ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :: ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ::

Σημαντική ανανέωση και νέος ρόλος για το C4 Cactus

Αποστολή στη Γαλλία         ..:: Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 ::..
Η Citroen αποφάσισε να αναβαθμίσει σημαντικά και να δώσει ένα νέο ρόλο στο C4 Cactus. Όχι μόνο για να συμβαδίζει αισθητικά με τη νέα εικόνα του συνόλου της γκάμας της εταιρείας, αλλά και για να αντικαταστήσει στην ουσία το απλό C4, η παραγωγή του οποίου θα σταματήσει, παίζοντας έτσι το ρόλο του μικρομεσαίου οικογενειακού χάτσμπακ, καθώς ο ρόλος του μικρού SUV αποδόθηκε πλέον στο νέο C3 Aircross. Με την ευκαιρία της αναβάθμισης η Citroen προχώρησε σε μία ευρύτερη ανανέωση του αυτοκινήτου, με νέα στοιχεία εξοπλισμού, αλλά και νέες τεχνολογίες. Με δεδομένη τη συνολική αναβάθμιση του αυτοκινήτου, που δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα απλό "facelift", η εταιρεία οργάνωσε μια δημοσιογραφική εκδήλωση στο Παρίσι, παρουσία μάλιστα της επικεφαλής της, Linda Jackson, η οποία έκανε και την παρουσίαση του αυτοκινήτου, τονίζοντας έτσι τη σημασία που έχει για τη Citroen.


Το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Citroen παρουσίασαν το νέο C4 Cactus ως ένα 5θυρο χάτσμπακ και όχι ως "crossover", τονίζει προφανώς με έμφαση το νέο ρόλο που έδωσαν στο αυτοκίνητο μέσα στην γκάμα της εταιρείας. Αυτό τονίζεται επίσης και από δύο άλλα στοιχεία. Το ένα είναι συμβολικό και αφορά το γεγονός ότι το όνομα Cactus δεν υπάρχει πλέον στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου όπου παρέμεινε μόνο το C4, αλλά μόνο στην πλαϊνή τρίτη κολόνα, σαν να χαρακτηρίζει μία έκδοση και όχι το ίδιο το μοντέλο, στο οποίο η έμφαση δίνεται στο C4. Το άλλο είναι σχεδιαστικό και αφορά τη μετατόπιση των έντονων πλευρικών προστατευτικών "airbumps" που έχει στις πόρτες το υπάρχον C4 Cactus (και αποτελούν βασικό συστατικό του χαρακτήρα του αυτοκινήτου), πολύ πιο χαμηλά και πιο διακριτικά στο νέο μοντέλο. Έτσι ώστε να μην του δίνουν ιδιαίτερα «σκληροτράχηλη» εικόνα, αλλά να το μετατοπίζουν προς ένα περισσότερο πολιτισμένο χαρακτήρα, όπως αρμόζει σ' ένα μικρομεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο «πάσης χρήσεως». Βεβαίως το νέο αυτοκίνητο διατηρεί και αρκετά στοιχεία από τη λειτουργικότητα του υπάρχοντος C4 Cactus, όπως για παράδειγμα τη διάταξη του ταμπλό ή τη μετακίνησή του αερόσακου συνοδηγού στην οροφή, κάτι που βοηθάει και στην αύξηση του διαθέσιμου χώρου για επιβάτες. Με την ευκαιρία της ανανέωσης εμπλουτίστηκε και ο εξοπλισμός του με μια μεγάλη γκάμα οδηγικών βοηθημάτων και ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, συνδεσιμότητας, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας.
Εκτός των παραπάνω και της προσθήκης ενός ακόμα κινητήρα 1.2 τούρμπο με 130 ίππους στη γκάμα, στο νέο C4 Cactus υπάρχουν και δύο τεχνολογικές καινοτομίες. Πρόκειται κατ' αρχάς για το νέο σύστημα ανάρτησης, που είχαμε ήδη αναφέρει ότι θα τοποθετηθεί και στο νέο μεσαίο SUV της Citroen, το C5 Aircross (το οποίο ήταν επίσης παρόν στην παρουσίαση). Ένα σύστημα με μεταλλικά ελατήρια και αμορτισέρ και «προοδευτικά υδραυλικά ενθέματα» (Progressive Hydraulic Cushions), το οποίο η Citroen έχει κατοχυρώσει με ευρεσιτεχνία. Πρόκειται για δύο υδραυλικά «στοπ» σε κάθε τροχό, ένα για τη συμπίεση και ένα για την επαναφορά, τα οποία υποβοηθούν τα ελατήρια και τα αμορτισέρ στην απορρόφηση των κραδασμών, όταν οι τροχοί περνούν από έντονες ανωμαλίες και οι κάθετες κινήσεις τους είναι μεγάλες. Κάτι που συνεισφέρει προφανώς στη βελτίωση της άνεσης, η οποία τονίστηκε ότι εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της Citroen. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η δεύτερη καινοτομία του C4 Cactus, τα νέα καθίσματα "Advanced Comfort" στα οποία χρησιμοποιήθηκε μια νέα τεχνολογία κατασκευής κι ένα νέο αφρώδες υλικό υψηλής πυκνότητας, που προσφέρουν ταυτόχρονα καλή στήριξη του σώματος και υψηλά επίπεδα άνεσης, χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους με το πέρασμα του χρόνου. Το νέο C4 Cactus αναμένεται στην Ελλάδα προς τα τέλη Μαρτίου, οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και στην πράξη τα αποτελέσματα αυτής της ανανέωσης.
Πάνος Φιλιππακόπουλος

  UP