ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :: ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ::

«Παιχνίδια» με Mini JCW στο Ελληνικό

Ειδική εκδήλωση για τον Τύπο και το κοινό         ..:: Σαββάτο, 17 Ιουνίου 2017 ::..
Για μία ακόμα φορά η Mini οργανώνει στο πρώην Δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού μία εκδήλωση για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων των κορυφαίων σπορ εκδόσεων της γκάμας της, που χαρακτηρίζονται με το προσωνύμιο John Cooper Works. Ξεκινώντας με τους δημοσιογράφους του ειδικού Τύπου, αλλά συνεχίζοντας για ολόκληρο το Σαββατοκύριακο και με το κοινό, η θυγατρική του BMW γκρουπ στην Ελλάδα προσφέρει στο ασφαλές περιβάλλον της ειδικά διαμορφωμένης πίστας και με τη βοήθεια εξειδικευμένων εκπαιδευτών τη δυνατότητα αξιολόγησης των Mini JCW μέσα από ορισμένες ειδικές ασκήσεις που αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά και την τεχνολογία των αυτοκινήτων. Με δεδομένο το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους οπαδούς της Mini για τις συγκεκριμένες εκδόσεις, οι οποίες έχουν δύναμη και επιδόσεις που ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες αναβαθμίσεις των κάθε είδους σούπερ μίνι, οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επαφής με αυτούς είναι μάλλον ο σωστός τρόπος προσέγγισης, περνώντας και το σωστό μήνυμα πως κάποια πράγματα καλό είναι να δοκιμάζονται σε ασφαλές περιβάλλον.


Το γκρουπ BMW ποτέ δεν έχει κρύψει την προτεραιότητα που δίνει στην οδηγική απόλαυση και κατά συνέπεια στη δημιουργία «οδηγοκεντρικών» αυτοκινήτων που την προσφέρουν. Αυτό ισχύει και για τη «μικρή» μάρκα του, τη Mini, και μόνο το όνομα της οποίας δημιουργεί αμέσως στους αντίστοιχους συνειρμούς. Έτσι, παρ' όλο που όλα τα Mini είναι ούτως ή άλλως «στημένα» με αυτήν τη λογική, η εταιρεία προσφέρει για αυτούς που θέλουν το «κάτι παραπάνω» ειδικές σπορ εκδόσεις υψηλών επιδόσεων για όλα τα μοντέλα της, με το κοινό όνομα John Cooper Works. Στην τρέχουσα γενιά των αυτοκινήτων της Mini, όλες οι εκδόσεις John Cooper Works χρησιμοποιούν 2λιτρο κινητήρα τούρμπο με ισχύ 231 ίππων και φυσικά έχουν υποστεί την ανάλογη εξέλιξη σε όλα τα μηχανικά μέρη τους ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργεί μια τόσο μεγάλη ισχύς. Ταυτόχρονα η εταιρεία οργανώνει κατά καιρούς διάφορες εκδηλώσεις σε κλειστό χώρο με ειδικούς εκπαιδευτές, για να δίνει την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται, να αξιολογήσουν με ασφάλεια τις δυνατότητες αυτών των αυτοκίνητων. Οι εκδόσεις John Cooper Works είναι διαθέσιμες και στην ελληνική αγορά, σε τιμές που ξεκινούν από τα 32.802 ευρώ για το «παραδοσιακό» 3θυρο Mini, μέχρι τα 47.900 ευρώ για την έκδοση John Cooper Works του Mini Countryman.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση ("John Cooper Works Workout"), που για μια ακόμα φορά πραγματοποιείται στο πρώην Δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού, είχαμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε κυρίως το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας (DSC) των Mini JCW (σε συνδυασμό και με το ABS), για το οποίο προφανώς υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις σε τόσο γρήγορα αυτοκίνητα, παράλληλα με το συνολικό στήσιμο του αυτοκινήτου και την ακρίβεια και αποτελεσματικότητα του συστήματος διεύθυνσης. Οι δύο βασικές ασκήσεις που περιλάμβανε η εκδήλωση, ήταν ένα «σφιχτό» σλάλομ το οποίο ακολουθούσε μια παρατεταμένη κλειστή στροφή και μία άσκηση πραγματοποίησης απότομης αλλαγής πορείας σε βρεγμένο, με στροφή 180° γύρω από τον άξονά του αυτοκινήτου εν κινήσει, σαν αυτές που συχνά βλέπουμε από... κασκαντέρ σε σκηνές καταδίωξης σε κινηματογραφικά έργα! Και στις δύο περιπτώσεις απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία τέτοιων ασκήσεων είναι η ακρίβεια της συμπεριφοράς του αυτοκινήτου και των αντιδράσεών του στις εντολές του οδηγού, όπως βεβαίως και ο συνδυασμός αποτελεσματικότητας και «διακριτικότητας» των ηλεκτρονικών συστημάτων, που πρέπει να βοηθούν και όχι να εμποδίζουν τον οδηγό. Και στις δύο περιπτώσεις το 3θυρο JCW και το Clubman JCW που χρησιμοποιήσαμε ήταν άψογα στη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις τους, προσφέροντας μια διασκεδαστική εμπειρία.
Πάνος Φιλιππακόπουλος

  UP