ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ :: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ::

Η πραγματική διάσταση του ατυχήματος της Uber

        ..:: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 ::..
Σε περίπτωση που στο πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα που συνέβη με αυτόνομα κινούμενο αυτοκίνητο στις ΗΠΑ, το οποίο παρέσυρε πεζό σε μια μεγάλη λεωφόρο, δεν είχε εμπλοκή η Uber, εταιρεία της οποίας η δραστηριότητα έχει προκαλέσει έντονες διχογνωμίες σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πιθανό η δημοσιότητα που δόθηκε στο ατύχημα να μην ήταν τόσο μεγάλη και τόσο αρνητική. Σε κάθε περίπτωση όμως η προβολή του θέματος θα ήταν αρκετή. Γιατί αυτή η αντιμετώπιση που δίνει έμφαση στην προσπάθεια αμφισβήτησης της τεχνολογίας, είναι χαρακτηριστική της τεχνοφοβίας που χαρακτηρίζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες και την οποία εκμεταλλεύονται τα ΜΜΕ για να αυξήσουν το ενδιαφέρον για την ειδησεογραφία τους.

Προφανώς το συμβάν θα μελετηθεί από τους ειδικούς και τα συμπεράσματα για τις λεπτομέρειες λειτουργίας ή αποτυχίας λειτουργίας του συγκεκριμένου αυτοκινήτου θα γίνουν γνωστά όταν ολοκληρωθεί η έρευνα. Υπάρχουν όμως ήδη κάποια πρώτα πολύ κατατοπιστικά στοιχεία, γιατί το αυτοκίνητο ήταν εφοδιασμένο και με κάμερα που κατέγραψε το τραγικό γεγονός. Και απ' ό,τι φαίνεται από τις δηλώσεις των υπευθύνων της τοπικής αστυνομικής δύναμης που είδαν το βίντεο, πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση ξαφνικής εμφάνισης πεζού σε πολύ μικρή απόσταση από το αυτοκίνητο σε μια λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας. Κι όπως πολύ χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ακόμα και αν υπήρχε οδηγός πίσω από το τιμόνι, θα ήταν αδύνατο να αντιδράσει εγκαίρως και να αποφύγει την άτυχη γυναίκα που σκοτώθηκε. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση ατυχήματος από τα χιλιάδες που συμβαίνουν κάθε χρόνο στις λεωφόρους όλων των μεγάλων πόλεων και στα οποία αφιερώνονται ελάχιστες αράδες στα μέσα ενημέρωσης (ή και περνούν εντελώς απαρατήρητα).

Είναι όμως επίσης χαρακτηριστικό, ότι σε πολλά δημοσιεύματα που αναφέρθηκαν στο γεγονός, ήταν εντελώς περιθωριακή η αναφορά στις συγκεκριμένες δηλώσεις των υπευθύνων της αστυνομίας, γιατί αυτό που ήταν «πιασάρικο» και μπορεί εύκολα να δημιουργήσει συγκινήσεις στο κοινό, ήταν το ότι ένα αυτόματο μηχάνημα σκότωσε έναν άνθρωπο (και όχι ότι ένας άνθρωπος αψήφησε τον κίνδυνο, όπως συμβαίνει καθημερινά στους δρόμους και όχι μόνο, κι έκανε μία απερίσκεπτη ενέργεια που κόστισε τη ζωή του). Και φυσικά κανείς δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι πίσω από το τιμόνι του συγκεκριμένου αυτοκινήτου βρισκόταν ένας άνθρωπος, που παρακολουθεί και ελέγχει τη λειτουργία του συστήματος στη φάση αυτή των δοκιμών, ο οποίος δεν πρόλαβε και δεν μπόρεσε να κάνει απολύτως τίποτα για να αποτρέψει το μοιραίο.

Το πρόβλημα της τεχνολογίας ήταν πάντα ότι έπρεπε να ξεπεράσει τα συναισθηματικά εμπόδια που δημιουργεί η φοβία των ανθρώπων για αυτήν, η οποία στην εποχή μας αναπαράγεται εύκολα με τη μαζική υστερία που δημιουργεί ένα σύστημα ενημέρωσης προσανατολισμένο στη δημιουργία εντυπώσεων περισσότερο από την ίδια την ενημέρωση. Προσθέστε και το γεγονός ότι οι άνθρωποι πάντα ψάχνουν για άλλοθι στις αδυναμίες και τα λάθη τους και γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μπορούν εύκολα να βρουν στην τεχνολογία τον αποδιοπομπαίο τράγο που θα αποτελέσει αυτό το άλλοθι. Ο υπογράφων είναι από αυτούς που θα στενοχωρηθούν ιδιαίτερα όταν τα αυτοκίνητα γίνουν… αυτοκινούμενα, γιατί βλέπει την οδήγηση ως απόλαυση και όχι ως αγγαρεία. Είναι πολύ δύσκολο όμως να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ατυχήματα οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα κι ότι πολλές μελέτες δείχνουν πως τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας και οδηγικά βοηθήματα που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στα αυτοκίνητά μας συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των ατυχημάτων. Με αυτό δεδομένο, είναι προφανές πως όσο κι αν είναι δύσκολο να μηδενιστούν εντελώς τα ατυχήματα στους δρόμους (όπως δεν έχουν μηδενιστεί σε κανένα τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας) ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν στο ελάχιστο, είναι να βγει από την εξίσωση ο ανθρώπινος παράγοντας και το μεταφορικό έργο να εκτελείται από αυτοματοποιημένα συστήματα. Οι ζωές που θα γλιτώσουν θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μπορεί να χαθούν σε ατυχήματα σαν το συγκεκριμένο..._Π.Φ.

  UP