ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ :: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ::

Δεν είμαστε Βαλκάνια!

        ..:: Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 ::..
Έχουμε συχνά την τάση να «ομαδοποιούμε» την κριτική για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με την έκφραση «εδώ είναι Βαλκάνια», που προφανώς υπονοεί ότι οι βαλκανικές χώρες υστερούν σε οργάνωση, διαφάνεια, αλλά και εντιμότητα και ευθιξία όσων ασκούν εξουσία σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ιδιαίτερα για τους γείτονες μας στη Βουλγαρία, πολλοί Έλληνες μιλούν απαξιωτικά, επειδή στην γειτονική μας χώρα φαίνεται να υπάρχουν έντονα φαινόμενα διαφθοράς, το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλότερο από το δικό μας και η οικονομία της υστερεί σε σχέση ακόμα και με αυτή της χρεοκοπημένης Ελλάδας. Μόνο που μερικές φορές, ορισμένα γεγονότα που συμβαίνουν σε άλλες βαλκανικές χώρες δείχνουν ότι μάλλον κολακεύουμε τους εαυτούς μας με τέτοιου είδους συγκρίσεις.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε στη Βουλγαρία ένα πολύ σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι. Αριθμός πολύ σημαντικός ακόμα και για τα δεδομένα της Βουλγαρίας, που είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους από τροχαία. Και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού της χώρας, τρεις Βούλγαροι υπουργοί -Μεταφορών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εσωτερικών- υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το συγκεκριμένο ατύχημα. Όπως έγινε γνωστό, ο δρόμος όπου έγινε το ατύχημα είχε ανακαινιστεί πρόσφατα με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Μόνο που όπως φαίνεται η δουλειά που έγινε δεν ήταν καθόλου καλή, υπήρχαν πολλά παράπονα για την ολισθηρότητα δρόμου και από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης είχε επισημανθεί ότι χρησιμοποιήθηκε κακής ποιότητας άσφαλτος, με μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβεστόλιθο, για μείωση του κόστους.

Είτε αυτή η μείωση του κόστους έγινε για να εξοικονομηθούν χρήματα, είτε για να κερδίσουν περισσότερα οι κατασκευαστές, το γεγονός είναι ότι το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος τόσων ανθρώπων. Και η σύγκριση της κυβερνητικής αντίδρασης με τα όσα συμβαίνουν σ' εμάς, μάλλον δεν δικαιολογεί την απλουστευμένη γενίκευση «εδώ είναι Βαλκάνια». Σε αντίστοιχη περίπτωση, όλοι οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα θα είχα αντιπαρέλθει την κακή ποιότητα του δρόμου και η ευθύνη θα έχει αποδοθεί στην καταρρακτώδη βροχή, παρ' όλο που η κατασκευή δρόμων με καλή ποιότητα του οδοστρώματος έχει ως σκοπό κατά μείζονα λόγο την προστασία των οδηγών σε περίπτωση δύσκολων καιρικών συνθηκών. «Προφανώς δεν καταφέραμε να οργανώσουμε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί αυτή η τραγωδία» δήλωσε ο εκ των παραιτηθέντων υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, αναλαμβάνοντας έτσι το μέρος της ευθύνης που του αναλογούσε, χωρίς να τα ρίχνει «στους προηγούμενους», στους πολίτες που παραβιάζουν τους νόμους, στις κακές καιρικές συνθήκες κλπ.

Συγκρίνετε όλα αυτά με τα καραγκιοζιλίκια της «πολιτικής ευθύνης» με μηδενικές συνέπειες που χαρακτηρίζει τις δικές μας κυβερνήσεις μετά από κάθε τραγωδία με πολλούς νεκρούς, όπου τη μία φταίει ο «στρατηγός άνεμος», την άλλη η αυθαίρετη δόμηση από τους πολίτες, την τρίτη η παράβαση του ΚΟΚ από τους οδηγούς και ποτέ η έλλειψη οργάνωσης του κράτους για τον προληπτικό έλεγχο όλων των παραπάνω και την αποτελεσματική αντίδραση σε περίπτωση που αυτά καταλήγουν σε ατύχημα. Δεν είμαστε, λοιπόν, Βαλκάνια, αλλά μια πολύ ειδική, χειρότερη περίπτωση. Απλώς είμαστε Ελλάδα..._Π.Φ.

  UP