδρομή / βοήθειά σας στο θέμα.

Είμαι κάτοχος ενός Ford KA 1300 cc αγορασμένο καινούριο από τη Ford στις 21/10/2004 και το οποίο έχει κάνει μόλις 43.360 Km . Το αυτοκίνητο έχει κάνει όλα τα απαιτούμενα service μόνο σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Ford μέχρι και σήμερα. Όπως όλοι γνωρίζουμε η Ford δίνει 5ετή εγγύηση σε όλα τα επιβατικά της αυτοκίνητα κάτι που αποτέλεσε και το βασικό κριτήριο επιλογής αυτοκινήτου Ford από μέρους μου.

Πριν λίγες ημέρες το αυτοκίνητο παρουσίασε ένδειξη υψηλής θερμοκρασίας εν κινήσει. Αμέσως σταμάτησα δεξιά , το έσβησα και φρόντισα να μεταφερθεί μέσω οδικής βοήθειας σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Ford (συγκεκριμένα στο Car Center των αδερφών Καρανικόλα, Πεντέλης 46, Π. Φάληρο). Υπόψιν ότι το μοντέλο KA δεν έχει δείκτη θερμοκρασίας στο καντράν παρά μόνο κόκκινο λαμπάκι που ανάβει όταν έχει υπερθερμανθεί ο κινητήρας.

Η διάγνωση του κυρίου Καρανικόλα ήταν: ολοκληρωτική διαρροή ψυκτικού υγρού (του ψυγείου) από το καπάκι του θερμοστάτη και κάψιμο φλάντζας κεφαλής κινητήρα. Όπως με ενημέρωσε η βλάβη αυτή δεν καλύπτεται από την εγγύηση λόγω του ότι (όπως ισχυρίζεται η Ford) δεν ήμουν συνεπής στις προβλεπόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής service του αυτοκινήτου. Αποτέλεσμα ; Πρέπει να πληρώσω περίπου 600 ευρώ για να ξανά 'χω το αυτοκίνητό μου. Και εδώ είναι και η ένστασή μου απέναντι στη Ford.

Στο βιβλίο service και εγγύησης αναφέρεται πως η μέγιστη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ επισκευών (service) είναι 20.000 Km ή 1 χρόνος. Όπως φαίνεται και στο επισυναπτόμενο βιβλίο service το αυτοκίνητο έχει κάνει το πρώτο service στις 20/12/2005 με 15.273 Km. Το επόμενο είχε προσημειωθεί στο βιβλίο για τις 20/12/2006 ή 35.000 Km και τελικά έγινε στις 03/07/2007 με 31.883 Km δηλαδή κατά 3.000 km λιγότερα από τα απαιτούμενα.

Όπως με συμβούλεψε ο ευγενέστατος κύριος Καρανικόλας κατόπιν διαμαρτυρίας μου για το θέμα της εγγύησης , επικοινώνησα με την κυρία Παπανδρέου η οποία είναι η πλέον αρμόδια για τέτοια θέματα εγγυήσεων στα κεντρικά της Ford. Της εξήγησα την κατάσταση και κατόπιν αρκετών τηλεφωνημάτων και διευκρινίσεων μου απάντησε πως μιας και δεν έχω κάνει στα προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια τα service μου δεν δικαιούμαι καμία αποκατάσταση από την εγγύηση. Μου είπε επίσης πως όταν λέμε ή 20.000 Km ή 1 χρόνο ανάμεσα στα service εννοούμε την κατάσταση που λαμβάνει χώρα πρώτη. Αυτό όμως δεν το βρίσκω πουθενά γραμμένο στα χαρτιά και τα βιβλία του αυτοκινήτου όπως και με παρότρυνε η κυρία Παπανδρέου να ψάξω.

Και σας ρωτώ:

1) Σε ποιο σημείο της εγγύησης αναφέρεται πως όταν λέμε 20.000 Km ή 1 χρόνο ανάμεσα στα service εννοούμε την κατάσταση που λαμβάνει χώρα πρώτη;

2) Γιατί δεν ισχύει η εγγύηση μιας και είμαι μέσα στα πλαίσια των 20.000 Km μεταξύ των service;

3) Αν αποφασίσω για οποιουσδήποτε λόγους να πάω ένα ταξίδι ή έστω αν αρρωστήσω όπως τώρα που βρίσκομαι με το γύψο στο πόδι για 3 μήνες ή για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα τέλος πάντων και το αυτοκίνητο δεν κινηθεί από το τελευταίο του service θα πρέπει να του ξανακάνω  και να ξαναπληρώσω ώστε να βρίσκομαι εντός εγγύησης;

4) Γιατί χύθηκε όλο το ψυκτικό υγρό από το καπάκι του θερμοστάτη σε ένα αυτοκίνητο με μόλις 43.000 Km ενώ υποτίθεται πως ελέγχεται από το εξουσιοδοτημένο συνεργείο Ford στο οποίο και το συντηρώ;

5) Γιατί καλούμαι να πληρώσω αυτό το εξοντωτικό για μένα ποσό , έχοντας αγοράσει ένα καινούριο αυτοκίνητο Ford για το οποίο διαφημίζονται με στόμφο τα πλεονεκτήματα της 5ετούς εγγύησης που το καλύπτουν και περιμένοντας τη Ford να σταθεί στο πλευρό μου εκείνη με εγκαταλείπει στην τύχη μου αισθανόμενος πιο αδικημένος από ποτέ;

6) Γιατί εφόσον δεν με καλύπτει η εγγύηση στην πρώτη μου μεγάλη ανάγκη της μαμάς εταιρίας Ford, θα πρέπει να το επισκευάσω σε συνεργείο της Ford ? Για να συνεχίσει να ισχύει μια εγγύηση που δεν με κάλυψε όταν την είχα ανάγκη;

Βαθιά απογοητευμένος και νιώθοντας πως δεν έχω στήριξη από πουθενά καταλήγω στο συμπέρασμα πως όπου υπάρχουν ψιλά γράμματα (τα οποία ούτε αυτά δεν είδα ακόμη) και δυνατότητες ελιγμών και αποφυγής αποκατάστασης του πελάτη είμαστε και θα είμαστε μόνοι , ταλαίπωροι αγοραστές-πελάτες στην τρικυμία της αγοράς αυτοκινήτου.

Ένας απογοητευμένος ιδιοκτήτης Ford

Σπύρος Πατράς


Θίγετε ένα θέμα που δεν είναι νέο, ούτε αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Απ' ότι γνωρίζουμε είναι γενική αρχή όλων των εταιρειών το διαζευκτικό όριο μεταξύ των σέρβις (Α χιλιόμετρα ή κάποιο χρονικό διάστημα) και δεν είναι αυθαίρετο, αλλά είναι όντως αναγκαίο. Εμείς, πάντως, ενημερώσαμε την αντιπροσωπεία της Ford, για την περίπτωση που θέλει να απαντήσει.


Συνεργεία Peugeot

Παραθέτω την ταλαιπωρία μου, με τα συνεργεία της Peugeot:
Δυστυχώς, αγόρασα ένα καινούργιο Peugeot  206, color line, 90HP το 2006 και στα 2000 km παρατηρώ διαρροή του ψυκτικού υγρού.
Στο συνεργείο του κ. Αγνάντη που το πήγα, με κοίταξαν με δυσπιστία, (πώς το καταλάβατε; μου είπαν!), το κοίταξαν, βρήκαν και αντικατέστησαν ένα ελαττωματικό ανταλλακτικό και την αντλία. Έκτοτε το ψυκτικό υγρό έγινε καφέ χρώματος από γαλάζιο που ήταν  και το βοηθητικό δοχείο δεν είναι πια διαφανές. (Κανείς δεν μπόρεσε να μου εξηγήσει γιατί).
Στα 3000 km , παρατηρώ έλλειψη λαδιού στον κινητήρα, 600ml  περίπου. Αρχίζω και γυρνάω τα συνεργεία,  Αγνάντης, Ροδίτης και Lion Ελλάς στον Κηφισό, όπου χωρίς να το ανυψώσουν μου λένε ότι είναι άστρωτο, το βιβλίο του κατασκευαστή (σελ. 141), δικαιολογεί  κατανάλωση έως 500 ml  στα 1000km !!!, θα στρώσει μετά τα 15000 km, και άλλα.
Στο συνεργείο Γκάλλο ΑΕ, κάνω το service των 6000 km, (δωρεάν, εντός εγγύησης) τα βρίσκουν όλα καλά, αφήνουν και τον σωλήνα του φίλτρου αέρα ανοικτό.
Εγώ όμως επιμένω και ξαναπάω στη  Lion στον Κηφισό, όπου τελικά το ανυψώνουν και βλέπουν διαρροή λαδιού από την βάση του φίλτρου λαδιού.
Αρχίζει άλλη ταλαιπωρία, γιατί κάνουν λάθος στην παραγγελία κ.τ.λ.
Το πάω στον Αγνάντη ΑΕ, όπου λένε ότι έχουν την τσιμούχα και την αλλάζουν!!!
Αλλά η διαρροή λαδιού συνεχίζεται. Έτσι στα 15000 km, επισκέπτομαι το συνεργείο Ροδίτης ΑΕ, όπου μου αλλάζουν όλη την βάση του φίλτρου λαδιού και στεγανοποιούν το κάρτερ, καταστρέφοντας τη βάση μιας ηλεκτρικής σύνδεσης και γδέρνοντας  την εσωτερική επιφάνεια του ψυγείου, στην προσπάθεια επισκευής («Τι να κάναμε να βγάζαμε το ψυγείο;», ήταν η απάντησή του, όταν το είπα).
Τώρα είναι ελάχιστη η κατανάλωση λαδιού, αλλά αναρωτιέμαι,  αφού έχω πάει τόσες φορές στα συνεργεία ως καινούργιο, τι βλάβες θα βγουν  αργότερα και  θα έχει λήξει και η εγγύηση.
Έχω βέβαια όλες τις αποδείξεις για τα ανωτέρω στην περίπτωση που θελήσουν να διαψεύσουν κάτι η να δικαιολογηθούν .
Αν έχουν παρόμοια προβλήματα άλλοι οδηγοί με αυτό το μοντέλο, ας επικοινωνήσουν μαζί μου.

Κώστας  Μορφούτσικος
Αθήνα


Εμπειρίες συμβίωσης

Μετά από 4ετή συμβίωση με το Fiesta και σχεδόν 3ετή με το Forfour αναφέρω τα εξής:

FORD FIESTA 1. 6 GHIA: Έχει διανύσει περιπου 57. 000 χλμ. Δεν ήταν τελείως απροβλημάτιστο σε ότι αφορά βλάβες. Στα πρώτα 5.000 χλμ. αλλάχτηκαν και τα δύο πίσω αμορτισέρ επειδή χτύπαγαν. Αργότερα αλλάχθηκε η αντλία νερού που «κελαηδούσε» σαν παραδείσιο πτηνό! Τρεις φορές αλλάχτηκαν οι τσιμούχες από τις πόρτες γιατί έτριζαν μακάβρια (κανένα αποτέλεσμα). Αλλαγή πολλαπλασιαστή γιατί το αυτοκίνητο δούλευε με τρείς κυλίνδρους και είχε πτώση απόδοσης. Αλλαγή μοτέρ φώτων, γιατί κάθε φορά που άνοιγα τη μεγάλη σκάλα κροτάλιζε σαν πετρελαιοκίνητο. Αλλαγή αισθητήρα λάμδα μετά από σχετική ένδειξη της λυχνίας. Το τρέμουλο του τιμονιού στα 120-140 χλμ. δεν σταμάτησε ούτε μετά από αλλαγή αμορτισέρ και ελαστικών. Κανείς δεν μπόρεσε να το λύσει! Οι τριγμοί ήταν πάντα παρόντες και από τις μπροστινές κολόνες και από το πίσω μέρος, ειδικά στις μέτριες προς κρύες μέρες. Τέλος, ξεκόλλησαν τα πλαστικά φιλέτα στο εξωτερικό των μπροστινών θυρών.

SMART FORFOUR 1. 3 PASSION: Έχει διανύσει περίπου 25.000 χλμ. (λίγα) στα χέρια κυρίως της γυναίκας μου. Αν εξαιρέσει κανείς τους κραδασμούς από το μπροστινό σύστημα και το έντονο κοπάνημα της ανάρτησης (όλα τα forfour έτσι είναι) το αυτοκίνητο είναι τελείως απροβλημάτιστο! Μόνο η βαφή από τις ζάντες αλουμινίου (γύρω από τους αφαλούς) έχει «σκάσει» λίγο. ºσως να ήταν ελλατωματική η βαφή τους, πράγμα που δεν παραδέχτηκε ποτέ η αντιπροσωπεία. Μου είπαν ότι ίσως φταίνε τα καθαριστικά...

Σπύρος Ρούλιας


Ευχαριστημένος από το αυτοκίνητο, όχι από το σέρβις

Είμαι κάτοχος από το 2005 ενός νέου PANDA emotion της FIAT και θέλω να μοιραστώ την χαρά μου με όλα τα μέλη του Forum. Το αυτοκίνητο έχει ανταποκριθεί πολύ καλύτερα από τις προσδοκίες μου όταν το επέλεξα μετά από σχετική έρευνα αγοράς. Τα μεγαλύτερά του προτερήματα είναι η πραγματική άνεση που προσφέρει, ένα εκπληκτικό σε απόδοση και αξιοπιστία σύστημα αυτόματου κλιματισμού, η χαμηλή του κατανάλωση, οι άριστοι χώροι για την κατηγορία του, η αίσθηση ότι οδηγάς πολύ μεγαλύτερο αυτοκίνητο, η εργονομία, η δυνατότητά του να ταξιδεύει και σε μεγάλες αποστάσεις ανετότατα, η πραγματικά οικονομικότατη χρήση του και η τιμή αγοράς του. Οι επιδόσεις του είναι επαρκέστατες παρά τις κατακρίσεις από κάποια «ειδικά» περιοδικά, ο διάκοσμος του είναι ιδιαίτερα ευχάριστος χωρίς τον παραμικρό τριγμό ακόμα και μετά από 64.000 χλμ. στο κοντέρ με ιδιαίτερα σκληρή χρήση, τέλος η θέση του επιλογέα κάνει την οδήγηση πραγματικά παιχνίδι.

Το αυτοκίνητο το κρίνω ιδιαίτερα αξιόπιστο, αφού το μοναδικό πραγματικά πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν η αλλαγή του διακόπτη της μίζας εντός εγγύησης και χωρίς περαιτέρω παρατράγουδα. Ένα ακόμη στοιχείο που αλλάχτηκε εκτός εγγύησης είναι η αντλία βενζίνης και καθαρισμός ρεζερβουάρ μετά την προσθήκη πολύ νοθευμένης βενζίνης από πρατήριο στην Κεφαλλονιά με πολύ λάσπη και σκουριά, σχεδόν αμέσως μόλις την έβαλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της αντλίας (VALEO) ίσα που άγγιξε τα 100 ευρώ και έχει ενσωματωμένο το φίλτρο βενζίνης (μια μικρή πλαστική σήτα).

Στο αυτοκίνητο έχει γίνει ιδιαίτερα σκληρή χρήση, όπως μεγάλα ταξίδια σε υψηλές ταχύτητες, μεγάλες διαδρομές εκτός δρόμου, όπως ο γύρος του εθνικού δρυμού της Κεφαλλονιάς σε πολύ κακοτράχαλο χωματόδρομο, μεταφορά μεγάλων φορτίων κ.α. Η συντήρησή του γίνεται με βάση τις υποδείξεις του κατασκευαστή, όπως περιγράφονται στο βιβλιάριό του, με πρόσθετη συντήρηση την αλλαγή λαδιών και φίλτρου λαδιών κάθε 10.000 χλμ. Για όσους δεν επιθυμούν τις μπάρες οροφής, παρόλο που είναι πολύ καλαίσθητες και πρακτικές, να μην τις βάλουν, αφού ακούγονται πολύ μετά τα 110 ή στους δυνατούς πλευρικούς ανέμους. Η κατανάλωση στην πόλη είναι 5,9 λίτρα στα 100χλμ. και 5,3 στον αυτοκινητόδρομο με τον κλιματισμό χειμώνα καλοκαίρι ανοιχτό. Εκτός πόλης μπορείς να δεις και καταναλώσεις στα 4,9 λίτρα ή και λιγότερο άμα δεν πηγαίνεις πάνω από 110 και χωρίς πλήρες φορτίο αλλά και 7,5 ή και παραπάνω άμα πηγαίνεις σταθερά πάνω από 150.

Το παράπονό μου έχει να κάνει αποκλειστικά με το επίσημο κάθετο συνεργείο της FIAT στην περιοχή μου (Άλιμος) όπου ποτέ δεν κατάφερα να συνεννοηθώ με τον υπεύθυνο για όλα τα θέματα που αφορούσαν την συντήρηση. Επίσης είναι πανάκριβο και θεωρώ ότι αυτά που ζητάνε δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν, π.χ. αλλαγή λαδιών 80 ευρώ όταν η εμπορική αξία δεν ξεπερνά τα 25, πρώτο service (20.000 χλμ.) 200 ευρώ χωρίς αλλαγή τακάκια, παρά μόνο αναλώσιμα αξίας όχι περισσότερο των 50 ευρώ. Η απόφασή μου είναι ότι δεν αξίζει να πάρεις το πρόγραμμα με την πενταετή εγγύηση, αφού και 600 ευρώ φθηνότερα θα σου στοιχίσει το Panda, αλλά και δεν είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις τα service πανάκριβα για να ισχύει η εγγύηση. Αρκεί να έχεις μηχανικό που να εμπιστεύεσαι ή ακόμα καλύτερα να είναι φίλος σου.

Τέλος να σημειωθεί ότι τα προηγούμενά μου αυτοκίνητα ήταν και τα δύο γιαπωνέζικα της ίδιας κατηγορίας, όπου και πολλά παραπάνω προβλήματα αντιμετώπισα, ειδικά με φλάντζες, κιβώτιο ταχυτήτων, τρόμπα νερού, καμένη ηλεκτρονική πλακέτα κ.α.  αλλά και την ίδια, ίσως και χειρότερη αντιμετώπιση από την επίσημη αντιπροσωπεία είχα (επίσης πανάκριβη). Τίποτα δεν είναι ή πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όπως ότι τα γιαπωνέζικα είναι πιο αξιόπιστα. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι το ευρωπαϊκό είναι πολύ πιο πολιτισμένο στην λειτουργία του, σου δίνει την αίσθηση ότι είναι πολύ καλύτερης τεχνολογίας και ίσως επειδή είναι Fiat πολύ, μα πολύ φθηνότερα ανταλλακτικά π.χ. ιμάντας εκκεντροφόρου μόλις 12ευρώ (εμπορική αξία). Τέλος οδηγικά τα γιαπωνέζικα, τουλάχιστον αυτά που είχα, τα θεωρώ ακόμα και επικίνδυνα σε ότι αφορά φρένα-κρατήματα, ακόμα και με επιλογή πολύ ανώτερων αμορτισέρ από τα εργοστασιακά και δίσκους-τακάκια Ferrodo. Η δε κατανάλωσή τους είναι ίδια με του Panda σε γενικά επίπεδα, ίσως κανένα λίτρο παραπάνω, που δικαιολογείται όμως λόγο παλαιότερης (5ετίας) τεχνολογίας.
Μακάρι να έρθει η στιγμή που στο forum θα διαβάζουμε μόνο ευχαριστημένους αυτοκινητιστές και ποτέ πια προβλήματα.
 
Μπάμπης Λιβιεράτος


Πρόβλημα με Maverick

Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή σχετική με το χρονικό της ταλαιπωρίας μου και σας παρακαλώ να την δημοσιεύσετε προς ενημέρωση των αναγνωστών σας και όχι μόνο. Τον Ιανουάριο του 2005 αγόρασα ένα FORD MAVERICK αξίας 33.400 ευρώ. Το πρώτο service του αυτοκινήτου ήταν προγραμματισμένο στα 20.000 km. Μετά το πέρας αυτού και μετά από 5.000 Km (στα 25.000 km) περίπου καθώς οδηγούσα είδα το λαμπάκι του λαδιού αναμμένο. Όπως καταλαβαίνετε η έκπληξη μου ήταν τεράστια και πολύ δυσάρεστη. Επί τόπου ελέγχοντας τα λάδια, είδα ότι δεν υπήρχαν. Πηγαίνοντας αμέσως στον έναν από τους δύο διανομείς της FORD στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου και αγόρασα το αυτοκίνητο, ακούστε τι μου είπαν: " Επειδή το αυτοκίνητο είναι καινούργιο είναι φυσιολογικό να καίει κάποια λάδια."

Όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας το "κάποια" με το καθόλου έχει τεράστια διαφορά και δη για ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Μου συμπλήρωσαν λοιπόν τα χαμένα λάδια και συμφωνήσαμε να επανέλθω μετά από 2.000 km να επανελεγχθεί. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η οδύσσειά μου. Αυτό το πήγαινε - έλα για τα χαμένα λάδια, με συνεχείς επισκέψεις στο συνεργείο, διήρκεσε περίπου άλλα 10.000 km, με ατελείωτους καβγάδες στο συνεργείο, εκνευρισμό και κοροϊδία (αισίως είχα αγγίξει τα 35.000 km!). Κατ' αυτό το διάστημα το μόνο που κάνανε ήτανε να μου συμπληρώνουν λάδι σε ένα αυτοκίνητο που τα έκαιγε! Κάπου τότε (Σεπτέμβριος του 2006) αποφάσισαν πως πρέπει να μου αλλάξουν ολόκληρη την μηχανή και να μου βάλουν μια καινούργια. Όπως και έγινε, αλλά δυστυχώς τα βάσανα μου δεν είχαν τελειώσει.

Καταρχάς στο βιβλίο των service δεν γράψανε ότι η μηχανή αλλάχτηκε και επιπλέον αρνούνταν να μου δώσουν οιοδήποτε χαρτί ως αποδεικτικό της αλλαγής της μηχανής, ισχυριζόμενοι ότι η καινούργια μηχανή φέρει τον ίδιο αριθμό πλαισίου (το μόνο που έχω στα χέρια μου είναι ένα τιμολόγιο). Και εγείρεται το ερώτημα, κατά πόσο είναι νομότυπο αυτό και κατά πόσο τελικά αλλάχτηκε η μηχανή. Επιπλέον για άλλα 5.000 km μπρος - πίσω να μου ελέγχουν την μηχανή και να ξανασυμπληρώνουν λάδι. Φεύγοντας για ένα ταξίδι στο εξωτερικό (περίπου στα 45.000 km ή 10.000 km με την καινούργια μηχανή) σταμάτησα σε ένα βενζινάδικο για βενζίνη και για έλεγχο λαδιών. Ο υπάλληλος αναρωτήθηκε αν το αυτοκίνητο είχε ποτέ λάδι αφού το κάρτερ ήταν πάλι άδειο (υπάρχει και μάρτυρας στο περιστατικό)!!! Πλήρωσα 100 ευρώ για καινούργια λάδια στο βενζινάδικο.

Στα 50.000 Km, ή 15.000 της καινούργιας μηχανής, σπάει το ελατήριο επαναφοράς του συμπλέκτη. Επί τόπου πηγαίνω πάλι στον επίσημο αντιπρόσωπο, όπου με ενημερώνουν ότι το ανταλλακτικό δεν υπάρχει ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε στην Αθήνα και θα πρέπει να παραγγελθεί από Γερμανία. Μετά από 2 μήνες περίπου μου τηλεφωνούν ότι το ελατήριο έχει φτάσει και χωρίς ραντεβού και χρέωση να πάω για την αλλαγή. Ενημερώνω ότι σε λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα έχω το μεγάλο service των 60.000 km, οπότε για να μην χάνω και άλλες επιπλέον ώρες από τη δουλειά μου (γιατί ήδη είχα χάσει πάμπολλες εξαιτίας της FORD) θα έρθω μια και καλή για να τακτοποιήσουμε και τα δύο. Πηγαίνοντας εκεί με ενημερώνει ο υπεύθυνος του συνεργείου ότι δεν έχω κάνει το service των 40.000 km. "Μα τι service να κάνω?", του απαντώ, "σε μία καινούργια μηχανή;" Μου απαντά "για να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε λίγους μήνες να ξαναπάω για ένα μικρό service για να μπει η σφραγίδα που έλειπε στο βιβλίο". Αφήνω το αυτοκίνητο και φεύγω. Μετά από κάποιες ώρες δέχομαι τηλέφωνο από το συνεργείο ότι το ελατήριο που υποτίθεται ότι θα ήταν δωρεάν θα μου κοστίσει 180 ευρώ γιατί ήμουν πλέον εκτός εγγύησης! Καταλαβαίνετε λοιπόν την αντίδρασή μου. Βγήκα εκτός εαυτού. Όταν ρώτησα γιατί το παραμύθι της εγγύησης δεν μου το είπατε από την αρχή όταν άφησα το αυτοκίνητο και περιμένατε να κάνετε το service, ψευδώς μου απάντησαν ότι με είχαν ενημερώσει. Δηλαδή αυτοί οι κύριοι της FORD σε οδηγούν να συμπεριφερθείς ψυχωτικά και σε κάθε συνομιλία να τους ηχογραφείς και να ζητάς γραπτές αποδείξεις για να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι οι κύριοι βρήκαν την τέλεια δικαιολογία να βγάλουν εκτός εγγύησης ένα ελαττωματικό αυτοκίνητο για να μην αιμορραγεί η μαμά εταιρία FORD. Σημειώνω ότι το ίδιο ακριβώς πρόβλημα έχει συνεργάτης μου με το ίδιο αυτοκίνητο. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ποιος ευθύνεται, δηλαδή ο επίσημος αντιπρόσωπος Θεσσαλονίκης ή η μητρική εταιρία FORD MOTOR HELLAS ή και οι δύο. Αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητος είναι ότι εκατέρωθεν (γιατί πολλές φορές προσπάθησα να επικοινωνήσω με τα κεντρικά στην Αθήνα και ακόμα με παίρνουν) συνάντησα απαράδεκτη αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Κάθε μεγάλη εταιρία φροντίζει να είναι κάθε πελάτης μοναδικός και ευχαριστημένος και από την αγορά και από το after sales service. Λοιπόν σας πληροφορώ ότι πολύ απέχω από αυτή την συναισθηματική κατάσταση. Αισθάνομαι εξαπατημένος, οργισμένος και εκτεθειμένος, για ένα αυτοκίνητο που πλήρωσα ακριβά και ακόμα πληρώνω με πολλούς τρόπους. Το σίγουρο είναι ότι αυτό δεν θα μείνει εδώ, και δεν πρέπει, γιατί ο υποψήφιος αγοραστής της FORD πρέπει να ξέρει. Για τους παραπάνω ισχυρισμούς μου έχω και αποδεικτικά στοιχεία. Ζητώ λοιπόν να δημοσιευτεί η καταγγελία μου και αφ' ετέρου οποιοσδήποτε με παρόμοια εμπειρία με την ίδια εταιρία ή αντιπρόσωπο να επικοινωνήσει μαζί μου στο kostas@skoutelisdimitrios.gr. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανάγνωση και τον χρόνο σας.
 
Σκουτέλης Κων/νος


Trajet που σφυρίζει!

Είμαι πολύτεκνος και τον Ιούνιο αγόρασα ένα Hyundai Trajet 2.0 για τις ανάγκες της οικογένειάς μου. Μετά τα πρώτα 3.000 χλμ., όταν άρχισα να το «ανοίγω», τρόμαξα από ένα δυνατό αεροδυναμικό θόρυβο μετά τα 120-130 χλμ./ώρα που έδειχνε να προέρχεται απ' τη δεξιά μεριά, κάπου μεταξύ παρμπρίζ και παράθυρου. Ο θόρυβος δυναμώνει με την αύξηση της ταχύτητας και θυμίζει σφύριγμα μικροφωνικής εγκατάστασης. Ψάχνοντας στο Internet έμαθα ότι το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό σε όλους εκτός απ' την επίσημη Hyundai η οποία δεν το παραδέχεται!!!
Στην πρώτη μου επίσκεψη στην Autopoint Θέρμης βρήκα τον λαμαρινά να παλεύει με ένα άλλο Trajet, βάζοντας μαντζούνια και αρμόκολλες στα λάστιχα του παρμπρίζ και των παράθυρων. Στη δεύτερη επίσκεψή μου, ο υπεύθυνος παραδέχτηκε το πρόβλημα και με παρέπεμψε στον λαμαρινά ο οποίος δε γνώριζε ακόμα αν ...είχαν πιάσει τα «μαγικά» του. Θεωρώ απαράδεκτο να παλεύει η αντιπροσωπεία με «μαντζούνια» σε καινούριο αυτοκίνητο, πόσο μάλλον όταν οι ενέργειες αυτές θυμίζουν γκάφα και όχι σοβαρή επέμβαση. Δοκίμασα ο ίδιος και κάλυψα σταδιακά με χαρτοταινία κάθε λάστιχο παρμπρίζ και παραθύρων όμως το σφύριγμα δεν άλλαξε καθόλου!
Γνωρίζετε τίποτε γι' αυτό το πρόβλημα στο Hyundai Trajet; Τι μου προτείνετε να κάνω;

Δημήτριος Αράπογλου
Θεσσαλονίκη


Δυστυχώς ένα τέτοιο πρόβλημα, που δεν είναι «λειτουργικό» ώστε να μπορεί να καλυφθεί από την εγγύηση (δεν πρόκειται δηλαδή για δυσλειτουργία κάποιου συστήματος του αυτοκινήτου, που να επηρεάζει την ασφάλεια ή την απόδοση του) στην ουσία δεν έχει λύση, όπως π.χ. συμβαίνει και με τον αυξημένο θόρυβο που έχουν κάποιοι κινητήρες, οι οποίοι κατά άλλα λειτουργούν μια χαρά. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε άμεσα την αντιπροσωπεία για την επιστολή σας.


Λύση με ανεμοθραύστη

Για το πρόβλημά σας στο Trajet πιστεύω υπάρχει λύση και είναι πολύ εύκολο να λυθεί, γιατί το ίδιο πρόβλημα έχουν αντιμετωπίσει πολλά αυτοκίνητα και φίλων και δικό μου. Δεν θέλω να αναφερθώ σε μάρκες γιατί δεν έχει και τόσο σημασία.
Το πρόβλημα είναι καθαρά αεροδυναμικό, κάτι που με ταλαιπώρησε προσωπικά αρκετά, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε το να κάνεις δοκιμές σε τέτοιες ταχύτητες προϋποθέτει πολλές ώρες ενασχόλησης στο εθνικό δίκτυο!!! Κατάφερα να λύσω το πρόβλημα με την βοήθεια φανοποιού (αντιπροσωπείας ...και όμως είναι αλήθεια) που βέβαια είχε και εκείνος την υπομονή και με την δική μου εμμονή να λύσουμε το πρόβλημα, βοηθώντας πολλούς που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα! Αυτό έγινε με την ρύθμιση της πόρτας, εφ' όσον διαπιστώθηκε ότι πιέζοντας το τζάμι του συνοδηγού από μέσα ο θόρυβος σταμάταγε!
Ο θόρυβος ήταν απίστευτος! Στην ίδια ταχύτητα με το Trajet σας. Πιο απλή λύση είναι η τοποθέτηση ανεμοθραύστη στα μπροστινά παράθυρα, γιατί όπως καταλαβαίνετε για να ρυθμιστεί η πόρτα σωστά (τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση), θέλει πολύ χρόνο και μεγάλη υπομονή αλλά και θέληση από την πλευρά του φαναρτζή! Η λύση ανεμοθραύστη έγινε και από φίλους που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα σε πολύ υψηλές ταχύτητες!
Ελπίζω να μπορέσετε να λύσετε το πρόβλημα με την χρήση ανεμοθραύστη, γιατί γνωρίζω πόσο ενοχλητικό είναι να ακούς εκκωφαντικούς αεροδυναμικούς θορύβους!
 
Πέτρος Βουδούρης


Polo που καίει λάδια II

Επανέρχομαι μετά από ένα και πλέον χρόνο στο ελεύθερο βήμα που μας παραχωρείτε για να σας αναφέρω την κατάληξη που είχε τελικά το πρόβλημα που είχα με ένα Polo του 2003, 101 PS. Η πρώτη επιστολή προς το forum έχει ημερομηνία 24.07.2006 με τίτλο «Polo που καίει λάδια». Το αυτοκίνητο πουλήθηκε προ 20ημέρου περίπου, αρχές Οκτωβρίου 2007. Το πρόβλημα με την υπερβολική κατανάλωση λαδιού που αναφέρω στην πρώτη επιστολή μου δεν λύθηκε τελικά. Μετά από επανειλημμένες τηλεφωνικές επαφές με την Kosmocar, έλαβα μια ωραιότατη, τυπική και επαγγελματική (από κάθε άποψη) επιστολή, όπου ανέφερε εν ολίγοις ότι το αυτοκίνητο είναι εκτός μηχανολογικής εγγύησης και ευχαρίστως να τους το πάω για να το φτιάξουν, με το αζημίωτο βεβαίως-βεβαίως!

Έστειλα επιστολή κατόπιν τούτου και στα κεντρικά γραφεία της VW AG στην Γερμανία όπου τους εξέθεσα επίσης το πρόβλημα, με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούν εκείνοι τουλάχιστον. Έχω ακούσει, όπως όλοι μας πιστεύω, ότι κάποιοι σε παρόμοιες περιπτώσεις δικαιώθηκαν ακόμη και πέραν της εγγύησης όταν επικοινωνήσαν με τα κεντρικά γραφεία αυτοκινητοβιομηχανιών στο εξωτερικό. Η απάντηση των Γερμανών (αφού μου κάναν την παλαβή για κάνα μήνα και δεν απαντούσαν ευθέως...) είναι ότι το αυτοκίνητο είναι εκτός εγγύησης και ευχαρίστως να συνεννοηθώ με τον εδώ επίσημο αντιπρόσωπο της VW (βλ. Kosmocar) για να προγραμματίσουμε την επιδιόρθωσή του, με το αζημίωτο βεβαίως-βεβαίως!.
 
Για να μην μακρηγορώ, αυτή είναι η Volkswagen, αυτή είναι η Kosmocar και αυτή είναι η Ε.Τ.Ε.Α. ΑΕ, εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της Kosmocar AE. Είναι φυσιολογικό λέει «να καταναλώνει 1 lt λάδι κάθε 1000 km»!... Το γράφει το manual !... Εγώ θα συμπληρώσω υποσημείωση τότε από κάτω: «Είναι φυσιολογικό ΕΓΩ να πηγαίνω με τη γυναίκα του διπλανού»!! Είναι φυσιολογικό, αφού το γράφει το manual ...έτσι θα 'ναι!...
 
Δεν θα επανερχόμουν καν στο θέμα αυτό (αφού πούλησα το αυτοκίνητο το 'χα ξεχάσει..) αλλά διάβασα την επιστολή του κου Πετρίδη πρόσφατα, όπου αναφέρεται σε σχετικά παρόμοιο πρόβλημα με το δικό μου. Όποτε μια ακόμη επιστολή για την συγκεκριμένη αντιπροσωπεία ίσως κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για να μην την πατήσουν κι άλλοι!
 
Το ωραίο είναι ότι μετά την επικοινωνία μου με τα κεντρικά της VW στην Γερμανία, είχαν το e-mail μου και μου στέλναν διαφημιστικό υλικό για τα νέα VW: Tiguan, Eos, Golf!! Τους απάντησα ότι τώρα εγώ δεν έχω λεφτά και αυτοί δεν έχουν καλά αυτοκίνητα! Αν μετά από χρόνια αλλάξουν αυτά τα δεδομένα, βλέπουμε!
 
Αντιλαμβάνεστε το ύφος μου βεβαίως-βεβαίως, αλλά πιστεύω όποιος έδινε 15.000  στο χαμό, το ίδιο ύφος θα 'χε.

Θεόδωρος Φωτιάδης
Καλαμαριά


Παραθέτουμε παρακάτω την απάντηση που πήραμε για την επιστολή σας από την Kosmocar:

Σε συνέχεια της τελευταίας επιστολής του κύριου Θεόδωρου Φωτιάδη στις 25/10/2007 σχετικά με κατανάλωση λιπαντικού στον κινητήρα του αυτοκινήτου του VW POLO (μοντέλο του 2003), επιθυμούμε να αναφέρουμε τα εξής:

Από τον Φεβρουάριο του 2006 -δηλαδή τουλάχιστον 3 έτη μετά την πρώτη κυκλοφορία του αυτοκινήτου και τουλάχιστον 1 έτος μετά τη λήξη της Εργοστασιακής Εγγύησης και έχοντας διανύσει το αυτοκίνητό του περισσότερα από 90.000χλμ- παρουσιάστηκε κατανάλωση λιπαντικού στον κινητήρα. Το συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρθηκε στον Εξουσιοδοτημένο Συνεργάτη Service (ΕΤΕΑ Α.Ε.) ο οποίος ακολούθησε την διαδικασία διάγνωσης όπως αυτή ορίζεται από το  Εργοστάσιο Κατασκευής VW A.G. Εν συνεχεία συντάχθηκε το σχετικό κοστολόγιο για την απαιτούμενη επισκευή. Κατόπιν ο πελάτης επικοινώνησε μαζί μας με σκοπό να ζητήσει να αναληφθεί το κόστος της επισκευής από μέρους μας.

Δεδομένης της πάγιας επιδίωξης μας, ως Εισαγωγέας και Εκπρόσωπος της VW A.G. στην Ελλάδα, για τη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών μας και χωρίς να υπάρχει καμία συμβατική υποχρέωση για κάλυψη της επισκευής από μέρους μας, προτάθηκε ισομερισμός του κόστους της επισκευής (50% - 50%) ανάμεσα σε εμάς και τον κύριο Φωτιάδη.

Δυστυχώς όμως η εμμονή και η αδιαλλαξία του κυρίου Φωτιάδη για πλήρη κάλυψη από πλευρά μας οδήγησε σε αδιέξοδο παρά τις όποιες προσπάθειες μας και προτάσεις μας - στα πλαίσια του λογικού - για εξεύρεση μιας λύσης που να τον ικανοποιεί.

Μετά Τιμής
Παρασκευάς Δημήτρης
VW Service Marketing Manager


Πρόβλημα με Polo

Στις 15 Ιουνίου 2005 αγόρασα από την αντιπροσωπία Ε.Τ.Ε.Α. Α.Ε (Εθνικής Αντιστάσεως 126, 56134 Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310.499.499) του γενικού εισαγωγέα της Volkswagen KOSMOCAR Α.Ε. το υπ' αριθμ. ΝΗΒ 1058 αυτοκίνητο, τύπου 9N11G4 POLO COMFORT με αριθμ. Πλαισίου WVWZZZ9NZ5Y108622.

Δυστυχώς στο συγκεκριμένο μοντέλο παρατήρησα στις αρχές Μαρτίου του 2006, και έχοντας διανύσει περίπου οκτώ χιλιάδες χιλιόμετρα, ένα πρόβλημα μεταλλικού θορύβου. Ο θόρυβος αυτός έχει περιοδικό χαρακτήρα, ακούγεται ως σφύριγμα ή καλύτερα σαν παρατεταμένη προστριβή δύο μεταλλικών πλακών (παρόμοιος θόρυβος με το θόρυβο των φρένων) και παρουσιάζεται μόνο όταν το αυτοκίνητο επιβραδύνει έχοντας ταχύτητα (1η ή 2η ή 3η, ακόμη και 4η) από τις 2 με 3,5 χιλιάδες στροφές μέχρι και τις 1500 περίπου.

Για το συγκεκριμένο θέμα επισκέφτηκα τέσσερις φορές κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο την αντιπροσωπία Ε.Τ.Ε.Α. Α.Ε (Εθνικής Αντιστάσεως) όπου και έγινε μια πρώτη εκτίμηση από τον εκεί αρχιμηχανικό και δεδομένης της εγγυήσεως του αυτοκινήτου με παρέπεμψαν τελικά στο υποκατάστημα της Ε.Τ.Ε.Α. Α.Ε στη Γεωργική Σχολή, το οποίο και είναι υπεύθυνο για την εγγύηση των καινούριων αυτοκινήτων, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Στις 19-06-2006 μαζί με το γενικό service του αυτοκινήτου, έγινε η επόμενη προσπάθεια εντοπισμού του θορύβου από τον αρχιμηχανικό του υποκαταστήματός στη Γεωργική Σχολή.  Το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό και με δεδομένη τη δωδεκάμηνη εναπομείνασα εγγύηση, θεωρήθηκε καλό από την τεχνική υπηρεσία να συνεχιστεί η μετακίνηση του αυτοκινήτου με σκοπό την επιδείνωση του θορύβου και τον καλύτερο μετέπειτα εντοπισμό του.

Στις 25-08-2006 έγινε μια επιπρόσθετη απόπειρα εντοπισμού του θορύβου στο υποκατάστημα στη Γεωργική Σχολή, η οποία όμως, μετά από διήμερη παραμονή του αυτοκινήτου, και πάλι δεν οδήγησε σε κάποιο αποτέλεσμα. Στις 05-09-2006 επισκέφτηκα ξανά το υποκατάστημα στη Γεωργική Σχολή, και πάλι χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Στις 18-09-2006 οδηγήθηκα για μια ακόμη φορά στο υποκατάστημα στη Γεωργική Σχολή για έναν εκ νέου έλεγχο. Όπως ελέχθη από τεχνικό σύμβουλο της εταιρίας, δεν κατέστη και πάλι εφικτός ο εντοπισμός του θορύβου, αν και έγινε αντιληπτός από τους μηχανικούς. Μου προτάθηκε να επισκεφτώ εκ νέου το κατάστημα μετά τις 25-09-2006, δεδομένης της επιστροφής του αρχιμηχανικού από σεμινάριο και του τότε υπεύθυνου τεχνικού συμβούλου του υποκαταστήματος από άδεια για μια καλύτερη εκτίμηση.

Ακολουθώντας την παραπάνω πρόταση βρέθηκα και πάλι στις 25-09-2006 στο υποκατάστημα στη Γεωργική Σχολή. Για μια ακόμη φορά δεν εντοπίστηκε ο θορύβου αυτός. Δοθείσης της κατάστασης αυτής, επικοινώνησα γραπτώς με την KOSMOCAR Α.Ε., ζητώντας για βοήθεια. Η απάντηση της εν λόγω εταιρίας ήρθε στις 20 Οκτωβρίου 2006 και ανέφερε ότι μετά από επικοινωνία με τον εξουσιοδοτημένο συνεργάτη τους Ε.Τ.Ε.Α. Α.Ε. δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Μετά την επιστολή αυτή ξαναπήγα στο υποκατάστημα της Γεωργικής Σχολής και μετά από έναν εκ νέου ανεπιτυχή εντοπισμό του προβλήματος, μου προτάθηκε από τον υπεύθυνο των τεχνικών συμβούλων η αποστολή ενός φαξ στη KOSMOCAR Α.Ε. για την αποστολή ενός κατάλληλου εμπειρογνώμωνος.

Ο συγκεκριμένος εμπειρογνώμονας ήρθε στις 7 Νοεμβρίου 2006, μετά από δύο περίπου βδομάδες και ύστερα από δική μου τηλεφωνική επικοινωνίας με τη KOSMOCAR Α.Ε. στη γραμμή παραπόνων. Μετά από διήμερη παραμονή του αυτοκινήτου στο υποκατάστημα της Γεωργικής Σχολής μού ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αξιοσημείωτο για μένα είναι το γεγονός της άρνησης του υπεύθυνου τεχνικού συμβούλου να έχω έστω και μία συνομιλία με τον εμπειρογνώμονα αυτό. Μετά από την εξέλιξη αυτή απέστειλα ένα φαξ στη KOSMOCAR Α.Ε. στο οποίο εν ολίγοις ζητούσα ένα γραπτό πόρισμα του εν λόγω εμπειρογνώμονα. Προφανώς δε πήρα καμία απάντηση σ' αυτό.

Δεδομένης της καταστάσεως αυτής περιορίστηκα στους επόμενους μήνες να περνάω περιοδικά από την αντιπροσωπεία, με την ελπίδα του εντοπισμού του θορύβου. Μια βδομάδα πριν την λήξη της εγγυήσεως του αυτοκινήτου, οδηγήθηκα στις 7 Ιουνίου 2007 ξανά στην αντιπροσωπία Ε.Τ.Ε.Α. Α.Ε. με σοβαρό πρόβλημα στον κινητήρα του αυτοκινήτου. Η διάγνωση μιλούσε για πρόβλημα συμπίεσης στην κυλινδροκεφαλή. Μετά από την τροπή αυτή και δεδομένης της αδιάλλακτης στάσεως της αντιπροσωπίας, αναγκάστηκα να προχωρήσω σε αγωγή εναντίον της συγκεκριμένης αντιπροσωπίας.

Παράλληλα με την αγωγή άρχισε και η επισκευή του αυτοκινήτου και μετά από δύο έβδομες παραμονής του αυτοκινήτου, ολοκλήρωσης του δεύτερου service (που γίνεται στα δύο χρόνια) και ελέγχου του για το αρχικό πρόβλημα, μου ανακοινώθηκε στις 22 Ιουνίου 2007 ότι η βλάβη είχε αποκατασταθεί και ότι ο θόρυβος που ακούγεται εντάσσεται στα φυσιολογικά πλαίσια λειτουργίας ενός αυτοκινήτου Volkswagen.

Δυστυχώς όμως τα προβλήματά μου δε σταματούν εδώ. Δυόμισι μήνες μετά την υποτιθέμενη επισκευή του αυτοκινήτου, τα αρχικά προβλήματα του αυτοκινήτου επανήλθαν με αποκορύφωση την για μερικά δευτερόλεπτα διακοπή λειτουργίας της μηχανής του αυτοκινήτου σε πορεία με μεγάλη ταχύτητα στην εθνική οδό.

Μετά από σχετικό έλεγχο του αυτοκινήτου από τον εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της KOSMOCAR Α.Ε. Μανδύλας Α.Ε. μου ανακοινώθηκε ότι η πρώτη εκτίμηση είναι πρόβλημα στον εγκέφαλο της μηχανής. ¾στερα από επικοινωνία του εξουσιοδοτημένου συνεργάτη με την KOSMOCAR A.E. η επισκευή της ζημίας θα επιμεριστεί κατά 50% στην ιδία και κατά το άλλο 50% σε μένα τόσο για τα εργατικά όσο και για τον καινούριο εγκέφαλο του αυτοκινήτου.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πετρίδης Νικόλαος
Θεσσαλονίκη


Παραθέτουμε παρακάτω την απάντηση που πήραμε για την επιστολή σας από την Kosmocar:

Κατ' αρχήν επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για τη δυνατότητα που μας δίνεται ώστε να παρουσιάσουμε τις δικές μας θέσεις σχετικά με τα θέματα που θίγει ο κύριος Πετρίδης.
 
Η KOSMOCAR A.E ως εκπρόσωπος του Εργοστασίου Κατασκευής VW AG στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στις παρατηρήσεις των πελατών. Κύριος στόχος της είναι η μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των πελατών, μέσω του Δικτύου Εξουσιοδοτημένων Εμπόρων & Συνεργατών Service. Τα γεγονότα που αναφέρονται από τον κύριο Πετρίδη είναι δυσάρεστα, καθώς οδήγησαν στην ταλαιπωρία του και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του προς την μάρκα.

Αναλύοντας το ιστορικό διελεύσεων του εν λόγω αυτοκινήτου VW POLO στον Συνεργάτη Service «ΕΤΕΑ Α.Ε», προκύπτει ότι πράγματι υπήρξαν τέσσερις  διελεύσεις με την παρατήρηση του μεταλλικού θορύβου από τον κινητήρα (σε συγκεκριμένο εύρος στροφών) και σποραδική αδυναμία εμπλοκής της πρώτης ταχύτητας. Σε όλες τις διελεύσεις οι Τεχνικοί πραγματοποίησαν δοκιμαστική διαδρομή χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθούν έστω και στο ελάχιστο οι παρατηρήσεις του κυρίου Πετρίδη. Ακολούθησαν επιστάμενοι έλεγχοι σε όλα τα υποσυστήματα του αυτοκινήτου βάσει των οδηγιών του Εργοστασίου Κατασκευής, αλλά και πάλι δεν κατέστη δυνατόν να  εντοπιστεί τεχνικό ελάττωμα. Σημειωτέον ότι σε μία εκ των δοκιμών ήταν παρών και ο κύριος Πετρίδης, ο οποίος και ενυπογράφως συμφώνησε ότι δεν παρατηρήθηκε τίποτα.

Για να διασφαλιστεί πλήρως η τεχνική αρτιότητα του αυτοκινήτου και παρά την μεγάλη εμπειρία και πλήρη τεχνική κατάρτιση των τεχνικών της ΕΤΕΑ Α.Ε, ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί εκ νέου έλεγχος και από τον Τεχνικό Επιθεωρητή της KOSMOCAR. Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιήθηκε αλλά για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε η ορθή λειτουργία όλων των συστημάτων του αυτοκινήτου.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της 2ετίας από την πρώτη κυκλοφορία του αυτοκινήτου (και σχεδόν 8 μήνες από τον έλεγχο του αυτοκινήτου από τον Τεχνικό Επιθεωρητή) για πρώτη φορά έγινε αναφορά από τον κύριο Πετρίδη σε πρόβλημα του κινητήρα που μπορούσε να διαπιστωθεί και να επαληθευθεί και ήταν εντελώς διαφορετικό από τον προ μηνών αναφερόμενο θόρυβο. Οι Τεχνικοί του Συνεργάτη Service «ETEA A.E» προέβησαν άμεσα στη σχετική διάγνωση και επισκευή του κινητήρα βάσει των οδηγιών του Εργοστασίου Κατασκευής. Όλα τα έξοδα ανελήφθησαν πλήρως από την VW και το αυτοκίνητο παραδόθηκε πλήρως επισκευασμένο στον πελάτη.

Σχετικά με το τελευταίο αναφερόμενο συμβάν (δυσλειτουργία του εγκεφάλου κινητήρα) και πάλι έγινε άμεση διάγνωση και επιτυχής επίλυση του προβλήματος από τους Τεχνικούς του Δικτύου. Η KOSMOCAR A.E σε συνεργασία με τον Συνεργάτη Service «ΜΑΝΔΥΛΑΣ Α.Ε» αποφάσισαν από κοινού να καλύψουν σε ποσοστό 50% την επισκευή. Αυτή η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κυρίου Πετρίδη, δεδομένου ότι το αυτοκίνητο ήταν πλέον εκτός εγγύησης.

Λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που υπέστη ο κύριος Πετρίδης, ωστόσο θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το επίσημο Δίκτυο VW έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του. Η εμφάνιση δύο βλαβών σε ένα αυτοκίνητο που χαρακτηρίζεται για την αξιοπιστία του είναι ένα στατιστικά σπάνιο γεγονός, αλλά όχι αδύνατο. Στις περιπτώσεις αυτές είναι σημαντικό να γνωρίζει ο  κάθε πελάτης ότι πίσω από μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία όπως η VW, υπάρχει ένα καλά οργανωμένο Δίκτυο ικανό να προβεί σε άμεση διάγνωση και επισκευή των όποιων τεχνικών προβλημάτων. Η KOSMOCAR A.E και οι Συνεργάτες Service της καθημερινά αποδεικνύουν εμπράκτως τη δέσμευση τους για επιδίωξη της μέγιστης ικανοποίησης των πελατών τους.


Μετά Τιμής,
Παρασκευάς Δημήτρης
VW Service Marketing Manager


Συμπεριφορά μοτοσυκλετιστών

Οδηγώντας στην πόλη συχνά έχω γίνει αποδέκτης απαράδεκτης συμπεριφοράς αρκετών μοτοσυκλετιστών. Και συγκεκριμένα υπό τις εξής συνθήκες: κυκλοφορία με χαμηλές ταχύτητες σε κεντρικούς δρόμους, όπου ανάμεσα στα σταματημένα ή έρποντα αυτοκίνητα ελίσσονται με λίγο ή περισσότερο κίνδυνο μοτοσυκλέτες μικρού ή μεγάλου κυβισμού. Και ως εδώ ανεκτά, αν καταφέρει κανείς να μην εισπράξει γρατζουνιές από μαρσπιέ, βαλίτσες που εξέχουν κλπ. Όμως: μεγάλη μερίδα αναβατών, ευτυχώς όχι όλοι, θεωρούν κατακτημένο δημοκρατικό τους δικαίωμα να ορίζουν όπως τους βολεύει το διάκενο ανάμεσα στις  λωρίδες των ΙΧ. Ουαί και αλοίμονό σου αν δεν ...προβλέψεις να τους αφήσεις το χώρο που τους διευκολύνει. Το εκ μ... αρχόμενο κοσμητικό επίθετο είναι η ευγενέστερη προσφώνηση, προς δόξα της αφασίας που βιώνουμε στους δρόμους.

Αν δεν κάνω λάθος, ο ΚΟΚ προβλέπει την κίνηση σε στοίχους και λωρίδες ανεξάρτητα αν οδηγείς τετράτροχο ή δίτροχο. Μέχρι ξύλο απείλησε να μου ρίξει μοτοσυκλετιστής στην Κηφισίας ισχυριζόμενος ότι δεν του άφηνα χώρο ανάμεσα στις λωρίδες. Ευτυχώς που είμαι λίγο σωματώδης και αποθαρρύνθηκε. Από πλευράς οδηγικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς,  βρισκόμαστε στο έσχατο επίπεδο και το συνειδητοποιώ κάθε φορά που οδηγώ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αντέχω πια τις (άσκοπες, αβάσιμες, σχιζοφρενικές) βρισιές και την απίστευτη βαρβαρότητα που βιώνω κάθε στιγμή στους δρόμους, την λεκτική βία από ένα 20-30% των οδηγών που δυστυχώς καταταλαιπωρούν το νευρικό σύστημα όλων των υπόλοιπων. Και δεν δέχομαι την ολοκληρωτική έλλειψη αστυνόμευσης που κάνει όλα αυτά τα αποβράσματα, ασύδοτους στην καθημερινότητά μας.


Παναγιώτης Καλδής


Προφανώς και ο ΚΟΚ προβλέπει την κίνηση σε λωρίδες, ασχέτων του αριθμού των ...τροχών του οχήματος. Με τη διευκόλυνση των μοτοσυκλετιστών -όταν αυτό είναι δυνατό- διευκολύνουμε και την κυκλοφορία γενικώς, πολλοί απ' αυτούς, όμως, θεωρούν αυτή τη διευκόλυνση όχι ως ένδειξη καλή θέλησης, αλλά ως υποχρέωση! Δυστυχώς, ζούμε σε μία χώρα όπου η αυθαιρεσία είναι ο κανόνας και «διδάσκεται» στον πολίτη πρώτα απ' όλα από τους ίδιους τους φορείς της εξουσίας, οι οποίοι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους και τους κανόνες που οι ίδιοι θεσπίζουν. Ο μέσος Έλληνας θεωρεί ότι όλα γύρω του πρέπει να λειτουργούν όπως τον βολεύει αυτόν.

Επιστροφή πινακίδων

Με την παρούσα θα ήθελα να εκφράσω την διαφωνία μου και την απογοήτευση μου για μια επικίνδυνη πρακτική που ακολουθείται σε αυτή την χώρα τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Ανεξάρτητα από την εκάστοτε Κυβέρνηση, με υπουργική απόφαση πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα ή ακόμα και σε προεκλογική περίοδο «επιστρέφονται οι πινακίδες για την διευκόλυνση των οδηγών...»

Ο μεγάλος αριθμός ατυχημάτων στην χώρα μας είναι γνωστός σε όλους μας. Οι κατά καιρούς αλλαγές του ΚΟΚ και η θέσπιση όλο και αυστηρότερων κυρώσεων στοχεύουν στην μείωση του μεγάλου αριθμού τροχαίων ατυχημάτων, σύμφωνα πάντοτε με τις εκάστοτε υπουργικές ανακοινώσεις. Όμως ακολουθείται η ίδια επικίνδυνη και λανθασμένη πολιτική.

Γιατί θα πρέπει να επιστέφονται οι πινακίδες, οι άδειες κυκλοφορίας και τα διπλώματα από τους παραβάτες οδηγούς; Σε τι αποσκοπεί αυτή η απόφαση; Στην «διευκόλυνση» των οδηγών; Γιατί συστηματικά, υποτιμούν την νοημοσύνη μου; Έχοντας θεσπίσει νόμους σε αυτή την χώρα με ποιό δικαίωμα οδηγοί που έχουν κριθεί ότι έχουν υποπέσει σε παράπτωμα και πρέπει να τιμωρηθούν, συγχωρούνται; Για να μην πω ότι επιβραβεύονται;

Αυτό που εκλαμβάνω σαν οδηγός είναι ότι πριν από τις μεγάλες γιορτές και πριν από τις εκλογές μπορώ να καταστρατηγήσω τον ΚΟΚ και εάν τύχει και «με γράψουν» θα πληρώσω το «διοικητικό πρόστιμο» και όλα είναι μια χαρά. Εμ, έλα που δεν είναι. Δεν μπορούν να είναι. Μιλώντας με αστυνομικούς μου ανέφεραν ότι και οι ίδιοι απαξιούν να βεβαιώσουν παραβάσεις του ΚΟΚ μια και σε λίγο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει η γνωστή υπουργική απόφαση «επιστροφής των πινακίδων». «Μας αυτοαναιρούν», μου είπαν.

Δημιουργούμε μια στρεβλή εικόνα στους  ήδη ματωμένους δρόμους μας. Αναρωτιέμαι εάν η τιμωρία έχει κάποιο ρόλο. Μήπως θα έπρεπε απλά να βεβαιώνουμε τις παραβάσεις και να πληρώνουμε κάποιο μεγάλο πρόστιμο;  Γιατί στην ουσία αυτό γίνεται. Με τρεις υπουργικές αποφάσεις το χρόνο κερδίζω ένα τρίμηνο οδηγικής «ασυλίας». Άραγε πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα πρόστιμο, ώστε να μπορεί να επαναφέρει μια ζωή;

Με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός, ότι η επιστροφή των πινακίδων συναντά την αποδοχή όλων σαν ένα σωστό μέτρο. Γιατί πρέπει να εξισώνεται ο παραβάτης με τους υπόλοιπους οδηγούς; Όμως σε μια χώρα όπου η υποδοχή του αυτοκινήτου στην καθημερινή ζωή έγινε με λάθος τρόπο, η διαδικασία απόκτησης άδειας οδήγησης είναι διαβλητή και η χρήση του αυτοκινήτου δημιουργεί πολλά προβλήματα, θα περίμενε κανείς μια σωστή, συλλογική και σε βάθος χρόνου πολιτική αντιμετώπισης του φαινομένου των Ελληνικών ματωμένων δρόμων.

Εάν η θέσπιση του αυστηρότερου ΚΟΚ μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, η «επιστροφή των πινακίδων» σίγουρα προσβάλει. Μεταξύ άλλων την νοημοσύνη, την αξιοπρέπεια και την υπόσταση μου ως Πολίτη αυτής της χώρας.

Αχιλλέας Σακελλαρίου


Μας βρίσκετε απολύτως σύμφωνους. Βλέπετε, στην Ελλάδα ο λαϊκισμός αποτελεί τη βάση της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.

Έως εδώ και μη παρέκει

Αφορμή για αυτό το e-mail που σας στέλνω είναι διάφορα γεγονότα που προσωπικά πιστεύω είναι δυσάρεστα και αφορούν όλους μας. Το πιο πρόσφατο είναι μία μεγάλη φθορά μήκους σχεδόν σε όλο το καπό του αυτοκινήτου μου με κλειδί ή κατσαβίδι. Όταν το είδα έπαθα σοκ, καθώς ανήκω στην κατηγορία εκείνων που έχουν κυρίως χόμπι τα αυτοκίνητα και δεν τα θεωρούν μόνο λαμαρίνες για να εκτονώνουν κάποιοι τα άρρωστα απωθημένα τους. Πέραν του γεγονότος ότι πρόσφατα μετακόμισα, οπότε το αυτοκίνητο είναι νέο στην γειτονιά μου, προκαλεί μεγάλη οργή, αγανάκτηση και θλίψη το γεγονός ότι πηγαίνοντας στο τμήμα να κάνω μήνυση κατά αγνώστου αντιμετώπισα μία απάθεια του στιλ «χάνεις την ώρα σου πληρώνοντας 10 ευρώ για την μήνυση». Ουδείς νομίζω πιάνεται ποτέ. Και η 17Ν πιάστηκε από καθαρή τύχη για εμάς και ατυχία για εκείνη. Για εμένα ήταν η δεύτερη φορά σε δύο διαφορετικά μέρη, στο ίδιο σημείο. Μία ενέργεια σε επανάληψη με ίδιες συνέπειες, αγανάκτηση, μεγάλο χρηματικό κόστος, μείωση από το πουθενά της αξίας μεταπώλησης του αυτοκινήτου.

Και η μεγαλύτερη κοροϊδία όλων, ότι η ασφαλιστική δεν σε καλύπτει! Μόνο αν έχεις μικτή όπου εκεί σου ανεβάζει το bonus-malus χωρίς να φταις! Και εσείς αγαπητά περιοδικά δεν κάνετε μία μεγάλη έρευνα για αυτά τα καθημερινά πράγματα που όλους μας ενδιαφέρουν! Στην περίπτωσή μου πώς μπορεί κανείς να βρει το δίκιο του; Ποιες εταιρείες και πως καλύπτουν κακόβουλες ενέργειες;

Θυμάμαι την ατάκα από την ταινία Forrest Gump «Η ζωή είναι σαν ένα κουτί από σοκολατάκια, ποτέ δεν ξέρεις τι θα βρεις». Ξυπνάς ένα πρωί και δεν ξέρεις τι μπορεί να έχει συμβεί στο αυτοκίνητο σου έξω στον δρόμο. Εκείνη τη στιγμή, όπως ένιωσα εγώ, δεν σε απασχολούν τα 0-100 της νέας Μ3 ή του Audi S5 αλλά πιο πεζά και ρεαλιστικά πράγματα.

Όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες ακούν τους πελάτες τους, δώστε και εσείς φωνή στο κοινό σας και ψάξτε για λύσεις σε απλά αλλά πολύ σημαντικά γεγονότα της καθημερινότητας. Το τι βλέπουν τα μάτια μας είναι εξοργιστικό, όπως το να δίνουν κλήση για αστεία όρια ταχύτητας απλώς για να γεμίσουν κλήσεις και τα ταμεία και να χτιστούν βίλες και να ανοιχτούν τραπεζικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό. Διότι μία έρευνα πού πάνε τα λεφτά από τον νέο ΚΟΚ θα έχει τρομερό ενδιαφέρον. Όταν μέσα σε κεντρικούς δρόμους θες SUV με πνευματική ανάρτηση για να αντιμετωπίσεις τις λακκούβες και τις κακοτεχνίες, τότε αναρωτιέσαι αν αυτοί που μας κυβερνούν έχουν ίχνος εγκεφάλου που να δουλεύει ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Οι 300 στην αρχαιότητα ήταν ήρωες και θα είναι για πάντα. Στο παρόν είναι μόνο καλοπληρωμένοι άχρηστοι υπάλληλοι του εαυτού τους.

Στο θέμα μου νομίζω ότι το να πάρει κανείς τον νόμο, αν υπάρχει,  στα χέρια του είναι η μόνη λύση. Αλλά εγώ μπορεί να είμαι ο άτυχος, ο δράστης να είναι τυχερός να μην πέσει στα χέρια μου. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα παγκοσμίως όπου η «ζωγραφική» στα αυτοκίνητα θεωρείται τέχνη, σουρεαλισμός ή αφηρημένη. Και αυτό δείχνει την σαπίλα και την κατάντια μίας χώρας που, αντί να είναι πρότυπο παγκοσμίως ως η γενέτειρα της δημοκρατίας, είναι άβουλη. Όταν έγινε πρόσφατα η ψηφοφορία για τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου, οι Αιγύπτιοι αντέδρασαν και έθεσαν τις πυραμίδες αδιαπραγμάτευτα εκτός διαγωνισμού και στην ουσία τα 7 έγιναν 8 μαζί με αυτές. Για τον Παρθενώνας που έμεινε εκτός της λίστας δεν έγινε καμία διαμαρτυρία, το δεχτήκαμε σαν να ήταν λογικό χωρίς πυγμή και νεύρο.
Δεν μας νοιάζει μόνο τα 0-100, τα αστραφτερά χρώματα και το επίπεδο εξοπλισμού, μας νοιάζει η καθημερινότητα. Τα κακώς κείμενα είναι πάρα πολλά και μας προκαλούν κατάθλιψη, απογοήτευση, οργή. Ως εδώ λοιπόν. Ας βγούμε από τον λήθαργό μας και να πιέσουμε και να απαιτήσουμε. Αν δεν υπάρχει κάλυψη για κακόβουλες ενέργειες να την ζητήσουμε από τις ασφαλιστικές προαιρετικά να υπάρχει και όσοι επιθυμούν να την έχουν. Οι τροχονόμο που τα κάνουν χειρότερα 9 στις 10 φορές και κόβουν απερίσκεπτες κλήσεις, αγνοώντας την πραγματικότητα ότι σκοτώνονται άτομα λόγω κακοτεχνιών των δρόμων και δεν πληρώνουν με την ζωή τους που δεν έχει καμία αξία οι εργολάβοι, ας πάνε για καλοκαιρινά μπάνια, γιατί όχι και χειμερινά. Θα φτιάξω ένα blog που θα ασχολείται με αυτά τα θέματα του αυτοκινήτου για όσους το θεωρούν κάτι παραπάνω από λαμαρίνες. Και αν υψώσουμε πολλοί την φωνή μας ίσως κάτι πετύχουμε.

To blog θα το φτιάξω. Θα σας το στείλω να δω αν το δημοσιεύσετε, διότι είστε η φωνή μας και όχι τα 5-6 ευρώ κάθε μήνα. Αναμένω την έρευνα απάντηση σας στο ερώτημα μου για την κάλυψη από τις ασφαλιστικές. Πιστεύω ότι ενδιαφέρουν πολλούς οι κακόβουλες ενέργειες.

Με εκτίμηση

Σταύρος Γεωργιάδης


Σοβαρό το θέμα που αναφέρετε, δυστυχώς όμως δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο. Παντού υπάρχουν βάνδαλοι και οι καταστροφές που κάνουν δεν γίνονται μόνο σε αυτοκίνητα, αλλά και σ' ένα σωρό άλλα πράγματα, κινητά και ακίνητα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τις κακόβουλες ενέργειες, αλλά αυτή είναι προαιρετική κάλυψη, που προσφέρεται σε συνδυασμό και με άλλες παροχές. Σαφώς η μικτή ασφάλεια είναι ακριβότερη, σου παρέχει όμως πλήρη προστασία, ακόμα κι αν κάνεις το λάθος εσύ, αν πάθεις ζημιά από άγνωστο, αν η συμπεριφορά τρίτου σε κάνει να πέσεις σε σταθερό εμπόδιο κλπ. Δεν ξέρουμε τί ακριβώς γίνεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χώρες όπου οι περισσότεροι οδηγοί επιλέγουν τη μικτή ασφάλεια, παρ' όλο που κι εκεί είναι πολύ ακριβή. Τα περιοδικά δεν θα τα κρίνουμε εμείς, αφήνουμε εσάς τους αναγνώστες να το κάνετε, γιατί εσείς είστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Στη δική μας περίπτωση, του auto-internet, δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα για μεγάλες έρευνες, γιατί για να γίνουν σωστά χρειάζονται άνθρωποι και χρήματα, που δεν τα έχουμε. Και δεν κάνουμε τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε σωστά. Τα διαφημιστικά έσοδα του internet γενικώς είναι μικρό κλάσμα αυτών που έχουν τα έντυπα, οπότε οι δυνατότητές μας προς το παρόν περιορίζονται σε αυτά που σας προσφέρουμε, πιστεύουμε με συνέπεια, αλλά και στην παροχή βήματος για να εκφράζετε τις απόψεις σας, όπως δείχνει η δημοσίευση της επιστολής σας. Το Forum του auto-internet είναι ελεύθερο βήμα για όλους, με μοναδικό περιορισμό την αποφυγή ύβρεων και συκοφαντιών.

Ο ΚΟΚ για τα λάστιχα

Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας στο κεφάλαιο Η άρθρο 81 παράγραφος 13 αναφέρει: "...με απόφαση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται το, για κάθε τύπο ελαστικού, ελάχιστο επιτρεπόμενο πάχος προεξοχής πέλματος κάτω από το οποίο εξαιτίας έλλειψης επαρκούς ικανότητας πρόσφυσης, απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας η περαιτέρω χρήση του ελαστικού αυτού."
Το τελευταίο  ΦΕΚ  του  Νοεμβρίου  2003 αναφέρει ότι το ελάχιστο πάχος  για τους κινητήριους τροχούς  οχήματος μέχρι 3,5 τόνους είναι 1,6 mm  ενώ για τους άλλους αυξάνεται στα 2 mm.
ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ;;;;;;;;;
Το πάχος μετριέται στην μεσαία αυλάκωση γιατί στην άκρη του ελαστικού ενδέχεται να υπάρχει αλλοίωση η μεγαλύτερη φθορά.

ΑΠΟΡΙΕΣ
- Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Υπάρχει κανείς που μπορεί να ρωτήσει κάποιον κάτοικο εξωτερικού και να με ενημερώσει;;;;;

- Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά ο παράγοντας χρόνος που επηρεάζει την απόδοση του ελαστικού και το καθιστά επικίνδυνο άσχετα από το βάθος πέλματος;

- Έχετε δει ελαστικό με πάχος 1,6 χιλιοστά; έχετε δοκιμάσει να στρίψετε/φρενάρετε με ένα τέτοιο ελαστικό;

- Γιατί σε αυτή την χωρά είναι νόμιμη αυτή η δολοφονική διάταξη;;;;;;;;;

- Από δική μου έρευνα βρήκα οδηγία της ΕΕ σχετικά με την ανακύκλωση σε παρελκόμενα αυτοκινήτων αλλά τίποτα περισσότερο.

Μήπως μπορώ να ζητήσω τη βοήθειά σας για περισσότερες πληροφορίες;

Αχιλλέας Σακελλαρίου


Θίγετε ένα πολύ μεγάλο θέμα, που σηκώνει πολλή συζήτηση. Η μείωση της απόδοσης των ελαστικών, ιδιαίτερα στο βρεγμένο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι η φθορά. Λάβετε υπ' όψη κατ' αρχάς ότι παρόμοιες διατάξεις δεν είναι ελληνική εφεύρεση, αλλά υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Είναι δεδομένο, όμως, ότι οποιαδήποτε διάταξη του ΚΟΚ δεν είναι δυνατό να βασίζεται απλώς στην μείωση της απόδοσης ενός εξαρτήματος, γιατί τότε θα έπρεπε να μας υποχρεώνουν να αλλάζουμε ...αυτοκίνητα κάθε χρόνο. Είναι δεδομένο επίσης, ότι όσο φθείρεται ένα λάστιχο και μειώνεται το βάθος των αυλακώσεων μειώνεται η απόδοσή του στο βρεγμένο κι αυτό πρέπει να το λαμβάνει υπ' όψη ο οδηγός. Ο ΚΟΚ όμως δεν μπορεί να προβλέπει παρά ένα κατώτατο όριο, κάτω από το οποίο θεωρείται ότι πρέπει να απαγορεύεται η χρήση του ελαστικού, γιατί δεν προσφέρει τα ελάχιστα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας. Μη ξεχνάτε επίσης ότι λάστιχο από λάστιχο διαφέρει κι ένα κορυφαίο λάστιχο π.χ. με 2 χιλιοστά βάθος αυλακώσεων μπορεί να εξακολουθεί να προσφέρει καλύτερη απόδοση από ένα ολοκαίνουργιο λάστιχο της πλάκας. Οι κανονισμοί και οι προδιαγραφές δεν μπορούν, λοιπόν, παρά να προβλέπουν κατώτατα αποδεκτά όρια.
Σχετικά με το χρόνο, έχετε δίκιο ότι είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει την ανάγκη αλλαγής των ελαστικών ασχέτως φθοράς, είναι όμως αδύνατο να προβλέπει ο νόμος χρονικό διάστημα αλλαγής των ελαστικών, γιατί αυτό μπορεί να έχει τεράστια διακύμανση, ανάλογα με τον τρόπο αποθήκευσης του ελαστικού μετά την παραγωγή του και τον τρόπο χρήσης μετά την τοποθέτηση στο αυτοκίνητο. Ένα λάστιχο αποθηκευμένο στις σωστές συνθήκες (κυρίως μακριά από τις ακτίνες του ήλιου) μπορεί κάλλιστα να πουληθεί 2 χρόνια μετά την ημερομηνία παραγωγής του και να φορεθεί χωρίς πρόβλημα από το αυτοκίνητο άλλα 3 χρόνια. Εμείς στο δικό μας αυτοκίνητο αλλάζουμε λάστιχα κάθε 3 χρόνια, ασχέτως φθοράς του πέλματος. Βεβαίως αυτό το διάστημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι π.χ. πολύ πιο γρήγορη η αλλοίωση των χαρακτηριστικών των ελαστικών ενός αυτοκινήτου που παρκάρει έξω και τα βλέπει καθημερινά ο ήλιος, που χτυπούν συχνά στα πεζοδρόμια και κινούνται σε δρόμους με πολλές λακκούβες, σε σχέση με τα λάστιχα ενός αυτοκινήτου που παρκάρει σε κλειστό χώρο και τα βλέπει σπάνια ο ήλιος, που χρησιμοποιούνται σε περιοχή με καλούς δρόμους και που ο οδηγός προσέχει να μη τα χτυπάει στα πεζοδρόμια. Όλα αυτά είναι αδύνατο να τα προβλέψει οποιοσδήποτε ΚΟΚ.

Περί αξιοπιστίας ...γενικώς!

Εδώ και λίγο καιρό, είμαι σε αναζήτηση καινούριου αυτοκινήτου. Γενικά θεωρώ πολύ παραπλανητικά τα περιοδικά και γενικότερα την επίσημη πληροφόρηση γύρω από τα αυτοκίνητα, πρώτoν γιατί έτσι κι αλλιώς δεν τους επιτρέπεται η ανάλυση των μειονεκτημάτων ενός οχήματος, αφού αυτό θεωρείται δυσφήμιση και διώκεται ακόμα και ποινικά, και δεύτερον γιατί πιστεύω πως, σε μεγάλο βαθμό, κάποια περιοδικά ή άλλοι φορείς, μπορεί και να παρακινούνται από κάποιες εταιρίες (με κάποιους τρόπους) για να γράφουν συγκεκριμένα (καλά) λόγια για τα μοντέλα τους.

Σκέφτηκα λοιπόν να ψάξω για τις εμπειρίες των ανθρώπων που οδηγούν καθημερινά τα αυτοκίνητά τους και τα ξέρουν από πρώτο χέρι και έτσι έφτασα και σε αυτό το forum, που το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον, και αποφάσισα να γράψω και τις δικές μου εμπειρίες.
Τα τελευταία 6 χρόνια έχουν περάσει από τα χέρια μου 3 τελείως διαφορετικά αυτοκίνητα, γεγονός που με έχει πείσει για την ανάγκη ύπαρξης των πολλών και με διαφορετικό προσανατολισμό εταιριών και για το ότι πριν κανείς προβεί σε μια αγορά, θα πρέπει να κάτσει και να σκεφτεί πολύ καλά τις ανάγκες που έχει για να καταλήξει στη σωστή επιλογή. Πράγμα που λίγοι κάνουν συνειδητά και ακόμα λιγότεροι επιτυγχάνουν, με τον αποπροσανατολισμό της προπαγάνδας των περιοδικών, που προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες πως οι ανάγκες τους ταυτίζονται με το αυτοκίνητο που αυτά κάθε φορά θέλουν να προωθήσουν.

Διαβάζοντας λοιπόν τις δημοσιεύσεις του forum, διαπίστωσα με χαρά πως η πλειοψηφία τους ασχολείται με την αξιοπιστία των διάφορων μοντέλων και εταιριών, πράγμα που αποδεικνύει ότι τελικά αυτό είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που ενδιαφέρει έναν ώριμο οδηγό,και για το οποίο καμία επίσημη νύξη δεν γίνεται από πουθενά, αφήνοντας να εννοείται πως λίγο πολύ όλα είναι το ίδιο.
Το ένα αυτοκίνητο που είχαμε ήταν το Golf IV στα 1400. Στα 5 χρόνια που το είχαμε και στα 100.000 χλμ. που είχε κάνει, δεν μπορώ να πω πως είχα μείνει απόλυτα ευχαριστημένος για τα λεφτά που είχα δώσει και κυρίως με τις προσδοκίες περί αξιοπιστίας που μου είχαν δημιουργήσει. Για να γίνω ποιο σαφής, αν και το αυτοκίνητο ταξίδευε ακόμα και με 180 δίνοντάς σου την αίσθηση ότι κάνεις βόλτα, αν και σε ένα ψιλοτρακάρισμα είχα βάλει ένα ολόκληρο πορτ-μπαγκάζ μέσα και εμένα δεν μου έσπασε ούτε ο προφυλακτήρας, αν και τα φρένα του ήθελαν ευλαβική μεταχείριση γιατί αλλιώς κολλούσες στο παρμπρίζ (καταλαβαίνουν τι λέω όσοι έχουν δοκιμάσει να πατήσουν φρένο σε Golf συνηθισμένοι από άλλα αυτοκίνητα) και άλλα τέτοια καλά, κατά τα άλλα από άποψης αξιοπιστίας μπορώ να πω πως μου είχε σπάσει τα νεύρα. Η εμπειρία του κυρίου Φωτιάδη κάτι παραπάνω από οικεία μου ακούγεται, μιας και μετά τα 40.000 πρώτα χλμ. το αμάξι ήθελε 1,5 lt λάδι ανάμεσα σε κάθε αλλαγή (κάθε 7.500 χλμ. δηλαδή), κάθε 45.000 χλμ. μπούκωνε η πεταλούδα και το αμάξι έσβηνε στα καλά καθούμενα (μάλλον είχε σχέση με τα λάδια, γιατί η πεταλούδα έβγαινε λες και ήταν μέσα σε φριτέζα) και γενικότερα κάθε φορά που θα πήγαινα για service όλο και κάποιο λαμπάκι θα ήταν καμένο, όλο και κάποιος αισθητήρας θα ήθελε αλλαγή και, με αυτά και αυτά, το κόστος του service δεν είχε πέσει ποτέ κάτω από 150 και είχε φτάσει ως και τα 500!!! Για αλλαγή ιμάντα κεντροφόρων απ' ότι μας είπαν, και μάλιστα στα μισά χιλιόμετρα απ' αυτά που έγραφε στο βιβλίο του κατασκευαστή. Και εδώ έρχομαι να σχολιάσω τη δημοσίευση του κυρίου Ζαχαρή και να προσθέσω πως μάλλον οι περισσότερες αντιπροσωπείες ακολουθούν αυτή την πολιτική που σε βάζει σε πολλές σκέψεις. Βέβαια πρέπει να σημειώσω πως σε σοβαρό ατύχημα που έγινε με το εν λόγω αυτοκίνητο, που συμπεριλάβανε αρκετά τετακέ, ξήλωμα τσιμεντένιων κολωνακίων και κατέληξε με τον ουρανό κάτω και τις ρόδες πάνω, όλοι βγήκαν ζωντανοί με μόνο μερικούς μώλωπες, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό και που σε μεγάλο βαθμό δικαιολογεί και αποσβένει το κόστος του αυτοκινήτου.

Το άλλο αυτοκίνητο που έχουμε είναι ένα Suzuki Ιgnis 1300. Αν κάποιος μου έλεγε να το χαρακτηρίσω με μία λέξη, αυθόρμητα θα έλεγα τίμιο. Όχι δεν είναι αυτοκίνητο επιδόσεων. Ναι δεν σου δίνει καμία αίσθηση πολυτέλειας (ειδικά σε σχέση με το Golf). Ναι κάνει θόρυβο όταν τρέχεις. Ναι στα 160 νομίζεις ότι πηγαίνεις χωρίς αύριο. Ναι έχει κακή αίσθηση στις στροφές (αυτό μπορεί να είναι και καλό γιατί ο φόβος φυλάει τα έρμαια όπως έλεγαν και οι παππούδες μας). Ναι είναι κουραστικό στα μεγάλα ταξίδια, αλλά είναι τίμιο.
Είναι τίμιο γιατί δεν σε ξεγελάει με 3 και 4 διαφορετικά μοτέρ για να διαλέξεις και που συνήθως ή το αμάξι θα σούρνεται ή θα καίει τα άντερά του. Είναι τίμιο γιατί ξέρεις ότι δεν παίρνεις ένα αμάξι που θα βάζει φωτιά στο δρόμο και τελικά διαπιστώνεις ότι μπορείς να ταξιδέψεις καλά με ελάχιστες υποχωρήσεις, αλλά πάνω απ' όλα είναι τίμιο γιατί εδώ και 6 χρόνια και 100.000 χλμ. που έχει κάνει, δεν έχει κάψει ούτε 1 λαμπάκι! Δεν έχει παίξει μια φορά το στροφόμετρο, όση ζέστη και να κάνει, όσα A/C και άλλα να έχεις αναμμένα, είναι τίμιο γιατί δεν χρειάζεται να πάρεις δάνειο για να το πας για service, γιατί δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνεις δεύτερη προσπάθεια για να πάρει μπρος και γενικά ποτέ δεν σου δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να σε αφήσει στο δρόμο ή ότι κάτι τρέχει που θα χρειαστείς ένα καράβι λεφτά για να το φτιάξεις. Ωστόσο δεν ξέρω, και δεν θέλω να μάθω, τι θα γινόταν αν το παραπάνω ατύχημα γινόταν με αυτό το αυτοκίνητο.
Τέλος το τρίτο (δεύτερο πια) αυτοκίνητο είναι ένα Smart fortwo. Αυτό δεν το έχουμε και πολύ καιρό και έτσι δεν μπορώ να πω και πολλά για την αξιοπιστία του. Αυτό που ξέρω είναι πως στα 2 περίπου χρόνια έχει κάψει 3 φορές μπροστινά φώτα και αρκετές τα πίσω και αυτό δεν μου κάνει καθόλου καλή εντύπωση. Γενικά θα έλεγα πως μάλλον έχει πολύ κακή οδική συμπεριφορά παρά τα τόσα ηλεκτρονικά καλούδια, που σε συνδυασμό με το μικρό μεταξόνιο μάλλον σε μπερδεύουν την κρίσιμη στιγμή, και σε συνδυασμό και με την κατανάλωση που έχει και που για το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλη θα έλεγα πως δεν έχει καν λόγο ύπαρξης. Εγώ προσωπικά δεν το αγόρασα (το κέρδισα σε διαγωνισμό ο ...κωλόφαρδος) αλλά δεν υπήρξε τίποτα που να με πείσει ότι τουλάχιστον αξίζει τα λεφτά του. Βέβαια δεν σας κρύβω ότι γίνεται μάχη στο σπίτι για το ποιος θα το πάρει όταν θέλουμε να κινηθούμε στο κέντρο, αφού είναι απίστευτα βολικό και ξεκούραστο για τέτοιες διαδρομές με σταμάτα-ξεκίνα και γενικά ελίσσεται και παρκάρει πολύ εύκολα. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα μικρά αυτοκίνητα που νομίζω πως με χαμηλότερη τιμή παρέχουν περισσότερα χρήσιμα πλεονεκτήματα.

Κλείνοντας και για να μην παρεξηγηθώ, θέλω να υπενθυμίσω αυτό που έγραψα στην αρχή. Ότι δηλαδή δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν τόσες εταιρίες που παράγουν τόσα διαφορετικά αυτοκίνητα. Και πως προσωπικά δεν υποστηρίζω και δεν απορρίπτω κανένα, γιατί στην ουσία το κάθε αυτοκίνητο έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όπως ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες, τσέπη και προτεραιότητες. Το μόνο που προσπαθώ να πω, είναι η προσωπική μου εμπειρία από κάποια μοντέλα ως ένα βήμα για να υπάρξει μια πιο πλήρης ενημέρωση των καταναλωτών για το τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προσφέρει το κάθε αυτοκίνητο και πως πριν αγοράσει κανείς αυτοκίνητο, θα πρέπει να σκεφτεί καλά το πώς και το πού θα το χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο, ώστε να αποφύγει τις παγίδες των καλοντυμένων πωλητών και των ιλουστρασιόν περιοδικών.
 
Χρονόπουλος Ανδρέας


Θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί σας στο τελικό συμπέρασμα ότι ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες και με βάση αυτές πρέπει να κάνει την επιλογή του. Είναι κάτι που αποτελεί και τη βάση της δικής μας φιλοσοφίας κι έχει ...μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε (και να το γράφουμε), ειδικά σε όσους μας ρωτούν «εσείς τί θα παίρνατε;» για να κάνουν τη δική τους επιλογή. Και προσπαθούμε να εξηγήσουμε, πως δεν έχει σημασία τί θα παίρναμε εμείς, γιατί αυτό που είναι καλό για εμάς μπορεί να μην αρέσει σε εκείνους! Γι' αυτό και προσπαθούμε πάντα να αναφέρουμε όλα τα «υπέρ» και «κατά» των αυτοκινήτων, ώστε να βοηθήσουμε τον καθένα να κάνει την επιλογή του με βάση τις δικές του προτεραιότητες.
Επιτρέψτε μας όμως να επισημάνουμε, ότι δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε την προσφορά του ειδικού Τύπου, μέρος του οποίου άλλωστε είμαστε κι εμείς, αν και «ηλεκτρονικοί» (και σωστά αναφέρετε στην αρχή της επιστολής σας «κάποια» περιοδικά και όχι «τα» περιοδικά). Παρ' όλο που θα συμφωνήσουμε μαζί σας πως δεν κάνουν όλοι καλά τη δουλειά τους (όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα επαγγέλματα) και πως υπάρχουν και αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για ολοκληρωμένη ενημέρωση των αναγνωστών τους (πράγμα που άλλες φορές συμβαίνει γιατί δεν θέλουν να γίνουν δυσάρεστοι σε κάποιες εταιρείες και άλλες φορές απλώς γιατί υπάρχει αδιαφορία και έλλειψη επαγγελματισμού και γνώσεων).
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εκείνοι που προσπαθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να προσφέρουν έγκυρη ενημέρωση. Και είναι λάθος η άποψη που εκφράζετε ότι «η ανάλυση των μειονεκτημάτων ενός οχήματος θεωρείται δυσφήμιση και διώκεται ακόμα και ποινικά». Αν η αναφορά στα μειονεκτήματα είναι τεκμηριωμένη, η αποτελεί έκφραση γνώμης σε τομείς όπου δεν μπορεί να υπάρξει ποσοτική αξιολόγηση (π.χ. «η ανάρτηση δεν προσφέρει υψηλού επιπέδου άνεση», ή «ο θόρυβος του κινητήρα γίνεται ενοχλητικός» κλπ.) κανείς δεν μπορεί να ζητήσει τη δίωξη κανενός και κανένα δικαστήριο δεν θα θεωρήσει δυσφήμιση αυτό που είναι κατοχυρωμένο ως δικαίωμα του ειδικού Τύπου (και του Τύπου γενικότερα) σε όλες τις πολιτισμένες χώρες: την έκφραση γνώμης και την άσκηση κριτικής. Τη δουλειά αυτή την κάνουμε πάνω από 25 χρόνια, έχουμε ασκήσει κριτική σε πολλά μοντέλα κι εμείς και άλλοι συνάδελφοί μας, έχουμε αναφέρει πολλά μειονεκτήματα και ποτέ δεν απειληθήκαμε με μήνυση!
Από εκεί και πέρα, έχετε δίκιο ότι η αξιοπιστία (των αυτοκινήτων, αλλά και του Τύπου!) είναι σημαντικό θέμα για τον σημερινό αγοραστή κι ότι η εμπειρία άλλων ιδιοκτητών και οδηγών αυτοκινήτων είναι πολύτιμη. Γι' αυτό άλλωστε έχουμε αυτές τις σελίδες, όπου μπορεί ο καθένας να αναφέρει ελεύθερα τις εμπειρίες και τις απόψεις του. Και όλες τις επιστολές που δεχόμαστε τις δημοσιεύουμε (αρκεί να μην είναι υβριστικές και συκοφαντικές!) Κι αυτό, όμως, μέρος της ύλης μας είναι τελικά, προσφορά δηλαδή του μέσου προς τους αναγνώστες του, κάτι που αποδεικνύει και την προσπάθειά μας για όσο το δυνατό πληρέστερη ενημέρωση. Άρα όποιος θέλει, μπορεί να προσφέρει τέτοια ενημέρωση. Το αν και πόσοι το κάνουν δεν έχουμε δικαίωμα να το πούμε εμείς, αλλά πρέπει να το κρίνετε εσείς οι αναγνώστες...

Αξιοπιστία Golf

Είμαι κάτοχος ενός Golf V 1.6 FSI ταξινομημένου 09/2005. Μέχρι στιγμής έχω κάνει 34000 km και μου έχει βγάλει κάποιες βλάβες οι οποίες με έχουν κάνει να ανησυχώ για το τι θα γίνει όταν λήξει η εγγύηση. Το αυτοκίνητο αγοράστηκε με γνώμονα την περίφημη γερμανική αξιοπιστία, η οποία τελικά -και όσον αφορά το δικό μου αυτοκίνητο- δεν έχει επιβεβαιωθεί απόλυτα. Επιπροσθέτως έχει και κάποιους τριγμούς. Ναι το αυτοκίνητο έχει πολύ καλή οδική συμπεριφορά, σου δίνει την αίσθηση και είναι στιβαρό, έχει προσεγμένο εσωτερικό και ένα κινητήρα με ικανοποιητική ιπποδύναμη. Όμως το βασικό χαρακτηριστικό ενός αυτοκινήτου και το οποίο μετράει σε βάθος χρόνου, είναι κατά πόσο είναι αξιόπιστο. Και όταν λέω βάθος χρόνου, εννοώ σίγουρα την πρώτη πενταετία. Για το λόγο αυτό αν γνωρίζετε βλάβες σε Golf V ή είναι κάποιος κάτοχος Golf V που του έχει παρουσιάσει βλάβες παρακαλώ επικοινωνήστε με το forum.
 
Θοδωρής Κοτίτσας


Πότε γίνεται αλλαγή λαδιών;

Ενδιαφέρομαι να αγοράσω το νέο Honda Civic 1.8 5d . Στους επίσημους αντιπροσώπους της εταιρίας , όπου και οδήγησα το αυτοκίνητο , μου αναφέρθηκε ότι χρειάζεται αλλαγή λαδιών κάθε 6 μήνες ή 7.500 χλμ. (άλλος επίσημος αντιπρόσωπος μου ανέφερε 6 μήνες ή 10.000 Χαμ). Διαβάζοντας το βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου καθώς και το αγγλικό site διαπίστωσα ότι η Honda απαιτεί αλλαγή λαδιών κάθε 12 μήνες ή 20.000 χλμ. Γνωρίζουν καλύτερα οι Έλληνες αντιπρόσωποι τις ανάγκες του αυτοκινήτου από την κατασκευάστρια Honda; Μήπως αυτό είναι καθαρά εισπρακτική πολιτική; Αν ζητούν χωρίς λόγο αλλαγή λαδιών κάθε 6 μήνες αντί για 12, γιατί και στο μέλλον να μην σου ζητήσουν να αλλάξεις ανταλλακτικά χωρίς αυτό να χρειάζεται πραγματικά; Η παραπάνω πολιτική της ελληνικής αντιπροσωπείας της Honda έχει ως αποτέλεσμα αφενός να της κοστίζει σε πελάτες και αφετέρου να μας στερεί την χαρά της απόκτησης του νέου Civic.
 
Θ. Ζαχαρής


Οδική (αν)ασφάλεια

Αφού προηγουμένως εκφράσω τα -δικαιολογημένα- συγχαρητήρια για την προσπάθεια, θέλω να επισημάνω ορισμένα προβλήματα οδικής (αν)ασφάλειας, που φαίνεται ότι δεν συγκινούν κανένα, πολύ περισσότερο δε τις αρμόδιες κρατικές αρχές.
Βανδαλισμένες πινακίδες. Πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα οι φθορές σε βάρος σημάτων οδικής κυκλοφορίας με την απλή μέθοδο του ...αυτοκόλλητου. Ανόητα παιδάκια βρίσκουν φαιδρό να καταστρέψουν κολλώντας τα αυτοκόλλητα διάφορων ποδοσφαιρικών ομάδων τις οδικές σημάνσεις. Κυκλοφορώντας σε υποβαθμισμένες περιοχές π.χ. Ταύρο, Πατήσια, Κολωνό και δεν ξέρω πού αλλού, διαπιστώνει κανείς ότι το πρόβλημα είναι τραγικό. Παρουσιάζεται όμως σε μεγάλο βαθμό και γενικότερα στην Αθήνα. Αν δεν υποπέσει στην αντίληψη του οδηγού ότι απαγορεύεται η είσοδος στο πλαϊνό δρόμο, όταν η επιφάνεια της πινακίδας είναι καλυμμένη και κατειλημμένη από αυτοκόλλητα ανεγκέφαλων ατόμων, θα φταίει αυτός; Ή μήπως θα φταίει η Τροχαία που αμέλησε την επίβλεψη και συντήρηση; Σε περίπτωση ατυχήματος κατά ποίου θα στραφεί ο ταλαίπωρος που μπλέχτηκε; Κατά του (αόρατου και απόντος) κράτους που αγρόν ηγόρασε; Των άγνωστων ηλιθίων; Κάνω έκκληση να συντηρηθούν οι πινακίδες και σε σας να αρχίσετε μια καμπάνια για το πρόβλημα. Πιστέψτε με, το θέμα αυτό είναι πιο κρίσιμο από το 0,5 δευτ. συν ή πλην στην επιτάχυνση κάποιου νέου μοντέλου...
Παιδιά χωρίς ζώνες. Μένω άφωνος (σαν απλός οδηγός και το κυριότερο πατέρας δύο παιδιών) στην καθημερινότητα της οδήγησης από τη διαπίστωση της εγκληματικής αμέλειας αρκετών γονιών. Παιδιά χωρίς ζώνες, χωρίς ειδικά καθίσματα, και οι γονείς μέσα στην καλή χαρά ή να πω δολοφονική αδιαφορία... Πόσες κλήσεις έχουν δοθεί για παρόμοιες παραβάσεις, κύριοι της Τροχαίας;
Τρακαρισμένα αυτοκίνητα. Κυκλοφορούν με άνεση. Με προφυλακτήρες να σέρνονται, παραμορφωμένες λαμαρίνες που έχουν γίνει μαχαίρια... Πρόσφατα είδα να σκίζεται το παντελόνι μοτοσυκλετιστή γιατί απλά πέρασε δίπλα από αυτοκίνητο που το πίσω (αγνώριστο) φτερό εξείχε 10 πόντους και είχε γίνει λεπίδα.
Κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται για αυτονόητα πράγματα, για μικρά εγκλήματα του δρόμου. Αν κάποιοι μας γράφουν τόσο πολύ και μας εμπαίζουν, ε, ας γράψει τουλάχιστον κάποιος αστυνομικός καμία κλήση μπας και συνετιστούν. Και ας ασχοληθεί ο ειδικός Τύπος με τα πραγματικά προβλήματα. Γιατί διαβάζοντας περιοδικά μου φαίνεται ότι ζουν σε άλλη χώρα, ίσως στην Σκανδιναβία, όπου όλα λειτουργούν εύρυθμα και οι υπαρξιακές ανησυχίες κτυπάνε μόνο στο ρυθμό της πίεσης του turbo. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Παναγιώτης Καλδής


Έχετε απόλυτο δίκιο και δεν μπορούμε παρά να προσυπογράψουμε. Η αδιαφορία είναι το στοιχείο που κυριαρχεί στη συμπεριφορά όλων σ' αυτή τη χώρα, κυβερνώντων και κυβερνωμένων κι αυτό οδηγεί σε όλα όσα περιγράφετε.

Αξιοπιστία

Επανέρχομαι μετά από περίπου ένα χρόνο στο ανοιχτό βήμα της ηλεκτρονικής σας σελίδας, θέλοντας για δεύτερη φορά να θίξω το ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα της αξιοπιστίας του προϊόντος που ονομάζουμε αυτοκίνητο.
Στο προηγούμενο γράμμα μου αναφέρθηκα στο δίλημμα που είχα σχετικά με την επιλογή ενός καινούργιου και αξιόπιστου αυτοκινήτου με σκοπό να το κάνω δικό μου. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, ακόμα (και έχει ο Θεός...) βρίσκομαι στην διαδικασία αναζήτησης...
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω αυτή τη στιγμή, σχετικά πάντα με την επιλογή νέου αυτοκινήτου, είναι ότι δεν μπορώ να βρω βοήθεια πουθενά. Αυτό που ψάχνω είναι αυτό που θα ήθελε κάθε καταναλωτής, δηλαδή, το καλύτερο δυνατόν προϊόν, στην καλύτερη δυνατή τιμή. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θέλω ένα αξιόπιστο (πάνω από όλα) αυτοκίνητο, με χαμηλό κόστος χρήσης, καλή οδική συμπεριφορά, ασφάλεια, επαρκή εξοπλισμό, μεταπωλητική αξία και σχετικά δυνατό κινητήρα. (Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση που καλύπτει τις παραπάνω απαιτήσεις... Ευχαριστώ!)
Το θέμα είναι πως παρόλο που επισκέφτηκα αρκετές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και διαβάζω εδώ και ένα περίπου χρόνο σχεδόν όλα τα περιοδικά που ασχολούνται με το αυτοκίνητο, το μόνο που κατάφερα είναι να μπερδευτώ περισσότερο.
Και γίνομαι πιο σαφής. Κάθε περιοδικό έχει την δική του βαθμολογία αξιολόγησης για κάθε μοντέλο αυτοκινήτου!!! Και ερωτώ... Με τί κριτήρια γίνονται αυτές οι βαθμολογήσεις; Πώς κρίνουν τα περιοδικά την αξιοπιστία ενός μοντέλου από την στιγμή που δεν υπάρχει (εγώ τουλάχιστον δεν κατάφερα να βρω) καμία έρευνα σχετικά με την ικανοποίηση του εκάστοτε κατόχου αυτοκινήτου.
Φυσικά, αναφέρομαι στην Ελληνική αγορά διότι πολλά έχουν ακουστεί για την διαφορετικότητα των μοντέλων που εισάγονται στην χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης. Και επανέρχομαι...
Δεν είναι δυνατόν ένα VW Golf V να έχει τον ίδιο βαθμό αξιοπιστίας με μία Corolla από την στιγμή που από προσωπική μου έρευνα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι συγκρίνουμε την μέρα με την νύχτα (πάντα για θέμα αξιοπιστίας). Γιατί το Citroen C4 έχει χαμηλότερο δείκτη αξιοπιστίας από το Opel Astra, από την στιγμή που εγώ έχω ακούσει τα καλύτερα για αυτά τα δύο μοντέλα... Μήπως γιατί η Opel είναι γερμανική εταιρεία και μέχρι πριν από 15 χρόνια είχε πιο αξιόπιστο προϊόν; Εγώ πάντως έχω ακούσει τα χειρότερα για τα δύο προηγούμενα μοντέλα του Astra, εκτός του ότι είχα και προσωπική εμπειρία με ένα από αυτά...
Αυτό που θέλω να πω καταλήγοντας, διότι δεν θέλω να γίνω κουραστικός, αν και το θέμα δεν έχει τελειωμό, είναι πως παρατήρησα όλον αυτό τον καιρό ότι ο ειδικός Τύπος του αυτοκινήτου δεν είναι αντικειμενικός ... Κατά την άποψή τους τα γερμανικά αυτοκίνητα έχουν τους καλύτερους δείκτες αξιοπιστίας (άσχετα αν τα VW ή ακόμα και τα Audi βασανίζουν πολύ κόσμο), τα ιαπωνικά έχουν επίσης πολύ καλή αξιοπιστία, ενώ οι Ιταλοί ακολουθούν καταϊδρωμένοι. Οι Γάλλοι βρίσκονται σε μία μέση κατάσταση με τους Ισπανούς να τους έχουν ξεπεράσει (οι Γερμανοί βλέπετε...)
Εγώ πάντως έκανα την δική μου έρευνα, τα αποτελέσματα τις οποίας είναι τα εξής: Πρώτοι είναι οι Ιάπωνες, ακολουθούν οι Ιταλοί, με τους Γάλλους λίγο πιο κάτω και στο τέλος βρίσκονται οι Γερμανοί με τους προστατευόμενους τους... (εξαιρείται η Skoda η οποία βρίσκεται αρκετά ψηλά). Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ευχαριστώ

Παναγιώτης Πανόπουλος

Υ.Γ. Συγνώμη για την έκταση του γράμματος. Εύχομαι να έδωσα το ερέθισμα σε πολλούς για μια ανοιχτή συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα...


Για το θέμα της αξιοπιστίας έχετε δίκιο, δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάποια έρευνα που να δίνει έγκυρα στοιχεία για το ποσοστό των βλαβών που παρουσιάζονται στα διάφορα μοντέλα, οπότε ό,τι διαβάζετε προέρχεται από φήμες, από στερεότυπα, από αποσπασματικές πληροφορίες κλπ. και φυσικά δεν είναι αξιόπιστο. Αν μια εταιρεία βγάλει τη φήμη ότι τα αυτοκίνητά της είναι αξιόπιστα θα εξακολουθήσει να την έχει ακόμα κι αν παρουσιάσει ένα μοντέλο με προβλήματα και, αντίστροφα, αν μια εταιρεία βγάλει κακή φήμη, αυτή θα την κυνηγάει για χρόνια, ακόμα κι αν βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία των αυτοκινήτων της. Γι' αυτό κι εμείς δεν θα πάρουμε θέση για τα συγκεκριμένα μοντέλα και μάρκες που αναφέρετε, αφού δεν έχουμε έγκυρα στατιστικά στοιχεία γι' αυτά και πιστεύουμε ότι οι όποιες πληροφορίες έχουμε από μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα. Και θα σας συμβουλεύαμε και τις πληροφορίες που εσείς έχετε να τις κρίνετε με πολλή προσοχή και με μεγάλη επιφύλαξη, γιατί μόνο μαζικά στατιστικά στοιχεία μπορούν να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Σχετικά με το θέμα των βαθμολογιών των ειδικού Τύπου, η θέση μας είναι απλή: Δεν πιστεύουμε στη χρησιμότητα των βαθμολογιών γενικότερα!! Είναι κάτι που ο υπογράφων προσωπικά έχει εφαρμόσει εδώ και χρόνια και σε κανένα από τα τρία περιοδικά στα οποία βρέθηκε σε διευθυντική θέση δεν υπήρχαν βαθμολογίες στις δοκιμές. Η βαθμολογία διευκολύνει κάποιους αναγνώστες που ζητούν «μασημένη τροφή», αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε παραπλάνησή τους, αθροίζοντας βαθμούς από ετερόκλητα χαρακτηριστικά, που δεν έχουν την ίδια σημασία για όλους. Δεν μπορεί π.χ. οι βαθμοί για τους χώρους και την ασφάλεια να αθροίζονται και να βγαίνουν ισοδύναμα δύο αυτοκίνητα από τα οποία το ένα χωράει όλη την οικογένεια αλλά δεν έχει φρένα και το άλλο είναι κορυφαίο σε φρένα και οδική συμπεριφορά αλλά έχει μικρό χώρο αποσκευών ή μικρότερους χώρους για τα γόνατα!_Π.Φ.

Polo που καίει λάδια

Σας γράφω για να σας αναφέρω ένα πρόβλημα που προέκυψε με ένα Polo 16V, 1400 cc, 100 PS μοντέλο 2002 του οποίου έχω την ατυχία να είμαι κάτοχος. Το λόγο θα σας τον εξηγήσω ευθύς αμέσως...
Το αυτοκίνητο έχει ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας 31.12.2002 και αγοράστηκε από την ΕΤΕΑ, αντιπροσωπεία VW της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Πριν από ένα (1) χρόνο περίπου κατά την εκκίνηση παρέμενε αναμμένο το λαμπάκι καυσαερίων στο καντράν. Μετά την επίσκεψη στο συνεργείο διορθωνόταν το πρόβλημα ηλεκτρονικά. Αυτό συνέβη συνολικά 3 ή 4 φορές. Την τελευταία μου είπαν ότι θέλει αλλαγή ο αισθητήρας λ και παρόλο που ήμουν εκτός εγγύησης θα γινόταν μια έκπτωση 50%, το οποίο και έγινε.
Τον Νοέμβριο του 2005 έκανα το service των 75000 χλμ. Σ' αυτό το service όπως έμαθα αργότερα άλλαξαν τα λάδια που βάζουν συνήθως στα πλαίσια ενός LongLife Service όπως το ονομάζουν. Η περιπέτεια αρχίζει από δω και πέρα...
Τον Φεβρουάριο του 2006 και καθ' οδόν προς την δουλειά μου (εκείνη την περίοδο έκανα ημερησίως περί τα 90 χλμ. καθημερινά) άναψε το λαμπάκι του λαδιού (ένδειξη κίτρινη και σύμφωνα με τις οδηγίες χαμηλή στάθμη λαδιού στον κινητήρα) με παράλληλο θόρυβο που μπορώ να τον περιγράψω σαν «να σέρνονται σίδερα στο δρόμο».
Αφού ανέτρεξα στο βιβλίο οδηγιών για τις ενδεδειγμένες ενέργειες, οδήγησα μέχρι το πλησιέστερο βενζινάδικο (με χαμηλή ταχύτητα <100 χλμ./ώρα) και συμπλήρωσα περί το 1 λίτρο λάδι. Πρέπει να σημειώσω ότι ήταν από τις ζεστές μέρες του μήνα (απότομη άνοδος θερμοκρασίας), θερμοκρασία 22 βαθμοί από 3-4 που είχε τις προηγούμενες. Με ανησύχησε, αλλά είπα ότι θα το αναφέρω στο επόμενο service στην αντιπροσωπεία.
Μετά από ένα μήνα και σταματημένος σε ανωφέρεια σε φανάρι, ξανανάβει το λαμπάκι χαμηλής στάθμης λαδιού! Ελέγχω τα λάδια και είναι πάλι κάτω από το minimum... Συμπληρώνω με καινούριο λάδι και πάω γραμμή στην αντιπροσωπεία... Εκεί συμφωνήσαμε να κάνουμε αλλαγή λαδιών πιο νωρίς (πλησίαζε το service των 90.000 χλμ.) και να το πάω για να μετρήσουμε τα λάδια μετά από 1000 χλμ. Αυτό γιατί στο βιβλίο αναφέρει ότι: «...είναι λογική μια κατανάλωση λαδιού 1 λίτρο κάθε 1000 χλμ.»!!! Εγώ και τα RX 8 δηλαδή!
Στις 08.05.2006 πάω για το service των 90.000 χλμ. Ελέγχω τα λάδια πριν το service και είχαν «κατέβει» από το max περίπου στη μέση. Το service των 90.000 τώρα με αλλαγή πίσω τακάκια, οδοντωτό ιμάντα και ότι άλλο αλλάζουν βγαίνει περί τα 760 ευρώ!! Στην ερώτησή μου (αισθανόμενος έναν μεγάλο πόνο στην πίσω τσέπη...) αν τα λάδια είναι εντάξει, αν έλεγξαν συμπίεση κινητήρα κ.λ.π. μου απαντούν ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ! Πληρώνω και φεύγω.
Στις 25.05.2006 κατεβαίνω στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους. Ελέγχω τα λάδια πριν το ταξίδι και είχαν «κατέβει» κι άλλο κάτω από τη μέση προς το min. Συμπληρώνω περίπου 300 ml και ξεκινάω. Την επομένη πάνω στην Εθνική στο ύψος που γίνονται έργα στον Μαλιακό ...σας αφήνω να μαντέψετε τι έγινε!! Αφού συμπληρώνω ακόμη μια φορά περίπου 1 λίτρο λάδι επιστρέφω αισίως Θεσσαλονίκη. Να σημειώσω πάλι ότι έκανε ζέστη εκείνες τις μέρες (34-35 βαθμοί) και η ταχύτητα μου στην Εθνική ήταν 120-140 χλμ./ώρα.
Η τελευταία πράξη παίχτηκε φυσικά στην αντιπροσωπεία την επομένη:
Όταν τους ανέφερα το συμβάν και ζήτησα εξηγήσεις (βέβαια οι τόνοι ανέβηκαν και άγγιξαν τα όρια του καυγά!) μου απάντησαν μεταξύ άλλων ότι:
- Όταν τρέχεις με 160 στην Εθνική δεν έχεις μόνο κατανάλωση βενζίνης αλλά και λαδιού!!
- Εμείς οι πελάτες δεν διαβάζουμε το βιβλίο οδηγιών και παραπονούμαστε άδικα!!
- ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ μετά το service των 90.000 χλμ. Αυτό το λένε μόνο για τα αυτοκίνητα της βιτρίνας της αντιπροσωπείας!!
- Ο τεχνικός σύμβουλος, κ. Θεοδωρίδης Αλέξανδρος, είπε ότι δεν κάναμε σωστά το test με την αλλαγή λαδιών πριν τα 90000 γιατί έπρεπε να σφραγιστούν κάρτερ, τάπα και δείκτης για να είμαστε σίγουροι ότι εγώ δεν θα τα πειράξω στο μεταξύ (επί λέξει αυτό είπε ! ! ...) και ότι είναι ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΒΛΑΚΕΙΑ που δεν το κάναμε την πρώτη φορά ! !
Δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να συμπληρώσουμε λάδια μέχρι το max να ξαναπάω μετά από 1000 χλμ., το οποίο και έγινε αφού δεν είχα άλλη επιλογή!
Τώρα έχω διανύσει 240 χλμ. και περιμένω τα 1000 χλμ. για να μετρήσουμε τη στάθμη ξανά στην αντιπροσωπεία (το σφράγισμα που κάναν είναι με μπογιά στο σημείο που κλείνουν τα καπάκια, απαραβίαστο δηλαδή ! !)


Εγώ τώρα ρωτάω:

α) Μετά από 3 χρόνια «θυμήθηκε» το Polo μου να κάψει λάδια, αφού λογικά καταναλώνει 1 λίτρο στα 1000χλμ ! ! ;

β) Η εξάτμιση πίσω είναι κατάμαυρη, απ' αυτό ήταν το πρόβλημα με τον αισθητήρα;

γ) Αν προσπερνάω νταλίκα στο δρόμο, μου προτείνετε να μην το «πατήσω» για να μην κάψει λάδια μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα και να γίνω με τον απέναντι «μια χαρούμενη και αγγελική ατμόσφαιρα»;

δ) Έχω πολύ άδικο όταν κατεβαίνοντας από το αμάξι στην άκρη του δρόμου στα έργα του Μαλιακού με μπετονιέρες, θεόρατους εκσκαφείς και φορτηγά να περνούν μισό μέτρο δίπλα μου καθώς και τζιπ με 190 χλμ./ώρα, σκέφτηκα για τους ανθρώπους της αντιπροσωπείας: «Οι ..., θα με σκοτώσουν!!!»;

ε) Έχω ακούσει ότι και ο FSI των Golf έχει τα ίδια προβλήματα. Ξέρετε αν αληθεύει;
Στις 30 Ιουνίου 2006 έστειλα σχετική επιστολή στην Kosmocar, αλλά η απάντησή τους σ' αυτήν μου την επιστολή ήταν μια τυπική επιστολή ότι έχουν επιληφθεί του θέματος, ότι πρώτη τους φροντίδα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη στο after sales κλπ.
Το αυτοκίνητο κατανάλωσε 1,4 lt στα 1000 χλμ. στην τελευταία μέτρηση όπως ανέφερα στην Kosmocar. ΔΕΝ άναψε το λαμπάκι χαμηλής στάθμης (απορίας άξιον...) και ζήτησαν 1500 ευρώ για να ανοίξουν μόνο την μηχανή!
Αφού τους τηλεφώνησα εγώ στις 13.07 ρωτώντας για την εξέλιξη του θέματος, μου ανακοίνωσαν τηλεφωνικώς τα εξής:
α) Το θέμα είναι τεχνικής φύσης !
β) Το θέμα είναι υπό έρευνα ! ! (και το αμάξι είναι κάτω στην πιλοτή και κάθεται...)
γ) Το θέμα θα λυθεί μετά από έναν μήνα στην καλύτερη περίπτωση!!!
Έχουμε και λέμε τώρα:
Ένας (αριθμός 1) μήνας και 17 ημέρες από την πρώτη επικοινωνία (για να μην πω μέσα Ιουνίου που πήγα στην ΕΤΕΑ για τον τελικό έλεγχο που έβγαλε 1,4 lt στα 1000 χλμ.) τι μας κάνουν;
ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ, τότε δηλαδή που όοοολος ο κόσμος θα είναι διακοπές και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτε! Και μέχρι να ενδιαφερθεί θα ξεχαστεί το θέμα και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

Θεόδωρος Φωτιάδης
Καλαμαριά

Υ.Γ. Στην ΕΤΕΑ ΑΕ υπάρχουν υπάλληλοι στο συνεργείο αλλά και τεχνικοί σύμβουλοι από τους οποίους είχα την καλύτερη εξυπηρέτηση στο αυτοκίνητο από οπουδήποτε αλλού ως τώρα... Είναι αυτό που λέμε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Για να μην λέμε μόνο τα στραβά...

Εμπειρίες από Fiesta

Είχα υποσχεθεί ότι θα επέστρεφα για να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες μου από τη συμβίωση με τα οικογενειακά αυτοκίνητα. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ford Fiesta 1. 6. To συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει 30.000 χιλιόμετρα σε σχεδόν 2 1/2 χρόνια. Ένα ελαττωματικό πίσω αμορτισέρ και μία θορυβώδης αντλία νερού αντικαταστάθηκαν άμεσα μέσα στους πρώτους 2 μήνες στα πλαίσια της εγγύησης. Από κει και πέρα το μόνο θέμα το οποίο με οδηγεί κάθε λίγο και λιγάκι στο συνεργείο είναι οι μακάβριοι και «αγριευτικοί» τριγμοί που παράγουν τα πλαίσια των θυρών σε κάθε λακκούβα ή στρέβλωση και μιλάμε για τόσο έντονο και ενοχλητικό φαινόμενο που συχνά πιστεύω πως όπου να'ναι θα βγει από κάπου ο ...μακαρίτης. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με αλλαγή τσιμουχών 4 (!!!) φορές από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Στην αρχή τα πάντα έδειχναν εντάξει αλλά μετά από λίγο καιρό πάλι τα ίδια. Προφανώς πρόκειται για κατασκευαστικό ελάττωμα που έχει να κάνει με τις ιδιαίτερα μεγάλες ανοχές των θυρών ή με ελαττωματικές τσιμούχες. Κατά τα άλλα πρόκειται για ένα πολύ «έντιμο» αυτοκίνητο με πολύ καλή οδική συμπεριφορά, εξαιρετικό τιμόνι και άψογη κατευθυντικότητα στα πολλά... Τα φρένα επιδέχονται αρκετής βελτίωσης, κυρίως σε αίσθηση, και αν το μοτέρ έβγαζε 10 άτια ακόμα θα ήταν super για καθημερινό αυτοκίνητο μιας και η άνεση είναι πολύ καλή. Θα επανέλθω με εντυπώσεις από smart forfour.

Σπύρος Ρούλιας

Παράνομος, αν και «συνετός και ευσυνείδητος»

Είναι γνωστό ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον αριθμό των τροχαίων. Κάποιος λοιπόν θα περίμενε οι νόμοι μας να είναι αυστηροί και να τηρούνται κατά γράμμα. Όμως... Πρόσφατα στις 09-01-2005 και ώρα 04:40 στο 4ο χλμ. της Ε.Ο. Σάμου Π Καρλοβασίου έλαβε χώρα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα. Αυτ/το μάρκας BMW κινούμενο επί της οδού με μεγάλη ταχύτητα και ενώ ο οδηγός ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να κινηθεί στο αντίθετο ρεύμα και να συγκρουσθεί πλάγια με το αντιθέτως κινούμενο όχημα τύπου Jeep, το οποίο είχε τοποθετήσει παράνομες σιδερένιες μπάρες στην εμπρόσθια πλευρά του οχήματός του. Αποτέλεσμα, τα φονικά αυτά «μαχαίρια», συνδεδεμένα στο σασί του οχήματος, απέτρεψαν την απορρόφηση της ενέργειας της σύγκρουσης (αφού δεν συμπιέζεται το ενιαίο σώμα σασί-σιδερένιες μπάρες) και σφηνώθηκαν στην πόρτα του άτυχου συνοδηγού της BMW διεμβολίζοντας και τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Όπως αναφέρει και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης ακόμα και το «κάθισμα του συνοδηγού της ΒΜW είχε λυγίσει σχηματίζοντας σχεδόν ημικύκλιο». Έτσι εγκλώβισε τον νεαρό συνοδηγό.
Ενώ ο ΚΟΚ - Νόμος υπ' αριθ. 2696 ΦΕΚ 57/23-3-1999 άρθρο 82 αναφέρει ότι είναι παράβαση τα οχήματα να φέρουν διακοσμητικά ή άλλα αντικείμενα που προεξέχουν και τα οποία είναι δυνατόν να καταστούν επικίνδυνα για τους επιβάτες ή τους λοιπούς χρήστες της οδού εντούτοις η κ. Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Σάμου κ. Αμαλία Καζαμπάκα (Διάταξη αριθ. 32/2005) φρονεί ότι «ο οδηγός του Jeep οδηγούσε σύμφωνα με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας καταβάλλοντας την προσοχή που κάθε μέτρια συνετός και ευσυνείδητος άνθρωπος όφειλε υπό τις ίδιες περιστάσεις να καταβάλει με βάση τον νόμο.» Έτσι απέρριψε την ποινική του δίωξη. Ασκήθηκε προσφυγή ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου κ. Σωκράτη Τανάγια ο οποίος και αυτός (Διάταξη αριθ. 52/2005) αποφάσισε ότι αποκλειστικά υπαίτιος του ατυχήματος ήταν ο οδηγός της BMW ενώ ο οδηγός του Jeep «οδηγούσε σύμφωνα με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, με σύνεση και διαρκώς τεταμένη την προσοχή». Η αστυνομία μάλλον ούτε κλήση δεν έκοψε για τις μπάρες του Jeep ενώ ο ιδιοκτήτης του μετά το συμβάν φρόντισε να το αποσύρει από την κυκλοφορία. Σημειωτέον όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες των ατυχημάτων γλίτωσαν.
Άρα λοιπόν οι σιδερένιες μπάρες επιτρέπονται όπως αποφάσισαν οι 2 κ. Εισαγγελείς.

Μπαρέκος Βασίλης
Ηλεκ/γος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ
Σάμος


Δεν υπάρχει περίπτωση να μη συμφωνήσουμε μαζί σας για το γεγονός ότι είναι εγκληματική η χρησιμοποίηση αυτών των «αξεσουάρ» σε πολλά «τζιπ» και αγροτικά. Και στη συγκεκριμένη υπόθεση, άσχετα αν «ο οδηγός του Jeep οδηγούσε σύμφωνα με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας», φαίνεται πως είχε μετατρέψει το αυτοκίνητό του σε κινούμενη καρμανιόλα, κάνοντάς το θανατηφόρα επικίνδυνο για όποιον θα έπεφτε επάνω του. Όπως, λοιπόν, ακόμα και ένας προσεκτικός και υπεύθυνος κατά τα άλλα άνθρωπος που οπλοφορεί παράνομα, παραπέμπεται στο δικαστήριο αν πυροβολήσει κάποιον, ακόμα κι αν έχει υποστεί επίθεση, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται και όσοι βάζουν στα αυτοκίνητά τους πρόσθετες σιδερένιες μπάρες, που τα κάνουν ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους άλλους. Επιτρέψτε μας, όμως, και μια παρατήρηση: την ενοχή οποιουδήποτε για οποιοδήποτε αδίκημα δεν την κρίνουν οι εισαγγελείς, αλλά τα δικαστήρια. Μας κάνει εντύπωση, λοιπόν, ότι η υπόθεση έμεινε σε επίπεδο εισαγγελέα. Δεν είμαστε νομικοί και δεν γνωρίζουμε αν έγινε σωστή νομική προσέγγιση της υπόθεσης από τους συγγενείς το θύματος. Μήπως απλώς οι εισαγγελείς αποφάσισαν ότι δεν συντρέχει λόγος για αυτεπάγγελτη δίωξη του οδηγού του «τζιπ», γιατί έτσι λειτουργεί ο νόμος; Αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμα οποιουδήποτε παθόντος να υποβάλει μήνυση, οπότε η υπόθεση θα κριθεί επί της ουσίας στο δικαστήριο. Μήπως δεν υποβλήθηκε μήνυση από τους συγγενείς του θύματος; Μπορεί αυτή να σας φαίνεται «νομικίστικη» προσέγγιση, αλλά σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα είναι σημαντικό να υπάρχουν κανόνες στη λειτουργία της δικαιοσύνης και να τηρούνται ευλαβικά. Από την άλλη πλευρά, είναι σίγουρο ότι η τροχαία δεν κάνει τη δουλειά της σ' αυτό το θέμα κι έχουμε δει κι εμείς επανειλημμένως αυτοκίνητα με εξαιρετικά επικίνδυνες σιδερένιες προσθήκες να περνούν μπροστά από τροχονόμους χωρίς να υπάρχει απ' αυτούς η παραμικρή αντίδραση!

Επιλογή καινούργιου αυτοκινήτου

Πρόσφατα αποφάσισα να αντικαταστήσω το αυτοκίνητό μου (Honda Civic 4θ) και ξεκίνησα έρευνα αγοράς. Έχοντας πλέον την εμπειρία άλλων δύο προηγουμένων ερευνών θα ήθελα να εκφράσω τις εντυπώσεις μου. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο Έλληνας καταναλωτής σήμερα έχει πολλά μέσα για να κάνει την επιλογή που του ταιριάζει περισσότερο. Κατ' αρχήν η δυνατότητα να οδηγήσει τα αυτοκίνητα που τον ενδιαφέρουν (μάλιστα σε ορισμένες αντιπροσωπείες να οδηγήσει σε διάφορες συνθήκες και όχι να κάνει απλά μια βόλτα) του δίνει ένα μεγάλο αβαντάζ σε σχέση με το παρελθόν. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι ένα μεγάλο μέρος των πωλητών θέλουν ακόμη πολύ δουλειά, καθώς δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν έναν καλά προετοιμασμένο υποψήφιο αγοραστή.
Στη συνέχεια θα αναφερθώ στον Ειδικό Τύπο. Νομίζω ότι πριν κάποιος ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα αγοράς πρέπει να ξεκοκαλίσει όσα περισσότερα περιοδικά και site μπορεί. Παρ' ότι μερικές φορές θα μπερδευτεί παίρνοντας αντιφατικές πληροφορίες, θα έχει σχηματίσει μια καλή αρχική εικόνα, που στην συνέχεια μπορεί να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει οδηγώντας τα αυτοκίνητα που τον ενδιαφέρουν. (Θα πρότεινα να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε ξένα site, γιατί η λογική τους, οι συνθήκες οδήγησης και δρόμων είναι αρκετά διαφορετικές).
Σ' αυτό το σημείο θα 'θελα να κολακεύσω το auto-internet για τις δοκιμές του. Χωρίς να χανόμαστε σε τυποποιημένες μετρήσεις (οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια) μας δίνει μια μεστή και ολοκληρωμένη εικόνα του κάθε αυτοκινήτου. Ομολογώ ότι οδηγώντας το Volvo S40,το νέο Passat και το Mondeo (που ήταν και η τελική μου επιλογή) και διαβάζοντας τις αντίστοιχες δοκιμές του site σε ελάχιστα πράγματα μπορώ να διαφωνήσω. Και το κυριότερο «είναι και φαίνεται» η δική σας άποψη. Το τονίζω γιατί δυστυχώς παρατήρησα σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ακόμη και πιστή αντιγραφή φράσεων από ξένα περιοδικά (που διάβασα στα αντίστοιχα site τους) σε κάποιες δοκιμές.
Εν κατακλείδι «την σήμερον ημέρα» όποιος ενδιαφέρεται και ψάχνει μπορεί να βρει το αυτοκίνητο που ικανοποιεί τις ανάγκες του με πολύ λιγότερες πιθανότητες «να την πατήσει» ακόμη και σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω τις εντυπώσεις μου για το αυτοκίνητο με το οποίο πέρασα τα δύο τελευταία χρόνια (νομίζω ότι καλό θα είναι και στην Ελλάδα οι κάτοχοι να αρχίσουν να εκφράζουν τη γνώμη τους για τα αυτοκίνητά τους -ίσως σ' αυτό το site θα μπορούσε να γίνει η αρχή με την μορφή των υπέρ και κατά και ενός μικρού κειμένου- όπως συμβαίνει σε πολλά site του εξωτερικού).
Honda Civic 4θ 1.6 ES
Υπέρ: Eπιδόσεις, ελαστικότητα κινητήρα, χώροι μεγαλύτερης κατηγορίας, ποιότητα κατασκευής, άνεση.
Κατά: Πολύ ελαφρύ τιμόνι, κλίσεις στις στροφές, σχεδίαση εσωτερικού, σκληρά πλαστικά (αυτοί οι Ιάπωνες!), θόρυβος κινητήρα και κύλισης, ελλείψεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό σε εξοπλισμό άνεσης, υψηλή τιμή.
Ένα αυτοκίνητο που δεν σε προδίδει σε καμία μα καμία προσπέραση, βολεύεται μια χαρά η οικογένειά σου και καταλαβαίνεις σε κάθε επαφή γιατί έχει 7 χρόνια εγγύηση. Από την άλλη πλευρά, το τιμόνι σού δημιουργεί ανασφάλεια μην έχοντας οποιαδήποτε αίσθηση στις στροφές (μιλάω για αίσθηση γιατί η κατευθυντικότητά του είναι μια χαρά), δεν σου δίνει την εμπιστοσύνη να κινηθείς γρήγορα στις στροφές λόγω των κλίσεών του, δεν σε κάνει να χαίρεσαι η αισθητική εικόνα που δέχεσαι από το εσωτερικό του, ενοχλεί ο θόρυβος του κινητήρα ιδιαίτερα στην περιοχή των 4000 σ.α.λ., πρέπει να αγοράσεις το plus των 20.000 ευρώ για να έχεις ψηφιακό ρολόι (ναι καλά διαβάσατε οι άλλες εκδόσεις δεν έχουν!!-δεν συζητάμε βέβαια για δείκτη εξωτερικής θερμοκρασίας ή υπολογιστή ταξιδιού) και προβολείς ομίχλης.

Θανάσης Κωστόπουλος
 


 

Κατ' αρχάς ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη συμφωνήσουμε μαζί σας για το ρόλο, αλλά και την ευθύνη του ειδικού Τύπου για την ενημέρωση των καταναλωτών. Το «σλόγκαν» του auto-internet είναι «με άποψη για το αυτοκίνητο» και φροντίζουμε αυτή την άποψη να την εκφράζουμε και να τη διαφυλάσσουμε σαν κόρη οφθαλμού. Γι' αυτό και φροντίσαμε να έχουμε συνεργάτες με εμπειρία, εξασφαλίζοντας εγκυρότητα και πληρότητα στις δοκιμές μας, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτουμε. Εξίσου σημαντικό είναι ν' αφήνουμε τους αναγνώστες μας να εκφράζουν τη δική τους μέσα απ' αυτή τη σελίδα, ακόμα και όταν διαφωνούν μαζί μας. Αυτό αποτελεί και την απάντησή μας στην πρότασή σας να δημοσιεύεται η γνώμη των αναγνωστών μας για τ' αυτοκίνητά τους. Η σελίδα αυτή διατίθεται για οποιαδήποτε γνώμη θέλουν να εκφράσουν, κάτι που περιλαμβάνει βέβαια και το συγκεκριμένο θέμα. Όσο για τις αντιγραφές ...ουδέν σχόλιον! Άλλωστε μας αντιγράφουν κι εμάς!

Η αισθητική των στέισον

Επιτέλους κάποιος που βρίσκει όμορφο ένα station wagon αυτοκίνητο! Ο συνεργάτης σας Γιάννης Χαρίτος βρίσκει πολύ όμορφο το Peugeot 407 SW. Εγώ το βρίσκω το πιο όμορφο όχι μόνο SW αλλά το πιο όμορφο αυτοκίνητο της μεσαίας κατηγορίας. Επίσης βρίσκω τα περισσότερα σύγχρονα SW της μεσαίας κατηγορίας πολύ πιο όμορφα από τα αντίστοιχα σεντάν μοντέλα!. Όμως δεν είναι το πρώτο όμορφο SW. Δύο τρία χρόνια πριν είχε κυκλοφορήσει το Renault Laguna Estate, ένα πολύ όμορφο αυτοκίνητο που στην Ελλάδα περνάει απαρατήρητο και λίγο αργότερα το Mazda 6 SW. Τώρα πλέον ακόμα και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κυκλοφορήσει πολύ όμορφα station μοντέλα. Ενώ στις μικρότερες κατηγορίες η αισθητική των δύο όγκων έχει κυριαρχήσει, στη μεσαία κατηγορία οι Έλληνες (ακόμα και οι νέοι άνθρωποι ή ακόμα χειρότερα οι νέοι οικογενειάρχες που έχουν και μεγάλη ανάγκη χώρων) την αγνοούν προτιμώντας κλασικούρες σεντάν τριών όγκων ή σαφώς ασχημότερα πολυμορφικά. Για τα τελευταία μάλιστα η υπεροχή τους σε χώρους γίνεται πάντα σε σύγκριση με τα σεντάν μοντέλα και όχι τα station, που όχι μόνο δεν υστερούν, αλλά που πιστεύω έχουν καλύτερη οδική συμπεριφορά από τα πολυμορφικά. Μήπως πρέπει ο ειδικός Τύπος να προβάλει περισσότερο τα station μοντέλα;

Νίκος Γαλούσης


Η σημασία που δίνουν οι εταιρείες στην αισθητική των στέισον δεν είναι τυχαία. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι πωλήσεις τους είναι σημαντικές και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Απλώς η προσπάθεια για σύγχρονο ντιζάιν έχει επηρεάσει τα σχήματα των αυτοκινήτων εις βάρος των χώρων (που σίγουρα ήταν περισσότεροι στα κλασικά ...τετράγωνα "wagon"), με αποτέλεσμα τα περισσότερα σημερινά στέισον να έχουν ίδια ή ελάχιστα μεγαλύτερη χωρητικότητα αποσκευών σε σχέση με τα αντίστοιχα σεντάν, με το πλεονέκτημα όμως της μεγαλύτερης πρακτικότητας που προσφέρει η πίσω πόρτα. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα το «σύνδρομο της κούρσας», γιατί ο μέσος Έλληνας βλέπει το αυτοκίνητο και ως μέσο κοινωνικής καταξίωσης και η «λιμουζίνα» προσφέρεται περισσότερο για κάτι τέτοιο. Από τη δική μας πλευρά προσπαθούμε πάντα να προβάλουμε κάθε νέο στέισον και πάντα τα ζητάμε για δοκιμή. Απλώς δεν είναι πάντα διαθέσιμα από τις αντιπροσωπείες που ,λόγω της χαμηλής ζήτησης γι' αυτά, δεν τα προωθούν ιδιαίτερα.

Value for safety

Παρ' ότι ο λόγος που αποφάσισα να γράψω είναι άλλος (θα αναφερθώ παρακάτω) θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση σε αυτό που συζητάτε με τον κ. Κουκουζέλη. Μήπως η λογική της πλούσιας και συμφέρουσας πρότασης με άλλα λόγια το ''value for money'' πρέπει να αναθεωρηθεί λίγο απ' όλους μας; Έχω την αίσθηση ότι είναι μια παραπλανητική λογική, ιδιαίτερα όταν αφορά σύγκριση δύο διαφορετικών αυτοκινήτων γιατί συνήθως γίνεται με ποσοτικούς και όχι ποιοτικούς όρους. Έτσι έχουμε πλέον μια πληθώρα στοιχείων εξοπλισμού που ξέρουμε απλά ότι υπάρχουν στο αυτοκίνητο και όχι το πόσο ποιοτικά και αξιόπιστα είναι. Tο διαπιστώνουμε στην πορεία και εκεί βλέπουμε αν όντως το αυτοκίνητό μας ήταν ''value for money''.
Tώρα θα ήθελα να περάσω σε ένα άλλο θέμα που αφορά την ενεργητική ασφάλεια. Ξεκινώ με κάτι που σπάνια προσέχουμε ως καταναλωτές, ενώ επίσης δεν βλέπω να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα όταν γίνεται η παρουσίαση ενός αυτοκινήτου. Είναι η ορατότητα. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για την ασφαλή οδήγηση και πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι μας να δείχνουμε περισσότερη προσοχή και κυρίως βέβαια οι εταιρείες (στο όνομα της «ξεχωριστής σχεδίασης» δημιουργούνται αυτοκίνητα που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τον οδηγό!). Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον ''τεστ ορατότητας'' στο site whatcar.co.uk και πιο συγκεκριμένα στη διεύθυνση
www.whatcar.co.uk/News_SpecialReport.asp?NA_ID=178348.
Εκεί μπορεί να δει ο καθένας ενδιαφέροντα στοιχεία και να διαπιστώσει ότι πολλά δημοφιλή αυτοκίνητα υστερούν σημαντικά στον τομέα ορατότητα κάνοντάς τα λιγότερο ασφαλή για τους κατόχους τους.
Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στις ενστάσεις που πληθαίνουν τελευταία σε σχέση με την πολυπλοκότητα και τον μεγάλο αριθμό των διαφόρων χειριστηρίων (συχνά περιττών αλλά σίγουρα εντυπωσιακών στην εμφάνιση) στην κονσόλα αλλά και στο τιμόνι των αυτοκινήτων. Σύμφωνα μ' αυτές τις ενστάσεις, ο οδηγός δυσκολεύεται περισσότερο στον έλεγχό τους και αποσπάται η προσοχή του με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο ατυχήματος.

Θανάσης Κωστόπουλος


Ουσιαστικά στο σύνολο της επιστολής σας θίγετε (πολύ σωστά) το ίδιο θέμα, την ουσιαστική αξία των αυτοκινήτων σε σχέση με τη φαινομενική, και η προσέγγισή σας μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Σχετικά με το θέμα της ορατότητας, όπως θα έχετε διαπιστώσει, όταν κάποιο αυτοκίνητο παρουσιάζει πρόβλημα σ' αυτόν τον τομέα, φροντίζουμε να το αναφέρουμε στις δοκιμές σας. Σχετικά με την πολυπλοκότητα του εξοπλισμού έχετε απόλυτο δίκιο και είναι κάτι που επίσης έχουμε θίξει. Σημαντικό είναι, όμως, και το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα στέλεχος της Mercedes, κατασκευαστή που κατεξοχήν προσπαθεί να προσφέρει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε επίπεδο εξοπλισμού, ανακοίνωσε πως σκέπτονται σοβαρά να αφαιρέσουν κάποια από τα συστήματα και τις λειτουργίες που προσφέρουν στα αυτοκίνητά τους, γιατί έχουν διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι οδηγοί δεν τα καταλαβαίνουν ή δεν τα χρησιμοποιούν!

Τεχνολογία χωρίς αξιοπιστία;

Θα ήθελα να θέσω κάποιο προβληματισμό και πρόταση.
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα με τα πολλά και δυστυχώς πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα παρουσιάζουν ουκ ολίγα προβλήματα αξιοπιστίας. Έχω δει ανθρώπους «κοψοχέρηδες», κατά το κοινώς λεγόμενο, από το ΙΧ που απέκτησαν. Απροστάτευτοι καταναλωτές σε ένα σύστημα όπου δυστυχώς ουδείς γνωρίζει τίποτα μέχρι να
πάει σε κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Εκεί θα μάθει πολλά αν αρχίσει η κουβέντα με ιδιοκτήτες που κατέχουν το ίδιο όχημα για περισσότερο χρόνο.
Πληροφοριακά, ρώτησα οδηγούς σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία με πάμπολλα πολυτελή αυτοκίνητα γνωστού γερμανικού οίκου και μου μιλούσαν με τα χειρότερα λόγια. Τί για τα συνεργεία και τί για τις βλάβες. Απίστευτα πράγματα. Μέχρι και το ηλεκτρονικό κλειδί τους είπαν έχει διάρκεια ζωής για περίπου 2000 ανάματα της μηχανής. Μετά θέλετε άλλο ζευγάρι. Για συγκεκριμένη μάρκα ταξί, τα ελληνικά δικαστήρια και οι φωνές των οδηγών ταξί ακόμη μιλάνε για όλα τα μοντέλα της. Να μην συνεχίσω γιατί καταλαβαίνω το πρόβλημα.
Έχοντας ρωτήσει εκατοντάδες άτομα, ακούω πράγματα που δυστυχώς κανείς δεν τολμάει να γράψει. Μιλώντας σε μεγάλο στέλεχος γερμανικού οίκου για το θέμα πήρα την απάντηση ότι αξιοπιστία με φτηνή τιμή και πολλά αξεσουάρ δεν πάνε μαζί. Όμως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται. Δυστυχώς η μόνη λύση είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων όπου επώνυμα οι καταναλωτές θα μπορούν να γράφουν για τα προβλήματα που έχουν. Μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο;

Π. Κουκουζέλης


Η αλήθεια είναι, ότι όσο περισσότερα συστήματα, ηλεκτρονικά ή μηχανικά, προστίθενται σ' ένα αυτοκίνητο, τόσο αυξάνονται οι πιθανές πηγές βλαβών. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ομολογήσουμε όλοι, ότι υπάρχει και ευθύνη από την πλευρά των καταναλωτών για την καθιέρωση πολλών απ' αυτά τα συστήματα, καθώς επιδιώκουν πάντα το μέγιστο εξοπλισμό, συχνά πληρώνοντας αρκετά επιπλέον χρήματα γι' αυτό. Υπάρχουν εκδόσεις μοντέλων με πολύ καλή τιμή και αρκετά καλό μεν, αλλά όχι πλούσιο εξοπλισμό, που δυσκολεύονται να βρουν το δρόμο τους την αγορά, γιατί οι καταναλωτές επιμένουν να ζητούν τις «πλούσιες», αν και ακριβότερες εκδόσεις.
Όσον αφορά στο ερώτημά σας για την πρόθεσή μας να δώσουμε βήμα στους καταναλωτές για επώνυμες καταγγελίες, το βήμα αυτό υπάρχει ήδη στο Forum και είναι ελεύθερο και ανοιχτό για όλους τους αναγνώστες μας που θέλουν να εκφραστούν επώνυμα. Να είστε σίγουρος, ότι αν μας αποσταλούν επώνυμες επιστολές προς δημοσίευση, θα δημοσιευθούν όλες, όπως κάναμε μέχρι τώρα, χωρίς αποκλεισμούς και οποιουδήποτε είδους «φιλτράρισμα».

Πόσο καινούργιο;

Ένα νομικό ερώτημα και συνάμα ένα σοβαρό θέμα εμπορικής πίστης που καλείται να αντιμετωπίσει ο Έλληνας καταναλωτής είναι το πόσο καινούργιο είναι το αυτοκίνητο που παράγγειλε και πρέπει να παραλάβει από την αντιπροσωπεία.
Ειδικά στην περίπτωση νέων μοντέλων μπορεί να δει κανείς κοντά σε αντιπροσωπείες καινούργια αυτοκίνητα να οδηγούνται χωρίς πινακίδες σε μίνι test drive, με την δικαιολογία ότι πάνε για αποκέρωση ή πλύσιμο!!
Έχει νομολογηθεί (στην Ελλάδα) μέχρι πόσα χιλιόμετρα μπορεί να έχει ένα καινούργιο αυτοκίνητο που παράγγειλε κάποιος όταν αυτό του παραδίδεται;

Γιάννης Μήτσιος


Eνδιαφέρον το ερώτημα που θέσατε, αλλά δύσκολα μπορεί να απαντηθεί με ακρίβεια. Eίναι περισσότερο θέμα καλής πίστης παρά νομοθεσίας, η οποία άλλωστε δεν μπορεί να προβλέψει συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων για τα καινούργια αυτοκίνητα, γιατί μπορεί να υπάρξει διακύμανση ανάλογα με τις συνθήκες. Γνωρίζουμε περιπτώσεις στο παρελθόν, την εποχή πριν την απόσυρση, όταν η ελληνική αγορά αυτοκινήτου ήταν μερικές δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα, όπου γινόταν μεταφορά καινούργιων αυτοκινήτων ακόμα και... οδικώς (όχι πάνω σε νταλίκα φυσικά, αλλά με οδηγό) από την Πάτρα στην Aθήνα! Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αλλά σίγουρα μπορεί ένα νέο αυτοκίνητο να κάνει λίγα χιλιόμετρα για λόγους διαδικαστικούς. Eίναι καθαρά θέμα καλής πίστης και μάλλον πολύ δύσκολο να το ελέγξει κανείς. Άλλωστε, μη ξεχνάτε ότι ακόμα μεγαλύτερη σημασία από το πόσα χιλιόμετρα γίνονται έχει το πώς γίνονται!

Ελεύθερο βήμα, για όλους. Στείλτε μας mail (forum@auto-internet.gr) με τις απόψεις και τις ερωτήσεις σας, για οτιδήποτε αφορά το αυτοκίνητο, τους δρόμους και τις μεταφορές γενικότερα και απαντήστε στις απόψεις των άλλων που δημοσιεύονται εδώ. Για οποιουδήποτε είδους καταγγελίες τα mail πρέπει να είναι επώνυμα, με πλήρη στοιχεία (που μπορείτε να ζητήσετε να μη δημοσιευθούν στη σελίδα).

  UP