ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ :: ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ::

Αναπόφευκτη πορεία

        ..:: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 ::..

Η πορεία της εξέλιξης της αυτοκίνησης προς την αυτόνομη κίνηση των οχημάτων είναι προφανές ότι αποτελεί μία δυσάρεστη είδηση για όσους απολαμβάνουν την οδήγηση (κι εμείς είμαστε ανάμεσά τους!), είναι όμως αναπόφευκτη. Και το οξύμωρο είναι ότι την κάνει ακόμα περισσότερο αναπόφευκτη η μεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας και ο «εκδημοκρατισμός» της αυτοκίνησης, που επιτρέπει σε δισεκατομμύρια πλέον ανθρώπους στον πλανήτη να μπορούν να κινούνται στους δρόμους με το ιδιόκτητο μεταφορικό τους μέσο, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των ανθρώπων που μετακινούνται στους δρόμους. Για να δώσουμε μία εικόνα της πραγματικότητας που μάλλον διαφεύγει στους περισσότερους, θα αναφέρουμε ότι μόνο το 2013, έτος για το οποίο υπάρχουν τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σκοτώθηκαν συνολικά… 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι από τροχαία ατυχήματα σε όλο τον κόσμο!

Ο αριθμός είναι τρομακτικός και αντίστοιχα τρομακτικός είναι ο αριθμός των εκατομμυρίων τόνων ρύπων που διοχετεύει στο περιβάλλον η κίνηση αυτών των αυτοκινήτων. Τα τελευταία χρόνια η αυτοκινητοβιομηχανία έχει κάνει τεράστια βήματα για να βελτιώσει τους σχετικούς δείκτες, είναι ίσως ο τομέας της βιομηχανίας με τη μεγαλύτερη πρόοδο στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, έχει βελτιώσει θεαματικά την ασφάλεια των αυτοκινήτων, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εκεί για να... καταστρέψει τα πάντα! Το έχουμε πει και παλιότερα και δυστυχώς το φαινόμενο είναι όλο και πιο έντονο όσο αυξάνονται οι οδηγοί και τα αυτοκίνητα και γίνεται πιο πολύπλοκη η τεχνολογία των τελευταίων, ότι η άδεια οδήγησης έχει γίνει δικαίωμα για τον καθένα τη στιγμή που ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν είναι σε θέση να ελέγξει αποτελεσματικά το αυτοκίνητο και να αξιολογήσει τις παραμέτρους που επηρεάζουν την οδήγησή του (χώρος, ταχύτητα κλπ.). Άρα δεν θα έπρεπε να οδηγεί, κάτι που θεωρείται όμως αδιανόητο σε οποιαδήποτε χώρα.

Και ενώ τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο ασφαλή, με την προσθήκη νέων συστημάτων και τεχνολογιών γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα. Την εβδομάδα αυτή πήραμε για δοκιμή μία υβριδική BMW σειράς 5, ένα από τα κορυφαία προϊόντα της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας σε επίπεδο τεχνολογίας και ασφάλειας. Το βιβλίο οδηγιών είναι περίπου… 400 σελίδες! Άπειρα συστήματα ασφαλείας και οδηγικά βοηθήματα, συνδυάζονται με ένα σωρό λειτουργίες στους τομείς της συνδεσιμότητας, της πληροφόρησης και της ψυχαγωγίας, απαιτώντας μια ευρεία γκάμα χειρισμών που δεν είναι καθόλου εύκολο να αποστηθίσει ο μέσος οδηγός. Πιστεύει κανείς ότι θα διαβάσει αυτό το εγχειρίδιο οποιοσδήποτε αγοραστής ενός τέτοιου αυτοκινήτου; Έχουμε δημιουργήσει μηχανήματα με τόσες δυνατότητες, που χρειάζεται εκπαίδευση σχεδόν επιπέδου… πιλότου αεροπλάνου για την αξιοποίησή τους και επιτρέπουμε να τα οδηγούν άνθρωποι που δεν θα διαβάσουν έστω και μία φορά το βιβλίο οδηγιών! Αντίθετα, χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα τα διάφορα συστήματα του αυτοκινήτου, σε βαθμό που μερικές φορές αυτά αποσπούν την προσοχή τους από το δρόμο και, ενώ τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και ασφαλέστερα, οι άνθρωποι γίνονται πιο επικίνδυνοι.

Δυστυχώς για όλους εμάς που μας αρέσει να οδηγούμε, η μόνη λύση για να λυθεί αυτό το πρόβλημα και να σώζονται περισσότερες από ένα εκατομμύριο ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο (αλλά και να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος, που και αυτή σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την λανθασμένη οδήγηση) είναι να βγάλουμε από την εξίσωση τον άνθρωπο και να του επιτρέπουμε να απολαμβάνει την μετακίνηση με το αυτοκίνητο χωρίς την ευθύνη της λειτουργίας του, για την οποία ούτως ή άλλως δεν μπορεί να εκπαιδευτεί επαρκώς. Ένα επιπλέον κέρδος από αυτό θα είναι το γεγονός ότι σε μια αυτοματοποιημένη κυκλοφορία θα μπορέσουν ακίνδυνα να αυξηθούν οι ταχύτητες, μειώνοντας έτσι το χρόνο που απαιτείται για τις μετακινήσεις, κάτι που είναι προφανώς προς όφελος των ανθρώπων. Το συνολικό κέρδος θα είναι τόσο μεγάλο, που δεν θα αφήσει περιθώρια για συναισθηματικές αντιρρήσεις σε μια πορεία που επιταχύνεται συνεχώς χωρίς ορατή εναλλακτική._Π.Φ.


  UP